Solutii de incalzire radianta industriala Uponor la depozitele logistice eMAG

Solutii de incalzire radianta industriala Uponor la depozitele logistice eMAG

Uponor si eMAG - un pas inainte catre incalzirea industriala sustenabila

Uponor a facut inca un pas spre incalzirea radianta sustenabila, dupa ce a oferit o solutie de incalzire optima pentru un depozit logistic care era, la momentul deschiderii, cel mai mare din Europa de Sud-Est.

Provocarea beneficiarului eMAG s-a transformat intr-un proiect gandit pentru viitor, cu costuri optimizate pe termen lung.  
Cel mai mare retailer online din Romania a construit in comuna Joita, judetul Giurgiu, doua depozite logistice insumand 250.000 m². Fiecare dintre ele a venit cu o arhitectura proprie, nevoi specifice si activitate constanta in spatiul din interior.

De la provocare la pionierat

Cum incalzesti o hala de peste 120.000 m² in mod sustenabil, reducand costurile operationale prin eficientizarea consumului lunar de energie?
Provocarea a inceput in 2018, odata cu construirea primului depozit eMAG, care a insemnat un pionierat pentru incalzirea in pardoseala industriala.
Solutiile conventionale insemnau aer incalzit montat pe acoperis. Aerul cald urca, deci ar fi fost necesara o temperatura mai mare ca sa poata incalzi o hala imensa, la nivelul solului. Aceasta inseamna costuri ridicate pentru energie.

O suprafata de 120.000 m², echivalenta cu peste 10 terenuri de fotbal, are nevoie de solutii sustenabile pentru climatizare, care sa fie functionale si eficiente, din punct de vedere energetic, pentru o perioada indelungata de timp.

Optimizarea materialelor prin incalzirea suprafetelor active

Daca pana atunci incalzirea in pardoseala industriala insemna activarea intregii suprafete, pentru depozitul eMAG, Uponor, impreuna cu echipa de proiectanti, a venit cu o solutie gandita special pentru un spatiu imens, de 120.000 m²:

Zonele incalzite sunt extremitatile si alte zone ce insumeaza inca 40 - 45 km patrati, care distribuie o temperatura omogena in intreaga hala.

”Pentru aceasta au fost folosite produse Uponor care sunt agrementate pentru imbinarea in sapa, cu care se activeaza doar suprafetele perimetrale. Sistemele Uponor Quick & Easy si produsele noastre facute pentru imbinarea in sapa ne-au scos in fata, din punct de vedere tehnic si financiar. Am avut si sprijinul proiectantilor, Uponor fiind singurul brand pentru care au garantat functionalitatea in timp”, explica Mihai Istoc, Area Sales Manager Uponor, in Bucuresti si zona de sud.

O alta provocare a fost protejarea sistemului antiincendiu aflat la nivelui tavanului. 
”Ne-au ajutat colegii de la Uponor Polonia (divizia PDS -Project Design Service) si au fost facute cateva simulari solicitate de beneficiar si de antreprenorul general. Din acestea a reiesit faptul ca, in cazul unor temperaturi foarte scazute, incalzirea instalata poate sa faca fata fara sa existe probleme de inghet la nivelul tavanului”, a completat Mihai Istoc. 

Concluziile proiectului: Uponor, un partener pe termen lung

In proiectele de echipare a depozitelor eMAG au fost implicati antreprenorul general, beneficiarul si compania de instalatii responsabila pentru montaj. 
„Daca la inceput antreprenorul general a fost sceptic in legatura cu solutia propusa de Uponor, dupa punerea in functiune acesta m-a sunat si mi-a spus ca se bucura ca s-a inselat cu privire la sistemul de incalzire in pardoseala perimetral. Si ca vrea sa discutam despre un proiect nou, pe care il are in lucru: o hala de depozitare pentru cei de la Metro” spune Mihai Istoc.

Al doilea depozit eMAG, cu o suprafata de peste 130.000 m², a fost construit in 2021, tot in comuna Joita. Si in acest caz, incalzirea a fost ingropata in structura de beton, tocmai pentru ca libertatea arhitecturala si de organizare a spatiului sa ramana la potential maxim pentru beneficiar. 
Pentru intreg spatiul depozitului s-au folosit in jur de 130 de km de teava, cam cat distanta de la Bucuresti la Busteni.

In prezent, Uponor are in portofoliu mai multe depozite pentru clienti, care se bucura de solutii implementate adaptat la spatiul si nevoile lor. 

Succesul proiectului din Romania a fost externalizat pentru noul depozit eMAG de langa Budapesta, construit in 2022. Solutia a fost adaptata pentru utilizarea pompelor de caldura, sub forma unei alte abordari sustenabile pe termen lung.

Solutiile de incalzire radianta industriala Uponor, prezente atat in cele trei depozite eMAG, cat si pentru alte depozite din zona de merchandising, au fost adaptate in functie de cerintele si nevoile beneficiarilor prin expertiza specialistilor Uponor.

Echipa Uponor implicata in proiect:
- Mihai Istoc - Area Sales Manager Uponor Bucuresti
- Razvan Diaconu- Technical Support Engineer
- Uponor Polonia, divizia PDC - centrul de inginerie care ofera expertiza pentru proiecte complexe.

Produse mentionate in articol
Incalzire industriala prin pardoseala Uponor Magna
 
Incalzire industriala prin pardoseala Uponor Magna

Incalzire industriala prin pardoseala Uponor Magna este un sistem de incalzire cu temperatura redusa a agentului de incalzire, destinata special pentru spatii indistriale. Sistemul este montat direct in stratul de beton al pardoselii. Sistemul de incalzire se poate monta direct pe plasa de armare a betonului. Agentul termic poate fi preparat cu un cazan de orice tip, cu aplicatie pentru cladiri. Timp scurt de amortizare a investitiei; libertate in folosirea spatiului, fara restrictii; temperatura uniforma a spatiului; viteze scazute de circulatie a aerului; fara circulatie a prafului, stimuleaza mediul de lucru; fara costuri de intretinere.

BIM
Brosura
BIM
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Avantajele sistemului industrial de incalzire in pardoseala Uponor Magna
Avantajele sistemului industrial de incalzire in pardoseala Uponor Magna
Uponor prezinta modul de instalare pentru o eficienta maxima
Avantajele sistemului industrial de incalzire in pardoseala Uponor Magna
Uponor Magna incalzire industriala prin pardoseala
Uponor Magna incalzire industriala prin pardoseala
Eficienta incepe la nivelul solului
Uponor Magna incalzire industriala prin pardoseala
Categorii
Sistem de incalzire prin pardoseala si suprafete exterioare
Sistem de incalzire prin pardoseala si suprafete exterioare
Conducta si fiting din cupru
Conducta si fiting din cupru
Conducta si fiting din otel
Conducta si fiting din otel
Tub de plastic
Tub de plastic
Sapa de nivelare
Sapa de nivelare
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...