Noi reglementari privind eficienta energetica a echipamentelor de incalzire

Directive UE pentru echipamente de incalzire, boilere pentru prepararea apei calde menajere, incepand din 26 septembrie 2015

Uniunea Europeana impune ca, incepand din 26 septembrie 2015, echipamentele de incalzire si boilerele pentru prepararea apei calde menajere sa respecte anumite cerinte privind eficienta energetica. In plus, echipamentele de incalzire cu o putere de pana la 70 kW si boilerele cu o capacitate de pana la 500 de litri vor trebui sa fie identificate printr-o eticheta energetica.
  Tinte UE pentru 2020: Gaze cu efect de sera -20% | Energii regenerabile +20% | Eficienta energetica +20%
Directive UE relevante pentru piata de incalzire
 Directiva privind Performanta Energetica in Cladiri (EPBD)
 Directiva privind Energia din Surse Regenerabile (RES)
 Directiva Ecodesign (ErP)
 Ofera un cadru european privind standarde minime de per-
 formanta energetica a cladirilor si obliga statele membre
 sa introduca certificari de performanta energetica
 Obliga statele membre ca 20% din energia generata la
 nivel de UE sa provina din surse regenerabile
 Defineste cerintele minime privind
 proprietatile relevante pentru mediu ale
 produselor legate de consumul energetic
 Obiective:
 Cresterea eficientei energeticetotale a cladirilor
 Cresterea utilizarii resurselor regenerabile
 Proiectare ecologica si etichetarea
 produselor privind eficienta consumului de
 energie
 Implementare in Romania:
 Legea 372/2005, in vigoare din 2007, revizuita in 2013
 Cuprinsa HG 529 / 2013 "Strategia nationala a Romaniei
 privind schimbarile climatice, 2013-2020"
 Deja implementata pentru masini de spalat,
 frigidere, televizoare si becuri;
 In lucru pentru centrale si boilere
 (aplicabila din septembrie 2015)
Incepand cu septembrie 2015, toate echipamentele de incalzire si boilerele pentru prepararea apei calde menajere comercializate in Uniunea Europeana trebuie sa respecte anumite cerinte privind eficienta energetica - aceasta este o prevedere a Directivei Ecodesign (ErP) de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerintelor in materie de proiectare ecologica aplicabile produselor cu impact energetic. Aceasta Directiva pan-europeana este aplicabila centralelor termice pe gaz si pe pacura, pompelor de caldura, instalatiilor de cogenerare si boilerelor pentru prepararea apei calde menajere. Mai mult, produsele si sistemele cu o putere de pana la 70 kW trebuie sa prezinte o eticheta energetica, deja consacrata in cazul electrocasnicelor, precum masinile de spalat rufe, frigiderele, uscatoarele de rufe si televizoarele. Cu ajutorul diferitelor culori si litere, aceasta permite consumatorilor sa stabileasca dintr-o privire eficienta energetica a unui produs.

Protectia mediului inconjurator - o provocare globala

Motivul din spatele acestei masuri este lupta globala impotriva schimbarilor climatice si nevoia de a reduce emisiile de CO2. In 1997, participantii la conferinta internationala pentru mediu de la Kyoto si-au anuntat intentia de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera din tarile industrializate in medie cu 5,2% fata de valorile din 1990. Acestia si-au propus sa realizeze acest obiectiv in prima perioada de angajament, din 2008 pana in 2012. Delegatii de la summitul privind stoparea schimbarilor climatice din 2012 din Qatar au fost de acord sa prelungeasca Protocolul de la Kyoto pana in 2020. Tarile europene au un rol fruntas in implementarea obiectivelor privind schimbarile climatice. Drept urmare, Comisia Europeana a prezentat un pachet cuprinzator de masuri in ianuarie 2007. Acesta stabilea tinte concrete pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, promovand energiile regenerabile si economia de energie. Doua luni mai tarziu, cei 27 de sefi de stat si de guvern au elaborat tintele din politica energetica si de mediu a Consiliului European, cu titlu obligatoriu, cunoscute sub denumirea de tintele 20-20-20. Aceste tinte stipuleaza faptul ca emisiile de gaze cu efect de sera din Uniunea Europeana trebuie sa scada cu 20% sub nivelul din 1990, pana in anul 2020. In plus, ponderea de energie regenerabila in mixul de energie va creste la 20% pana in 2020, in timp ce eficienta energetica va creste cu cel putin 20% in acelasi interval de timp. La nivelul UE, aceste prevederi au dat nastere Directivei privind performanta energetica a cladirilor, Directivei privind energia produsa din surse de energie regenerabila si Directivei ecodesign (ErP) de instituire a unui cadru pentru stabilirea cerintelor in materie de proiectare ecologica aplicabile produselor cu impact energetic.

Directiva Ecodesign (ErP)

Directiva Ecodesign reprezinta cadrul de reglementare european pentru cerintele privind proiectarea ecologica a produselor cu impact energetic (ErP). Datorita acestei masuri noi, echipamentele de incalzire care functioneaza pe baza de combustibili fosili, pompele de caldura cu putere de pana la 400 kW, echipamentele de cogenerare cu o putere de pana la 50 kW si boilerele pentru prepararea apei calde menajere si boilerele tampon de pana la 2000 de litri pot fi comercializate in Europa incepand cu 26 septembrie 2015 doar daca indeplinesc cerintele privind eficienta, nivelul puterii acustice (inclusiv unitatile din aer liber ale pompelor de caldura) si izolatia termica (a boilerelor). Cerintele minime de eficienta vor corespunde astfel, in mare parte, nivelurilor de eficienta ale unei centrale cu condensare si vor genera, mai mult sau mai putin, sfarsitul cazanelor de joasa temperatura pe gaz sau pacura. Singura exceptie este inlocuirea echipamentelor de incalzire fara ventilatoare, de exemplu centrale termice pe gaz fara ventilatoare (cu tiraj natural) cu o putere maxima de 30 kW. De asemenea, UE a definit cerintele minime pentru boilerele de preparare a apei calde menajere incalzite indirect. Acestea sunt calculate pe baza pierderilor in standby. "Eficienta incalzirii centrale sezoniere" este cheia evaluarii eficientei energetice a echipamentelor de incalzire. Aceasta descrie raportul dintre cererea de incalzire centrala acoperita de o centrala intr-o perioada specifica si consumul anual de energie pentru acoperirea acestei cereri, in procente. Acest parametru este, in mare, comparabil cu eficienta sezoniera binecunoscuta [cu DIN], desi este calculat diferit si este, de exemplu, utilizat si pentru centralele cu condensare. Pentru prepararea apei calde menajere, trebuie mentinuta o eficienta minima specifica in anumite programe de preluare a apei.
Etichetarea produselor ai sistemelor cu oputere de pana la 70 kW

In plus, incepand din 2015, echipamentele de incalzire cu o putere de pana la 70 kW si boilere cu capacitatea pana la 500 de litri trebuie identificate printr-o eticheta energetica. Etichetele urmeaza principiul "de la A la G" cunoscut in cazul electrocasnicelor, cu elemente de identificare vizuala suplimentare prin utilizarea diferitelor culori si clasifica produsele individuale. Pe langa cele specificate mai sus, combinatiile de sisteme comercializate ca pachete trebuie sa fie, de asemenea, etichetate. La baza clasificarii produsului se afla eficienta energetica a echipamentului de incalzire. Etichetele produselor noi vor oferi clientilor si informatii suplimentare referitoare la impactul asupra mediului. Echipamentele de incalzire vor fi grupate initial in noua categorii de eficienta, de la A++ la G. In timp ce categoriile de la A la G vor include diferite tipuri de centrale termice, catego-riile A+ si A++ vor promova echipamentele de cogenerare sau sistemele care sustin utilizarea de surse de energie regenerabila. Incalzitoarele de apa vor fi grupate doar in categoriile de la A la G. Noile categorii de eficienta vor fi aplicabile din 2019.
Categoria A+++ va fi adaugata pentru echipamentele de incalzire si categoria A+ pentru incalzitoarele de apa. Categoriile de la E la G vor fi eliminate pentru ambele grupe de produse.Pe langa etichetele pentru produse, etichetele pentru pachete de sisteme trebuie sa furnizeze, de asemenea, informatii pentru evaluarea consumului de energie. Eficienta pachetelor de sisteme va fi imbunatatita prin intermediul diferitelor unitati de comanda, sistemelor solare pentru prepararea apei calde menajere si/sau pentru aport la incalzire, precum si al sistemelor in cascada. Efectul asupra eficientei unui echipament de incalzire va fi calculat pe baza componentelor ce vor fi incluse in pachetul de sisteme. Acest calcul va influenta, la randul sau, clasificarea utilizata in etichetare. Compania distribuitoare, in mod normal furnizorul de produse de incalzire, este responsabila pentru etichetarea corecta. In cazul in care partenerii comerciali vor dori sa ofere pachete ce includ produse provenind de la producatori diferiti, responsabilitatea pentru clasificare le revine. Pachetele complete de la acelasi furnizor de sisteme sunt mai simplu de gestionat, intrucat pachetul este deja etichetat, iar vanzatorul sistemului nu mai trebuie sa realizeze investitii suplimentare.
Exemplu de calcul pentru o etichetade pachet. Sistemul este compus dintr-o centrala cu condensare, o unitate de control performanta si un sistem cu panouri solare.
















Pe langa etichetarea produselor individuale, etichetarea pachetelor de sisteme va trebui, de asemenea, sa ofere informatii despre eficienta energetica. Eficienta pachetelor de sistem va putea fi imbunatatita prin utilizarea unei unitati de control, a unui sistem solar pentru prepararea apei calde sau pentru aport la incalzire. Impactul asupra eficientei echipamentul de incalzire va fi calculata in functie de eficienta componentelor incluse in pachet. Acest calcul va influenta, in final, clasificarea in vederea etichetarii.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele Robert Bosch, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Robert Bosch Srl - Departament Termotehnica, folosind butonul corespunzator.
Produse mentionate in articol
Centrala termica cu condensare Bosch Condens 2000 W Centrala termica cu condensare pe gaz Condens 2300 W Centrala termica cu condensare Bosch Condens 2500 W Centrala termica cu condensare Bosch Condens 3000 W
 
Centrale termice Bosch pe gaz
9 produse

Bosch ofera o gama variata de centrale termice cu condensare, eficiente din punct de vedere energetic. Centralele termice Bosch pot fi utilizate pentru apartamente de bloc, pentru case uni- sau multifamiliale, precum si pentru proiecte rezidentiale. Prin multitudinea optiunilor puse la dispozitia beneficiarilor, a gamei variate de puteri si a solutiilor de sistem oferite, Bosch raspunde tuturor necesitatilor in materie de incalzire si preparare apa calda menajera.

9 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Incalzitor instantaneu de apa Bosch Therm 4000 O Incalzitor instantaneu de apa Bosch Therm 6000 O
 
Incalzitoare instantanee de apa Bosch
2 produse

Sistemele de boilere pe gaz de la Bosch sunt incalzitoare instantanee care incalzesc apa potabila cu ajutorul unui arzator pe gaz. Diferenta dintre un boiler electric si un sistem de boilere pe gaz consta in faptul ca acesta din urma nu este prevazut cu un rezervor propriu. Aparatul incepe sa functioneze odata cu deschiderea robinetului de apa calda. Datorita puterii calorice si eficientei, boilerele pe gaz de la Bosch isi demonstreaza decisiv calitatile. Acestea va alimenteaza cu apa calda locuinta indiferent de situatie. Ideal pentru o alimentare descentralizata cu apa calda, de exemplu, intr-o baie, in anumite conditii, exista si posibilitatea alimentarii la mai multe unitati.

2 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Automatizare pentru sistem solar Bosch CS200 Boiler Bosch Storacell ST 120/160-2E Boiler electric Bosch Tronic 1000 T vertical Boiler solar pentru apa calda Storacell WSTB 200S
 
Bosch Home Comfort - Produse Bosch
66 produse

Bosch Thermotechnik GmbH reprezinta divizia Termotehnica a Grupului Bosch. Impreuna cu filialele sale internationale, Bosch Thermotechnik este un lider european in domeniul dezvoltarii, fabricarii si comercializarii de sisteme si solutii ecologice, de inalta eficienta energetica, pentru incalzirea locuintelor si a cladirilor - si pentru prepararea apei calde de consum casnic. Portofoliul de produse cuprinde centrale termice eficiente energetic, panouri si instalatii solare termice, cazane pe combustibil solid, pompe de caldura, automatizari avansate. Sistemele de incalzire Bosch combina in mod inteligent si eficient utilizarea combustibililor clasici, fosili, cu sursele de energie regenerabile (energia solara si geotermala).

66 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Panou solar plan Bosch Solar 4000 TF Panou solar plan Bosch Solar 7000 TF Panou solar cu tuburi vidate Bosch Solar 8000 TV
 
Panouri solare Bosch
3 produse

Soarele ofera gratuit un potential energetic care se poate folosi fara limite. Deoarece panourile solare transforma in caldura nu numai radiatia solara, ci si radiatia difuza, chiar si intr-o zi innorata de iarna colectorul solar poate primi intre 100 si 300 W/mp.

3 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Boiler Bosch Storacell ST 120/160-2E Boiler electric Bosch Tronic 1000 T vertical Boiler solar pentru apa calda Storacell WSTB 200S Boiler electric Bosch Tronic 1000 T orizontal
 
Boilere Bosch
16 produse

Boilerele Bosch pastreaza apa calda pana in momentul in care veti avea nevoie de aceasta. Beneficiile boilerelor Bosch sunt datorate atat izolatiei de calitate, cat si pierderilor minime de caldura. Robert Bosch ofera o paleta larga de produse, din randul careia se poate alege solutia potrivita caminului, preferintelor sau necesitatilor.

16 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Cazan de abur Bosch Universal U-ND/U-HD Cazan de abur Bosch Universal U-MB Cazan de abur Bosch Universal UL-S, UL-SX Cazan de abur Bosch Universal ZFR, ZFR-X
 
Cazane de abur Bosch
4 produse

Cazanele de abur Bosch sunt: Bosch Universal U-ND/U-HD; Bosch Universal U-MB; Bosch Universal UL-S; Bosch Universal ZFR.

4 produse
Brosura
Vezi detalii
Card produs
Cazan de incalzire Bosch Unimat UT-L Cazan de apa fierbinte Bosch Unimat UT-M Cazan de apa fierbinte Bosch Unimat UT-H Cazan de apa fierbinte Bosch Unimat UT-HZ
 
Cazane de apa fierbinte Bosch
4 produse

Bosch dispune de o gama larga de cazane: cazan de incalzire Bosch Unimat UT-L, respectiv cazanele de apa fierbinte Bosch Unimat UT-M; Bosch Unimat UT-H; Bosch Unimat UT-HZ.

4 produse
Brosura
Vezi detalii
Card produs
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...