Recomandarile Knauf Insulation - Iti izolezi casa cu vata minerala?

Iata care sunt diferentele dintre produsele de pe piata

Recomandarile Knauf Insulation - Iata care sunt diferentele dintre produsele de pe piata
Recomandarile Knauf Insulation - Iti izolezi casa cu vata minerala?

Potrivit Knauf Insulation Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata materialelor izolante, exista indelungi comparatii si dezbateri legate de fiabilitatea celor doua tipuri de vata minerala. Asadar, ca producator, atat de vata minerala de sticla, cat si bazaltica, Knauf Insulation ofera recomandari impartiale cu scopul de a ajuta clientii sa aleaga cele mai bune produse pentru nevoile lor.

"In primul rand, este important de mentionat ca ambele tipuri de vata minerala au proprietati de izolare termica, fonica si de protectie la incendiu, fiind folosite atat in constructii rezidentiale, non-rezidentiale, cat si industriale. Totusi, in functie de aplicatie si cerintele specifice, atat vata minerala de sticla, cat si cea bazaltica, pot oferi avantaje unice", a declarat Adrian Garofeanu, director comercial Knauf Insulation Romania si Bulgaria.

Adrian Garofeanu, director comercial Knauf Insulation Romania si Bulgaria
Recomandarile Knauf Insulation - Iti izolezi casa cu vata minerala?
Adrian Garofeanu, director comercial Knauf Insulation Romania si Bulgaria

Izolare termica

In cazul in care performantele termice sunt cea mai importanta cerinta a materialului izolant, vata minerala de sticla ofera o gama mai variata de produse, cu performante termice incepand de la 0,032 W/mK. De asemenea, produsele din vata minerala de sticla au o greutate redusa cu circa 50% fata de produsul similar din vata bazaltica. Acest fapt creeaza un avantaj in manipularea materialului, mai ales in cazul aplicatiilor de tip acoperisuri inclinate (mansarde) si pereti de compartimentare.

Printre cele mai frecvente tipuri de aplicatii in acest caz, se numara acoperisurile inclinate, expuse cel mai mult influentelor exterioare, rezultand o supraincalzire a mansardei vara si o racire accentuata iarna. Pentru acestea, Knauf Insulation recomanda ca izolarea sa se realizeze cu vata minerala cu tehnologia ECOSE®, impreuna cu sistemul Homeseal LDS 0.02. Acesta este alcatuit din folii permeabile la vaporii de apa care permit vatei sa elimine condensul de la interior, impiedicand totodata patrunderea eventualului condens in materialul izolator. La interior, se aplica o bariera de vapori Homeseal LDS 5, ce va impiedica patrunderea umezelii in materialul izolator.

Importanta materialelor izolante calitative primeaza in acest caz intrucat, potrivit specialistilor Knauf Insulation, circa 35% din pierderile de energie ale unei case au loc prin acoperis.

Protectie impotriva incendiilor

Functia de protectie la incendii este necesara pentru prevenirea degradarii structurii cladirii in cazul incendiilor, respectiv asigurarea evacuarii in siguranta a persoanelor din cladire. Ambele tipuri de vata minerala sunt materiale incombustibile, avand Euroclasa de reactie la foc A1. Spre deosebire insa de vata minerala de sticla, cea bazaltica este perfecta pentru temperaturi ridicate si aplicatii ce necesita rezistenta la foc datorita compozitiei sale si a temperaturii ridicate in utilizare - de pana la 850°C, comparativ cu 200°C la vata de sticla.

Metoda cea mai raspandita de izolare a peretilor exteriori este sistemul de tip Termosistem (fatada de contact) pentru care exista produse speciale din vata minerala bazaltica. Pe langa protectie ridicata la foc, izolarea peretilor exteriori inseamna confort termic si acustic, economie de energie, reducerea cheltuielilor si contributia sporita la protejarea mediului.

Rezistenta la compresiune

Aceasta caracteristica este necesara in aplicatiile unde exista o incarcare uniform distribuita mare - pardoseli si acoperisuri de tip terasa. Pentru acestea, specialistii Knauf Insulation recomanda vata minerala bazaltica, produs cu performante ridicate de pana la 100 KPa.

Izolare acustica

In acest caz, specialistii Knauf Insulation recomanda vata minerala de sticla Akustic Board, utilizata pentru peretii de compartimentare. Acesti pereti trebuie sa fie proiectati si realizati astfel incat, pe langa protectia fonica, sa ofere si despartirea functionala a spatiului, concomitent cu asigurarea protectiei impotriva incendiilor, cat si a protectiei termice daca delimiteaza o incapere incalzita de una neincalzita.

Pe de alta parte, cel mai important criteriu pentru orice tip de aplicatie este reprezentat de calitatea materialelor de izolatie care determina siguranta si eficienta energetica a unei cladiri. Pentru scaderea costurilor de incalzire sau racire, siguranta sporita in caz de incendiu, o izolare fonica corespunzatoare si protectia mediului, este recomandata informarea asupra produselor si sistemelor de izolatii de calitate superioara care pot asigura aceste avantaje la cele mai inalte standarde.

Recomandarile Knauf Insulation - Iata care sunt diferentele dintre produsele de pe piata
Recomandarile Knauf Insulation - Iti izolezi casa cu vata minerala?

Vata minerala de sticla

Greutate mica:

 • cu 50% mai usoara decat vata bazaltica
 • aceasta caracteristica creeaza un avantaj in manipularea materialului.

Revenire usoara la forma initiala:

 • permite compresia ridicata a produsului fara a afecta revenirea la grosimea necesara, dupa despachetare
 • eficienta ridicata in transport si depozitare.

Reactia la foc:

 • detine cea mai inalta clasa europeana de reactie la foc - Euroclasa A1.

Temperaturi inalte de lucru:

 • suporta temperaturi de pana la 200° Celsius
 • poate fi utilizata in aproape toate aplicatiile dintr-o cladire.

Rezistenta scazuta la compresiune:

 • din cauza densitatii scazute nu este ideal pentru aplicatii de tip pardoseli sau acoperisuri tip terasa.

Rezistenta sporita la apa:

 • poate fi prelucrata astfel incat rezistenta la apa sa intruneasca cerintele aplicatiei respective.

Vata minerala bazaltica

Greutate mare:

 • caracteristicile izolatiei din vata bazaltica constau intr-o densitate relativ mare, respectiv o greutate mai mare.

Revenire la forma initiala:

 • caracteristicile vatei bazaltice nu permit o compresie ridicata a pachetelor ambalate.

Reactia la foc:

 • detine cea mai inalta clasa europeana de reactie la foc - Euroclasa A1.

Temperaturi foarte inalte de lucru:

 • suporta pana la 850° Celsius
 • material ideal pentru izolari la temperaturi extrem de mari, de exemplu instalatii industriale, sisteme de conducte sau in industria petrochimica.

Rezistenta ridicata la compresiune:

 • datorita densitatii ridicate produsul are o rezistenta la compresiune ridicata, fiind ideala pentru aplicatii de tip pardoseli sau acoperisuri tip terasa.

Performanta acustica buna:

 • proprietati de absorbtie si reductie a zgomotelor
 • asigura o izolare fonica excelenta.

Rezistenta sporita la apa:

 • poate fi prelucrata astfel incat rezistenta la apa sa intruneasca cerintele aplicatiei respective.

Produse mentionate in articol
Vata minerala de sticla MPN Plus 037 Placa din vata minerala de sticla Mineral Plus Ext 035 Rola din vata minerala de sticla Unifit 032 Rola din vata minerala de sticla Unifit 035
 
Vata minerala de sticla Knauf Insulation cu tehnologie ECOSE®
9 produse

Materia prima pentru fabricarea vatei de sticla sunt deseurile din sticla. Gama de produse Knauf Insulation din fibre de vata minerala de sticla este sub forma de rulouri si placi. Produsele din vata minerala de sticla se comprima usor. Avantajul este ca se pot pune cantitati mari in pachete mici, ceea ce inlesneste transportul. Produsele comprimate isi pastreaza proprietatile si revin la grosimea lor initiala dupa despachetare. Compania Knauf Insulation, foloseste la fabricarea produselor izolante din vata mineral de sticla, un liant natural, fara formaldehida, realizat din materiale organice regenerabile, in locul produselor chimice bazate pe petrol. Datorita tehnologiei ECOSE®, toate produsele, fabricate din vata minerala de sticla au o culoare maro specifica, obtinuta natural fara vopsea sau coloranti artificiali. Portofoliu de vata de sticla poate fi folosit pentru diverse tipuri de aplicatii: acoperisuri inclinate, fatada ventilata, pereti de compartimentare, plafoane si intradosuri, vata vrac (SUPAFIL) si vata de sticla pentru aplicatii multiple.

9 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Lamele de plafon din vata minerala bazaltica CLT C1 Thermal Placa rigida de vata bazaltica pentru izolarea acoperisurilor tip terasa SmartRoof Top Placi termoizolante pentru podele si poduri circulabile neincalzite DF Placa rigida de vata bazaltica pentru izolarea acoperisurilor tip terasa SmartRoof Norm
 
Vata minerala bazaltica Knauf Insulation cu tehnologie ECOSE®
17 produse

Materia prima pentru fabricarea vatei minerale bazaltice este roca numita bazalt. Produsele din fibra bazaltica sunt fabricate sub forma de placi sau lamele. Sunt materiale mai dure, unul din avantajele lor fiind pastrarea pe termen lung a excelentelor proprietati mecanice. Produsele Knauf Insulation fabricate din vata minerala bazaltica sunt rezistente la foc (Clasa A1, cea mai buna protectie la foc), bune izolatoare termice si acustice, si isi pastreaza stabilitatea dimensionala in caz de presiune excesiva. Portofoliu de vata bazaltica poate fi folosit pentru diverse tipuri de aplicatii: acoperisuri tip terasa, pardoseli, pereti exteriori - termosistem, acoperisuri inclinate, pereti exteriori - fatada ventilata, pereti de compartimentare, fadade cu izolare interioara, dar si pentru aplicatii tehnice (categorie izolatii tehnice).

17 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Knauf Insulation desemnata compania globala a anului in domeniul materialelor de izolatie
Knauf Insulation desemnata compania globala a anului in domeniul materialelor de izolatie
Conferinta Mondiala a Producatorilor de Materiale Izolatoare 2018
Knauf Insulation desemnata compania globala a anului in domeniul materialelor de izolatie
Tehnologia revolutionara ECOSE®, acum in toata gama de solutii tehnice Knauf Insulation
Tehnologia revolutionara ECOSE®, acum in toata gama de solutii tehnice Knauf Insulation
Produse Knauf Insulation - grija pentru oameni si mediul inconjurator
Tehnologia revolutionara ECOSE®, acum in toata gama de solutii tehnice Knauf Insulation
Categorii
Izolatie din vata minerala de sticla, izolatie din sticla celulara
Izolatie din vata minerala de sticla, izolatie din sticla celulara
Izolatie din vata minerala bazaltica
Izolatie din vata minerala bazaltica
Termoizolatie, izolatie fonica
Termoizolatie, izolatie fonica
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...