Situatia cresterilor de preturi a materiilor prime la nivel mondial pentru aluminiu

Alukönigstahl Romania: Actionare responsabila si pe termen lung

Industria aluminiului se confrunta cu mari provocari. Situatia pe piata de materii prime isi continua miscarea volatila. La aceasta se adauga si un curs de schimb USD/Euro fluctuant. Conform raportului Fast Markets, stocurile firmelor listate la bursa LME, de la nivelul de 7,6 M tone in 2014, au ajuns la nivelul total de 2,7 M de tone. Situatia stocurilor este si mai dramatica pe pietele Asiei. Rezultatul este un pret de achizitie greu de estimat pentru aluminiu. Cert este ca previziunile IMF prevad o tendinta de crestere continua pana la Q1 al anului 2022.

Discutiile privind evolutia pretului profilelor de aluminiu se afla acum pe ordinea de zi. Si in urma cu zece ani au existat fluctuatii ale preturilor, insa cu alte conditii. Pana in prezent, o fluctuatie a pretului materiilor prime cu aproximativ zece procente aparea adesea sub forma unei evolutii lente si intr-o perioada de timp de mai multe luni. In ultima perioada insa, am observat fluctuatii de zece procente in ritm zilnic - in trecutul apropiat, chiar si in decurs de cateva ore.Actionare responsabila si pe termen lung
Sarcina noastra acum, ca furnizor de sisteme, dincolo de a oferi produse excelente pe piata cu cele mai bune servicii, este si de a gestiona fluctuatiile de pret si cantitate. In ultimii ani de incertitudine economica am dovedit ca gandim pe termen lung. Daca am transmite mai departe toate fluctuatiile de preturi publicate in mass-media, am ajunge rapid la liste de preturi zilnice, iar consecinta pentru clientii nostri din domeniul constructiilor ar fi imposibila ofertarea proiectelor.

Consideram ca ajustarile de preturi de acum trebuie sa se faca din perspectiva unei tendinte previzibile si nu dintr-un aspect concentrat pe o zi calendaristica. Asa intelegem noi sa facem afaceri si asa le si traim.

Ultima noastra ajustare de preturi in domeniul constructiilor metalice a avut loc in Ianuarie 2018. Conform faptului cunoscut, respectiv masurile SUA, s-au schimbat multe din punct de vedere geopolitic dar, din pacate, si din punct de vedere economic, in special prin sanctiunile impuse de Donald Trump impotriva Rusal si mai nou, si impotriva UE.

SUA si Rusal - consecintele globale
Este adevarat ca, dupa anuntul lui Oleg Deripaska - actionarul principal Rusal, de a-si reduce semnificativ actiunile detinute, situatia s-a ameliorat putin, insa preturile nu au coborat nici pe departe la nivelul lor anterior. In prezent nu este clar sub ce forma si in cat timp se va gasi o solutie pentru Rusal. Termenul limita al SUA in aceasta privinta este sfarsitul lunii Octombrie 2018. Exista doua posibile scenarii.

Conform primului scenariu, nu se gaseste o solutie pentru Rusal, iar Europa va avea, cel putin temporar, o problema masiva privind aprovizionarea cu aluminiu. Evolutia pretului va avea o traiectorie ascendenta si imprevizibila, si va fi cu siguranta o crestere puternica.

Desi speram ca eforturile politice si diplomatice, la cel mai inalt nivel european, vor reusi sa previna acest scenariu, pana la data decisiva de la sfarsitul lunii Octombrie 2018, ne putem astepta in continuare la fluctuatii foarte mari pe bursa. Este de asteptat ca in aceasta perioada zvonurile si speculatiile sa influenteze bursele.

In scenariul doi, daca se gaseste o solutie pentru Rusal si Europa nu are probleme de aprovizionare, se presupune o stabilizare a LME. Insa, chiar si in acest scenariu, din perspectiva actuala, ramane valabila incertitudinea.

Pe scurt, motivele nesigurantei si astfel asteptarii de crestere al pretului sunt:
  • Cresterea exploziva pe London Metal Exchange (LME) in decurs de trei zile in Aprilie 2018, desi intre timp a scazut, nu a revenit la nivelul de plecare
  • Cresterea exploziva a pretului de transformare a lingoului (aluminiu pur) in bilete (aliaj) in Aprilie 2018
  • Fluctuatia relativ mare a cursului de schimb Euro/Dolar
  • Scaderea stocurilor la LME si nesiguranta aprovizionarii in Europa datorita pierderii cantitatilor Rusal.
In urma multor analize, calcule si discutii cu specialistii, rezulta o posibila marja de crestere intre 8 si 17 procente, care in viitorul apropiat se va reflecta in pretul tuturor furnizorilor de sisteme de aluminiu.In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre produsele Alukönigstahl, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei ALUKÖNIGSTAHL Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Sisteme Schüco de usi glisante si pliante Sistem de usi glisante Schüco ASS 77 PD Sistem de usi glisante Schüco ASS 70.HI Sisteme de usi glisante Schüco ASE 60/80
 
Sisteme Schüco de usi glisante si pliante din aluminiu
5 produse

Usile glisante de la Schüco se impun prin polivalenta lor: ca treceri transparente sau separatori de spatii ele pun accente in spatiiul interior - sau creaza treceri generoase catre exterior. Mai mult, dotarea, designul si tehnologia sunt bineinteles de cea mai inalta calitate si nu lasa nici o doleanta nesatisfacuta. Design atractiv, posibilitati de creatie individuale, economiseste spatiu, posibilitati multiple de utilizare, ca usa de balcon sau terasa, in sera sau ca inchidere de spatiu, diverse variante de deschidere, larga diversitate cromatica, usor de folosit si silentios, siguranta a sistemului, inalta izolare termica, protectie antiefractie.

5 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sistemul Schüco AKS IW 40 pentru compartimentari interioare Sisteme ferestre Schüco AWS Fereastra de ventilare Schüco AWS VV Sisteme Schüco din aluminiu pentru usi rezistente la foc
 
Sisteme de profile Schüco din aluminiu pentru usi si ferestre
7 produse

Peretii cortina reprezinta elementul central in proiectarea si executia invelisurilor de cladiri. In acest domeniu, Schüco ofera o diversitate a sistemului cu care se pot executa pana si cele mai inovative concepte din punct de vedere arhitectonic: de la pereti cortina din siruri orizontale de ferestre cu o optica perfecta pana la pereti cortina high-tech sinergetice trecand prin pereti cortina structurali.

7 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sisteme de perete cortina din aluminiu Schüco FWS 50/60 Sistem perete cortina structural Schüco FW50+ SG Sisteme din aluminiu pentru pereti cortina Schüco USC 65 Sistem de ferestre din aluminiu inglobate in pereti cortina Schüco AWS 114
 
Sisteme de profile Schüco din aluminiu pentru fatade si luminatoare
7 produse

Fie aluminiu sau otel, perete cortina clasic cu montanti si rigle sau modular: ALUKÖNIGSTAHL este specialist in pereti cortina si luminatoare. Posibilitatile de utilizare flexibile cu respectarea cerintelor moderne pentru invelisuri de cladiri reprezinta un standard contemporan.

7 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sistem biometric de acces Fingerprint Schüco Sistem de management al usilor Schüco Door Control System Sistem de automatizare pentru usa de intrare Schüco BlueCon
 
Sisteme Schüco de control acces
3 produse

Sisteme Schüco Door Control System, sisteme biometrice de acces Fingerprint si sistem de automatizare pentru usa de intrare BlueCon.

3 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sistem de profile PVC Schüco LivIng cu izolare termica la nivel de casa pasiva Ferestre Schüco TopAlu Sistem de ferestre Schüco Alu Inside Sisteme Schüco CT 70
 
Sisteme de profile Schüco din PVC
6 produse

Printr-o usa atractiva se poate in mod deosebit scoate in evidenta stilul individual al caselor. Astfel, va stau la dispozitie culorile si foliile cunoscute, ca si o larga varietate de umpleri.
La alegerea ferestrelor din PVC beneficiati de calitate, design si inovatie. Sistemele de ferestre din PVC de la Schüco combina aceste caracteristici, care formeaza un sortiment multifunctional, facand posibile libertatea cat mai mare de creatie si siguranta superioara de proiectare.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sistem de profile Jansen pentru usi liftant-glisante
 
Sistem de profile pentru usi liftant-glisante Jansen

Usile liftant-glisante Janisol redefinesc spatiul locuibil. Interiorul si exteriorul se contopesc intr-un tot unitar si realizeaza astfel o ambianta placuta. Profilele stabile, cu izolatie termica superioara fac posibile constructii cu rame zvelte si confort termic deplin. Profilul de prag este realizat din material plastic armat cu fibre de sticla ce faciliteaza o trecere fara obstacole si garanteaza izolarea termica optima.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Storuri si jaluzele exterioare Warema
 
Storuri si jaluzele exterioare Warema

Storurile Warema combina protectia solara perfecta de la exterior cu designul modern. Constructiv, ele sunt asemanatoare cu jaluzelele, numai ca sunt mult mai robuste. Storurile Warema nu ruginesc si rezista chiar la intemperii extreme. Cu lamelele lor late, care pot fi reglate de la interior in aproape orice unghi dorit, ele asigura la orice ora din zi, luminozitatea adecvata a incaperii. Storurile protejeaza impotriva privirilor indiscrete din exterior, insa nu stanjenesc aproape de loc privirea in afara. Prin paleta larga de culori a lamelelor si a sinelor de ghidare, storurile Warema constituie, in acelasi timp, elemente stilistice pentru accentuarea fatadelor. Dupa dorinta, storurile se adapteaza fatadei sau marcheaza accente optice.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Sistem de ventilatie incastrat in fereastra Schüco VentoTherm
 
Sistem de ventilatie incastrat in fereastra Schüco VentoTherm

Sistemul VentoTherm realizeaza ventilatia automata, cu fereastra inchisa: aerul exterior este filtrat si trecut prin schimbatorul de caldura. Aici este incalzit folosindu-se caldura recuperata din aerul incaperii. Aerul viciat din incapere este absorbit in aparat si evacuat dupa ce a fost trecut prin recuperatorul de caldura. Din punct de vedere constructiv VentoTherm este o cutie, cu inaltimea de 50 mm si latimea variabila (peste 1050 mm, in functie de dimensiunea necesara), integrata in fereastra, aspectul ansamblului fiind unitar si elegant. Filtrul din dotare impiedica accesul oricarui fir de praf, cat de fin, a polenului si insectelor. Functia de recuperare a caldurii are un randament de 45% si reduce pierderea de energie prin aerisire cu 35%. Izolarea fonica este, in functie de vitrare, de pana la 42 dB.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Sistem ventilatie ascunsa cu recuperare de caldura  Schüco VentoTec
 
Sistem ventilatie ascunsa cu recuperare de caldura Schüco VentoTec

Schüco VentoTec este un sistem de ventilatie special conceput pentru cladirile comerciale si este completarea perfecta pentru sistemele de ventilatie descentralizata. Pe langa un aport marit de aer proaspat si recuperarea optimizata de caldura, acest sistem se integreaza perfect in constructiile de ferestre si fatade. Se poate monta ascuns in parapet sau in vitraje fixe.

Brosura
Vezi detalii
Card produs

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...