Sfaturi MÜPRO - setarea distantelor corecte dintre punctele de fixare

Utilizarea profilurilor de dilatare naturale

In functie de calitatea materialelor si de conditiile exterioare, dilatarea sistemelor de conducte are valori diferite. Acest lucru depinde de temperatura agentului care il traverseaza si materialul tevii. O teava de 30 de metri lungime din otel inoxidabil se intinde cu aproape cinci centimetri la o diferenta de temperatura de 100°C. Astfel de modificari ale lungimii trebuie luate in considerare si corectate in cursul executiei. Aceasta deoarece numai asa pot fi prevenite eventualele daune, cum ar fi rasucirea si indoirea conductelor. Acest lucru poate fi realizat in parte prin determinarea distantelor corecte dintre punctele de fixare (coliere). In plus, se recomanda utilizarea armaturilor de dilatare naturala pentru a compensa modificarile de lungime.

Fixarea sigura a conductelor Amplasarea corecta a prinderilor fixe si mobile Prinderile fixe si mobile joaca un rol decisiv in fixarea stabila si sigura a conductelor. Variatiile de lungime si posibilitatile de dilatare cauzate de temperatura trebuie luate in considerare in mod corespunzator la calculul tensiunilor care apar. Acest lucru previne deteriorarea cauzata de indoire, rasucire sau deplasare a conductelor.

Prinderile mobile asigura suportul sigur al sistemului de conducte si permit conductelor o dilatare longitudinala flexibila, dar directionata, in cazul unei schimbari de temperatura. Acest lucru previne intepenirea sau deplasarile nedorite datorate solicitarilor. Prinderile fixe mentin intregul sistem stabil, fortele care apar sunt transmise structurii de sustinere.

Setarea distantelor corecte dintre punctele de fixare
Sfaturi MÜPRO - setarea distantelor corecte dintre punctele de fixare

La proiectarea si realizarea profesionala a prinderilor fixe si mobile trebuie avuti in vedere doi factori de referinta:

1. Comportamentul la dilatare al materialului (materialelor) utilizat(e)

Metalele si materiale plastice se dilata odata cu cresterea temperaturii si se contracta la scaderea temperaturii - in functie de materiale, diferentele de temperatura si lungimea tevii.

Calculul acestor modificari de lungime provocate de temperatura trebuie efectuat inaintea montarii:

ΔL = L •ΔT • α

ΔL = dilatare longitudinala [mm]
L = lungimea conductei/segmentului [m]
ΔT = diferenta de temperatura [K]
α = coeficientul de dilatare longitudinala [mm/m • K]

Coeficientii de dilatare longitudinala difera semnificativ: in conditii identice, in cazul conductelor din plastic apar dilatari longitudinale semnificativ mai mari decat in cazul conductelor metalice.

2. Masa ansamblului de montaj/date privind solicitarile

Ansamblele montate trebuie sa poata suporta diferite sarcini. Pentru estimarea corecta a acestora este indispensabila determinarea fortelor care solicita conductele, precum si a masei totale. Aceasta consta din masa proprie a conductei si izolatiei, respectiv a incarcaturii din conducta. Sarcinile si posibilele efecte ale presiunii trebuie puse in acord cu sarcina maxima recomandata, pentru a exclude cu siguranta modificarile nepermise ale formei sau a defectele survenite ca urmare a spargerii. Prin urmare, inaintea proiectarii trebuie neaparat avute in vedere recomandarile de instalare oferite de fabricant si informatiile suplimentare.

La dimensionarea structurilor de fixare nu este permisa in nici un caz depasirea sarcinii maxime recomandate. Sarcina de rupere specificata serveste numai la estimarea sigurantei impotriva defectarii. In cazul in care sunt specificate numai sarcinile de rupere, acestea trebuie reduse cu factorul de siguranta (S = 1,5 – 3,0).

Produse mentionate in articol
Puncte fixe si mobile de ancorare MÜPRO
 
Puncte fixe si mobile de ancorare MÜPRO

Puncte fixe si mobile de ancorare pentru conducte, puncte fixe buton, adaptoare de sustinere, seturi de console, coliere, insertii din lemn tare, bride, suporti suspendate, corp glisant, sanie glisanta.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Sistem de fixare si suspendare pentru instalatii mecanice si electrice
Sistem de fixare si suspendare pentru instalatii mecanice si electrice
Tehnologie de ancorare si fixare
Tehnologie de ancorare si fixare
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...