Bacteria Pseudomonas aeruginosa prezinta un risc major pentru sanatate, in special pentru persoanele cu afectiuni preexistente sau cu un sistem imunitar slabit. Prin urmare, masurile de protectie stricte si testarea obligatorie se aplica in institutiile publice prioritare - si anume, spitale, case de batrani, unitati de ingrijire medicala ambulatorie si centre de zi. Pe langa aceste preocupari de sanatate, reabilitarea instalatiilor de apa potabila afectate implica cheltuieli semnificative de personal si financiare. Desi sunt cunoscute strategii de prevenire, instalatiile de apa potabila sunt contaminate in mod repetat cu bacterii in forma de baston. Principala sursa de intrare sunt componentele care sunt contaminate de producator in timpul testarii umede. O alternativa sigura la aceasta metoda de testare este testul uscat, pe care SCHELL il foloseste in mod constant. Cu toate acestea, exista produse precum contoarele de apa, dispozitivele de siguranta si sistemele de crestere a presiunii pentru care testarea umeda este inevitabila din cauza lucrarilor de reglare si calibrare necesare. Prin urmare, proiectantii si instalatorii de instalatii sanitare si de incalzire ar trebui sa fie constienti de urmatoarele:
- Pseudomonas aeruginosa: un pericol invizibil?
- Cum ajunge Pseudomonas aeruginosa in retelele de apa potabila?
- La ce trebuie sa fie atenti proiectantii si instalatorii.
- Testarea umeda – nesigura din punct de vedere igienic.
Pseudomonas aeruginosa: un pericol invizibil?
Conditiile favorabile Pseudomonas aeruginosa
Conditiile optime de viata pentru aceasta bacterie tipica de apa rece sunt temperaturile apei intre 25°C si maximum 45°C. Cu toate acestea, bacteria se poate inmulti si la temperaturi de pana la 10°C, dar mai lent. Pseudomonas nu are nevoie de nimic altceva decat de carbonul din aer pentru a se raspandi - prin urmare, spre deosebire de Legionella spec., ele pot coloniza si suprafetele umede, proaspat produse. Rata de reproducere extrem de mare si preferinta pentru apa de baut rece fac ca Pseudomonas aeruginosa sa fie atat de important pentru igiena apei potabile si arata de ce este atat de greu de combatut.
Bacterie | Timp reproducere | Nr. teoretic dupa 6 ore |
---|---|---|
Legionelle spec. | 2-4 ore | 6 |
Bacterie XY | 1 ora | 64 |
Pseudomonas aeruginosa E. coli | 20 min. | 262 144 |
Riscuri pentru sanatate de la Pseudomonas aeruginosa
Aceste Pseudomonas nu sunt periculoase pentru populatia generala sanatoasa. Acestea prezinta un risc pentru leziuni ale pielii, sisteme de corpuri straine, cum ar fi cateterele, si persoanele cu afectiuni preexistente, cum ar fi fibroza chistica. Alte grupuri de risc includ persoanele care au fost externate devreme din spital, dar care nu si-au revenit inca complet, si copiii, deoarece nu au inca un sistem imunitar complet dezvoltat. In acest context, testarea anuala este obligatorie in sectorul sanatatii si in gradinite, incepand de la deschidere sau dupa renovari majore.
Cum ajunge Pseudomonas aeruginosa in instalatiile de apa potabila?
In cele din urma, Pseudomonas intra in sistemul de apa potabila prin componente contaminate. Aceste componente sunt contaminate de apa utilizata de producatori in timpul testarii umede si a lucrarilor de reglare. Chiar daca apa este schimbata in mod regulat, nu exista nicio garantie ca va ramane „fara bacterii”, deoarece bacteriile colonizeaza si suprafetele tevilor si rezervoarelor de stocare, din care pot migra inapoi in apa de testare in orice moment.
Risc de contaminare prin testare umeda
Testarea umeda a fost de multa vreme procedura standard in industria armaturilor pentru testarea etanseitatii sau a duratei de viata a componentelor. Cu toate acestea, chiar aceasta procedura implica si riscul contaminarii cu Pseudomonas aeruginosa, care era necunoscut pana acum aproximativ 10 ani.
Procedura de testare umeda
In timpul testului umed, sau al testului clasic de etanseitate, armatura este insurubata pe partea de conectare, presurizata cu apa si verificata pentru stabilitatea presiunii. In timpul testului de functionare, armatura este conectata la un circuit de apa si se respecta timpul de functionare, adica timpul de declansare: cat timp este necesar de la deschidere pana la inchidere?
Dezavantajele testarii umede
Dupa un test umed, nu este posibila indepartarea completa a apei din armatura, nici prin suflarea acesteia, nici prin utilizarea aerului cald. Prin urmare, nu poate fi exclus ca reziduurile de apa si, prin urmare, bacteriile sa ramana in armatura, in special in jurul garniturilor, care sunt un teren de reproducere preferat pentru aceste bacterii. In cazul materialelor metalice, exista, de asemenea, riscul ca produsele de coroziune sa se formeze si sa se depuna - acestea se pot desprinde ulterior, ducand la blocaje si, prin urmare, afectarea functiei.
La ce trebuie sa fie atenti proiectantii si instalatorii
Din aceste motive, proiectantii si instalatorii ar trebui sa utilizeze componente testate uscat, cum sunt armaturile sanitare SCHELL, acolo unde este posibil. Acestea indeplinesc in mod natural cerintele pentru suprafete de contact cu apa perfecte din punct de vedere igienic conform DVGW W 551-4 si VDI 6023 Fisa 1. In specificatii si la comenzi, in sectiunea generala trebuie incluse texte speciale care specifica proprietatile igienice ale componentelor. Cu toate acestea, exista si componente precum apometre, incalzitoare electrice cu debit, supape de siguranta sau sisteme de ridicare a presiunii pentru care testarea umeda este esentiala. Acordati atentie conceptului de igiena al producatorului pana la locul de instalare in conformitate cu DVGW W 551-4 (A); ar trebui sa ai acest lucru disponibil pentru propria ta siguranta.
Testare umeda – un risc igienic
In special in domeniul sanitar si in gradinite, este esential ca produsele instalate sa fie impecabile din punct de vedere igienic. Aceasta inseamna, mai presus de toate, ca sunt liberi de Pseudomonas aeruginosa. Componentele testate umed prezinta riscul de a contine reziduuri de apa care adapostesc Pseudomonas aeruginosa. Din acest motiv, SCHELL se bazeaza in mod constant pe testarea uscata sigura din punct de vedere igienic si este unul dintre pionierii din industrie in acest domeniu.