Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell

Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell

Intre munca, intalniri si treburile casnice, rareori exista timp pentru a pregati fiecare masa proaspata, astfel multi oameni apeleaza la fast-food sau improvizeaza cu orice se afla in frigider. O tendinta actuala si o alternativa potentiala: pregatirea mesei. Termenul provine din cuvantul englezesc „pregatirea mesei” si descrie pregatirea planificata a meselor – fie pentru ziua urmatoare, fie pentru intreaga saptamana. Dar cat de sigure sunt aceste mese pre-preparate din perspectiva microbiologica? Ce riscuri exista in ceea ce priveste termenul de valabilitate si igiena alimentelor? Si ce rol joaca apa potabila folosita?

Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell
Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell

Beneficiile pre-prepararii meselor

Planificarea si pregatirea mesei are multe beneficii. Pregatirea simultana a cantitatilor mari nu numai ca economiseste timp si bani, dar face si viata de zi cu zi mai usoara, in special pentru oamenii care lucreaza. In loc sa apelezi la mancaruri „gata” scumpe sau sa petreci ore lungi in bucatarie dupa munca, mesele pre-gatite pot fi consumate imediat. Pregatirea in mod constient de mese sau gustari echilibrate are un beneficiu suplimentar: sustine si promoveaza o alimentatie sanatoasa.

Riscurile microbiologice a pre-prepararii

Riscurile pentru igiena alimentara exista oriunde alimentele sunt procesate, depozitate sau consumate. Pe langa standardele generale de igiena, urmatoarele aspecte trebuie respectate in mod deosebit pentru a evita pericolele microbiologice.

Contaminare in timpul prepararii

Prepararea alimentelor prezinta riscul de contaminare incrucisata, bacteriile daunatoare sunt transferate de la un aliment la altul. Acest risc este deosebit de mare atunci cand se manipuleaza carne cruda sau oua, deoarece sunt prezenti agenti patogeni precum salmonella. Pe langa curatarea temeinica, inclusiv a mainilor si a ustensilelor de bucatarie, este, prin urmare, important sa depozitati si sa procesati separat alimentele crude si gatite.

Depozitare necorespunzatoare

Depozitarea necorespunzatoare a alimentelor preparate poate duce la proliferarea rapida a bacteriilor daunatoare. Pentru a preveni acest lucru, depozitarea uscata si la rece este esentiala, la fel si utilizarea recipientelor complet etanse. Mancarurile pot fi pastrate in siguranta la frigider timp de aproximativ 3 pana la 4 zile. Pentru o pastrare mai lunga, alimentele trebuie congelate, se vor pastra pana la 12 luni in congelator.

Problemele depozitarii in apa

Pregatirea mesei depaseste pregatirea prealabila a meselor intregi, include, de asemenea, pregatirea cu pricepere a ingredientelor individuale, cum ar fi fructele sau legumele proaspete. Un sfat de presupus cunoscator pentru a pastra fructele si legumele decojite si taiate in recipiente pline cu apa de la robinet este o tema recurenta pe retelele sociale. Din punct de vedere microbiologic, aceasta nu este o metoda recomandata: in primul rand, alimentele decojite sunt contaminate prin contactul cu mainile, iar aceste bacterii se inmultesc apoi in apa. In al doilea rand, alimentele taiate elibereaza o multime de nutrienti in apa saraca in bacterii. Ca urmare, isi pierde atat din savoare, cat si din calitate. Biologul Dr. Rainer Wegerhoff i-a demonstrat odata acest lucru celebrului bucatar Tim Melzer la microscop: el a taiat frunze de salata verde si a demonstrat in mod impresionant scurgerea fluidului celular si cresterea bacteriilor putrefactive la microscop.

Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell
Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell
Baterie spalator GRANDIS E

Apa este un aliment perisabil

Apa joaca un rol esential in alimentatia noastra. Il bem si il folosim pentru gatit, fie pentru spalarea ingredientelor, fie la pregatirea multor feluri de mancare. Se uita adesea ca apa potabila, ca si alte alimente, este perisabila. Prin urmare, este esential sa acordati atentie calitatii apei si manipularii adecvate. Potrivit Agentiei Germane de Mediu, apa folosita pentru prepararea alimentelor sau a bauturilor nu ar fi trebuit sa stea in sistemul de apa potabila mai mult de patru ore. Daca se respecta acest lucru, este un aliment minunat si durabil. Pentru ca, in comparatie cu apa imbuteliata, transportul acesteia nu produce aproape deloc emisii daunatoare climei si nu este imbuteliata in sticle de plastic, care se transforma in microplastice la sfarsitul ciclului de viata.

Daca doriti sa beti apa de la robinet, dar nu sunteti sigur, faceti testul dosului mainii. Apa proaspata se simte rece, lasa apa de la robinet sa curga pana se simte rece.

Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell
Modul de preparare a meselor – beneficii, riscuri si rolul apei potabile - baterie de bucatarie hibrid Schell

Sfaturi practice pentru pregatirea meselor

  • Manipulati alimentele in mod corespunzator:
    respectati lantul rece si termenul de valabilitate, evitati infectia incrucisata a carnii crude si oualor cu alte alimente.
  • Utilizati nasul:
    daca mancarea miroase neobisnuit, cel mai bine este sa nu o mancati. Cu toate acestea, daca arata si miroase bine in ciuda datei de expirare, poate fi consumat in continuare, dar poate fi pastrat fara a fi deschis.
  • Igiena este totul:
    spalarea temeinica a mainilor, curatarea si dezinfectarea suprafetelor de lucru, a aparatelor de bucatarie si a ustensilelor de gatit, schimbarea/spalarea regulata a prosoapelor si in special a buretilor si a carpelor.
  • Depozitarea corespunzatoare este importanta:
    depozitati intr-un loc racoros si uscat in recipiente complet etanse si la frigider nu mai mult de 3-4 zile.
  • Atentie la calitatea apei:
    nu lasati apa sa stea mai mult de 4 ore inainte de consum, folositi sau clatiti regulat toate robinetele.

Pregatirea meselor poate fi o modalitate sanatoasa si convenabila de a va simplifica rutina zilnica si de a sustine o dieta echilibrata. Cu toate acestea, este important sa luati in considerare cateva aspecte de baza pentru a evita riscurile microbiologice. Pentru a va asigura ca mesele preparate nu numai ca au un gust bun, ci sunt si sigure pentru a fi mancate, pregatirea igienica, depozitarea adecvata si atentia acordata calitatii apei sunt cruciale.

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...