Frumusetea vine din interior
Satul se afla la est de Viena, suficient de aproape pentru a fi un loc atractiv pentru oamenii care doresc o casa cu gradina, dar care prefera totusi sa ramana in apropierea unui oras mare.
O familie tanara a decis sa se intoarca la Glitzendorf, dupa ani petrecuti in orase mari si in strainatate, in ciuda imprejurimilor destul de neplacute, pentru ca copilul lor sa creasca alaturi de familiile parintilor.
Au cumparat o parcela, avand o forma triunghiulara, intre santier si vilele cu aspect neatractiv, hotarati sa construiasca o casa pe care sa o numeasca casa lor - si au gasit un arhitect, care le-a indeplinit dorintele.

„Ne place sa construim acoperisuri in doua ape, deoarece acestea se potrivesc contextului nostru si creeaza camere frumoase dedesubt. Ele ofera un loc de refugiu si confort. Ferestrele de mansarda ofera de trei ori mai multa lumina decat ferestrele fatadei si faciliteaza si ventilatia.” - Andreas Etzenstorfer, arhitect la Backraum Architektur
Andreas Etzelstorfer este un arhitect vienez, fondator si proprietar al unei locatii numite „Backraum”.
Interesul sau sporit pentru lumea din jur l-a determinat sa cerceteze tipologia traditionala a locuintelor rurale. Termenul „Hintaus” descrie un drum intre hambarele din spatele fermelor si campuri, paralel cu strada principala. Era locul unde se depozitau uneltele agricole, copiii se jucau si animalele zburdau libere.
In mod traditional, hambarele aveau forme alungite, dictate de constructia din lemn.

Clientii au descoperit ce fel de case le placeau noilor lor vecini abia dupa ce au cumparat terenul. O casa dreptunghiulara, alungita, se afla pe marginea nordica a parcelei, forma sa derivand din formele traditionale ale hambarelor.
"Dupa ce am construit atatea case cu ferestre de mansarda, am dobandit experienta si o idee despre cum va arata rezultatul final. Cu Daylight Visualizer si expertiza partenerului nostru VELUX, am deplina certitudine ca spatiul va fi iluminat in mod optim" - Andreas Etzenstorfer, arhitect la Backraum Architektur

O camera cu iluminare optima nu este una care doar indeplineste normele; nu exista nicio frumusete fara putina poezie.
Ideea clientilor de a trai intr-un hambar a rezonat cu amintirile din copilarie ale lui Andreas Etzelstorfer. El isi aminteste cand sarea pe o gramada de fan parfumat, iar razele soarelui erau vizibile in aerul prafuit.
In hambarele si mansardele vechi, tiglele ceramice simple au fost uneori inlocuite cu tigle din sticla, creand un tipar permanent de portiuni insorite in interior. El a dorit sa aduca aceasta magie in proiect.
Grafica
Deoarece acoperisul de deasupra verandei acoperite nu este izolat, lasand constructia acoperisului sa fie vizibila, acesta a fost locul potrivit pentru a combina placile Eternit cu bucati de sticla acrilica de aceeasi dimensiune.
Romburile stralucitoare isi gasesc locul pe pereti: pozitia lor marcheaza pozitia soarelui, indicand ora din zi si anotimpul, conectand interiorul si exteriorul intr-un mod subtil si puternic.
Andreas Etzelstorfer considera ca un strop de tehnologie ne imbunatateste viata: casa este echipata cu sisteme de ventilatie automata, permitand mentinerea unui climat optim in interior.

Detalii despre proiect
Proiect: Casa unifamiliala
Locatie: Zona metropolitana din Viena, Austria
Arhitect: Backraum Architektur
An: 2019 - 2020
Suprafata: 130 mp
Fotografii: Romana Fürnkranz.