Prevederile normativului P118
Securitatea la incendii in cladiri este un subiect care nu a fost tratat cu multa atentie in Romania. Probabil, din acest motiv, am fost martorii unor tragedii pe care nu le uitam nici pana astazi.
Statisticile Inspectoratului de Stat pentru Situatii de Urgenta sunt destul de ingrijoratoare si denota faptul ca numarul incendiilor in locuinte creste de la an la an, ajungand la cca 7 000, iar incendiile din cladirile rezidentiale multietajate au crescut si ele cu 8% intr-un singur an. Peste 1 000 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in acele incendii, iar numarul victimelor urca la cateva sute in fiecare an.
In prezent, nu exista un set de reglementari europene privind rezistenta la foc a cladirilor, set care sa se aplice uniform in toate statele membre. Normativele privind securitatea la incendii in constructii sunt elaborate si implementate la nivel national.
Dar Comisia Europeana a dat o directie clara pentru a creste rezistenta la foc a cladirilor. La 8 februarie 2000, Comisia a introdus sistemul Euroclaselor pentru a armoniza standardele din UE privind securitatea la incendiu in constructii. Acest sistem ofera posibilitatea de a evalua toate materialele dupa gradul de contributie sau reactie la foc. Clasificarea foloseste rezultatele unor teste de reactie la foc.
In sistemul de clasificare Euroclass, produsele sunt impartite in 7 clase, notate de la A1 la F, care indica reactia la foc in diferite etape de ardere. Aceasta clasificare indica daca produsele contribuie la propagarea focului inainte de a se ajunge la flashover.
Materialele clasificate A1-F sunt indicate dupa cum urmeaza:
- Produsele A1 sunt incombustibile, fara nicio contributie la propagarea focului.
- Produsele A2 au o combustibilitate limitata, cu o contributie foarte mica la propagarea focului.
- Produsele B sunt combustibile, au contributie mica la propagarea focului.
- Produsele din euroclasele C, D, E sunt materiale combustibile, cu grade variate de contributie la propagarea focului.
- Si in final, din clasa F fac parte materialele pentru care nu a fost declarata performanta la foc.
In Romania, normativul P-118 privind securitatea la incendiu a constructiilor a fost modificat si mult imbunatatit. Pentru prima data, versiunea din 2024 introduce clasele de reactie la foc in prevederile pentru limitarea propagarii focului pe fatade si acoperis.
Sumarul brosurii Securitatea la incendiu in cladiri
1. Prevederi pentru locuinte individuale
2. Prevederi pentru blocuri de locuinte colective
3. Prevederi pentru sistemul sanitar
4. Prevederi pentru sistemul de invatamant
5. Prevederi pentru cladirile din sectorul turistic
6. Prevederi pentru cladirile din sectorul administrativ
7. Prevederi pentru cladirile din sectorul comercial
8. Prevederi pentru cladirile din domeniul culturii, cultelor si a sportului
9. Prevederi pentru cladirile/ compartimente de incendiu cu sali aglomerate.