A fost publicata cea mai recenta prognoza EECFA pentru Romania

Impactul pandemiei asupra pietei de constructii din Romania

Impactul pandemiei asupra pietei de constructii din Romania

Cea mai recenta prognoza EECFA indica o contractie a pietei de constructii din Romania in 2020, urmata de stabilizare si redresare usoara in 2021.

La nivel macroeconomic, impactul direct al pandemiei si al masurilor luate pentru combaterea acesteia a fost unul puternic, conducand la revizuirea previziunilor de crestere economica. In momentul publicarii raportului, previziunile internationale (Comisia Europeana, Banca Mondiala) indica pentru anul 2020 o recesiune la nivel global si european mai puternica decat cea precedenta (2008). Romania nu face exceptie, cu previziuni de scadere economica puternica in trimestrul II, urmata de o revenire treptata pana la sfarsitul anului 2021. O revenire in forma de V este asteptata, cu un declin rapid urmat de o recuperare la fel de rapida. Aceasta evolutie este dependenta de o serie de factori: evolutia pandemiei, politici publice, rezilienta anumitor sectoare ale economiei, modificari ale comportamentului consumatorilor, etc.

Prognoza valorii totale a lucrarilor de constructii din Romania pentru anul 2020 este influentata negativ de efectele directe si indirecte ale pandemiei Covid-19. Astfel, ne asteptam la o scadere in termeni reali a acestei valori cu 2.1% in comparatie cu anul anterior, urmata de o redresare usoara in anul 2021.

Impactul pandemiei asupra pietei de constructii din Romania
Impactul pandemiei asupra pietei de constructii din Romania

Constructia de cladiri rezidentiale a experimentat anterior o perioada de crestere consistenta, insa acum robustetea pietei este pusa la incercare. Criza economica curenta a gasit acest segment intr-o pozitie mult mai favorabila decat criza anterioara, atat populatia cat si dezvoltatorii imobiliari continuand sa aiba acces la finantari. Cu toate acestea, ne asteptam la o scadere a cererii pe piata, iar previziunile noastre curente sunt mai putin optimiste decat erau in momentul publicarii editiei anterioare. Cresterea semnificativa a timpului petrecut in casa in timpul starii de urgenta, inchiderea unitatilor de invatamant si extinderea muncii de la distanta au potentialul de a schimba valorile cumparatorilor de locuinte, iar dupa stabilizarea economiei ne asteptam ca aceste modificari sa se reflecte in cautarea unor locuinte mai spatioase, cu terase, balcoane sau curti.

In cazul cladirilor non-rezidentiale prognozele indica de asemenea o perioada dificila. Majoritatea segmentelor incluse in aceasta categorie au fost afectate in mod direct de restrictiile impuse. Segmentul hotelier, de exemplu, a avut o scadere masiva a cifrei de afaceri in perioada starii de urgenta, reducand posibilitatea realizarii de investitii in constructii. Cererea de birouri este influentata de schimbarea nevoilor si prioritatilor clientilor, care au trecut o parte din personal in diferite variante de telemunca, dar in acelasi timp solicita spatii mai mari per angajat pentru pastrarea distantarii sociale. Impactul contextului actual, in general negativ, se extinde si asupra constructiilor de cladiri comerciale, industriale, depozite si scoli.

In perioada recenta, valorile investite in lucrarile de constructii de infrastructura au fost in scadere, ca urmare a unui nivel scazut al absorbtiei fondurilor europene. Ne asteptam ca pandemia sa accentueze unele probleme curente, cum ar fi dificultatile in a finaliza licitatiile publice sau intarzierile frecvente in executia lucrarilor. Deoarece nu am asistat la o sistare a activitatii, impactul direct asupra constructiei de drumuri, poduri, cai ferate si utilitati publice este asteptat a fi mai redus decat in cazul celorlalte segmente. Asigurarea finantarii proiectelor este insa in continuare un punct nevralgic, constructiile ingineresti fiind puternic legate de disponibilitatea fondurilor nationale si europene. In contextul cresterii cheltuielilor Statului Roman legate de combaterea pandemiei si oferirea de masuri de sprijin persoanelor si companiilor afectate, deficitul bugetar, aflat deja la un nivel ridicat in 2019, este asteptat sa creasca semnificativ in 2020 si 2021. Gradul de contractare al fondurilor europene este unul relativ ridicat, dar absorbtia acestora este sub media europeana. Materializarea acestor contracte combinata cu un plan de relansare economica ar putea determina o revenire la o tendinta de crestere pozitiva al constructiilor ingineresti.

Raportul Prognoza Pietei de Constructii EECFA - editia de Vara 2020 a fost publicat pe data de 29 Iunie. Raportul investigheaza piata de constructii la nivelul a 12 segmente si cuprinde prognoze asupra acestora pentru perioada 2020-2021. EECFA ("Eastern European Construction Forecasting Association") realizeaza studii privind pietele de constructii din 8 tari, incluzand Romania.

Daca doriti sa primiti o mostra a raportului, va rugam sa accesati butonul de contact de mai jos sau sa ne trimiteti un e-mail pe adresa sales@proidea.ro.

Produse mentionate in articol
EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Publicate semestrial, rapoartele de prognoza sunt realizate de institutii economice locale de cercetare ale pietelor de constructii din Bulgaria, Croatia, Rusia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Card produs
Stiri conexe
EECFA 2020 Summer Pandemic edition
EECFA 2020 Summer Pandemic edition
The 2020 Summer EECFA Construction Forecast Report was released on 29 June
EECFA 2020 Summer Pandemic edition
Categorii
Publicatie
Publicatie
Unelte
Unelte
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...