Posibilul impact al razboiului din Ucraina asupra pietei de constructii din Romania

Autor: Dr. Sebastian Sipos-Gug - Ebuild Srl, EECFA Romania

Sectorul constructiilor din Romania nu este influentat in mod direct de conflictul din Ucraina, insa sunt mai multi factori care sunt agravati de acesta in mod indirect: costurile din domeniul constructiilor, dobanzile la credite si inflatia. 

Costurile constructiilor crescusera deja rapid in 2021 (media anuala fiind cu 25% mai mare decat in 2020). Mai mult, in ianuarie 2021 ele au crescut cu 41% comparativ cu aceeasi luna din 2020. In acest context, asistam la o crestere a pretului energiei si a materialelor de constructii ca urmare a tendintelor globale si dificultatilor de import, ceea ce va duce la o crestere suplimentara a costurilor de constructie si va descuraja noi investitii in acest domeniu. Economia romaneasca nu este puternic conectata la cele ale Rusiei, Ucrainei si Belarusului. Importurile din toate aceste trei tari au reprezentat aproximativ 5% din toate importurilor Romaniei in 2019, iar exporturile catre ele mai putin de 2,5% din totalul exporturilor din 2019 (ultimul an de referinta anterior pandemiei, sursa: INS). Cu toate acestea, intensitatea comertului este mai ridicata in cazul anumitor marfuri, in principal energie si minereuri. In 2019, 37% din importurile de combustibili si uleiuri minerale si 40% din cele de minereuri au venit din una din cele trei tari. Prin urmare, orice dificultati in comertul cu acestea vor avea consecinte negative asupra disponibilitatii combustibililor si a unor materiale, iar acestea vor duce la cresteri ale preturilor de constructie.

Impactul posibil al razboiului din Ucraina asupra pieteti constructiilor din Romania
Impactul posibil al razboiului din Ucraina asupra pieteti constructiilor din Romania

Brasov, Romania, 3 martie 2022. Fotografie de Traian Titilincu pe unsplash.com

In timp ce preturile influenteaza oferta, ceilalti doi factori (dobanzile si inflatia) colaboreaza in scaderea cererii. Banca Nationala Romana a crescut rata dobanzii de referinta la 3%, a cincea crestere din septembrie 2021. Acest lucru va avea un efect in cascada asupra preturilor la creditele noi pentru consum si locuinte, facandu-le mai scumpe. In acelasi timp, preturile de pe piata imobiliara rezidentiala sunt la cel mai ridicat punct de dupa 2008. Preturile solicitate pentru apartamente au fost cu 20% mai ridicate in martie 2022, comparativ cu aceeasi luna din 2021 (sursa: imobiliare.ro). Simultan, avem nivele ridicate ale inflatiei, mai ales cand vine vorba de combustibili, incalzirea locuintelor si alimente. Combinatia acestor factori poate crea dificultatii in finantarea achizitiei unei locuinte, ceea ce va avea un impact negativ asupra cererii pe piata imobiliara.

Segmentul non-rezidential se afla pe o tendinta de revenire, pe fundalul ridicarii restrictiilor asociate pandemiei. Insa, toti factorii mentionati anterior vor afecta aceasta recuperare. In plus, acest segment are o serie de provocari specifice: perturbarea lanturilor logistice globale ca urmare a sanctiunilor, cresterea costurilor de transport si energie, dificultati in ocuparea posturilor vacante si presiune crescuta din partea angajatilor pentru programe de lucru mai flexibile. 

In privinta lucrarilor de infrastructura, cererea ramane una ridicata, insa capacitatea guvernului de a raspunde acestei cereri va fi influentata in sens negativ de bugetul disponibil pentru investitii. Cresterea costurilor de constructie va face si mai dificila finantarea investitiilor din fonduri publice. Deficitul de cont curent in crestere, necesitatea unor subventii si programe sociale pentru a contracara efectele inflatiei si a pretului energiei asupra celor mai vulnerabili cetateni si cresterea bugetului pentru aparare (la 2,5% din PIB in 2023, fata de 2% in 2022) sunt factori care reduc bugetele disponibile pentru constructia proiectelor de infrastructura. Elementul de sustinere a cresterii acestui segment este finantarea investitiilor cu sprijinul fondurilor europene; insa, eficienta acestora va fi si ea influentata de cresterea costurilor.

Pentru a vizualiza varianta in limba engleza a articolului, accesati link-ul urmator: https://www.proidea.ro/comunicate-de-presa-6/eecfa-potential-impact-war-ukraine-rom-constr-20086.shtml.

Previziuni detaliate pana in anul 2023 privind constructiile din Romania sunt disponibile in ultimul Raport EECFA de Prognoza a Constructiilor. Daca doriti sa primiti o mostra a raportului, va rugam sa accesati butonul Cerere oferta de mai jos sau sa ne trimiteti un e-mail pe adresa sales@proidea.ro.

Produse mentionate in articol
EECFA Construction Forecast Report
 
EECFA Construction Forecast Report

Publicate semestrial, rapoartele de prognoza sunt realizate de institutii economice locale de cercetare ale pietelor de constructii din Bulgaria, Croatia, Rusia, Romania, Serbia, Slovenia, Turcia si Ucraina.

Card produs
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...