Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est

Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est

EECFA a lansat prima prognoza de la inceputul invaziei Ucrainei de catre Rusia

EECFA (”Eastern European Construction Forecasting Association”) realizeaza studii privind pietele de constructii din 8 tari din Europa de Est.

Optimismul nostru anterior privind regiunea de Sud-Est a EECFA a disparut. Raportul actual anticipa o crestere minima pana in 2023, urmata de o contractie in 2024. Motivul principal din spatele acestei evolutii este un context mai putin favorabil sectorului constructii, ca urmare a consecintelor invaziei Ucrainei de catre Rusia. In cazul regiunii Estice, am devenit pesimisti. Piata combinata a Rusiei si Turciei este previzionata sa ramana sub nivelul din 2021, pana in 2024. In cazul Ucrainei a fost realizat un raport de stare, deoarece nu am putut oferi prognoza noastra obisnuita in aceasta editie. Vom relua realizarea previziunilor de indata ce colectarea de date privind constructiile de catre Ukrstat (Serviciul de Stat de Statistica al Ucrainei) revine la normal.

Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est
Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est - Sursa: Prognoza EECFA de vara 2022 - Prognoza nu include Ucraina

Prognoza pentru Romania, cea mai mare piata de constructii a EECFA din Europa de Sud-Est, a fost revizuita in sens negativ. In loc de crestere, acum scenariul propus este unul de contractie. Serbia, care a fost piata cu cea mai rapida crestere din ultimii 7 ani, are o perspectiva chiar mai pesimista decat in raportul anterior. In Bulgaria, motivul revizuirii este retrasarea traiectoriei absorbtiei fondurilor europene. Prognoza privind piata constructiilor din Rusia este negativa in tot intervalul investigat, iar in Turcia ne asteptam ca inceputul redresarii sa fie amanat inca un an.

Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est
Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est - Sursa: Prognoza EECFA de vara 2022

Bulgaria. Datorita mai multor factori externi si interni, prognoza privind cresterea economica a Bulgariei in 2022 a fost ajustata in jos. In acest an, piata de constructii a intrat intr-o perioada de incertitudine si performanta eterogena. Constructia de cladiri rezidentiale a beneficiat de conditii de finantare favorabile, fiind folosita si ca protectie impotriva inflatiei, insa asta nu va tine pentru totdeauna. EECFA nu este optimista in privinta constructiei cladirilor non-rezidentiale, dar lucrarile de infrastructura ar putea sa creasca in perioada previzionata. Per ansamblu, sectorul constructii este anticipat sa aiba o rata de crestere mica, dar pozitiva, in 2022 – 2024.

Croatia. Sectorul de constructii croat are o perspectiva mixta, atat intre categoriile de constructii, cat si in interiorul acestora. Din punct de vedere inter-segmente, ratele lor de crestere incep sa se deconecteze unele de altele. Unele sunt aproape de finalizarea etapei de crestere post-tranzitie, in timp ce altele au ramas in urma. In interiorul segmentelor, impactul unor factori cruciali (cum ar fi rezultatele sezonului turistic, cresterea costului constructiilor, evolutia ratelor dobanzilor) este incert si extrem de dependent de evenimentele viitoare si reactiile clasei politice la ele. Imaginea generala este una pozitiva, indeosebi pentru constructia de locuinte, dar lupta impotriva inflatiei sau un nou val de COVID-19 au potentialul de a o deteriora rapid si considerabil.

Romania. Economia nationala incepuse sa prezinte semne de revenire dupa efectele negative ale pandemiei, insa acum are parte de noi provocari, precum inflatia si dificultatile logistice la nivel global. Cresterea PIB-ului real este estimata la 2,9% pentru 2022, in descrestere de la ultima prognoza. Insa, in 2023 (+4,4%) si 2024 (+4,8%) cresterea ar putea fi mai accelerata (sursa: Comisia Nationala de Prognoza). Sectorul constructii arata semne de recuperare, prin urmare in acest an ne asteptam la o crestere nominala, dar la o scadere in termeni reali. Asta fiindca preturile in crestere la materialele de constructii si energie vor afecta toate segmentele, dar in precadere lucrarile de infrastructura - in cazul lor obtinerea de fonduri suplimentare fiind mult mai dificila. Principalele amenintari la adresa cresterii sectorului constructii vor fi, pe langa cresterea costurilor materialelor si energiei, politicile anti-inflationiste si instabilitatea pietelor de comert international ca urmare a razboiului invecinat. Ele vor fi contracarate de perspectivele pozitive ale ocuparii fortei de munca, volumului investitiilor si a economiei nationale, in ansamblul ei. Disponibilitatea fondurilor europene, inclusiv prin Planul National de Relansare si Rezilienta, va fi de asemenea un factor de sprijin important pentru anumite categorii de constructii.

Serbia. In aceste vremuri tulburi, va fi o adevarata provocare ca activitatea de constructii sa isi mentina nivelul si ritmul de crestere. Din pacate, evenimentele economice si politice de la nivel european ameninta cresterea sectorului constructii si a economiei in ansamblul ei. Pana acum, economia a dat dovada de o oarecare rezilienta, iar activitatea de constructii s-a diminuat relativ putin, fata de nivelul asteptat pentru anul 2022. Cu toate acestea, riscurile raman, iar instabilitatea pe termen lung poate duce la o scadere accentuata, cu o recuperare lunga. Performanta buna a segmentelor infrastructura si locuinte vor sprijini nivelul de output al acestui an, dar perspectivele pentru restul perioadei previzionate sunt conditionate de factorii externi. Criza economica actuala din UE ar putea escala rapid si duce la ajustarea estimarilor pentru 2023 si 2024.

Slovenia. Volumul lucrarilor de constructii a crescut rapid in 2021, in timp ce efectele pandemiei s-au diminuat. Avand in vedere cresterea economica rapida in 2022, valoarea totala a constructiilor va depasi 4 miliarde EUR pentru prima oara, din 2008. Cresterea reala, insa, va fi mai inceata, deoarece indicele costurilor in constructii a crescut cu mai mult de 10% in 2021 si 2022, cea mai mare valoare din ultimul deceniu. Cresterea viitoare a sectorului constructii este estimata a fi mai redusa, indeosebi daca inflatia va duce la o crestere mai rapida decat ne asteptam a ratelor dobanzilor. Totusi, proiectele mari de infrastructura si rezidentiale vor preveni o scadere a output-ului.

Rusia. Anul trecut, economia rusa a trecut printr-o recuperare puternica, partial sprijinita de activitatea de constructii, cresterea careia a fost mai buna decat ne asteptam (6,8%, in loc de previziunea EECFA initiala de 3,2%). Motivele acestei cresteri au fost finalizarea unor proiecte non-rezidentiale care fusesera suspendate in 2020, cererea ridicata pentru locuinte care a dus la activitate ridicata in segmentul rezidential si disponibilitatea unor fonduri publice considerabile pentru proiecte de infrastructura. Cu toate acestea, conflictul din Ucraina care a inceput in Februarie a neutralizat tendintele pozitive ale sectorului constructii si a dus la o degradare rapida a situatiei macroeconomice. Sanctiunile fara precedent impuse Rusiei vor afecta in mod inevitabil segmentul constructii, al carui rezultate sunt previzionate a fi in scadere in intregul orizont de timp analizat: - 2,7% in 2022, -1% in 2023 si -1,4% in 2024.

Turcia. Economia turca se confrunta cu o devalorizare fara precedent a Lirei si nivele ale inflatiei care zdrobesc salariatii. Industria prelucratoare, care este dependenta de importuri, agricultura si constructiile, mai ales, resimt dificultati in finantarea si vanzarea produselor catre clientii care au venituri reale in descrestere. Insa productia industriala si exportul nu sunt afectate de slabirea Lirei. De la inceputul anului 2022, lipsa locuintelor disponibile, pretul ridicat al imobiliarelor si al chiriilor au creat dificultati. In ultimii 21 de ani s-au construit mai putine cladiri rezidentiale decat erau necesare si cei aproximativ 3,8 milioane de refugiati sirieni si imigranti ilegali contribuie la criza de locuinte. Datorita celor 2,8 milioane de locuinte in constructie, demararea activitatii de constructie rezidentiale va continua sa scada pana la sfarsitul anului. Scaderea cererii ca urmare a conditiilor macroeconomice curente a dus la un mic declin in finalizarea constructiilor, dar s-ar putea transforma intr-o crestere datorita subventionarii ratei dobanzi la creditele pentru locuinte. Activitatea de constructii totala este previzionata sa scada in 2022, pentru al patrulea an consecutiv. Ne asteptam in schimb la o revenire usoara incepand cu anul viitor.

Ucraina. Din februarie 2022, Ucraina si Rusia sunt in conflict armat. Pana in iunie 2022, rusii au distrus in jur de 30% din infrastructura ucraineana, 2% din pasaje si mai mult de 23.000 km de drumuri. Aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei este sub ocupatie. Rusia a blocat porturile prin care se realiza importul de bunuri in Ucraina. Fabricile de materiale de constructii si depozitele au ramas, in cea mai mare parte, in zona ocupata si cei mai multi dezvoltatori si-au intrerupt proiectele, pe termen nelimitat. In pofida acestor factori, unele semne pozitive incep sa fie vizibile pe piata de constructii, in special in cazul locuintelor, unde piata se revitalizeaza si se adapteaza la conditiile militare (in deosebit in zona relativ sigura din vestul tarii). Incetul cu incetul infrastructura critica este reparata (poduri distruse, alimentare cu electricitate si gaz metan, telecomunicatii). In aceste conditii de incertitudine, previzionarea pietei de constructii din Ucraina este imposibila. Prin urmare, Uvecon, membrul ucrainean al EECFA din Kiev, a pregatit un Raport de Stare, in locul prognozei obisnuite.

Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est
Tendinte nefavorabile in pietele de constructii din Europa de Est - Sursa: Prognoza EECFA de vara 2022

Sursa informatiilor: Prognoza de vara 2022 EECFA

Pentru a vizualiza varianta in limba engleza a articolului, accesati link-ul urmator: https://www.proidea.ro/noutati-produse-1/eecfa-negative-turn-construction-market-eastern-eu-20451.shtml.

Previziuni detaliate pana in anul 2024 privind constructiile din Romania sunt disponibile in ultimul Raport EECFA de Prognoza a Constructiilor.

Daca doriti sa primiti o mostra a raportului, va rugam sa accesati butonul Cerere oferta de mai jos sau sa ne trimiteti un e-mail pe adresa sales@proidea.ro.

Produse mentionate in articol
EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Publicate semestrial, rapoartele de prognoza sunt realizate de institutii economice locale de cercetare ale pietelor de constructii din Bulgaria, Croatia, Rusia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Card produs
Stiri conexe
Cum va afecta pretul ridicat al energiei activitatea de constructii din Romania?
Cum va afecta pretul ridicat al energiei activitatea de constructii din Romania?
Autor: Dr. Sebastian Sipos-Gug - Ebuild Srl, EECFA Romania
Cum va afecta pretul ridicat al energiei activitatea de constructii din Romania?
Categorii
Analize ale pietei europene de constructii
Analize ale pietei europene de constructii
Analize ale pietei romane de constructii
Analize ale pietei romane de constructii
Publicatie
Publicatie
Unelte
Unelte
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...