Tine focul unde ii e locul
Incepand cu 10 mai 2025, in Romania a intrat in vigoare noul Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, indicativ P118/1-2025. Acesta aduce modificari esentiale in ceea ce priveste protectia impotriva incendiilor si alinierea la standardele internationale.
Principalele obiective ale noilor reglementari sunt:
- Cresterea nivelului de siguranta la incendiu pentru toate categoriile de constructii
- Clarificarea si standardizarea criteriilor de evaluare si proiectare
- Introducerea unor cerinte mai stricte pentru utilizarea materialelor si echipamentelor destinate securitatii la incendiu.
Noua legislatie se aplica pentru:
- Cladirile noi – toate proiectele aprobate dupa 1 mai 2025 trebuie sa respecte noul normativ
- Renovarile si schimbarile de destinatie – orice modificare majora a unei constructii existente trebuie sa fie conforma cu P118/1-2025
- Proprietarii si administratorii de cladiri publice si comerciale – sunt obligati sa implementeze masurile necesare pentru siguranta utilizatorilor.
Prevederile obligatorii ale normativului P118
Normativul P-118 obliga la folosirea materialelor din euroclasa A1 sau A2 in termoizolatia exterioara pe fatade pline sau prevazute cu elemente vitrate in cazul cladirilor cu risc ridicat: scoli, gradinite, spitale, blocuri rezidentiale mai inalte de 20 m, a hotelurilor mai inalte de 4 etaje sau a cladirilor comasate, precum si in cazul tuturor cladirilor pe care se monteaza panouri cu sisteme fotovoltaice, indiferent de regimul de inaltime sau destinatia acestora.
Este demonstrat faptul ca, in cazul aparitiei unui incendiu, indiferent de cauza sau sursa, focul se propaga de la un nivel la altul pe fatade. O fatada care contine materiale de izolatie incombustibile va oferi intotdeauna protectie la foc ocupantilor cladirii. Materialele incombustibile ofera acel timp atat de necesar pompierilor pentru a salva vietile si bunurile oamenilor.
Pentru diferite regimuri de inaltime unde este admisa o euroclasa inferioara, este obligatorie montarea barielelor la foc euroclasa A1.
In egala masura, in cazul cladirilor pe care se monteaza sisteme cu panouri fotovoltaice, termoizolatia fatadei va fi incombustibila (A1 sau A2-s1,d0) indiferent de regimul de inaltime sau destinatia cladirii. Pentru acoperisuri, consultati Tabelul 2 din ghidul anexat mai sus.
Produsele utilizate pentru termoizolarea terasei cladirilor inalte si foarte inalte trebuie sa fie clasa de reactie la foc A1 sau A2-s1d0.
Blocuri de locuinte colective cu mai mult de 20 m
A1/ A2-s1,d0: incadrarea in clasele de reactie la foc a termoizolatiei si / sau a sistemelor compozite.

Locuinte unifamiliale cu panouri fotovoltaice A1/A2-s1,d0: pe toata fatada.

Cladiri din domeniul sanatatii A1 /A2-s1,d0: utilizare la cladirile destinate sanatatii.
Consultati resursele ROCKWOOL Romania online pentru:
Protejarea cladirilor
Este demonstrat faptul ca, in cazul unui incendiu, focul se propaga de la un nivel la altul pe fatade - indiferent de cauza sau sursa.
Respectarea noul P-118
Sunt obligatorii materialele din euroclasa A1 sau A2 pentru cladirile cu risc ridicat, blocurile peste 20 m, hotelurile cu peste 4 etaje, cladirile comasate si cele cu panouri fotovoltaice.
Oferirea sigurantei
Materiale de izolatie incombustibile vor oferi intotdeauna protectie la foc, la fel ca vata bazaltica ROCKWOOL.
Construiesti sau renovezi? Contacteaza reprezentantii ROCKWOOL pentru consultanta specializata privind solutiile de protectie la foc.