Saint-Gobain ofera solutii de izolare termica pentru constructii eficiente energetic

Solutia ETICS cu vata minerala pentru izolarea termica si fonica a peretilor exteriori

Deoarece cladirile sunt responsabile pentru 40% din totalul consumului de energie in Uniunea Europeana, conform ultimelor studii, reducerea consumului de energie in sectorul cladirilor constituie o masura importanta, necesara pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, limitand astfel incalzirea globala.

Pentru a creste performanta energetica a cladirilor si pentru a spori confortul si conditiile de siguranta ale utilizatorilor, Saint-Gobain propune pietei din Romania solutia webertherm prestige, un termosistem (en. External Thermal Insulation Composite System, prescurtat ETICS), pe baza de vata minerala, certificat SR EN 13500, destinat izolarii termice si fonice a peretilor exteriori.

Elementele componente ale sistemului webertherm prestige:

Elementele componente ale sistemului webertherm prestige
Saint-Gobain ofera o noua brosura cu solutii de izolare termica pentru constructii eficiente energetic

Avantajele termosistemului webertherm prestige:

  • izolare termica si economie de energie
  • rezistenta mecanica si stabilitate
  • rezistenta la solicitarile produse de variatiile de temperatura si umiditate a aerului
  • rezistenta la solicitarile produse de loviri
  • siguranta la incendiu
  • protectie impotriva zgomotului.

Izolare termica si economie de energie
Cantitatea de energie consumata pentru incalzire depinde, printre altele, de pierderile de caldura ale elementelor constructive care separa spatiul locuit de mediul exterior, astfel ca termoizolarea la exterior reprezinta cea mai eficienta metoda de reducere a puntilor termice structurale si de protectie a peretilor. Recomandarea Saint-Gobain este ca, in orice cladire incalzita, peretii exteriori sa aiba o rezistenta termica corectata (R') de minimum 4 m²K/W ce poate fi obtinuta, de cele mai multe ori, doar prin aplicarea unui strat de material termoizolant. Aceasta valoare asigura un nivel suficient de scazut al pierderilor de caldura prin peretele respectiv pe timpul sezonului rece. In acest fel, cheltuielile pentru incalzire sunt reduse, peretele cladirii este protejat, iar energia consumata pentru racire pe timpul verii se diminueaza considerabil.
Combinand vata minerala Saint-Gobain ISOVER si adezivii Saint-Gobain WEBER special creati pentru sistemul ETICS, se obtine o izolare termica superioara a peretilor exteriori. In cazul unui perete suport din caramida cu goluri sau din beton celular autoclavizat (BCA), atunci cand sistemul webertherm prestige este prevazut cu un strat de vata minerala ISOVER Profi Fassade cu grosimea de 250 mm, se poate ajunge la o valoare a rezistentei termice R de 8,46 m²K/W.

Rezistenta mecanica si stabilitate
Sistemul webertherm prestige rezista solicitarilor produse de greutatea proprie, suctiunea vantului, dilatarile/contractarile cauzate de variatiile de temperatura si umiditate a aerului exterior si, uneori, actiunile mecanice produse de loviri. In general, pentru sistemele ETICS se considera ca solicitarile cauzate de suctiunea vantului sunt cele mai importante. Determinarea acestor solicitari se face conform prevederilor din Codul de proiectare CR 1-1-4/2012 - Evaluarea actiunii vantului asupra constructiilor. Stabilitatea mecanica a sistemului ETICS este asigurata si de aderenta elementelor componente. Valorile acestui parametru pentru produsele care alcatuiesc solutia webertherm prestige respecta cerintele standardului SR EN 13500. In cazul celor trei tipuri de vata minerala propuse in alcatuirea sistemului ETICS, valoarea rezistentei la tractiune, care influenteaza stabilitatea mecanica a sistemului, este de 7,5 kPa pentru ISOVER Fassade si 10 kPa pentru ISOVER Profi Fassade sau ISOVER TF Profi, valoarea minima a rezistentei la tractiune acceptata de SR EN 13500 fiind 7,5 kPa.
Pentru a garanta o stabilitate corespunzatoare a stratului de masa de spaclu, standardul SR EN 13500 impune ca plasa de armare sa aiba o rezistenta la tractiune de 40 N/mm, iar aceasta conditie este satisfacuta de catre plasa de armare din fibra de sticla weber mesh prestige (160 g/m²) care intra in componenta sistemului. Stabilitatea stratului de tencuiala este asigurata de aderenta sa la stratul de masa de spaclu. Tencuiala decorativa weberpas silicate, de exemplu, are o valoare a aderentei la suport de 0,3 N/mm² (masurata conform SR EN 1542:2002), suficienta pentru a rezista solicitarii de suctiune a vantului.

Rezistenta la solicitarile produse de variatiile de temperatura si umiditate a aerului
Dupa ce sunt instalate pe fatada, produsele care alcatuiesc sistemul webertherm prestige sunt supuse variatiilor de temperatura provocate de conditiile climatice, aceste variatii putand atinge 70°C. Atunci cand temperatura scade, produsele se contracta, iar cand temperatura creste, ele se dilata. Daca aceste schimbari de dimensiuni ale produselor componente sunt mult diferite unele fata de altele, pot rezulta solicitari mecanice intre straturile de materiale care, in timp, pot provoca aparitia de fisuri si crapaturi in stratul de tencuiala decorativa. Produsele din categoria mortarelor si a tencuielilor decorative Saint-Gobain Weber au valori foarte reduse ale coeficientului de dilatare / contractare.
In plus, produsele din vata minerala Saint-Gobain ISOVER din componenta webertherm prestige au si ele valori mici ale acestui coeficient deoarece au clasa de stabilitate dimensionala DS (70, 90), determinata conform SR EN 1604. Astfel, dimensiunile placilor de vata minerala variaza cu mai putin de 1% atunci cand ajung la temperatura de 70°C si sunt in contact cu o umiditate a aerului de 90%. In concluzie, este putin probabil ca solicitarile produse de variatiile de temperatura si umiditate a aerului sa cauzeze deteriorari ale componentelor sistemului webertherm prestige.
Sistemul webertherm prestige are clasa W2 de permeabilitate la apa a suprafetei exterioare (suficient de redusa pentru a evita patrunderea de cantitati semnificative de apa catre straturile interioare ale fatadei) si o valoare ridicata a permeabilitatii la trecerea vaporilor de apa (Clasa V2, cf. SR EN 7783:2012), astfel ca apa nu se poate acumula in interiorul peretelui termoizolat.

Rezistenta la solicitarile produse de loviri
Sistemul webertherm prestige are cea mai mare valoare a rezistentei la penetrare (PE500), cf standardului SR EN 13500, dar si un nivel ridicat de rezistenta la impact (I2, fara deteriorari la 2J), cf SR EN 13497:2004). Rezistenta la compresiune, care de asemenea influenteaza rezistenta sistemului la loviri, este, in cazul celor trei tipuri de vata minerala propuse in alcatuirea sistemului ETICS, de 20 kPa (ISOVER Fassade) si 30 kPa (ISOVER Profi Fassade, ISOVER TF Profi), valoarea minima acceptata de SR EN 13500 fiind de 10 kPa.

Siguranta la incendiu
Euroclasa de reactie la foc a sistemului ETICS cu vata minerala este A2-s1,d0, un nivel ce permite ca webertherm prestige sa poata fi utilizat chiar pentru fatadele cladirilor foarte inalte, unde se cere cel mai inalt grad de siguranta la incendiu.

Protectie impotriva zgomotului
Un perete de fatada in cazul unei cladiri locuite trebuie sa asigure si un nivel de protectie corespunzator fata de zgomotul aerian produs de sursele aflate in mediul exterior: mijloace de transport, echipamente, vorbire. Acest nivel de protectie este exprimat de indicele de izolare la zgomot aerian, notat RW (atunci cand este determinat in laborator) sau R'W (atunci cand este determinat in conditii de santier). Uneori, peretele suport are valori RW mai mici decat 48-50 dB, care nu satisfac cerintele Normativului C 125 – 2013, iar instalarea sistemului webertherm prestige poate mari sensibil valoarea acestui parametru.

Produse mentionate in articol
Izolatii din vata minerala bazaltica ISOVER Profi Fassade
 
Izolatii din vata minerala bazaltica ISOVER Profi Fassade

Placile din vata minerala bazaltica ISOVER Profi Fassade se obtin prin topirea in cuptor a materiilor prime minerale, fibrilizarea topiturii prin procedeu REX, aplicare prin pulverizare a unui liant si adaugarea de uleiuri minerale pentru protectie impotriva patrunderii prafului si pentru hidrofobizare. Fibrele minerale rezultate sunt procesate pe linia de productie sub forma de placi. Placile izolatoare Isover PROFI FASSADE se vor instala in sistem ETICS (sau "termosistem") conform indicatiilor furnizorului.

CAD
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
weberpas topdry - tencuiala decorativa ultrapermeabila - generatia noua
 
weberpas topdry - tencuiala decorativa ultrapermeabila - generatia noua

Tencuiala decorativa pentru fatade, gata preparata, sub forma de pasta, pe baza de liant bicomponent mineral-organic, cu continut de materii prime naturale, pigmenti de calitate superioara si aditivi speciali. Produs inovativ, cu capacitate activa de reglare a umiditatii suprafetei. Disponibil in 3 granulatii: cu granule de rolare - R460 / cu granule medii - R860 /cu granule fine - R960.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
weberpas silicate - tencuiala decorativa silicatica - generatia noua
 
weberpas silicate - tencuiala decorativa silicatica - generatia noua

Tencuiala decorativa pentru fatade, gata preparata, sub forma de pasta, pe baza de silicat de potasiu (apa sticlata), cu continut de materii prime naturale, rasini sintetice si pigmenti de calitate superioara. Disponibil in 3 granulatii: cu granule de rolare - R610 / cu granule medii - R410 /cu granule fine – R910.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
weber mesh prestige - plasa de armare
 
weber mesh prestige - plasa de armare

Plasa din fibra de sticla cu rezistenta marita in mediu alcalin. ETAG 004. Se utilizeaza pentru armarea sistemelor de izolatie termica cu polistiren expandat, grafitat sau extrudat. Este recomandat pentru sistemele de izolatie termica cu polistiren expandat webertherm classic, webertherm mineral, cu polistiren grafitat webertherm home, webertherm plus, cu polistiren extrudat webertherm forte si vata minerala (bazaltica) webertherm prestige.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
weber P40 max² - adeziv pentru vata minerala
 
weber P40 max² - adeziv pentru vata minerala

Adeziv de calitate profesionala, sub forma de pulbere de culoare gri, pe baza de ciment, cu adaosuri minerale si fibre de nylon, cu continut ridicat de rasini sintetice. Cu aderenta mare la suport si la placile din materiale termoizolante.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
weber G700 - grund de amorsaj pentru tencuieli decorative
 
weber G700 - grund de amorsaj pentru tencuieli decorative

Produs sub forma lichida pe baza de polimeri, imbogatit cu aditivi organici, cu adaosuri minerale, cuart. Dupa uscare asigura o aderenta foarte buna a suportului.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Izolatii din vata minerala bazaltica ISOVER Fassade
 
Izolatii din vata minerala bazaltica ISOVER Fassade

Placi din vata minerala bazaltica ISOVER Fassade cu fibra orientata paralel cu suportul si cu o conductivitate termica de λD = 0.035 W/mK destinate izolarii termice si fonice a peretilor exteriori in sistem ETICS (sau “termosistem”). Placi din vata minerala bazaltica. Placile se obtin prin topirea intr-un cuptor electric a materiilor prime minerale, la o temperatura de 1520°C, fibrilizarea topiturii prin procedeul REX, aplicarea prin pulverizare a unui liant si adaugarea de uleiuri minerale pentru protectie impotriva patrunderii prafului si pentru hidrofobizare. Fibrele minerale rezultate sunt procesate pe linia de productie sub forma de placi. Placile izolatoare Isover Fassade se vor instala in sistem ETICS (sau “termosistem”) conform indicatiilor furnizorului.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
weber R40 max² - adeziv alb pentru vata minerala si polistiren expandat
 
weber R40 max² - adeziv alb pentru vata minerala si polistiren expandat

Adeziv de calitate profesionala, sub forma de pulbere de culoare alba, pe baza de ciment alb, cu adaosuri minerale si fibre de nylon, cu continut ridicat de rasini sintetice. Cu aderenta mare la suport si la placile din material termoizolant.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Saint-Gobain si-a completat gama de solutii pentru termoizolarea fatadelor in sistem ETICS cu 3 noi solutii
Saint-Gobain si-a completat gama de solutii pentru termoizolarea fatadelor in sistem ETICS cu 3 noi solutii
Solutii pentru izolarea termica a fatadelor in sistem ETICS, cu rezistenta ridicata la impact
Saint-Gobain si-a completat gama de solutii pentru termoizolarea fatadelor in sistem ETICS cu 3 noi solutii
Ghid de montaj - Solutia ETICS cu vata minerala
Ghid de montaj - Solutia ETICS cu vata minerala
Izolarea termica si fonica a peretilor exteriori
Ghid de montaj - Solutia ETICS cu vata minerala
Termosistem Isover pentru izolarea peretilor exteriori
Termosistem Isover pentru izolarea peretilor exteriori
Isover a creat doua produse destinate aplicatiei ETICS: Isover NF 333 si Isover Profi Fassade
Termosistem Isover pentru izolarea peretilor exteriori
Categorii
Grund, liant
Grund, liant
Adeziv pentru termoizolatii
Adeziv pentru termoizolatii
Tencuiala de finisaj
Tencuiala de finisaj
Plasa de intarire pentru izolatie
Plasa de intarire pentru izolatie
Izolatie din vata minerala bazaltica
Izolatie din vata minerala bazaltica
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...