Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire

Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire

Ghidul detaliat cu sfaturi pentru economisire

Consumul pompei de caldura: sfaturi pentru economisirea energiei

Uneori nu ne dam seama de cantitatea de energie consumata de sistemele de aer conditionat de uz casnic, care pot ajunge sa foloseasca aproximativ o treime din energia consumata intr-o gospodarie. Chiar daca pentru tine nu este doar o problema de ordin financiar, nu trebuie sa uitam ca este, totusi, una de mediu. Din fericire, tehnologiile recente care fac posibila reducerea consumului fara a sacrifica confortul au devenit din ce in ce mai raspandite, iar printre cele mai avansate sisteme se numara si pompele de caldura. Acestea sunt dispozitive utilizate pentru incalzirea unui fluid, aer sau apa, care transforma caldura altfel neutilizata prezenta in mediu in energie utila. Pe baza modului lor de functionare, exista mai multe tipuri: pompele care functioneaza pe aer/apa, aer/aer, apa/apa si pompele de caldura geotermale.

Pompe de caldura: folosirea tehnologiei pentru a economisi energie

O pompa de caldura este un dispozitiv care poate extrage caldura din mediul extern si o poate transmite in interiorul unei cladiri. Prin urmare, pentru ca foloseste surse externe, aceasta tehnologie nu genereaza emisii poluante directe. Functionarea sa se bazeaza pe ciclurile de compresie si expansiune ale unui agent frigorific, similar cu un frigider, dar cu un mecanism inversat in momentul incalzirii spatiului. Avantajul este ca se foloseste energia electrica doar pentru a activa compresorul, in timp ce energia termica absorbita liber din mediul extern devine de 3-4 ori mai mare decat energia consumata. Astfel beneficiile se vad atunci cand vine vorba de costurile facturilor, dar si de emisiile gazelor cu efect de sera. Nici nu e de mirare ca cei care folosesc deja tehnologia pompei de caldura vad economii semnificative in comparatie cu costurile unui sistem traditional.

Pompe de caldura: sfaturi pentru optimizarea consumului

Este de la sine inteles ca eficacitatea unei pompe de caldura depinde, in parte, de conditiile climatice, temperaturile exterioare si de instalatia termica utilizata. Inainte de a cumpara un astfel de sistem, iti recomandam sa verifici coeficientul de performanta al pompei de caldura (COP), care evidentiaza relatia dintre puterea termica care poate fi generata si puterea electrica utilizata.

De exemplu, daca pompa de caldura furnizeaza 4 kW sistemului de incalzire, asimiland 1 kW, COP-ul sau este 4. Pentru a estima cu exactitate consumul si randamentul unui sistem de acest fel, trebuie sa masori randamentul sezonier (SPF sau SCOP). COP este utilizat in prima faza de planificare pentru a estima performanta sezoniera, luand in considerare rolul real jucat de pompa in sistemul de incalzire, la care va fi conectata, si luand in considerare alti factori, cum ar fi:

  • zona climatica
  • calitatea si eficienta pompei de caldura
  • tipul sistemului de incalzire
  • precizia proiectarii si instalarii sistemului.

Calculul consumului unei pompe de caldura

Ai nevoie de un exemplu concret pentru a intelege cat consuma o pompa de caldura? Hai sa vedem!

O pompa de caldura standard de 5 kW poate asimila intre 500 W si 2.000 W, dar consumul de energie electrica nu este constant, deoarece acesta poate varia intre prima ora dupa pornire si orele urmatoare. Cand pompa de caldura este pornita, aceasta consuma o cantitate mai mare de energie electrica pentru a atinge rapid temperatura dorita, putand consuma chiar si 2 kWh numai in prima ora. Odata cu atingerea temperaturii setate, pompa de caldura, daca este inca pornita, poate consuma doar 0,5 kWh in orele urmatoare. Dupa cum este usor de estimat, pompa de caldura consuma mai multa energie electrica iarna, ajungand la 1.000 kWh, deci o cheltuiala lunara de aproximativ 700 RON, in functie de dimensiunea camerelor.

Pentru a calcula consumul unei pompe de caldura, iti recomandam sa verifici puterea asimilata de sistem, prezentata si in manualul de instructiuni. Poti utiliza un contor digital de energie electrica pentru a evalua consumul zilnic al unei pompe de caldura. Acest instrument ofera informatii despre kWh pe care o pompa de caldura ii absoarbe intr-o anumita perioada de timp si iti permite sa calculezi cheltuielile in kWh pe baza facturii. Pentru a profita de rezultatele contorului de energie electrica, pur si simplu conecteaza-l direct pe linia de alimentare a pompei de caldura.

Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire
Pompe de caldura Ariston Nimbus S Net: cat consuma si sfaturi pentru economisire

Dimensionarea pompei de caldura: Ghid pentru calcularea consumului

Alegerea unei pompe de caldura: dimensionare si consum

O pompa de caldura este un echipament pentru racirea si incalzirea aerului din interiorul unei case, asigurand conditii placute pe tot parcursul anului si furnizand apa calda menajera atunci cand este dotata cu un rezervor de apa calda menajera – un boiler ACM.

Investitia initiala pentru achizitia unei pompe de caldura se va justifica insa prin economia de energie in timp. Pentru optimizarea consumului, este esential ca pompa de caldura sa fie dimensionata corect, analizand cu atentie consumul pentru a alege sistemul cel mai potrivit nevoilor tale.

Pompe de caldura: caracteristici si beneficii

Sistemele cu pompa de caldura ofera o solutie inovatoare ce garanteaza eficienta energetica maxima deoarece produc caldura asigurand, in acelasi timp, economii semnificative de costuri in comparatie cu dispozitivele traditionale. Aceste sisteme exploateaza energia termica din mediul extern pentru a incalzi sau raci agentul termic, asigurand temperatura optima la interior.

Un alt beneficiu este reducerea cheltuielilor generale de energie, oferind o serie de avantaje. In primul rand, consumul poate fi redus, iar implicit si factura de utilitati.

De asemenea, pot sa imbunatateasca eficienta energetica pentru a reduce impactul asupra mediului al unei cladiri, facand procesul de incalzire mai sustenabil.

Sistemele cu pompa de caldura pot fi conectate in mod similar la un sistem fotovoltaic cu acumulare, o solutie 100% verde cu zero emisii. Un alt avantaj este cresterea gradului de confort deoarece vei avea o atmosfera placuta si o temperatura optima pe tot parcursul anului. Aceste sisteme sunt, de asemenea, destul de silentioase, necesita o intretinere minima si au un raport bun calitate - pret.

Dimensionarea pompei de caldura

Un factor cheie in instalarea unui astfel de sistem este ca pompa de caldura sa fie dimensionata corect. Iata ce aspecte ai putea lua in considerare:

  • cerintele legate de incalzire
  • zona climatica
  • caracteristicile cladirii sau ale locuintei.

Instalarea sistemului potrivit este esentiala pentru ca iti va permite sa compensezi pierderile de caldura si sa asiguri performante optime pe tot parcursul anului. Pierderea de caldura poate afecta in mare masura performanta sistemului, asa ca e necesar sa analizezi care ar putea fi aceste pierderi de caldura oriunde in cladire. Treci pe lista si analiza performantei anuale si sezoniere, incalzirea si racirea.

Cum calculezi consumul raportat la nevoile tale privind incalzirea?

Atunci cand alegi o pompa de caldura, trebuie sa iei in considerare necesarul de incalzire si sa folosesti ca reper masuratorile prezentate in CPE (Certificatul de performanta energetica). Acest certificat nu este 100% precis si fiabil intotdeauna, dar este un punct de plecare util pentru calcularea consumului. Pentru a obtine mai multe informatii in acest sens, trebuie sa stabilesti datele referitoare la cantitatea de energie necesara pentru incalzirea unei case in timpul iernii, exprimata in kilowati-ora pe metru patrat.

De exemplu, sa presupunem ca o casa de 100 de metri patrati arata un necesar termic de 55 kWh / mp pe an pentru o familie de patru persoane. Aceasta cifra trebuie sa fie inmultita cu suprafata casei si totalul impartit apoi la zece pentru a obtine consumul de gaz pentru incalzirea casei, adica:

  • (100 mp * 55 kWh / m²) / 10 = 550 m³.

In practica, energia necesara va fi de 5.500 kWh pe an, in timp ce consumul de metan va fi echivalent cu 500 m³ (550 metri cubi). Apoi trebuie sa iei in considerare productia de apa calda menajera (boiler ACM), cu un consum mediu de 70 m³ pe an/persoana. In acest caz, consumul este raportat la o familie de patru, deci va fi egal cu 280 m³, pentru un total de 550 + 280 = 830 m³.

Aceste calcule ne arata ca, atunci cand alegi o pompa de caldura, capacitatea sistemului trebuie sa garanteze o performanta echivalenta cu cea de 830 m³ de metan sau 5.500 kWh pe an. Alternativ, daca CPE nu este disponibil, aceasta valoare poate fi calculata pe baza istoricului consumului, utilizand o conversie de 10 kWh pe metru cub de metan pe care il poti lua dintr-o factura recenta la gaz.

Alegerea pompei de caldura potrivite

Calculul prezentat mai sus este un exemplu care iti arata cum sa incepi procesul de dimensionare al pompei de caldura. In realitate, mai multe variabile pot influenta modul in care este determinat consumul si pot modifica datele privind capacitatea sistemului. Este deosebit de important sa se ia in considerare modalitatea de utilizarea a sistemului, daca acesta va fi folosit doar pentru incalzire sau si pentru racire si producerea de apa calda menajera. In plus, sa nu uitam ca trebuie sa tii cont si de zona climatica in care traiesti.

In momentul in care acesti parametri sunt corect stabiliti, automat conduc la o scadere a capacitatii pompei de caldura, in timp ce un numar mai mic de ore de functionare duce invers, la o crestere a capacitatii nominale. Analizeaza si izolatia termica a cladirii si orice imbunatatire a eficientei energetice a cladirii care ar permite utilizarea unei pompe de caldura de capacitate mai mica.

Nu uita ca este intotdeauna important sa consultati un inginer sau o companie specializata pentru a determina cu precizie cel mai potrivit model de pompa de caldura care sa iti deserveasca casa in mod eficient. Dimensiunea perfecta iti va permite sa reduci, de exemplu, consumul de energie, sa economisesti la facturi si sa minimizezi impactul asupra mediului, asigurand un confort optim pe tot parcursul anului in locuinta ta.

Produse mentionate in articol
Pompa de caldura Ariston Nimbus Plus S Net Pompa de caldura Ariston Nimbus Compact S Net Pompa de caldura Ariston Nimbus Flex S Net
 
Pompe de caldura Ariston Nimbus
3 produse

Pompa de caldura split aer/apa, dotate cu compresor twinscroll si control prin inverter, ofera o eficienta ridicata atat pentru incalzire, cat si pentru racire. Datorita managementului optim al energiei, performanta stabila este garantata la orice temperatura exterioara.

3 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Ce pompa de caldura Ariston este mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala?
Ce pompa de caldura Ariston este mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala?
Descopera ghidul Ariston pentru alegerea celui mai potrivit model
Ce pompa de caldura Ariston este mai potrivita pentru incalzirea in pardoseala?
Categorii
Pompa de caldura
Pompa de caldura
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...