Primele cladiri pasive multifunctionale in Europa centrala si de est

Romania face pasi importanti in aceasta directie, impreuna cu YTONG

Primele cladiri pasive multifunctionale in Europa centrala si de est
Primele cladiri pasive multifunctionale in Europa centrala si de est

Reducerea consumului de resurse necesar pentru intretinerea cladirilor este una dintre principalele directii asumate de Europa pentru protejarea mediului. Arhitectii au propus multe proiecte de case pasive, precum si cladiri care produc mai multa energie decat cea consumata. Recent, in Europa au fost proiectate primele cladiri multifamiliale pasive. Germania este lider la acest capitol cu numar record de proiecte de blocuri cu eficienta energetica maxima. In ultimii ani cladirile pasive multifamilale au devenit o realitate in Estul si Centrul Europei, in special in tari precum Cehia, Slovacia sau Ungaria. In acest proiecte facturile lunare la utilitati pot ajunge pana la cinci euro (mai putin de 25 de lei pe luna). In Romania interesul pentru cladiri cu un consum energetic minim creste de la an la, investitorii privati optand pentru cele mai moderne materiale de constructii. Iata trei proiecte de blocuri pasive din Europa Centrala si de Est certificate de Passivhaus-Institut! In aceste cladiri s-a optat pentru solutii de zidarie YTONG la exterior, acesta fiind materialul cu cea mai buna performanta energetica in categoria produselor minerale de zidarie.

In Romania, interesul pentru cladiri cu un grad crescut al eficientei energetice creste de la an la an. Romania Green Building Council afirma ca in acest moment in tara sunt peste 4.300 de locuinte din cladiri multifamiliale inscrise in programul Locuinte Verzi. Locuintele verzi au preformante energetice superioare, apropiate de cele specifice unor cladiri pasive. In categoria de zidarie, YTONG este primul produs certificat de ROGBC pentru constructia de Locuinte Verzi.

Din partea dezvoltatorilor, dar si a beneficiarilor finali cerintele pentru cladiri pasive sunt in crestere. In 2015 in Romania a fost efectuat primul test de etanseitate pe o cladire multietajata, respectiv un bloc cu 12 etaje din ansamblul THE PARK Apartments, proiect construit cu zidarie YTONG. Rezultatele au fost de trei ori mai bune decat cerintele minime din Germania la acest capitol.

Proiecte care vizeaza un consum energetic redus si un nivel ridicat de calitate al executiei exista in marile orase ale tarii. In Brasov, cladirea Arte by HVA este primul bloc monostrat cu eficienta energetica ridicata realizat in aceasta zona. Proiectul realizat de echipa de arhitecti HVArchitects are peretii de inchidere realizati intr-un singur strat de zidarie si solutii de termoizolare aplicate doar pe stalpi si grinzi. Blocurile de zidarie YTONG A+ de 40 de centimetri folosite ca soluitie de zidarie au permis obtinerea celor mai bune rezultate la capitolul izolare termica. Solutia de construire cu materiale minerale este completata de placarea centurilor si a stalpilor cu sistemul Multipor.

Alte proiecte de cladiri multifamiliale eficiente energetic realizate anul acesta cu solutii YTONG in Romania sunt Nifon Apartments, realizat cu solutii de zidarie YTONG A+ sau Nusco Premio, o cladire cu zidarie YTONG Clasic si sistemul termoizolator 100% mineral Multipor.

Primele cladiri pasive multifunctionale in Europa centrala si de est
Primele cladiri pasive multifunctionale in Europa centrala si de est
In Europa Centrala si de Est exista deja proiecte de cladiri multifamiliale pasive care au fost certificate de Passivhaus-Institut. Proiectul Hyacint Modřany amplasat in Praga, Cehia a fost livrat in anul 2014 si cuprinde mai multe cladiri cu 5 etaje si cate 27 de apartamente. Intregul ansamblu a fost gandit pentru a asigura locatarilor un consum minim de energie. Cladirea F cu o suprafata construita de 1981 mp s-a incadrat ca performanta energetica in categoria constructie pasiva primind si o certificare in acest sens. Peretii exteriori ai acestui bloc sunt realizati cu blocuri de zidarie YTONG de 50 de centimetri, produse disponibile si in Romania si utilizate din ce in ce mai des, in special pentru case unifamiliale. Necesarul anual total de energie primara pentru aceasta cladire care include instalatiile de incalzire, apa calda si electricitate este de 115 kWh/m².

Zelene Atrium sau Green Atrium este un proiect din Trnava, Slovacia, utilizat si testat pana anul trecut, in luna mai. Cladirea cuprinde 25 de apartamente si este primul bloc de apartamente pasiv din punct de vedere energetic inregistrat in Slovacia. Pentru peretii exteriori arhitectul Miroslav Marko a propus utilizarea unor blocuri de zidarie YTONG de 25 de centimetri peste care a aplicat termoizolatie de 15 centimetri si o placa de vata minerala bazaltica de 3 centimetri. Necesarul total de energie primara care include instalatiile de incalzire, apa calda si electricitate este de 118 kWh/(m²a).

In Budapesta, Ungaria, initiativa pentru constructia unui bloc pasiv a venit tocmai din partea autoritatilor locale, respectiv Biroul Municipal al Districtului 13 care a compandat realizarea unui ansamblu rezidential cu 100 de apartament. Acesta a fost proiectat de biroul Archikon. Proiectul este un exemplu de eficienta energetica pentru cladiri multifamiliale de asemenea dimensiuni. Interesant este ca ansamblul rezidential a fost gandit pentru a fi inchiriat familiilor cu venituri mai mici - acesta este motivul pentru care autoritatile au alocat o suma mai mare pentru faza de constructie. Locatarii de aici beneficiaza de costuri anuale cu incalzirea echivalente in moneda noastra de doar 300 de lei (circa 25 de lei pe luna). Pentru realizarea peretilor exteriori proiectantii au apelat la blocurile de zidarie YTONG de 25 centimetri.

Produse mentionate in articol
Zidarie exterioara termoizolanta YTONG A+ (D 0,4) Zidarie exterioara pentru pereti portanti si zidarie portanta pentru pereti despartitori YTONG Forte (D 0,6) Zidarie exterioara pentru pereti in sistem multistrat si zidarie clasica pentru pereti de compartimentare YTONG Clasic (D 0,5) Zidarie pentru pereti de compartimentare YTONG Interio XL (D 0,5)
 
Blocuri de zidarie YTONG
5 produse

YTONG este una dintre primele marci inregistrate de beton celular autoclavizat din lume, care astazi continua sa ofere produse de zidarie de calitate premium in peste 30 de tari. Oferind o varietate larga de produse atat pentru aplicatii la exterior cat si pentru interior, blocurile de zidarie YTONG nu necesita eforturi de intretinere, nu se deterioreaza in timp si asigura confort din toate punctele de vedere. Punerea in opera rapida, consumul redus si greutatea proprie redusa a blocurilor YTONG sunt avantaje pe termen scurt care determina costul minim pe metrul patrat de zid construit. Sistemul constructiv YTONG este format din blocuri de zidarie, mortar si unelte profesionale. Oferind o varietate larga de produse atat pentru aplicatii la exterior cat si pentru interior, blocurile de zidarie YTONG nu necesita eforturi de intretinere, nu se deterioreaza in timp si asigura confort din toate punctele de vedere.

5 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Elemente de cofraj profilate YTONG BU
 
Elemente de cofraj profilate YTONG BU

Elementele din gama YTONG BU imbunatatesc radical una dintre operatiile indispensabile in constructii: cofrarea betonului armat. YTONG BU au rol de cofraj pierdut in realizarea buiandrugilor, centurilor si stalpisorilor la pereti de inchidere sau compartimentare, fiind disponibile in latimi incepand cu 20 cm. Utilizarea elementelor BU permite evitarea cofrajului traditional costisitor. Acestea au dimensiuni modulate in conformitate cu cele de fabricatie ale blocurilor de zidarie YTONG, ofera protectie excelenta la foc si constituie o suprafata de finisare unitara cu restul zidariei. Rezultatul final va fi reducerea timpilor si a costurilor de executie.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sistem termoizolator din placi minerale Multipor
 
Sistem termoizolator din placi minerale Multipor

Multipor este un material natural, ecologic, complet mineral si neinflamabil, destinat atat termoizolarii la interior, cat si la exterior. Produsul poate fi utilizat pentru termoreabilitarea individuala a apartamentelor si a spatiilor interioare din cladirile publice, dar si pentru termoizolarea caselor unifamiliale. Componentele sistemului: placile termoizolante Multipor, incombustibile; adezivul mineral usor, incombustibil; dibluri (daca este cazul), 1 diblu per placa; plasa de armare. Sistemul include cateva componente simplificate comparativ cu alte solutii de termoizolare, inclusiv din punct de vedere al aplicarii si al manoperei. Astfel, adezivul mineral Multipor se foloseste atat ca liant, cat si ca material de finisare. Placile minerale Multipor au o inertie termica ridicata, respecta mediul inconjurator si mai ales sanatatea beneficiarilor si a echipelor de montaj si isi mentin capacitatea de izolare termica chiar si in conditii de umiditate ridicata, asigurand astfel un nivel de umiditate optim pentru locuire si pentru sanatatea cladirii.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Mortar Ytong in pat subtire
 
Mortar Ytong in pat subtire

Mortarul Ytong este caracterizat de inalta rezistenta, adezivitate si minimizeaza puntile termice. Acest mortar se foloseste in tehnologia cu rosturi subtiri, tehnologie specifica zidariilor din beton celular auoclavizat. Avantaje ale utilizarii mortarului in pat subtire Ytong: scade consumul de mortar si timpul de punere in opera. Pozitia blocurilor de zidarie poate fi corectata timp de 10 minute dupa fixarea in mortarul adeziv Ytong. Folosirea mortarului in pat subtire de numai 1-2 mm, specifica zidariei Ytong, face ca pierderile de caldura sa fie reduse cu pana la 90 %.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Mortar
Mortar
Sistem de termoizolatie
Sistem de termoizolatie
Planseu, buiandrug
Planseu, buiandrug
Zidarie portanta si neportanta
Zidarie portanta si neportanta
Beton, mortar, tencuiala, sapa de nivelare
Beton, mortar, tencuiala, sapa de nivelare
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...