Armonia dintre clasic si modern cu PREFA

Armonia dintre clasic si modern cu PREFA

Scoala de muzica a oraselului din Austria Superioara, realizata cu sindrila aurie de aluminiu

Un angajament fata de arhitectura moderna clasica caracterizeaza munca lui Christian Frömel si Markus Fischer, fondatorii F2 Architekten. Acoperisurile plate albe, stalpii ingusti si utilizarea indrazneata a materialelor au devenit aproape marca lor comerciala. De-a lungul acestei viziuni a fost construita si scoala de muzica a oraselului din Austria Superioara, caz in care si-au combinat ideea de spatii moderne cu sindrila aurie de aluminiu.

Apropiindu-se de Buchkirchen, dupa ce alterneaza lanuri de porumb, pajisti, zone impadurite si cladiri tipice zonei rurale, calatorul observa mai intai un turn al bisericii, apoi un acoperis al castelului si in final o fatada circulara draguta, stralucitoare. Vederea contrastanta este cauzata de pavilion, care cu stralucirea sa aurie mat si acoperisul alb plat se potriveste perfect in mediul traditional. Acesta este un exemplu rar de arhitectura cosmopolita in mediul rural.

Armonia dintre clasic si modern cu PREFA
Armonia dintre clasic si modern cu PREFA

Simboluri puternice, buget restrans
Orasul de aproximativ 4.000 de locuitori are o viata muzicala activa, iar pasiunea pentru muzica se transmite din generatie in generatie. Ansamblul sau de coarde, care este in continua crestere ca numar de la studentii care au absolvit scoala de muzica, si fanfara sa, care are peste 70 de membri, joaca un rol important in viata comunitatii. Orasul nu dispunea insa de un spatiu potrivit pentru desfasurarea de evenimente muzicale si alte programe culturale. Pana acum! Nu cu mult timp in urma, insa, a fost construita cladirea pavilionului scolii de muzica, care a devenit rapid inima orasului Buchkirchen.

Armonia dintre clasic si modern cu PREFA
Armonia dintre clasic si modern cu PREFA

Spatiul imens din fata cladirii este un loc potrivit pentru amplasarea confortabila a scenei si a spectatorilor. Cladirea are trasaturi simbolice puternice: fatada metalica este materialul instrumentelor de suflat, in timp ce partile invelite in lemn si coloanele gratioase din lemn care sustin acoperisul simbolizeaza coardele viorii. Conceptul cladirii a fost atat de iubit de utilizatori si muzicieni, incat s-au putut identifica imediat cu el. Cu toate acestea, decidentii au ezitat din cauza bugetului strans, dar pana la urma nu au avut de ales decat sa accepte opinia majoritatii.

In cele din urma, a fost luata o decizie solomonica. Deoarece F2 Architects a insistat asupra folosirii materialelor de constructie de calitate, o parte mai mica a fatadei decat era planificata este acoperita cu placile din aluminiu PREFA. Sindrila de placare a fatadei, de 160 m², au devenit importanta nu numai pentru arhitecti, ci si pentru utilizatorii cladirii.

Armonia dintre clasic si modern cu PREFA
Armonia dintre clasic si modern cu PREFA

La prima vedere, cladirea poate parea putin straina locului, dar potrivit arhitectilor, combina ideea de modernitate clasica si spatiile inter-deschise, orientate spre interior, ale caselor rurale din Vastagalu. Cladirea rezultata a scolii de muzica nu este cu adevarat o cladire completa, mai degraba pare un sistem de spatii dispuse in jurul unei sali centrale conectate printr-un acoperis.

Acest concept arhitectural, neobisnuit in zona, apare in tot mai multe locuri. Cei doi arhitecti, dedicati stilurilor moderne, au fost nevoiti sa faca destul de multe compromisuri pentru ca aici sa poata fi realizate parti importante ale conceptului, intre arhitectura atemporala a bisericii si a castelului.

Armonia dintre clasic si modern cu PREFA
Armonia dintre clasic si modern cu PREFA

"10 metri, 10 secunde"
Rudolf Schmidhofer, un maestru tinichigiar care conduce impreuna cu fratii sai o afacere de familie veche de aproape 120 de ani, este binecunoscut si respectat in profesia sa, iar lucrarile sale sunt tot mai populare si in randul arhitectilor. Cei trei frati sunt de acord ca nu amploarea lucrarii sau dimensiunea suprafetei de acoperit este decisiva in fiecare proiect, ci mai degraba ideea arhitecturala de baza si masura in care artizanii ca ei au mana libera in implementarea acestuia. In acelasi timp, in opinia lor, cooperarea si munca in echipa intre investitorul cooperant, managerul de proiect cu experienta si profesionistii calificati sunt esentiale pentru un rezultat final de inalta calitate. Profesionistul cu experienta zambeste uneori atunci cand vede obsesia pentru detalii a constructorilor si arhitectilor. Daca credeti ca acest lucru este excesiv, atunci va certati cu regula „10 metri, 10 secunde”: totul, care nu poate fi vazut in 10 secunde de la o distanta de 10 metri, nici macar nu se observa in viata de zi cu zi. Daca ceilalti membri ai echipei inteleg acest lucru, le devine clar ca nu este preocupat doar de munca precisa, ci si de armonia intregului.

Datorita flexibilitatii sindrilei de acoperire a fatadei PREFA, aceasta poate fi aplicata cu usurinta si arata la fel de bine pe suprafete mici sau patrate ca si pe suprafete mari. In acelasi timp, datorita elementelor mai mici si a fixarii ascunse, materialul de placare de baza si aluminiu 10 cu un strat coil coating de 0,7 mm grosime este disponibil in culori suplimentare care pot fi comandate.

Locatie: Buchkirchen, Austria
Arhitectura: F2 Architekten ZT
Contractant: Rudolf Schmidhofer GmbH
Tipul de material utilizat: PREFA sindrila de placare​

Produse mentionate in articol
Lamele metalice pentru fatada PREFA
 
Lamele metalice pentru fatada PREFA

Lamelele metalice pun fatadele traditionale si la scara mai mica intr-o lumina cu totul noua. Realizate din aluminiu, incredibil de usor de intretinut, cu un strat de acoperire inovativ PREFA P.10, placile romboidale creeaza o structura mata si eleganta.

BIM
Brosura
Specificatii
BIM
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Invelitoare din placi metalice mici pentru acoperis si fatada
Invelitoare din placi metalice mici pentru acoperis si fatada
Acoperis, fatada
Acoperis, fatada
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...