Racirea prin suprafete radiante vs. racirea prin sistem traditional

Racirea prin suprafete radiante vs. racirea prin sistem traditional

Tu ce sistem de racire alegi?

Stiai ca operatorii hotelieri isi pot imbunatati semnificativ profitul cu ajutorul solutiilor Uponor?

 • Dupa 15 ani, solutiile Uponor de incalzire si racire radianta contribuie la reducerea Costului Global cu pana la 59%.
 • In comparatie cu ventiloconvectoarele conventionale, emisiile de CO2 sunt reduse cu pana la 42%.
Racirea prin suprafete radiante vs. racirea prin sistem traditional
Racirea prin suprafete radiante vs. racirea prin sistem traditional

Din punct de vedere istoric, la luarea unei decizii privind investitiile, costurile de constructie au avut intotdeauna o importanta mai mare, decat costurile de exploatare. A avut loc schimbarea modului de gandire pe baza cresterii nivelului de constientizare a eficientei energetice si a exploatarii sustenabile a cladirilor. Astfel, consideratiile privind Costul Global au castigat importanta in procesul de selectare a sistemului HVAC.

Investitorii abili au inceput sa-si indrepte din ce in ce mai mult atentia nu numai asupra costurilor de constructie, ci si asupra costurilor viitoare de exploatare a cladirilor. Pe langa costul investitiei, costurile de exploatare si costurile de reparare si inlocuire a echipamentelor HVAC au inceput sa joace un rol foarte important.

Costul Global devine un instrument important pentru evaluarea costurilor initiale si de exploatare ale constructiei intr-o perioada definita de timp. In faza de utilizare, analiza permite o revizuire a compromisului dintre investitii mai mari si costuri de functionare mai mici.

Sunteti curiosi care este costul Global al echiparii unui hotel cu patru tipuri diferite de solutii de incalzire si racire, dintre care trei solutii diferite de incalzire si racire radianta, comparate cu sisteme de aer conditionat cu ventiloconvectoare (FCU)?

Pentru a asigura aceeasi calitate a aerului din interior (IAQ), in toate cazurile a fost utilizat un sistem mecanic de ventilatie a aerului (CAV) cu recuperator de caldura.

Solutiile Uponor pentru incalzire si racire radianta sunt alcatuite dintr-un sistem de incalzire si racire cu apa, ce functioneaza pe baza principiului radiatiei termice, in timp ce sistemul FCU este o solutie de incalzire si racire pe baza de aer pur care incalzeste sau raceste aerul din interiorul unei camere.

In prezent, unitatile ventiloconvectoare sunt considerate a fi sistemul traditional de aer conditionat in hoteluri.

Dezavantajele ventiloconvectorului sunt:

 • costurile ridicate de functionare si intretinere
 • generarea de zgomot si de curenti de aer inconfortabili care duc la un nivel mai mic de satisfactie a oaspetilor.

In comparatie cu ventiloconvectoarele, sistemele radiante difera in ceea ce priveste:

 • Metoda de instalare (suspendat de tavan sau integrat structural in beton)
 • Randament termic
 • Pret
 • Durata de viata planificata.

Analiza arata ca sistemele inovative Uponor au costuri de functionare si intretinere mai reduse, rezultand astfel un Cost Global mai mic cu pana la 59%, crescand, in acelasi timp, nivelul de satisfactie a oaspetilor.

Racirea prin suprafete radiante vs. racirea prin sistem traditional
Racirea prin suprafete radiante vs. racirea prin sistem traditional

Schimbarea este pe drum

Desi sistemele de incalzire si racire radianta reprezinta o tehnologie dovedita si consacrata in Europa – multumita economiilor de energie si a costurilor de functionare mai mici, in comparatie cu tehnologiile cu aer, cum sunt ventiloconvectoarele – adoptarea acesteia in cadrul segmentului hotelier este inca limitata. Acest lucru se va schimba in viitor datorita cresterii responsabilitatii sociale corporative a lanturilor hoteliere si a asteptarilor tot mai ridicate ale oaspetilor hotelului cu privire la nivelul de confort.

Avantajele pentru hotelieri sunt:

 • o eficienta mai buna a costurilor
 • un consum mai mic de energie
 • un grad sporit de sustenabilitate si profit.

Merita sa faceti o investitie mai mare!

Solutiile Uponor de incalzire si racire radianta pentru tavan sunt mai rentabile pentru o cladire hoteliera, in ciuda costurilor mai mari de investitie in faza de constructie.

Economiile ulterioare din faza de exploatare compenseaza costurile initiale, crescand astfel afluxul net de numerar pe tot parcursul ciclului de viata al cladirii hotelului.

Pe langa aspectele financiare, nu poate fi ignorat factorul de imagine. Hotelierii care se concentreaza pe sustenabilitate si contribuie la protectia mediului, isi pot imbunatati reputatia in randul oaspetilor. Aspectele de ordin ecologic, in special, devin din ce in ce mai importante in planificarea calatoriilor.

Solutiile Uponor:

Uponor Thermatop M

Tavanul suspendat cu incalzire si racire radianta Thermatop M este usor de instalat, si este destinat proprietatilor rezidentiale si comerciale.

 • Sistemul este alcatuit din tevi compozite multistrat rezistente la difuzie (MLCP) si cuprinde module standardizate care pot fi montate rapid pe structuri conventionale de tavan, fara a fi nevoie de instrumente suplimentare, datorita designului cu cleme
 • Panourile pot fi apoi montate in mod complet independent de catre constructorul care monteaza gips-cartonul, prevenind astfel orice suprapunere intre operatiuni
 • Sinele de fixare special concepute asigura un contact excelent intre tevi si panoul termic din gips-carton, facilitand astfel performantele remarcabile ale sistemului de racire
 • Coeficienti mari de absorbtie a sunetului
 • Este posibila integrarea iluminatului, aerisirilor, sistemelor de alarma impotriva incendiilor, stropitoarelor, difuzoarelor, etc.

Foarte simplu: Sistemul de racire pentru tavan Thermatop M este foarte usor de instalat.

Uponor Renovis

Sistemul de placi de gips-carton Uponor Renovis este alcatuit dintr-o placa de gips carton cu o grosime de 15 mm panou gros de gips-carton in care sunt preinstalate tevile Uponor de inalta calitate.

 • Se foloseste o infrastructura din profile CD conventionale de 27/60, ce permite elementelor sa fi montate ca panouri de gips-carton pe aproape orice tip de perete
 • Nu este nevoie de lucrari complexe de demolare, ceea ce inseamna ca proprietatile existente pot fi renovate in timp ce sunt inca in folosinta
 • Renovis face posibila reglarea temperaturii prin intermediul incalzirii si racirii radiante - inclusiv in camere individuale - si faciliteaza integrarea intr-un sistem existent de temperatura inalta cu radiatoare
 • Se poate monta pe pereti sau pe tavan
 • Confortul in camera este asigurat la temperaturi scazute a sistemului de incalzire.

Ideal pentru proprietatile existente: cu ajutorul sistemul Renovis, cu placi de gips-carton, cladirile existente pot fi renovate in timp ce sunt folosite.

Uponor Contec On

Sistemul Contec ON, care este montat aproape de suprafata din beton a tavanului, reprezinta solutia ideala in domeniile in care nevoia de incalzire si racire este mai mare, cum ar fi camerele de hotel.

 • Pot fi utilizate componente din beton, precum tavane din beton, pentru incalzirea si racirea rentabila a cladirilor cu mai multe etaje.
 • Suportul special din plastic Uponor Contec ON pentru tevi permite montarea tevii la inaltimi precise, la doar cativa milimetri sub tavan si, in acelasi timp, mentine distanta fata de armatura inferioara.
 • Reprezinta solutia optima, in ceea ce priveste compensarea sarcinilor maxime si reglarea temperaturii din camere si zone individuale.
 • Timpi rapizi de reactie si control excelent.
 • Progres rapid al constructiei.

Completarea optima: Sistemul Contec ON, montat aproape de suprafata, este suplimentul ideal in zonele in care cererea de incalzire/racire este mai mare.

Produse mentionate in articol
Sistem de incalzire si racire prin tavan si perete Uponor Renovis
 
Sistem de incalzire si racire prin tavan si perete Uponor Renovis

Panoul Uponor Renovis din gips-carton este componentul ideal pentru pereti si tavane unde se doreste incalzire si racire radianta. Panoul de gips-carton este cu teava incorporata de 9,9 mm pentru un montaj usor si rapid. Conceput in special pentru renovari, are dimensiuni standard de gips-carton si permite utilizarea componentelor specifice de conectare Uponor Q&E.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Sistem de incalzire si racire prin tavan Uponor Thermatop M
 
Sistem de incalzire si racire prin tavan Uponor Thermatop M

Uponor Thermatop M este un sistem de incalzire si racire pe baza de apa prin tavan, care functioneaza in principal conform principiului radiatiilor. Acest design poate fi utilizat pentru cerinte arhitecturale speciale. Metoda de constructie se adapteaza la cerintele de proiectare ale camerei. Se poate folosi orice tip de finsaj pentru un confort ridicat din punct de vedere termic, acustic si vizual. Elementele incorporate pot fi integrate in tavan fara probleme. Montajul este rapid si fara scule, facand clic pe sinele de fixare in profilurile CD ale substructurii tavanului.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Sistem radiant pentru incalzire si racire prin tavan Uponor Contec
 
Sistem radiant pentru incalzire si racire prin tavan Uponor Contec

Sistemul Uponor Contec utilizeaza masa termica a structurii de beton a unei cladiri, prin instalarea tevilor care transporta apa calda si racita. Apa folosita pentru racire sau incalzire este circulata prin tevile Uponor care sunt integrate in placa de beton a structurii, rezultand un sistem complet silentios.Vara, pe timp de noapte, tavanul va fi racit si apoi poate absorbi caldura din cladire in timpul zilei, pastrand un mediu optim de lucru in cladirile de birouri.

Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Sistemul radiant pentru incalzire si racire prin tavan Uponor Contec - Activarea miezului de beton
Sistemul radiant pentru incalzire si racire prin tavan Uponor Contec - Activarea miezului de beton
Inovator, durabil si rentabil
Sistemul radiant pentru incalzire si racire prin tavan Uponor Contec - Activarea miezului de beton
Uponor Renovis - Sistemul de incalzire si racire prin tavan si pereti perfect pentru renovari
Uponor Renovis - Sistemul de incalzire si racire prin tavan si pereti, perfect pentru renovari
Uponor Renovis rezolva problemele tipice de renovare
Uponor Renovis - Sistemul de incalzire si racire prin tavan si pereti, perfect pentru renovari
Studiu: Cum isi pot imbunatati operatorii hotelieri profitul cu ajutorul solutiilor Uponor
Studiu: Cum isi pot imbunatati operatorii hotelieri profitul cu ajutorul solutiilor Uponor
Solutii de incalzire si racire radianta versus ventilconvectoare
Studiu: Cum isi pot imbunatati operatorii hotelieri profitul cu ajutorul solutiilor Uponor
Categorii
Sistem de incalzire-racire prin perete si tavan
Sistem de incalzire-racire prin perete si tavan
Sistem de incalzire prin pardoseala si suprafete exterioare
Sistem de incalzire prin pardoseala si suprafete exterioare
Pompa de caldura
Pompa de caldura
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...