Noul studiu eu.bac pe eficienta termostatelor de radiator Danfoss

Un simplu pas are un potential maxim de economisire a incalzirii acasa

Galerie
Un nou raport arata ca, pentru aproximativ 70 de milioane de gospodarii europene, costurile legate de energie ar putea fi reduse semnificativ prin modernizarea sistemelor cu robinet termostatic pentru radiator.

Incalzirea reprezinta intre 48% si 69% din consumul total de energie in locuinte, in 24 din cele 28 de tari ale UE. Conform noilor date ale Asociatiei europene pentru controlul automatizarii in constructii (eu.bac), consumul de energie ar putea fi redus semnificativ daca proprietarii ar inlocui robinetele manuale si fara optiune de control de pe calorifere, cu robinete termostatice care ajusteaza incalzirea la un nivel prestabilit in mod automat. Din studiul eu.bac reiese ca aproximativ 500 de milioane de robinete termostatice necontrolate sunt montate pe radiatoare in casele din UE, astfel risipindu-se energie si bani an de an.

"In momentul in care un radiator functioneaza cu un robinet fara control termostatic, functioneaza non-stop, chiar si atunci cand incaperea s-a incalzit. Un robinet termostatic pentru radiator poate fi instalat pentru a incalzi o incapere in mod corespunzator si fara a compromite confortul. Dupa ce temperatura camerei atinge valoarea stabilita, robinetul opreste radiatorul. Atunci cand temperatura camerei va scadea, robinetul termostatic porneste radiatorul. Este o tehnologie care si-a dovedit de zeci de ani valoarea", explica Anders Barkholt, Vicepresedinte, Divizia incalzire rezidentiala, Danfoss.

Acest tip de control prin robinetul termostatic pentru radiator inseamna ca locuintele raman incalzite fara a risipi energie, de exemplu, atunci cand ferestrele trebuie sa fie deschise pentru a elimina excesul de caldura. In acest mod, proprietarii de case pot economisi bani in timp ce isi maresc confortul.

Potential semnificativ de economisire a energiei
Robinetele termostatice pentru radiatoare detin, de asemenea, un potential imens de economisire a energiei pentru societate in ansamblu.

Eu.bac a pregatit o analiza detaliata pe tara, pe baza datelor furnizate de Agentia europeana de mediu cu privire la consumul de energie si costurile de incalzire pentru locuintele din UE. Studiul concluzioneaza ca cetatenii UE ar economisi o suma uimitoare de 12 miliarde de euro pe an si ar reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 24 de milioane de tone daca toate cele 500 de milioane de radiatoare cu robinete manuale din UE ar fi actualizate cu robinetele termostatice. Estimarea se bazeaza pe o economie medie de 18% atunci cand se instaleaza un robinet termostatic pentru radiator, dar, in practica, termostatele perfomante pot genera economii mult mai mare.

"Atunci cand vine vorba de economisirea energiei in cladirile rezidentiale, performanta sistemului de incalzire are o importanta majora. Robinetul termostatic pentru radiator este o solutie ieftina si usor de instalat. Acesta asigura confortul termic si previne supraincalzirea spatiilor interioare. Investitia pentru eficientizarea unui sistem de incalzire, prin instalarea robinetelor termostatice pe radiator poate fi recuperata in maxim 2 ani", spune Cezar Cojocea, Director Vanzari, Segmentul incalzire, Danfoss Srl.

De altfel, si studiul eu.bac arata ca, tinand cont de costul total de instalare, inclusiv manopera, timpul mediu de amortizare a investitiei in robinetele termostatice pentru radiator este de doi ani. Raportand perioada de recuperarea a investitiei cu durata de viata tipica a unui robinet termostatic pentru radiator de inalta calitate - de exemplu, robinetul Danfoss cu o durata de viata de cel putin 20 de ani - se poate constientiza potentialul extraordinar de economisire pe care il genereaza aceasta simpla schimbare.

"Economisirea energiei cu robinetele termostatice pentru radiator este benefica pentru portofelele proprietarilor de locuinte, dar si pentru lupta impotriva schimbarilor climatice", spune Anders Barkholt.

Principalele idei ale raportului EUBAC
  • aproximativ 40% din casele din UE cu incalzire prin radiatoare sunt echipate cu robinete manuale, fara optiuni de control
  • cetatenii UE ar putea economisi aproximativ 12 miliarde de euro pe an pe facturile lor de energie daca ar instala robinete termostatice pentru radiator
  • consumul de energie pentru locuintele din UE ar putea fi redus cu 130 TWh pe an
  • emisiile de CO2 din UE ar putea fi reduse la aproximativ 24 de milioane de tone
  • investitia in robinetele termostatice de radiator poate fi recuperata prin economisirea energiei in numai 2 ani
  • inlocuirea robinetelor termostatice pentru radiatoarele mai vechi de 20 de ani ar putea aduce economii suplimentare de 30 TWh.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre termostatele de radiator Danfoss, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Danfoss Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

 
Termostate de radiator si robinete termostatice Danfoss
2 produse

Danfoss ofera o gama completa de senzori si robinete potrivite diferitelor tipuri de sisteme de incalzire si instalatii. Robinetele termostatice Danfoss sunt solutia ideala pentru economia de energie, cu instalare usoara, eficienta si rapida, asigurand confort in fiecare camera. In perioadele de iarna costurile de incalzire reprezinta o parte semnificativa a bugetului fiecarei familii. Prin instalarea termostatelor Danfoss, se pot obtine economii importante la factura de gaze pentru incalzire, astfel incat costurile de achizitie pentru termostate, se vor amortiza foarte repede.

2 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...