Utilizarea Microsferelor de sticla 3M™ pentru a incetini formarea condensului pe suprafetele vopsite

Vopselele care pot minimiza sau controla condensul sunt din ce in ce mai utilizate de proprietarii de locuinte care doresc sa reduca umezeala din bai, bucatarii, subsoluri, garaje, magazii. Multi producatori dezvolta aceste vopsele folosind tehnologii noi care implica lianti mai durabili.

O materie prima importanta care ar putea fi utilizata pentru a intarzia aparitia condensului este reprezentata de Microsferele de Sticla 3M™.

Condensul si problemele conexe

Exista intotdeauna o anumita umiditate in aer, chiar daca nu este usor vizibila. Daca aerul se raceste, nu poate retine toata umezeala produsa de activitatile de zi cu zi si o parte din aceasta umezeala apare ca picaturi mici de apa. Astfel condensul apare in conditii de vreme rece, chiar si atunci cand aerul este uscat. In case, condensul poate fi vizibil pe sau langa ferestre, in colturi si pe langa dulapuri. Condensul se formeaza pe suprafete si in locuri reci unde exista putina circulare a aerului si poate produce umezeala pe termen lung si dezvoltarea mucegaiului pe pereti si tavane.

Formarea condensului

Condensul se formeaza mai usor pe suprafetele reci din casa, de exemplu pereti si tavane. O modalitate eficienta de combatere a condensului este acoperirea peretilor si tavanelor cu o vopsea special creata pentru a reduce condensul.

Vopsele anticondens

Exista diferite tipuri de vopsele anticondens.

Unele dintre ele sunt produse deasupra CPVC (Concentratia Volumului Critic al Pigmentului), facand pelicula de vopsea uscata extrem de poroasa. Aceste vopsele actioneaza ca un burete, absorbind apa din condens.
Utilizarea Microsferelor de sticla 3M™ pentru a incetini formarea condensului pe suprafetele vopsite
Utilizarea Microsferelor de sticla 3M™ pentru a incetini formarea condensului pe suprafetele vopsite

De obicei, aceste vopsele au o calitate mai scazuta, rezultand o rezistenta mai scazuta la frecare si pete. In timp, aceste vopsele pot favoriza dezvoltarea mucegaiului, rezultand ciuperci, pete negre si degradarea rapida a peretelui.

Vopselele anticondens de calitate superioara sunt formulate mai jos de CPVC, facand pelicula de vopsea uscata neporoasa si impermeabila la apa, avand o buna rezistenta la frecare si pete. Pe langa aceste proprietati fizice si chimice, o alta proprietate importanta pentru o buna vopsea anticondens este reprezentata de conductivitatea termica scazuta pentru a oferi un anumit grad de izolare termica si pentru a creste temperatura de suprafata a peretelui.

Microsfere de sticla 3M™

Microsfere de sticla 3M™ reprezinta aditivi anorganici cu rezistenta ridicata, densitate mica, fabricate dintr-o sticla soda-borosilicata, rezistenta la apa si stabila din punct de vedere chimic. Acestea sunt utilizate intr-o varietate de aplicatii, inclusiv in domeniul auto, maritim, petrol si gaze precum si in constructii.

Fiind goale la interior, microsferele de sticla 3M™ au fost utilizate in diferite aplicatii de multi ani pentru a oferi izolare termica.

Pentru a aborda problema condensului pe suprafetele vopsite din interior, a fost dezvoltata o metoda de incercare pentru determinarea timpului de condensare.

Descrierea metodei de testare

O incinta este formata dintr-un acvariu. Umiditatea si temperatura sunt reglate in interiorul incintei.

O a doua incinta din placa de spuma de polistiren este montata pe partea de sus a primei incinte. Temperatura din interiorul celei de-a doua incinte este reglata la o temperatura scazuta. Panouri din aluminiu vopsit sunt montate la interfata dintre cele doua incinte, deci suprafata vopselei este expusa la umiditate ridicata si la temperatura camerei, in timp ce partea din spate a panoului vopsit este expusa la temperaturi scazute.

Datorita variatiei de temperatura si umiditatea ridicata din prima incinta, condensul apare pe suprafata vopsita sub forma de picaturi mici.

Au fost selectate diferite vopsele anticondens de pe piata europeana impreuna cu o vopsea obisnuita pentru referinta. Performanta vopselei a fost masurata in termeni de rezistenta la condens si alte proprietati fizice, cum ar fi densitatea umeda si uscata si continutul de solide.

Pentru detalii despre metodele de testare prezentate si parametri rezultati, clic pe documentul atasat mai sus.

Formulari de laborator cu microsfere de sticla 3M™

Al doilea pas al studiului tehnic a constat in dezvoltarea unei formule anticondens de pornire pe care producatorii de vopsele sa o poata modela. A fost realizat un amestec care implica trei parametri (rasina, carbonat de calciu si 3M™ Microsferre de sticla S22).

Aceasta vopsea nu contine aditivi, cum ar fi carbonat de calciu care este extrem de conductiv termic. Vopseaua este formulata sub CPVC (Critical Pigment Volume Concentrare) insemnand ca vopseaua este un film inchis si nu poros.

Concluzii

S-a observat o mare variabilitate a performantelor diferitelor vopsele comerciale anticondens testate, cu unele asa-numitele „vopsele anticondens” care nu ofera nicio extensie a timpului de condensare versus vopselele standard.

Utilizarea microsferelor de sticla 3M™ permite producatorilor sa realizeze vopsele conductive termic, cu densitate scazuta, sub Concentratia Volumului Critic al Pigmentului, care la randul sau ar trebui sa produca vopsele durabile cu timp de condensare mai mare.

Microsferelor de sticla 3M™ se pot achizitiona prin distribuitorul autorizat 3M - Chemco Trade.

Produse mentionate in articol
Microsfere de sticla 3M™ (Glass Bubbles) - pentru vopsele si alte produse de acoperire
 
Microsfere de sticla 3M™ (Glass Bubbles) - pentru vopsele si alte produse de acoperire

De la case de locuit pana la mari unitati industriale, vopselele si celelalte produse de acoperire (gleturi, tencuieli etc) reprezinta prima linie de protectie exterioara si interioara. Microsferele de sticla 3M™, produs cu o densitate foarte mica (incepand cu 0,125 g/cm³), dar cu o rezistenta mare la spargere (incepand cu 17 bari), reprezinta o alternativa la materialele de umplere conventionale, cum ar fi bioxid de siliciu, carbonat de calciu, talc, argila etc. Densitatea scazuta a Microsferelor de sticla 3M™ este generata de faptul ca au o cavitate interioara umpluta cu un gaz. Aceasta caracteristica genereaza proprietati de izolare termica, care se adauga la reducerea masei produsului in care sunt introduse, impreuna ducand la reducerea semnificativa a costurilor. Forma sferica a Microsferelor de sticla 3M™ ofera o serie de avantaje importante, printre care incarcare mai mare ca si material de umplere, vascozitate mai mica si debit imbunatatit. Contribuie la o varietate de beneficii functionale, de la rezistenta la zgariere la reflectivitatea caldurii solare, etc.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
3M™ Microsfere de sticla (3M™ Glass Bubbles) - Particule mici, impact mare
3M™ Microsfere de sticla (3M™ Glass Bubbles) - Particule mici, impact mare
Imaginati-va vopsele care ajuta la pastrarea caselor mai reci in zilele calduroase si mai calde in zilele geroase; modalitati mai eficiente de extragere a petrolului la 3.000 de metri sub nivelul marii; masini cu o amprenta mai mica de carbon la sol.
3M™ Microsfere de sticla (3M™ Glass Bubbles) - Particule mici, impact mare
Categorii
Diluant, pasta de colorat vopsea, material auxiliar
Diluant, pasta de colorat vopsea, material auxiliar
Grund, grund anticoroziune
Grund, grund anticoroziune
Vopsea, strat dezinfectant si rezistent la uzura
Vopsea, strat dezinfectant si rezistent la uzura
Vopsea de interior pentru perete
Vopsea de interior pentru perete
Vopsea, strat de protectie
Vopsea, strat de protectie
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...