Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!

Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!

Cauze si solutii de evitare a acestei neplaceri

Cu siguranta de cel putin cateva ori s-a intamplat sa intrati intr-o baie in care sa simtiti un miros neplacut, miros emanat de gazele din sistemul de canalizare. Mirosul neplacut patrunde in baie de cele mai multe ori prin sifonul de pardoseala sau prin sifonul de la dus/cada de baie ca urmare a disparitie garzii hidraulice (garzii de apa a sifonului).

Sunt mai multe cauze ce duc la disparitiei garzii hidraulice, insa trei dintre cele mai frecvente sunt:

 1. Nu este executata ventilarea sistemului de canalizare sau este executata defectuos (nu se asigura un debit de aer suficient de mare pentru a se asigura ventilarea sistemului de canalizare)
 2. S-au utilizat sifoane cu garda de apa foarte mica (2,5 - 3 cm) care nu sunt prevazute si cu alte sisteme de blocare a mirosului
 3. Baia nu este utilizata o perioada mai lunga de timp (vezi case de vacanta, camera de hotel, etc.).

In cazul in care ventilarea sistemului nu exista sau este executata defectuos, in sistemul de canalizare apar presiuni negative. O presiune negativa in sistem (asemanator vacumului) duce automat la aspirarea garzii hidraulice a sifonului si astfel acesta ramane fara apa (in special in cazul sifoanelor cu o garda de apa redusa). Din pacate, aceasta este o situatie extrem de frecventa in Europa de Est si Romania, unde in bai se executa sape de grosime mica si evident trebuie utilizate sifoane cu inaltime cat mai redusa.

O alta situatie des intalnita este aceea in care baie nu este utilizata o perioada mai indelungata de timp (case de vacanta, camera de hotel, etc.). In aceasta situatie, garda de apa a sifonului se evapora si astfel mirosul neplacut din canalizare patrunde in baie. Procesul este accelerat in situatia in care baia este prevazuta cu incalzire in pardoseala.

Pentru a evita aceste neplaceri este asadar extrem de important ca:

 1. Ventiarea sistemului de canalizare sa se proiecteze/dimensioneze si sa se execute corespunzator.
 2. Sa se utilizeze sifoane de pardoseala fie cu o garda suficient de mare (Norma Europeana indica 50 mm apa), insa in Romania este dificil, pentru ca sapele au grosimi reduse, fie sa se utilizeze sifoane care pe langa garda hidraulica sunt prevazute cu solutii suplimentare eficiente de blocare a mirosului. In acest caz nu recomandam totusi utilizarea unor obturatoare de miros mecanice tip clapeta deoarece acestea au fost dezvoltate numai pentru gurile de scurgere montate in exterior.

In urma cu mai bine de 25 de ani, inginerii de la HL au primit provocarea din partea arhitectilor de a proiecta un sifon de pardoseala care sa poate fi utilizat in baile care se utilizeaza rar. Cu alte cuvinte sa proiecteze un sifon de pardoseala care sa blocheze mirosul chiar daca garda sa hidraulica se evapora. Astfel, a aparut primul sifon prevazut cu sistem “Primus”, sifon patentat de catre HL.

S-a pornit de la ideea ca un sifon de pardoseala are rolul de a prelua apa accidentala de pe pardoseala baii. Conectarea sifonului la un obiect sanitar pentru a reimrospata garda de apa a sifonului este inutila in cazul in care baia nu este utilizata o perioada indelungata, pentru ca nimeni nu va utiliza lavoarul (de exemplu) pentru a completa garda de apa a sifonului. Astfel evaporarea garzii hidraulice se produce continuu pana la disparitia sa complete si are ca efect emanarea mirosurilor neplacute in baie. Astfel s-a conceput un sistem ce combina garda hidraulica cu un sistem mecanic de blocare a mirosului botezat “Primus”, sistem ce si-a dovedit eficienta in ultimii 25 de ani. Din acest motiv marea majoritate a sifoanelor de pardoseala de la HL sunt prevazute cu un singur racord de evacuare, fie lateral, fie vertical, pentru ca asa cum s-a precizat mai devreme racordarea unuia sau mai multor obiecte sanitare este inutila.

Anul acesta inginerii de la HL au lansat a 2-a generatie a sistemului Primus, pe care l-au botezat “Primus Blue”.

Noul obturator de miros Primus blue, patentat de catre HL, este o varianta imbunatatita a binecunoscutului obturator Primus ce si-a dovedit deja eficacitatea in ultimii zeci de ani. Noul obturator Primus Blue este un obturator hibrid ce combina clasica garda hidraulica de blocare a mirosului cu un obturator mecanic de miros imbunatatit.

Pe langa faptul ca este perfect rezistent la mirosuri chiar si dupa uscare si protejeaza impotriva efectului de aspiratie al vidului, Primus Blue ofera o protectie mai mare. Astfel printre cele mai importante caracteristici ale sale se numara:

 • asigura o blocare mecanica permanenta a mirosului cu o suprafata etansa care blocheaza mirosurile
 • previne refluxul pana la o presiune a coloanei de apa de 50 cm
 • ofera protectie impotriva vidului (pana la -400 Pascal) si suprapresiunii din sistem (pana la 800 Pascal)
 • asigura o functionare mai stabila din primul moment
 • inaltime mai mica a constructiei
 • debitul asigurat de acesta ramane neschimbat
 • poate fi solicitat si echipat si cu un element eficient de prindere a parului.

Obturatorul Primus blue – functionare

 • Cand apa se scurge prin gratar si intra in sifon, placa supapei se ridica
 • Cand placa supapei este deschisa, apa poate curge nestingherita
 • Cand fluxul de apa se opreste, placa supapei inchide scaunul supapei si apa ce asigura garda hidraulica ramane in sifon
 • In cazul aparitiei in sistemul de canalizare a unei presiuni negative (vid), placa supapei si apa ce formeaza garda hidrauilca impiedica ca sifonul sa fie aspirat si golit de apa
 • In cazul aparitiei unei presiuni pozitive (suprapresiune), placa supapei este apasata pe scaunul supapei si blocheaza emanarea mirosului si gazelor din canalizare. In plus este prevenita refularea apei din sifon
 • In situatia in care garda de apa se evapora (sistem de incalzire prin pardoseala sau neutilizarea scurgerii pentru o perioada indelungata), partea mecanica a obturatorului de miros garanteaza blocarea mirosului pe o lunga durata.

Pentru moment noul obturator de miros Primus blue va echipa sifoanele de pardoseala din gama HL90, insa in viitor noul Primus Blue va echipa toate sifoanele de pardoseala din gama HL - Primus.

Incepand cu luna Iunie 2022 sifoanele de pardoseala din seria HL90Pr se vor livra cu noul obturator de miros Primus Blue. Mai mult decat atat, corpul receptorului va fi de acum injectat in PP (polipropilena) in loc de PE (polietilena). Modificarea materialului din care se vor injecta de acum corpurile de receptori se aplica asupra modelelor HL90Pr, HL90PR-3000, HL90PR-3020, HL90PrD, HL90PrD-3000, HL90K and HL90KH.

Inaltimea redusa de instalare a acestora, de 57 mm ramane neschimbata.

Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!
Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!

 

Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!
Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!

Din luna Iunie 2022, obturatorul Primus Blue va echipa o parte din vechile sifoane de pardoseala HL, astfel codurile acestora se vor modifica, iar versiunile vechi nu se vor mai fabrica:

Comparatie intre produse/coduri de articol vechi/noi:

Codul vechi

Codul nou (incepand din luna Iunie 2022)

HL90Pr HL90Prblue
HL90Pr-3000 HL90Prblue-3000
HL90Pr-3020 HL90Prblue-3020
HL37FPr HL37FPrblue
HL90PrD HL90PrblueD
HL90PrD-3000 HL90PrblueD-3000
HL3000FPr HL3000FPrblue
HL2090 HL090.5E
HL2090KK HL090.5EKK
HL90K (ramane neschimbat)
HL90KH (ramane neschimbat)

Puteti inlocui obturatoarele de miros din vechile scurgeri HL!

Obturatorul de miros HL090.5E Primus Blue poate fi introdus in sifoanele HL510.. si HL310.. instalate anterior. Astfel, se poate echipa sifonul de pardoseala existent cu noul obturator de miros Primus Blue cu avantajele asigurate de acesta. Elementul de prindere a parului poate fi comandat separate optional. Codul articolului este HL0541.6E.

Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!
Miros neplacut in baie? Nu si cu noul obturator de miros Primus blue!
Produse mentionate in articol
Sifoane de pardoseala HL
 
Sifoane de pardoseala HL

Sifoanele de pardoseala sunt folosite ca puncte de colectare in vederea evacuarii apelor de pe pardoseli. Datorita sistemului "Primus" patentat de HL este asigurata obturarea mirosului chiar si in eventualitatea evaporarii garzii de apa a sifonului (ideal in cazul pardoselilor incalzite, camerelor de hotel sau bailor neutilizate o perioada mai mare de timp).

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
HL a imbunatatit sifoanele de pardoseala HL510NPr si HL310NPr cu noul obturator de miros hibrid Primus blue
HL a imbunatatit sifoanele de pardoseala HL510NPr si HL310NPr cu noul obturator de miros hibrid Primus blue
Toate sifoanele de pardoseala „Pr” vor fi echipate cu noul obturator Primus blue
HL a imbunatatit sifoanele de pardoseala HL510NPr si HL310NPr cu noul obturator de miros hibrid Primus blue
Categorii
Sistem de dus, cadita de dus, cabina de dus
Sistem de dus, cadita de dus, cabina de dus
Sifon, gura de scurgere, deversor
Sifon, gura de scurgere, deversor
Sifon, rigola, trapa in pardoseala
Sifon, rigola, trapa in pardoseala
Baterie, echipament sanitar, sistem igienic
Baterie, echipament sanitar, sistem igienic
Sistem de tuburi, fiting, rigola
Sistem de tuburi, fiting, rigola
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...