SCHELL - Atentie la conductele de apa rece - evitati Legionella si Pseudomonas aeruginosa

SCHELL - Atentie la conductele de apa rece - evitati Legionella si Pseudomonas aeruginosa

Apa potabila este cea mai importanta resursa a noastra – insa prezinta riscuri daca instalatiile de apa potabila nu sunt proiectate, instalate si operate corespunzator. Pentru a mentine calitatea apei potabile si a preveni proliferarea excesiva a bacteriilor daunatoare, cum ar fi Legionella sau Pseudomonas aeruginosa, doua aspecte sunt esentiale: schimbari regulate ale apei cel putin la fiecare 72 de ore si respectarea limitelor de temperatura pentru apa potabila calda (ACM) si apa potabila rece (ARM). In ultimii ani, temperaturile excesiv de ridicate ale apei reci au fost principala cauza a riscurilor igienice pentru apa potabila a cladirilor. Cu toate acestea, prin masuri structurale si operationale specifice, proiectantii si operatorii pot preveni in mod specific incalzirea nepermisa a apei reci si renovarile costisitoare.

Legionella si Pseudomonas aeruginosa: ce sunt acestea de fapt?

Legionella spec. si Pseudomonas aeruginosa sunt bacterii in forma de baston care pot fi prezente in mod natural in apa potabila in concentratii extrem de mici, dar pot duce la probleme grave de sanatate in concentratii mari. Persoanele vulnerabile si cele cu afectiuni preexistente sunt deosebit de expuse riscului, motiv pentru care aceste bacterii sunt considerate bacterii indicatoare esentiale pentru o igiena adecvata a apei potabile in sectorul medical.

Legionella

Bacteriile Legionella se inmultesc in principal in apa calda, excesiv de stagnanta. Temperaturile intre 25°C si 45°C sunt deosebit de problematice. Peste 60°C, acestea mor; sub 25°C, nu se inmultesc aproape deloc. Infectia cu Legionella apare prin intermediul unor picaturi minuscule de apa (aerosoli), care sunt inhalate, de exemplu, in timpul dusului sau la lavoar. Acestea pot provoca pneumonie severa, adesea letala (boala legionara) sau febra Pontiac (simptome severe asemanatoare gripei).

Pseudomonas aeruginosa

In timp ce Legionella poate aparea in exces in apa potabila mai calda, bacteria Pseudomonas aeruginosa se gaseste exclusiv in apa potabila rece. Se inmulteste mai rapid peste 20°C si moare la aproximativ 45°C. Studiile empirice au aratat ca este detectata in principal in lunile de vara, cand temperaturile depasesc 25°C. Este foarte rezistenta la masurile de dezinfectie si la antibiotice si poate coloniza biofilmele de pe tevi, armaturi sau rezervoare de stocare. In acestea, nu este complet distrusa de agenti chimici. Pseudomonas aeruginosa poate provoca pneumonie severa, sepsis si infectii (ale ranilor) la persoanele imunocompromise, in timp ce populatia generala sanatoasa nu este expusa riscului.

Legionella si Pseudomonas aeruginosa comparatie directa

Urmatoarele tabele ofera o imagine de ansamblu comparativa a celor mai importante proprietati ale Pseudomonas aeruginosa si Legionella spec.:

Pseudomonas aeruginosa Legionella pneumophila
Se multiplica intre 10 °C si 15 °C, dar incet.

Aproape ca nu se reproduce intre 25 °C si peste 55 °C, putina crestere pana la 27 °C.

Multiplicarea creste intre 25 °C si 40 °C. Multiplicarea creste intre 35 °C-45 °C.
Este adesea primul colonizator deoarece este relativ slab in competitie, in special la temperaturi scazute. Nu este un colonizator primar, deoarece se reproduce aproape exclusiv in amibe, iar amibele traiesc din alte bacterii.
Formeaza un biofilm care il protejeaza impotriva dezinfectiei. Nu formeaza biofilm.
Componentele contaminate de producator reprezinta o sursa semnificativa - dar numai atunci cand sunt testate cu apa. Adesea detectate in sifoane. Nu se gaseste in componentele noi.
Apare chiar daca se respecta regulile tehnologice general acceptate pentru instalatiile de apa potabila. Nu apare in numar excesiv daca se respecta regulile tehnologice general acceptate pentru instalatiile de apa potabila.
Poate fi eliminata printr-o schimbare a apei si de bacteriile normale, deoarece este slaba in
competitie (prin urmare, de obicei primul
colonizator, dar nu intotdeauna).
Acest lucru poate fi prevenit eficient prin mentinerea unor temperaturi (≤ 25 °C si ≥ 55 °C). De asemenea, sunt necesare schimbari regulate ale apei.
Teste pentru apa potabila conform UBA „Recomandare privind testele necesare pentru Pseudomonas aeruginosa, evaluarea riscurilor si masurile in caz de detectare in apa potabila”. Teste de apa potabila conform §14b din
Ordonanta privind apa potabila.

Compararea proprietatilor si semnificatiei Pseudomonas aeruginosa si Legionella spec.

Pseudomonas aeruginosa Legionella pneumophila
Bacterie in forma de baston. Bacterie in forma de baston.
Foarte important in infectiile nosocomiale. De exemplu, prin intermediul sistemelor invazive cu corpuri straine atunci cand acestea intra in contact cu apa potabila: catetere, tuburi de ventilatie, lentile de contact si implanturi. Important in ranile si arsurile acute si cronice. Foarte important in bolile subiacente, cum ar fi fibroza chistica. Importanta mare pentru dispozitivele care formeaza aerosoli: sisteme de aer conditionat, tuburi de racire, fabrici de bere, statii de epurare a apelor uzate, dusuri etc.
Necesitati reduse de nutrienti: traieste cu carbonul din aer. Necesitati ridicate de nutrienti - se reproduce in amoebe specifice.
Rezistenta multipla la antibiotice (aproximativ 16% din izolate in 2009). Tratabil doar cu antibiotice specifice.
Timp de dublare ridicat: aprox. 20 min. (optim). Timp de dublare redus: aprox. 2 pana la 4 ore (optim).
Pneumonia, sepsisul, infectiile (ranilor) etc. provoaca puroi albastru-verzui cu miros de floare de tei. Pneumonie atipica cu mortalitate de 10-15%, febra Pontiac (asemanatoare gripei).
Al doilea agent patogen ca frecventa in pneumonia nosocomiala, al treilea ca frecventa in infectiile tractului urinar, al optulea in sepsis (aproximativ 10% din decese = aproximativ 7 000 de decese pe an in Germania). Incidenta fara cazuri asociate spitalizarii: 18 pana la 36 la 100 000 de locuitori (calculat), aprox. 30 000 de cazuri pe an, in jur de 3 000 de decese.

Cauzele contaminarii conductelor de apa rece

De aproximativ zece ani, problemele cu Legionella au fost mai frecvente in conductele de apa rece decat in ​​cele de apa calda. Doua motive principale pentru aceasta sunt anvelopele cladirilor din ce in ce mai etanse si asa-numitele „instalatii de lux” cu conducte din ce in ce mai complexe si „instalatiile cu schimbatoare de caldura” cu apa rece in bucla si apa calda care circula simultan in peretii prefabricati.

Punctele technice slabe ale instalatiei de apa potabila

Pentru a asigura o calitate igienica sigura a apei potabile, temperatura apei potabile calde (APC) trebuie sa fie de cel putin 55 °C dupa 3 litri de scurgere la fiecare robinet, iar temperatura apei potabile reci (APC) trebuie sa fie sub 25 °C, tot dupa 3 litri de scurgere. Cu toate acestea, in practica, exista numerosi factori structurali care pot duce la incalzirea excesiva a apei reci si la un risc de contaminare:

  • Design modern: instalatii de apa potabila supradimensionate, imposibil de gestionat hidraulic, cu un numar excesiv de puncte de consum. Comparativ cu instalatiile moderne cu racord in T, acestea pot avea suprafete cu pana la 29% mai mari, care absorb, in ​​mod evitabil, mai multa caldura.
  • (PWC) stocheaza aceasta caldura intr-un volum de apa cu pana la 25% mai mare. Acest lucru duce la riscuri igienice.
  • Lipsa separarii termice a conductelor de apa calda si rece (de exemplu, coloane comune cu conducte de apa calda si rece, temperaturi excesive in centrele tehnice) duce la un aport nedorit de caldura in apa rece.
  • Instalatii complexe de apa potabila cu conducte de circulatie riscante din punct de vedere igienic si evitabile in peretii prefabricati, in ciuda regulii de 3 litri pentru conductele individuale de alimentare. Rezultatul este temperaturi excesive ale apei reci si pierderi crescute de caldura prin circulatie.
  • Componentele contaminate (de exemplu, prin testarea scurgerilor cu apa in fabrica) pot contamina instalatia de apa potabila cu microorganisme, in special Pseudomonas aeruginosa, chiar inainte de punerea in functiune.

Influente in operare si utilizare

Pe langa aspectele structurale, functionarea corecta si, in acest context, utilizarea regulata a tuturor punctelor de consum de apa joaca un rol crucial in mentinerea calitatii apei potabile in cladiri. Aceasta inseamna ca instalatiile de apa potabila trebuie utilizate in mod regulat, dar nu mai tarziu de fiecare 72 de ore, la toate punctele de consum de apa. Trebuie respectate conditiile de functionare si intervalele de temperatura sigure pentru apa calda si rece stabilite in timpul proiectarii si constructiei. Orice punct de consum care nu este utilizat in mod regulat devine un punct mort plin de viata, indiferent de tipul de conducta. In plus, trebuie efectuate verificari regulate ale tuturor componentelor pentru functionalitate si masuri de intretinere necesare pentru a se asigura ca toate componentele sunt intr-o stare de functionare sigura. Aceste sarcini fac parte, de asemenea, din functionarea corecta, care nu trebuie redusa in niciun caz la schimburi regulate si complete de apa!

Obligatiile operatorilor

Pentru a asigura o functionare corecta si a preveni cresterea excesiva a bacteriilor, apa trebuie inlocuita complet la toate armaturile in mod regulat – cel putin la fiecare 72 de ore. Operatorii instalatiilor de apa potabila sunt obligati sa faca acest lucru in conformitate cu articolul 13 din Ordonanta Germana privind apa potabila (TrinkwV). In plus, in timpul functionarii trebuie respectate standardele tehnice general acceptate. Conform DVGW si VDI, aceste standarde impun inlocuirea regulata si completa a apei la toate armaturile. Numai asa se va mentine calitatea apei in cladiri! Nu exista niciun substitut pentru aceasta cu un tip special de conducte sau inlocuirea apei doar prin statii terminale de spalare. Aceasta din urma poate fi, in cel mai bun caz, o masura de sustinere.

Obligatia de a testa pentru Legionella in apa rece

Daca exista suspiciunea ca apa rece se incalzeste prea mult, aceasta trebuie testata si pentru Legionella (DVGW W 551 (A)). Acest lucru poate fi usor verificat: daca, dupa scurgerea a 3 litri, temperatura apei reci depaseste limita cunoscuta de 25 °C, masurata intr-un volum de 250 ml (VDI 6023 Foaia 1), aceasta suspiciune a fost confirmata. „Regula de scurgere de 30 de secunde” din DIN 1988-200 nu ar trebui, in general, sa se mai aplice din cauza acestor conditii mai actuale si mult mai precis definite.

SCHELL - Atentie la conductele de apa rece - evitati Legionella si Pseudomonas aeruginosa
SCHELL - Atentie la conductele de apa rece - evitati Legionella si Pseudomonas aeruginosa

Masuri pentru prevenirea temperaturilor excesive in apa rece

Pe langa riscurile pentru sanatate, temperaturile excesive ale apei reci au intotdeauna consecinte economice daca sunt necesare renovari ample. Cu toate acestea, aceste costuri pot fi evitate daca proiectarea si instalarea sunt efectuate profesional si cu un nivel ridicat de constientizare. Se face aici o distinctie intre masurile structurale/de proiectare (masuri pasive) si masurile operationale (masuri active). Pe scurt, scopul este de a separa spatial cat mai mult posibil sectiunile de conducte calde si reci. Nici macar o izolatie 100% nu poate preveni acest lucru, deoarece orice izolatie doar intarzie egalizarea temperaturii, nu o previne (DIN 1988-200).

Masuri pasive: mentinerea calitatii apei potabile incepe cu proiectarea instalatiei de apa potabila

Pentru a preveni riscul proliferarii excesive a Legionellei, aportul de caldura in apa rece trebuie redus la minimum. Pentru a realiza acest lucru, proiectantii specializati si instalatorii calificati ar trebui sa ia in considerare cateva aspecte cheie atunci cand proiecteaza si realizeaza instalatiile de apa potabila:

  • Pozitionarea conductelor de apa calda si rece in doua canale de instalatie separate previne transferul de caldura catre conducta de apa rece. Totusi, acest lucru functioneaza numai daca investitorul isi instruieste in mod clar arhitectul sa faca acest lucru. Recompensa este reprezentata de instalatii sigure de apa potabila in loc de ani de probleme costisitoare.
  • Evitati conductele de apa rece in incaperile calde: racordurile locuintei, sistemele de dedurizare a apei etc. trebuie instalate in incaperi tehnice separate si racoroase si nu in aceeasi incapere cu racordurile de incalzire centralizata sau sistemele de incalzire.
  • Asigurarea unor schimbari regulate si complete ale apei in toate punctele de consum prin optimizarea traseelor ​​conductelor, cu cele mai scurte rute posibile si diametre mai mici de conducte (in principal instalatii cu piesa in T).
  • Minimizarea punctelor de intersectie dintre conductele de apa rece si calda: in astfel de „puncte fierbinti”, se pot forma „cuiburi” de legionella, care pot contamina intreaga instalatie de apa potabila.
  • Nu pozitionati niciodata conducte de apa rece sub incalzirea prin pardoseala – pastrati intotdeauna o distanta minima in apropierea acestora (CEN/TR 16355).
  • Nu instalati niciodata conducte de circulatie a apei calde pana la robinetele din peretii prefabricati; utilizati in schimb conducte de ramificare: conductele de ramificare cu o capacitate maxima de 3 litri sunt inca acceptabile din punct de vedere igienic. Un volum de 1,5 litri corespunde la peste 10 metri de lungime de conectare pentru un diametru al conductei de 15 mm si se inlocuiesc complet dupa doar 20 de secunde de utilizare.

Masuri active: asigurarea igienei apei potabile in timpul functionarii

Chiar si cea mai bine conceputa proiectare a unei instalatii de apa potabila este inutila daca nu se efectueaza schimbari regulate si complete ale apei la toate armaturile in timpul functionarii ulterioare. Sfat: proprietarii de cladiri comerciale sau rezidentiale ar trebui sa isi informeze chiriasii cu privire la necesitatea utilizarii regulate a tuturor armaturilor si sa includa acest aspect in contractul de inchiriere. Dincolo de utilizarea normala, urmatoarele masuri sunt necesare pentru a sustine in mod optim mentinerea calitatii apei potabile:

  • Spalare regulata pentru eliminarea apei statute in timpul intreruperilor de functionare de peste 72 de ore: fie implementata manual prin intermediul unor planuri de spalare executate manual, fie – mult mai eficient – ​​automatizata prin intermediul unui sistem de gestionare a apei, cum ar fi SWS de la SCHELL
  • Monitorizarea temperaturilor apei potabile calde si reci cu ajutorul senzorilor de temperatura: cu SWS de la SCHELL, spalarile pt. eliminarea apei statute pot fi declansate in functie de timp si temperatura. Aceasta contracareaza automat si imediat limitele de temperatura.
  • Masuri regulate de intretinere (inspectie, intretinere, imbunatatiri etc.) conform specificatiilor producatorului si DIN EN 806-5.

Ghidul practic BTGA „Cum mentin apa rece rece” ofera recomandari complete si detalii suplimentare privind masurile pasive si active pentru a asigura respectarea temperaturilor normative si igienice necesare pentru apa potabila rece.

Asigura calitatea si temperaturile apei prin schimb regulat si complet de apa: SCHELL SWS

Mentinerea calitatii apei potabile este o responsabilitate cheie pentru proiectantii si operatorii instalatiilor de apa potabila. O atentie deosebita trebuie acordata conductelor de apa rece, deoarece riscul proliferarii excesive a Legionella, si in special a Pseudomonas aeruginosa, este deosebit de mare aici. Prin proiectare si executie optimizate a instalatiei de apa potabila (masuri pasive) si a functionarii igienice (masuri active), se poate preveni eficient incalzirea excesiva a apei potabile reci si contaminarea. Sistemele de gestionare a apei, cum ar fi SWS de la SCHELL, reprezinta o solutie extrem de eficienta si sigura pentru implementarea controlata in timp si temperatura a curatarii apei stagnante.

Stiri conexe
SCHELL - Contaminarea cu Pseudomonas aeruginosa
SCHELL - Contaminarea cu Pseudomonas aeruginosa - Testarea umeda ca factor critic pentru igiena apei potabile - ceea ce ar trebui sa stititi
Bacteria Pseudomonas aeruginosa prezinta un risc major pentru sanatate, in special pentru persoanele cu afectiuni preexistente sau cu un sistem imunitar slabit. Prin urmare, masurile de protectie stricte si testarea obligatorie se aplica in institutiile publice prioritare - si anume, spitale, case de batrani, unitati de ingrijire medicala ambulatorie si centre de zi. Pe langa aceste preocupari de sanatate, reabilitarea instalatiilor de apa potabila afectate implica cheltuieli semnificative de personal si financiare. Desi sunt cunoscute strategii de prevenire, instalatiile de apa potabila sunt contaminate in mod repetat cu bacterii in forma de baston. Principala sursa de intrare sunt componentele care sunt contaminate de producator in timpul testarii umede. O alternativa sigura la aceasta metoda de testare este testul uscat, pe care SCHELL il foloseste in mod constant. Cu toate acestea, exista produse precum contoarele de apa, dispozitivele de siguranta si sistemele de crestere a presiunii pentru care testarea umeda este inevitabila din cauza lucrarilor de reglare si calibrare necesare. Prin urmare, proiectantii si instalatorii de instalatii sanitare si de incalzire ar trebui sa fie constienti de urmatoarele:
SCHELL - Contaminarea cu Pseudomonas aeruginosa - Testarea umeda ca factor critic pentru igiena apei potabile - ceea ce ar trebui sa stititi
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...