Modul de aplicare al adezivului poliuretanic MAPEI Keralastic - instructiuni

Adeziv poliuretanic, pentru lipirea placilor ceramice pe suprafete suport supuse la vibratii si deformari

Modul de aplicare al adezivului poliuretanic MAPEI Keralastic - instructiuni
Modul de aplicare al adezivului poliuretanic MAPEI Keralastic - instructiuni


Cum lipesti placile ceramice direct pe peretii de lemn si, in acelasi timp, sa hidroizolezi baia casei tale de vacanta?
Placile ceramice pot fi aplicate pe suportul de lemn cu ajutorul unui adeziv performant. Keralastic este exact genul de adeziv de care ai nevoie pentru un astfel de proiect. Acesta este un produs versatil de tip 2 in 1 – adeziv si hidroizolatie.

Mod de aplicare - Pregatirea suportului
Suporturile trebuie sa fie maturate, rezistente mecanic, fara parti friabile, urme de grasimi, uleiuri, vopsea, ceara etc. si suficient de uscate. Suporturile pe baza de ciment nu trebuie sa fie finisate cu placi ceramice inainte de a finaliza contractiile. Timpul de maturare pentru tencuieli este de minim 7 zile pentru fiecare cm de grosime, iar timpul de maturare pentru sapele pe baza de ciment este de minim 28 zile daca nu s-au utilizat lianti speciali pentru sape tip Mapecem, Mapecem Pronto, Topcem sau Topcem Pronto. In cazul in care nu se asteapta suficient timp pentru uscarea suportului, aderenta adezivilor Keralastic sau Keralastic T va fi compromisa simtitor. Pe suporturi din metal, daca au rugina, aceasta se indeparteaza mecanic prin sablare. Pe suporturi de ipsos si anhidride in general sau la aplicari pe placi de gips carton, este recomandata tratarea si consolidarea suprafetei, aplicand in prealabil amorse epoxidice tip Primer EP sau Primer MF.

Prepararea amestecului
Cele doua componente ale adezivului Keralastic sau Keralastic T sunt ambalate in raport predozat astfel:
  • componenta A: de culoare gri sau alba, 94 parti in greutate
  • componenta B: de culoare pal galbuie, 6 parti in greutate.
Raportul de amestec al componentelor, rasina (componenta A) si intaritor (componenta B) este gata stabilit si orice modificare, poate dauna amestecului intarit. Varsati intaritorul (componenta B) in cutia componentului A si amestecati bine pana se obtine o pasta omogena gri sau alba, de culoare uniforma. Utilizati un mixer electric cu turatie scazuta pentru a omogeniza amestecul si pentru a evita cresterea temperaturii amestecului, fapt care scurteaza timpul de lucrabilitate al produsului. Utilizati amestecul in timp de 30-40 minute de la preparare.

Aplicarea amestecului
Aplicati adezivul Keralastic sau Keralastic T pe suport in strat uniform utilizand o spatula dintata. Alegerea spatulei se face tinand cont de cantitatea de adeziv care ramane pe suport si care trebuie sa asigure o acoperire cu adeziv a spatelui placilor de cel putin 65-70% (vezi "Consum"). In cazul aplicarilor la exterior, spatele placilor va trebui sa fie acoperit cu adeziv in totalitate (100%).

Cand se urmareste simultan hidroizolarea suportului si lipirea placilor, ca de exemplu impermeabilizarea blaturilor de lucru din lemn pentru bucatarii, se poate lucra in doua moduri:
  • se intinde Keralastic pe suport cu o spatula lisa, in strat continuu, cu grosimea de cel putin 2 mm si imediat cu o spatula dintata, se respatuleaza adezivul aplicat in grosime de maxim 1 mm. Apoi se incepe montarea placilor tinand cont sa nu se intrerupa continuitatea stratului de adeziv nespatulat, care constituie membrana hidroizolanta. Acea grosime de adeziv care constituie membrana, va trebui mentinuta chiar si la montarea placilor de finisaj cu spatele foarte profilat;
  • se intinde Keralastic pe suport cu o spatula lisa, in start cu grosime uniforma de 1 mm, acesta va fi stratul hidroizolant si se asteapta intarirea, apoi se aplica (in maxim 24 ore) peste el un nou strat de Keralastic cu spatula dintata si se lipesc placile de finisaj.
Montarea placilor ceramice
Este obligatoriu ca placile de finisaj sa fie uscate.
Placile se preseaza bine, astfel incat adezivul sa asigure un contact perfect intre suport si spatele placilor si sa asigure o acoperire cat mai buna sub placi. Daca stratul de adeziv Keralastic sau Keralastic T are si rol de hidroizolare, se va evita ca la montaj, placile de finisaj sa patrunda in toata grosimea patului adeziv si sa ii intrerupa continuitatea. Daca adezivii Keralastic sau Keralastic T se utilizeaza la lipiri pe suporturi foarte deformabile, toate tipurile de placi cu dimensiuni mai mari de 5x5 cm, se vor monta cu rosturi largi. Timpul deschis (adezivul intins pe suport are aderenta la placile de finisaj) al adezivului Keralastic sau Keralastic T in conditii normale de temperatura si umiditate este de cca. 50 minute. Timpul de corectie (timpul in care placile lipite mai pot fi repozitionate) este de maxim 90 minute de la montaj. Timpul de priza al amestecului, este strans legat de temperatura ambientala.

Chituirea si etansarea rosturilor
Rosturile placilor ceramice pot fi chituite dupa 12 ore de la montaj, cu chituri pe baza de ciment sau cu chituri epoxidice MAPEI, disponibile intr-o paleta larga de culori. Rosturile de dilatatie se vor etansa cu etansanti MAPEI adecvati.

Apt pentru trafic pietonal usor - Suprafetele sunt apte pentru trafic pietonal usor dupa 12 ore.
Apt pentru darea in folosinta - Adezivul atinge performantele maxime dupa 7 zile.

Curatarea
Sculele, galetile si hainele patate se curata cu alcool, atat timp cat adezivul este proaspat. Intarit Keralastic sau Keralastic T se poate curata mecanic sau cu decapant Pulicol 2000.

Consum
Lipirea placilor ceramice sau a placilor din roci naturale:
  • mozaicuri si placute mici (spatula nr. 4): 2,5 kg/m²
  • placi cu dimensiune normala (spatula nr. 5): 3,5 kg/m²
  • placi mari, marmura, roci naturale, (adezivul se aplica pe suport, dar si pe spatele placilor): 5 kg/m² .


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre adezivul poliuretanic MAPEI Keralastic sau Keralastic T, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei MAPEI Romania Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Adeziv poliuretanic MAPEI Keralastic si Keralastic T
 
Adeziv poliuretanic MAPEI Keralastic si Keralastic T

Adeziv poliuretanic bicomponent, fara alunecare pe verticala, pentru orice tip de placi ceramice si din piatra naturala (ardezie, marmura verde ALPI) sau placi recompuse, montate pe suport absorbant, neabsorbant sau deformabil. Se utilizeaza cu precadere pe suprafete orizontale. Timp de punere in opera al amestecului: 50 minute. Apt pentru trafic pietonal usor: 12 ore. Apt pentru darea in folosinta: aprox. 7 zile. Ambalare: galeata 10 sau 5 kg (A + B).

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Stiri conexe

mapei_modernizare_extindere_rideau_centre_ottawa_1
Produsele MAPEI au fost folosite la centrul comercial Rideau Centre, Ottawa, pe o suprafata de peste 21.000 m²
Recent a fost finalizat proiectul de modernizare si extindere in valoare de 360 de milioane de dolari
Produsele MAPEI au fost folosite la centrul comercial Rideau Centre, Ottawa, pe o suprafata de peste 21.000 m²

Categorii

Adeziv pentru placari reci
Adeziv pentru placari reci
Adeziv, chit de rosturi
Adeziv, chit de rosturi
Constructii
Constructii

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...