Incalzirea in sistem centralizat Hoval

Incalzirea in sistem centralizat Hoval

Cum functioneaza, avantaje si dezavantaje

Incalzirea centralizata se bucura de o popularitate tot mai mare la nivel european. In jur de 1,1 milioane de apartamente din Romania sunt incalzire in sistem centralizat prin traditionalele calorifere. Jumatate dintre acestea sunt in cele 6 sectoare ale Capitalei.

Dar cum functioneaza incalzirea de tip centralizat sau termoficarea si de ce avantaje si dezavantaje ar trebui sa fim informati? Oferim in acest articol raspunsuri la cele mai importante intrebari.

Sistemele de incalzire eficiente si ecologice sunt mai populare ca niciodata si genereaza discutii din ce in ce mai ample. Dar nu numai pompele de caldura si biomasa sunt in plina expansiune, ci si incalzirea centralizata se bucura de o crestere puternica a popularitatii. Incalzirea centralizata este indispensabila, mai ales in aglomerarile urbane, dar asigura si o incalzire confortabila in micile orase – unde exista infrastructura necesara.

Inca de acum 6 ani, concluzia a fost ca sistemul centralizat de termoficare este cea mai buna solutie privind furnizarea apei calde si a incalzirii pentru aglomerarile urbane, conform dezbaterilor de la Bucuresti. Conferinta Nationala „Termoficarea la rascruce de drumuri. Solutii pentru salvarea sistemelor centralizate din Romania” a fost evenimentul important care a strans la aceeasi masa rotunda reprezentati ai Guvernului Romaniei, ai autoritatilor locale, ai autoritatilor de reglementare, ai investitorilor privati si, nu in ultimul rand, ai clientilor sistemelor centralizate de termoficare.

Mesajul transmis de catre ministrul mediului? “Avem nevoie sa aliniem strategia energetica a Romaniei cu principalele axe ale strategiei definite la nivel european. Sistemul centralizat este fara doar si poate un instrument strategic in orice politica de tranzitie energetica.”

Incalzire centralizata: de la generare prin conducte pana la statia de transfer
Tehnologia de termoficare, care este deja consacrata in zilele noastre, isi are originile in Franta: primul sistem „adevarat” de termoficare a fost construit in satul Chaudes-Aigues inca din 1334. Apa calda termala era introdusa in sat dintr-un izvor pentru a alimenta mai multe case. Principiul este si astazi acelasi: se vorbeste despre incalzire centralizata atunci cand cladirile sunt alimentate central, de la un sistem care se afla in afara granitelor locuintei.

Pasul 1: O centrala termica produce caldura
In instalatia de incalzire pot fi utilizate diverse surse de energie. Chiar daca in prezent combustibilii fosili sunt inca utilizati pentru producerea de caldura, proportia surselor de energie regenerabila precum lemnul, biogazul sau pompele mari de caldura creste treptat - aceasta este denumita asa-numita termoficare verde. De exemplu, mai mult de jumatate din toate sursele de energie utilizate in Austria pentru incalzirea locala si pe distante lungi sunt regenerabile. Centralele termice locale folosesc aproape exclusiv biomasa, care, pe langa efectul pozitiv asupra echilibrului de mediu, stimuleaza si crearea de valoare regionala, deoarece produsele din deseuri de lemn folosite pentru incalzirea centralizata provin, de obicei, din surse locale.

O alta posibila sursa de energie este caldura reziduala industriala: companiile industriale cu sisteme de temperatura inalta, cum ar fi productia de otel, pot emite caldura in exces. Incineratoarele de deseuri sunt, de asemenea, o modalitate de generare a energiei necesare pentru termoficare.

Pasul 2: Prin conducte de termoficare catre gospodarii
Caldura generata astfel ajunge in conductele retelei de termoficare sub forma de agent termic, reprezentat de apa foarte calda – la o temperatura de aproximativ 90°C. Datorita conductibilitatii sale termice ridicate, apa este deosebit de potrivita pentru transportul caldurii.
Cu toate acestea: izolarea optima a sistemului de tevi este esentiala pentru a va asigura ca se pierde cat mai putina caldura valoroasa posibil pe drumul lung pana la gospodarie.
Regula generala este: cu cat distanta dintre centrala termica si punctul de livrare este mai mica si cu cat densitatea consumatorilor gospodariilor conectate este mai mare, cu atat pierderile de caldura sunt mai mici si sistemul de termoficare este mai eficient.

Pasul 3: Caldura placuta in locuinta datorita statiei de transfer
Statia de transfer de termoficare si schimbatorul de caldura pe care il contine furnizeaza apa calda menajera precum si apa de incalzire.

Statia de transfer de termoficare este „conectorul” intre reteaua de termoficare si ciclul de incalzire la domiciliu. Statia de transfer este situata direct in locuinta, iar schimbatorul de caldura realizeaza sarcina propriu zisa: deoarece apa calda din sistemul de termoficare circula si incalzeste apa de incalzire si apa calda menajera intr-un circuit de caldura separat. In acest fel, caldura poate fi reglata conform nevoilor si obiceiurilor individuale ale locuitorilor gospodariei.

Incalzire centralizata: calorifere sau incalzire in pardoseala?

Incalzirea in sistem centralizat Hoval
Incalzirea in sistem centralizat Hoval

Incalzirea centralizata presupune gestionarea temperaturilor de tur mai ridicate care sunt necesare pentru utilizarea caloriferelor.

Pentru a va mentine casa confortabila si calda, termoficarea obtine o bila alba datorita flexibilitatii. Pe de o parte, incalzirea prin pardoseala poate fi folosita ca sistem de distributie, asa cum este cazul in majoritatea cladirilor noi. Pe de alta parte, termoficarea face fata cu usurinta temperaturilor de tur mai ridicate care sunt necesare pentru utilizarea caloriferelor. Asadar, oricine se gandeste sa inlocuiasca vechiul sistem de incalzire cu un nou racord de termoficare va aprecia, fara indoiala, acest fapt - deoarece utilizarea infrastructurii deja existente economiseste costuri.

Incalzire centralizata pentru Nordis Residence

Incalzirea in sistem centralizat Hoval
Incalzirea in sistem centralizat Hoval

Nordis Residence este un proiect rezidential premium, ce imbina preocuparea pentru estetic cu grija pentru functionalitate, eficienta si protejarea mediului. Ansamblul este compus din 27 de apartamente, a cate 2, 3 sau 4 camere, plus 3 garsoniere, acestea avand alocate locuri de parcare in garajul subteran al cladirii.
Incalzirea si apa calda menajera pentru ansamblul rezidential sunt asigurate de un sistem mixt de tip centralizat, format din centrala termica de imobil si panouri solare, iar contorizarea utilitatilor se va face individual pentru fiecare apartament. La intrarea in cladire se afla o zona de receptie eleganta, prevazuta cu o gradina verticala. Contorizarea utilitatilor este individualizata pentru fiecare apartament.

Optarea pentru o solutie Hoval de inalta eficienta prin cazanul in condensatie 700 D UltraGas a fost gandita astfel incat sa se asigure obtinerea celor mai bune rezultate in ceea ce priveste eficienta termica si consumul redus de gaz. Cazanul UltraGas iese in evidenta si datorita flexibilitatii sale: poate fi integrat cu orice tip de generator de caldura sau sistem de energie solara. 

Avantajele incalzirii centralizate
Ca si in cazul oricarui proiect pe termen lung, ar trebui sa obtineti informatii complete inainte de a lua o decizie cu privire la o noua solutie de incalzire. Echipa Hoval va fi bucuroasa sa va sfatuiasca. Cu toate acestea, unele avantaje ale incalzirii de tip termoficare pot fi denumite in mod specific, mai ales utilizarea convenabila:

  • Statiile de transfer de termoficare sunt ieftine si usor de intretinut.
  • Incalzirea functioneaza complet automat si fara interventia dumneavoastra.
  • Cu termoficarea nu aveti in locuinta nici foc si nici substante periculoase de orice fel, deoarece se furnizeaza doar apa calda.
  • Economisiti spatiu care ar fi fost altfel dedicat pentru un cazan si pentru depozitarea combustibilului.
  • Nu aveti nevoie de cosuri de fum/evacuare gaze arse.

Dezavantajele incalzirii centralizate

  • Incalzirea centralizata nu este disponibila peste tot.
  • Odata ce ati optat pentru termoficare, este adesea dificil sau chiar imposibil sa schimbati furnizorul intr-un timp scurt.
  • Deoarece sursele de energie regenerabila nu sunt inca folosite peste tot ca furnizori de energie, poate fi un aspect mai putin aliniat noilor politici de mediu.​
Produse mentionate in articol
Cazan in condensatie Hoval UltraGas® 2 Cazan de pardoseala in condensatie cu gaz UltraGas (15-100) Cazan de pardoseala in condensatie cu gaz UltraGas (125-1150) Cazan in condensatie UltraGas® (1550)
 
Cazane de pardoseala Hoval de incalzire cu gaz UltraGas
5 produse

Cazane de pardoseala in condensatie de mare eficienta si gama de puteri in intervalul 15 - 2300 kW. Arzator Ultraclean® unic prin tehnologie cu emisii scazute. Schimbator de caldura aluFer® patentat cu eficienta de neegalat, de pana la 109%. Cazanele de pardoseala Hoval ajuta la reducerea emisiilor CO2 pana la 90 tone/an. Unitatea de automatizare inteligenta model TopTronic®T pentru facilitarea controlului si a cascadarii. Cazanele de pardoseala Hoval de incalzire cu gaz UltraGas sunt: UltraGas (15-100), UltraGas (125-1150) si (250D-2300D).

5 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Cos de fum
Cos de fum
Sistem de incalzire prin pardoseala si suprafete exterioare
Sistem de incalzire prin pardoseala si suprafete exterioare
Radiator si convector de pardoseala
Radiator si convector de pardoseala
Panou solar termic
Panou solar termic
Boiler pe gaz cu rezervor
Boiler pe gaz cu rezervor
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...