Ce pompa de caldura Ariston este mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala?

Ce pompa de caldura Ariston este mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala?

Descopera ghidul Ariston pentru alegerea celui mai potrivit model

Alegerea unei pompe de caldura pentru incalzirea prin pardoseala
Incalzirea prin pardoseala este o solutie moderna pentru gestionarea temperaturii in interiorul unei locuinte prin distribuirea optima a caldurii in fiecare camera.

Conectarea acestui sistem la o pompa de caldura ofera o serie de avantaje, de la o eficienta energetica mai mare, la un consum mai redus, precum si optiunea de a incalzi casa iarna si de a o mentine racoroasa vara, prin inversarea ciclului de functionare.

Am pregatit cateva sfaturi utile care te vor ajuta sa alegi cea mai potrivita pompa de caldura pentru incalzirea prin pardoseala:

Avantajele unei pompe de caldura pentru incalzirea prin pardoseala
Sistemele de incalzire prin pardoseala constau intr-o serie de tevi inserate in sapa pentru a genera caldura constanta si pentru a asigura o distribuire optima a caldurii in fiecare camera a casei. Panourile de incalzire radiante ofera un beneficiu semnificativ, asigurand distribuirea uniforma a caldurii, insa sistemul poate fi utilizat si pentru racire, asigurand economii considerabile de energie.

Aceste sisteme pot fi alimentate in mai multe moduri: cu o centrala termica pe gaz, centrala pe peleti sau pompa de caldura. Pompa de caldura pentru incalzirea prin pardoseala este deosebit de avantajoasa deoarece garanteaza o eficienta energetica mai mare, un consum redus si un impact mai mic asupra mediului. O pompa de caldura poate fi, de asemenea, conectata la un sistem fotovoltaic pentru a face intregul sistem si mai prietenos cu mediul.

Pompa de caldura este o solutie care ofera un nivel ridicat de confort, asigurand conditii placute pe tot parcursul anului si functionand extrem de silentios. Acestea sunt dispozitive foarte sigure si prietenoase cu mediul, nu trebuie conectate la reteaua de gaz si nu folosesc substante nocive.

Ce pompa de caldura ar trebui sa achizitionez pentru incalzirea in pardoseala?
Alegerea pompei de caldura potrivite pentru sistemul de incalzire prin pardoseala nu este o decizie simpla. Exista o serie de caracteristici si aspecte importante de luat in considerare. In primul rand, ar trebui sa identifici modelul cel mai potrivit pe baza sursei primare de energie a pompei de caldura. Exista mai multe optiuni, inclusiv:

  • aer - aer
  • aer - apa
  • geotermala.

In prima situatie, caldura este generata prin canalizarea aerului extern si introducerea acestuia in circuitul de ventilatie, in timp ce sistemele geotermale iau caldura din sol prin sonde speciale. Cel mai facil de montat sunt pompele de caldura aer / apa in care caldura este extrasa din aer si apoi transferata in sistemul de incalzire prin pardoseala.

In plus, este recomandat sa iei in considerare daca pompa de caldura este sau nu reversibila si daca permite inversarea ciclului termodinamic, astfel incat sa poata fi utilizata atat pentru incalzire iarna, cat si pentru racire vara, deci o solutie optima pentru obtinerea unui mediu confortabil pe tot parcursul anului. In plus, ar trebui sa tii cont de rezervorul de apa calda menajera (boiler ACM), o optiune care-ti permite sa folosesti dispozitivul pentru apa calda menajera.

Pompele de caldura aer / apa pot fi monobloc sau split. In cazul pompelor monobloc, intregul circuit frigorific este inchis in interiorul unitatii externe si doar conductele de apa intra in casa, facandu-l mai compact si mai usor de instalat, chiar si in spatii inchise. Modelele split, pe de alta parte, au un circuit care este impartit in doua unitati separate, una care trebuie instalata in interior, unde are loc schimbul de apa, cealalta la exterior, unde are loc schimbul de aer. Aceste echipamente au o complexitate mai mare la instalare, dar sunt ideale pentru locatiile unde temperaturile scad adesea sub zero grade.

In plus, in afara de pompa de caldura pentru incalzirea prin pardoseala, trebuie sa tii cont si de alti factori, cum ar fi eficienta energetica a sistemului, alegand modele din clasa A sau chiar peste. De asemenea, e bine sa iei in considerare nivelul de zgomot, alimentarea cu energie electrica, caracteristicile inteligente pentru gestionarea sistemului intr-un mod convenabil, caracteristicile legate de siguranta si sistemele suplimentare, cum ar fi controlul de la distanta prin internet si aplicatiile de smartphone disponibile.

Cum se dimensioneaza o pompa de caldura?
Inainte de a achizitiona o pompa de caldura, trebuie sa dimensionezi corect sistemul si sa calculezi puterea necesara dispozitivului pentru a asigura performanta adecvata in functie de necesitatile energetice ale locuintei. In acest caz, trebuie luate in considerare o serie de aspecte de mediu si tehnice, cum ar fi: zona climatica, conditiile de utilizare, caracteristicile cladirii si specificatiile sistemului de incalzire.

Este important sa se analizeze izolatia termica a cladirii pentru a determina puterea termica necesara si pentru a instala cea mai potrivita pompa de caldura.

Apoi, ia in considerare performanta aparatului, suprafata locuintei si dimensiunea sistemului de incalzire. Un parametru util este, de asemenea, COP (Coeficientul de Performanta), un coeficient care indica performanta pompei de caldura pe baza raportului dintre consumul de energie si puterea termica cedata sistemului. Acest aspect poate fi folosit pentru a compara diferite modele intre ele.

Pompa de caldura, incalzirea prin pardoseala si sistemele fotovoltaice
Unele tipuri de pompe de caldura sunt concepute pentru a se conecta la un sistem fotovoltaic, o configuratie care face aceasta solutie pentru incalzirea prin pardoseala si mai avantajoasa. Mai mult, poti astfel sa asiguri nevoile de incalzire intr-un mod economic si sustenabil, reducand emisiile poluante, imbunatatind impactul asupra mediului al locuintei si realizand economii ridicate de energie.

Oricare ar fi motivul pentru care te-ai indrepta spre un astfel de sistem, iti recomandam sa alegi o pompa de caldura deja proiectata in acest scop, chiar daca in prezent nu exista un sistem fotovoltaic in cladire, deoarece instalarea viitoare va fi mult mai simpla, mai ieftina si mai rapida. Aceasta este, fara indoiala, o optiune din ce in ce mai populara in zilele noastre, intalnita in special la constructiile noi.

Un lucru e cert - un sistem solar fotovoltaic cu pompa de caldura si incalzire prin pardoseala asigura confort maxim, economii si durabilitate.

Produse mentionate in articol
Pompa de caldura Ariston Nimbus Plus S Net Pompa de caldura Ariston Nimbus Compact S Net Pompa de caldura Ariston Nimbus Flex S Net
 
Pompe de caldura Ariston Nimbus
3 produse

Pompa de caldura split aer/apa, dotate cu compresor twinscroll si control prin inverter, ofera o eficienta ridicata atat pentru incalzire, cat si pentru racire. Datorita managementului optim al energiei, performanta stabila este garantata la orice temperatura exterioara.

3 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire
Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire
Ghidul detaliat cu sfaturi pentru economisire
Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...