Echipamente Honeywell pentru detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale

Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale

De ce are o importanta cruciala si cum se face alegerea corecta

In majoritatea tarilor europene, detectarea gazelor nu este strict reglementata pentru cladiri comerciale si institutii. Adesea, detectarea gazelor nu este bine inteleasa sau aplicata in acest tip de situatii. 

Implementarea solutiilor de detectare a gazelor in cladiri comerciale si institutionale implica mai multe provocari. Multe sisteme de detectare a gazelor functioneaza independent de sistemele de management al cladirilor (BMS) sau de cele de detectare a incendiilor. Din acest motiv, ele sunt dificil de gestionat si intretinut. Administratorii cladirilor si tehnicienii din domeniul securitatii la incendiu au nevoie de solutii flexibile si scalabile, usor de utilizat si intretinut.

Pericole asociate gazelor in cladiri comerciale si institutionale

Monitorizarea nivelului de gaze este cruciala in unitati precum cele spitalicesti, unde oxigenul este stocat si utilizat ca parte a activitatilor zilnice obisnuite. Spatiile de depozitare constituie o alta zona problematica, in situatia in care scurgerile de oxigen pot creste riscul de incendiu sau explozie.

Pe langa spitale, unitatile industriale utilizeaza gaze pentru procesele de productie, sudura sau protejarea cu gaze inerte. In mediile industriale situatia este complicata si mai mult de posibila prezenta a prafului, a apei si a unor gaze, ceea ce poate afecta detectoarele sensibile si componentele electronice.

Parcarile subterane pot prezenta de asemenea un risc. Gazele de esapament contin monoxid de carbon, care este deosebit de periculos deoarece este invizibil si inodor. Vehiculele alimentate cu gaz petrolier lichefiat (GPL) pot folosi zone de parcare subterane, creand astfel riscul suplimentar de formare a unei atmosfere explozive in urma unei scurgeri de GPL.

Care sunt provocarile?

Sistemele de detectare au o importanta cruciala in mentinerea sigurantei lucratorilor si publicului fata de gazele toxice si inflamabile. Cu toate acestea, nu sunt instituite intotdeauna norme care sa reglementeze detectarea gazelor si nici nu exista reguli consecvente de la o zona la alta. In absenta unor reglementari clare, responsabilitatea implementarii unor sisteme sigure care sa asigure o avertizare adecvata in cazul scurgerilor de gaze le revine administratorilor unitatilor si tehnicienilor din domeniul securitatii la incendiu. Ca atare, este esential sa fie ales partenerul tehnologic potrivit, capabil sa ofere recomandari privind abordarea optima pentru aplicatia respectiva.

Multe cladiri sunt prevazute cu sisteme de detectare a fumului si incendiilor, insa sistemele de detectare a gazelor sunt mai putin raspandite. Daca sunt instalate, acestea tind sa fie independente de celelalte sisteme ale cladirii, fiind astfel mai dificil de gestionat si crescand implicit riscul ca o scurgere de gaz sa nu fie observata. O abordare integrata, care sa acopere detectarea incendiilor si fumului, detectarea gazelor si administrarea cladirii, ar putea ajuta aceste unitati sa asigure o gestionare cuprinzatoare a riscurilor.

Spitalele si unitatile industriale nu sunt statice. Sectiile sunt transformate, trecand de la un serviciu la altul, si cladirilor li se adauga corpuri noi. Unitatile industriale trec de asemenea, in timp, prin procese de extindere si crestere a volumului si tipului de gaze utilizate. Multe sisteme de detectare existente nu sunt flexibile sau scalabile, lipsindu-le capacitatea de adaptare pentru a raspunde nevoilor in schimbare ale unei organizatii. Sistemele mai noi, oferite de catre furnizori de tehnologii de top, pot depasi aceste dificultati.

Alegerea solutiilor potrivite de detectare a gazelor

Honeywell furnizeaza solutii de detectare a gazelor pentru aplicatii comerciale si industriale usoare, inclusiv parcari si spitale. Exista trei solutii principale aplicabile in aceste medii:

PARK

Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale
Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale

Sistemul PARK asigura monitorizarea CO pentru parcari. Acest sistem de detectare poate declansa alarme sonore pentru a avertiza persoanele prezente asupra pericolului existentei monmoxidului de carbon. El poate activa sistemele comune de ventilatie atunci cand nivelul de CO depaseste limitele de siguranta. O centrala PARK2000 poate gestiona pana la 32 de detectoare de CO, distribuite in maxim doua zone, iar modelul PARK5000 poate gestiona pana la 80 de detectoare de CO, distribuite in maxim cinci zone.

NFG-8

Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale
Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale

Centrala NFG-8 corespunde cerintelor nivelului SIL1 de siguranta functionala, folosind detectoare de gaz cu comunicatie 4-20 mA si este ideala pentru aplicatii industriale de mica anvergura. Aceasta solutie permite semnalizarea a trei praguri diferite de concentratie a gazelor si mai multe optiuni pentru iesiri. De exemplu, NFG-8 poate sa controleze ventilatia, sa activeze semnalele de avertizare si sa comunice cu dispozitive BMS terte.

AM4000G

Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale
Detectarea gazelor in cladiri comerciale si institutionale

AM4000G este o centrala adresabila care poate acoperi nevoile intregii cladiri, inclusiv parcarea acesteia. La AM4000G pot fi conectate pana la 396 de detectoare de gaz pe patru bucle, utilizand un sistem fiabil de comunicare pe o magistrala cu doua fire. Aceasta solutie permite gestionarea independenta a diferitelor conditii periculoase, aplicand scenarii complexe de tip cauza-efect.

Principale beneficii:

 • Flexibilitate
  Solutiile de detectare a gazelor oferite de Honeywell pot sa varieze de la sisteme de mici dimensiuni pentru aplicatii specifice pana la solutii adresabile ample care acopera toate nevoile unei intregi cladiri. Acestea pot functiona ca sisteme independente pentru detectarea gazelor sau pot fi integrate cu alte sisteme, cum ar fi managementul cladirilor sau detectarea incendiilor si fumului.
 • Fiabilitate
  Honeywell este un furnizor global de tehnologie de detectare a gazelor pentru cladiri si parcari. Prin experienta sa cu multi clienti din numeroase sectoare de activitate si locatii, Honeywell a dobandit o perspectiva unica asupra modului in care sunt utilizate produsele, facand posibila conceperea unor solutii care raspund nevoilor clientilor. Honeywell furnizeaza sisteme fiabile de detectare a gazelor care ofera performanta constanta utilizand cea mai buna tehnologie disponibila.
 • Carcase certificate
  Honeywell furnizeaza detectoare in carcase cu certificare IP55 sau ATEX. Carcasele IP55 sunt certificate impotriva patrunderii prafului sau umezelii, in timp ce versiunile ATEX pot fi utilizate in medii periculoase, in functie de nevoile specifice zonei. Aceste solutii acopera intregul spectru de necesitati pentru aplicatiile industriale usoare, in care unele spatii necesita carcase certificate, iar altele nu.
 • Aplicatie mobila pentru calibrare si mentenanta
  Honeywell ofera o aplicatie mobila care le permite utilizatorilor sa efectueze operatiuni de calibrare, modificari de programare si activitati de mentenanta a detectoarelor. Acest instrument este usor de utilizat si economiseste timpul tehnicienilor, mai ales in ceea ce priveste efectuarea unor sarcini de rutina, cum ar fi teste la impact sau modificarea limitelor.

Colaborarea cu un partener tehnologic

Multe echipe administrative care raspund de cladiri comerciale si institutionale, cum ar fi spitale si instalatii industriale nu au cunostinte aprofundate privind sistemele de detectare a gazelor. Este recomandabil sa colaborati cu un partener tehnologic care asigura o buna intelegere a solutiilor pe care le ofera si a mediului in care acestea sunt aplicate.

Detectoarele de gaze trebuie instalate corect pentru a asigura protectia dorita. De exemplu, detectoarele de CO ar trebui instalate la o inaltime echivalenta cu cea a unei persoane de statura medie. Explicatia consta in faptul ca densitatea CO este similara cu a aerului. Acesta nu se acumuleaza la nivelul podelei sau tavanului; prin urmare, detectarea trebuie sa aiba loc la inaltimea celui mai semnificativ risc, unde oamenii pot respira gazul toxic.

Toate detectoarele de gaze prezinta abateri in timp. Precizia valorilor citite de acestea va scadea daca nu sunt verificate si calibrate la intervale regulate. Reglementarile nu abordeaza intotdeauna aceste aspecte cruciale ale eficacitatii pe termen lung a sistemelor de detectare a gazelor. Furnizorii de incredere ai acestei tehnologii detin expertiza tehnica necesara pentru a oferi utilizatorilor consiliere in privinta programelor adecvate de mentenanta si calibrare ale sistemului.

Concluzie

Cladirile comerciale si industriale nu beneficiaza de o buna reglementare in ceea ce priveste detectarea scurgerilor de gaz, dar aceasta nu inseamna ca riscurile sunt neglijabile. Scurgerile de gaz pot provoca incidente grave, cum ar fi incendii si vatamare fizica, inclusiv pierderea de vieti omenesti. 

Honeywell ofera solutii de detectare a gazelor pentru cladiri comerciale si institutionale, inclusiv spitale, parcari si instalatii din industria usoara. Echipa sa de experti si parteneri de distributie poate oferi consiliere privind solutiile optime de rezolvare a celor mai dificile probleme.  

Click aici pentru a afla mai multe detalii despre produsele noastre.

Categorii
Semnal manual pentru sistem de alarma si combatere a fumului si incendiilor
Semnal manual pentru sistem de alarma si combatere a fumului si incendiilor
Senzor de fum si foc
Senzor de fum si foc
Centrala sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Centrala sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem de alarma pentru combaterea fumului si incendiului
Sistem de alarma pentru incendiu, fum si gaz
Sistem de alarma pentru incendiu, fum si gaz
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...