Raport Incuietori Inteligente 2018 IFSEC - ASSA ABLOY

Factori care faciliteaza sau blocheaza cresterea numarului de utilizatori

Lumea din jur devine din ce in ce mai conectata odata cu dezvoltatea IoT (Internet of Things), instalarea de dispozitive inteligente pentru locuinta fiind tot mai populara, in special pentru cele care integreaza controlul direct de pe smartphone.

Consumatorii nu sunt insa intotdeauna bine informati si se tem de posibilele vulnerabilitati ale acestor dispozitive digitale care insa, instalate corect, cu datele sensibile criptate si multiple forme de autentificare, sunt la fel de sigure ca un laptop sau un smartphone. Sa nu uitam ca scopul principal in jurul carora au fost dezvoltate aceste produse este acela de a spori securitatea.

Raportul IFSEC Global sponsorizat de ASSA ABLOY, are la baza interviuri aplicate catorva sute de utilizatori din EMEA, pentru a stabili nivelul unei cereri generale pentru produse de automatizare a locuintei, cu un accent particular pe incuietori digitale inteligente. Respondentii au fost intrebati daca folosesc dispozitive smart pentru locuinte, sau ce tip de dispozitiv sunt cel mai probabil dispusi sa achizitioneze in viitor.

Piata Smart Home si factorii care favorizeaza cresterea
Mai mult de jumatate din respondenti au declarat ca in gospodariile detin cel putin un dispozitiv inteligent pentru locuinta: CCTV, incuietori inteligente, sisteme pentru incalzire, boxe audio, becuri sau frigidere inteligente. Foarte populare s-au dovedit a fi termostatele inteligente pentru limitarea eficienta a consumului de electricitate sau gaze curente, utilizatorii fiind convinsi rapid si pe termen lung de avantajul economic acestor dispozitive.

Respondentii s-au dovedit preocupati si de un alt aspect al locuintei, securitatea acesteia. Astfel camerele CCTV de supraveghere, alarmele pentru intrusi sau incendiu, senzorii de ferestre si incuietorile inteligente controlabile de la distanta, au devenit accesibile si pentru utilizatorii casnici, nu doar in mediul business. O alta categorie de dispozitive inteligente pentru locuinta, cu cerere in crestere, sunt cele dedicate entertainmentului: echipamente audio-video smart si electrocasnicele pentru bucatarie precum frigidere inteligente.

Incuietori inteligente ASSA ABLOY
Incuietori inteligente ASSA ABLOY


Incuietori inteligente - Caracteristici si avantaje
Aproape jumatate din respondentii studiului nu stiau ca pot controla o incuietoare inteligenta direct de pe smartphone, auzind foarte putine lucruri despre acest tip de dispozitive si ce avantaje le pot oferi. Producatorii specializati in astfel de incuietori digitale au dezvoltat insa produse care elimina necesitatea unei chei fizice si un management facil al utilizatorilor multipli prin intermediul unei aplicatii mobile combinate, generarea de PIN-uri temporare, folosind internet Wifi sau Bluetooth, furnizand notificari in timp real, control de la distanta, integrarea incuietorii cu sistemul CCTV sau alarma. Sunt eliminate grijile privind pierderea unei chei fizice sau ascunderea ei sub ghiveci. Cheile digitale nu pot fi copiate sau furate, pot fi revocate instant daca ajung in posesia gresita.

Totusi, respondentii s-au aratat sceptici privind acordarea accesului in locuinta de la distanta altor persoane. 92% au declarat ca ar avea incredere in membrii familiei, alti 67% nu ar avea insa incredere in profesionisti precum electricieni sau alti mesteri in casa, doar jumatate ar avea incredere in prieteni sau vecini.

In Suedia, o incuietoare digitala inteligenta de la Yale, marca a grupului ASSA ABLOY, scrie istorie. Ca parte a unui proiect pilot, unui grup de client ai PostNord, serviciul postal suedez le livreaza direct in interiorul locuintei coletele. Un cod PIN este generat automat unui livrator PostNord autorizat si devine nul odata ce este folosit pentru deschiderea usii. 75% din respondenti au declarat ca ar prefera sa scape de stresul copierii unei chei pentru mai multe persoane si apoi de grijile privind folosirea corecta a lor.

Sfat de la Omer Sagi, Director Business Development Smart Door Locks ASSA ABLOY:
"Ganditi-va ca prin cateva atingeri ale ecranului unui smartphone, puteti deschide usa de la intrarea locuintei, trimite rapid o cheie temporara pentru un alt membru sau vizitator, ori sa o anulati oricand. Aplicatia pentru smartphone este esentiala in dezvoltarea noii generatii de la incuietori inteligente."

Piata inchirierilor de apartamente
Agentiile imobiliare sau proprietarii mai multor apartamente se pot bucura de avantajele incuietorilor inteligente. In Italia, agentia de butic hoteluri Home at Hotel foloseste incuietoarea inteligenta ENTR de la Yale pentru proprietatile lor din Milano, Roma, Cagliari. Agentia ofera si livrarea de cumparaturi sau servicii de curatenie suplimentara, accesul temporar pe proprietate fiind usor de gestionat. Cheile apartamentelor nu mai circula astfel in mainile diferitelor persoane, cu riscul de a fi pierdute sau copiate.

Incuietorile inteligente mai avansate ofera posibilitati diferite de acces: deschidere de pe mobil, cu cod PIN, telecomanda, FOB sau biometric cu amprenta. Pentru securitate sporita, unele incuietori inteligente ofera posibilitatea combinarii acestor metode de deschidere.

Avand in vedere complexitatea IT a incuietorilor inteligente si a caracteristicilor acestora, produsele pot parea mai greu de instalat in comparatie cu incuietorile mecanice traditionale. De fapt, multe incuietori inteligente sunt proiectate pentru a fi compatibile cu arhitectura uzuala a unei usi, nefiind nevoie de gauri sau cabluri suplimentare. Chris Hewett, redactor-sef smartautomationmag.com: "Pana acum eram obisnuiti cu acces digital la hoteluri sau la birou. Acasa insa, cheia incuietorii mecanice este conducator suprem. Totusi, noua generatie de incuietori digitale inteligente ofera nu doar securitate, ci si flexibilitate si confort."

Incuietori inteligente ASSA ABLOY
Incuietori inteligente ASSA ABLOY


Incuietori inteligente - Dezavantaje aparente si factori care blocheaza achizitiile
Cele mai importante ingrijorari exprimate de respondentii studiului sunt cele legate de vulnerabilitatea cibernetica, defectiunile tehnice ale unui sistem inteligent de securitate si incuierea pe exterior, durata bateriilor si pretul.
Sansele ca aceste evenimente negative sa se intample, sunt reduse. Incuietorile inteligente sunt proiectate si construite ca produse dedicate securitatii si sigure, ca prima importanta caracteristica.

Cat despre a fi incuiat pe dinafara, ENTR, incuietoarea inteligenta de la Yale, ofera de exemplu si posibilitatea folosirii unei chei mecanice. Daca smartphone-ul este pierdut, controlul poate fi recastigat prin instalarea si logarea in aplicatie de pe alt dispozitiv mobil. Nivelul scazut al bateriei este anuntat printr-o notificare catre utilizator pentru a fi schimbata la timp. La fel ca pentru orice dispozitiv electronic cu o tehnologie moderna, pretul scade in timp. Diferenta de pret dintre o incuietoare mecanica traditionala si o incuietoare inteligenta este contrabalansata de avantajele si convenienta celei din urma.

Date demografice despre respondenti
Demografic respondentii majoritari s-au incadrat in categoriile: 25-64 de ani, 3-5 persoane in gospodarie, aflati intr-o relatie sau casatoriti, rezidenti europeni, cu o conexiune broadband. Barbatii s-au aratat mai interesati de dispozitivele inteligente, femeile fiind insa dispuse sa plateasca pentru siguranta si conveniente mai rapid decat acestia, in detrimental altor dispozitive. Doar 20% dintre respondentele femei au declarat ca ar fi dispuse sa acorde acces de la distanta in locuinta lor. Respondentii de toate varstele au favorizat folosirea unui smartphone, in timp ce varstnicii s-au declarat dispusi sa monteze singuri produsul si sa nu plateasca suplimentar pentru instalare. Tinerii prefera mai degraba sa achizitioneze dispozitive pentru entertainment, decat sa investeasca in dispozitive smart pentru securitatea locuintei si doar 22% dintre acestia ar acorda acces de la distanta prietenilor sau vecinilor in locuinta.

Top 5 concluzii esentiale ale studiului IFSEC si Piata Smart Home
  1. Piata Smart Home prinde avant cu din ce in ce mai multe gospodarii care au instalate cel putin un dispozitiv inteligent. Cele mai populare sunt cele care sporesc siguranta sau care il ajuta pe utilizator sa economiseasca bani.
  2. Caracteristicile si beneficiile incuietorilor inteligente raman inca nu foarte bine cunoscute comparativ cu cele ale aparatelor electronice populare.
  3. Consumatorii sunt mai entuziasmati de incuietorile inteligente odata ce afla mai multe detalii despre ele.
  4. Desi vulnerabilitatea cibernetica este vazuta ca un dezavantaj al incuietorilor inteligente, consumatorii sunt dispusi sa aleaga variant mai ieftina, decat sa nu aiba nicio incuietoare. Pana in prezent, nu au fost raportate brese in sistemul de securitate al incuietorilor digitale inteligente.
  5. Durata de viata a bateriei ridica semne de intrebare in randul consumatorilor, totusi aceastia s-au aratat interesati mai degraba sa-si deschida usa direct de pe smartphone si nu folosind un cititor biometric sau telecomanda cu baterii.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre incuietorile inteligente ASSA ABLOY, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei ASSA ABLOY Romania Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Incuietoare digitala Yale YDG313 Incuietoare digitala aplicata marca Yale (fara cheie) Manere si broaste PVC ASSA ABLOY Incuietoare inteligenta ENTR™
 
Incuietori, manere, broaste Yale si ASSA ABLOY
6 produse

Solutii de securitate, gama de incuietori pentru diverse aplicatii si tipuri de cladiri. Feronerie, sistemele destinate ferestrelor, incuietorile pentru garaje, solutiile independente, produsele electronice si componentele.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Stiri conexe

ABLOY – cea mai apreciata marca in Finlanda
ABLOY – cea mai apreciata marca in Finlanda
Topul Celor mai Apreciate Marci in Finlanda in anul 2018
ABLOY – cea mai apreciata marca in Finlanda
Aplicatia Yale Smart Living Home
Aplicatia Yale Smart Living Home
Control total asupra sistemului Yale Smart Home din smatphone oricand si de oriunde
Aplicatia Yale Smart Living Home

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...