Urbanscape de la Knauf Insulation: Acoperisul verde, alegerea sanatoasa pentru o casa moderna

Urbanscape de la Knauf Insulation: Acoperisul verde, alegerea sanatoasa pentru o casa moderna

Ce inseamna un acoperis verde. Beneficii. Cum se monteaza. Intretinere

Intr-o lume tot mai preocupata de protectia mediului si de un stil de viata sanatos, acoperisul verde devine tot mai intalnit in noile constructii urbane. Acesta se integreaza perfect in designul modern al caselor, oferind un aspect estetic atragator. Totodata, acoperisul verde aduce o contributie semnificativa in ceea ce priveste echilibrul ecologic al oraselor, sanatatea populatiei si creste valoarea de piata a casei.

De la constructii cu acoperis plat, pana la cele cu acoperis inclinat, exista numeroase exemple de cladiri moderne care au adoptat aceasta solutie.

Ce inseamna un acoperis verde?

Un acoperis verde, cunoscut si sub numele de "acoperis viu", este acoperisul unei cladiri care este partial sau complet acoperit cu vegetatie, plantata peste un strat impermeabil, pentru a crea un ecosistem independent. Exista doua tipuri principale de acoperisuri verzi: extensive si intensive. Acoperisurile extensive sunt usoare, cu un strat de sol subtire si plante rezistente la temperaturi ridicate, in timp ce acoperisurile intensive pot sustine o gama mai larga de plante, dar sunt mai grele si necesita un nivel crescut de intretinere.

Beneficiile unui acoperis verde

Acoperisurile verzi aduc o serie de beneficii, atat pentru mediu, cat si pentru proprietarii caselor. La nivel urban, acoperisul verde ajuta la reducerea efectului de sera, filtrarea poluantilor din aer si cresterea biodiversitatii. In plus, acoperisul verde ofera un plus de protectie, o izolatie termica si fonica imbunatatita si ajuta la economisirea energiei. De asemenea, contactul cu natura si privelistea oferita de acoperisurile verzi pot avea efecte benefice asupra starii noastre de spirit si a sanatatii mentale.

Urbanscape de la Knauf Insulation: Acoperisul verde, alegerea sanatoasa pentru o casa moderna
Urbanscape de la Knauf Insulation: Acoperisul verde, alegerea sanatoasa pentru o casa moderna

De ce sa alegi Urbanscape de la Knauf Insulation pentru un acoperis verde?

Acoperisul verde de la Knauf Insulation se distinge prin solutiile sale inovatoare si durabile.
Unul dintre principalele avantaje este instalarea facila. Sistemul este conceput pentru a fi instalat usor si rapid, ceea ce inseamna economii semnificative de timp si resurse.

Acoperisurile verzi Urbanscape de la Knauf Insulation nu sunt doar usor de instalat, ci s-au dovedit foarte eficiente din punct de vedere al performantei. Acestea folosesc un substrat pe baza de vata minerala bazaltica, ce prezinta o capacitate excelenta de retentie a apei, asigurand o irigatie adecvata pentru vegetatie. Acest substrat contribuie, de asemenea, la izolarea termica si fonica a cladirii, ajutand la mentinerea unui climat interior confortabil si la reducerea consumului de energie.

Un alt avantaj major al acoperisurilor verzi Urbanscape este durabilitatea. Produsele Knauf Insulation sunt realizate din materiale de calitate superioara, care rezista in timp, fapt ce reduce necesitatea intretinerii, oferind astfel o perioada mai indelungata de utilizare.

Totodata, cu ajutorul Urbanscape vei imbunatati calitatea vietii in spatiul urban si vei contribui la protejarea mediului.

Reducerea efectului de sera – un beneficiu important al acoperisului verde

Nu doar biroul sau casa ta beneficiaza de efectul de reglare a caldurii pe care il are acoperisul verde. In timpul verii, temperatura in oras este cu aproximativ 5-7°C mai mare decat in mediul rural. Cladirile si strazile dintr-un oras absorb caldura pe timpul zilei si o radiaza spre seara. Acest fenomen este cunoscut sub numele de "Efect de sera". Vegetatia de pe acoperisurile verzi reflecta caldura si racoreste aerul deoarece umezeala pe care plantele o contin se evapora.

Acoperisul verde contribuie la izolare termica si fonica

Un acoperis verde are in primul rand un efect de izolare termica, deoarece ajuta la reglarea temperaturii interioare a cladirii.

Cel mai mare efect al unui acoperis verde se observa in lunile de vara. In cazul unui acoperis clasic, temperatura interioara este mai dificil de mentinut la un nivel optim, fiind necesar un consum mai mare de energie pentru racirea spatiilor, chiar si in prezenta unei izolari corespunzatoare. Pe timp de vara, vegetatia unui acoperis verde reflecta majoritatea luminii solare directe, iar aceasta nu mai este absorbita de cladire. In plus, umezeala prezenta in vegetatie este evaporata, zona din jurul acoperisului fiind astfel mai racoroasa. Toate acestea asigura o temperatura la un nivel scazut in cladire, intr-un mod natural. Astfel, poti economisi la costurile de energie pentru a raci interiorul cladirii.

Efectul de reglare a caldurii pe care un acoperis verde il are pe timp de iarna este mai scazut, deoarece un acoperis verde retine umezeala. Cu toate acestea, un acoperis verde pe care sunt plantate ierburi sau plante aromatice contribuie mai mult la mentinerea caldurii in interior, deoarece substratul este mai gros. Astfel, poti economisi la facturile de incalzire in timpul iernii.

Izolare fonica: un mediu mai linistit in interior si exterior cu ajutorul unui acoperis verde
Acoperisul verde are si un efect de izolare fonica. Combinatia dintre substrat, plante si aerul incorporat in sistemul de acoperis verde ofera o buna izolare fonica. Undele sonore sunt absorbite si reflectate. Substratul blocheaza frecventele mai joase, in timp ce plantele absorb frecventele mai inalte. Luam in considerare zgomotul avioanelor si al traficului, dar si sunetul ploii puternice. Un acoperis verde ofera mai multa liniste intr-o cladire de birouri si creeaza un mediu vizual placut in zonele urbane.

Un acoperis verde reduce rezonanta sonora cu 3 dB si ofera o izolare fonica de pana la 8 dB.
Pentru urechea umana, o reducere a zgomotului cu 10 dB, inseamna un mediu cu 50% mai linistit. Gradul de izolare fonica va depinde de grosimea structurii acoperisului verde.
Substratul si vegetatia joaca un rol important in gradul de izolare fonica. Cu cat substratul si vegetatia sunt mai groase, cu atat izolarea fonica este mai buna. De exemplu, dupa instalarea unui acoperis verde de 10 cm, s-a constatat o reducere a zgomotului cu 5 dB.

Cum montezi corect un acoperis verde?

Cand alegi un acoperis verde, este important sa iei in considerare costurile initiale si cele de intretinere, clima in care te afli si structura casei tale. Procesul de instalare poate varia in functie de tipul de acoperis ales, dar implica in general pregatirea acoperisului existent, instalarea unui sistem de drenaj, aplicarea unui strat impermeabil si, in cele din urma, plantarea vegetatiei.

Urbanscape de la Knauf Insulation: Acoperisul verde, alegerea sanatoasa pentru o casa moderna
Urbanscape de la Knauf Insulation: Acoperisul verde, alegerea sanatoasa pentru o casa moderna

Cum se monteaza acoperisul verde Urbanscape de la Knauf Insulation?

1. Pregatirea acoperisului

 • Curata acoperisul
 • Verifica membrana impermeabila sa nu fie deteriorata pentru a asigura etanseitatea la apa a acoperisului.

2. Membrana antiradacina Urbanscape

 • Urbanscape Root Membrane, membrana antiradacina ar trebui sa acopere membrana hidroizolanta cu cel putin 0,5 metri suprapunere, pe toate laturile, pentru a preveni ca membrana antiradacina sa fie luata de vant.

3. Sistemul de drenaj Urbanscape

 • Cu tampon - panourile sunt perforate pe o parte, pentru a permite retentia de apa.
  Montati panourile cu gaurile in partea de sus, cu suprapunere intre ele.
 • Fara tampon - intinde panourile de drenaj cu partea alba din geotextil in sus.
  Instaleaza panourile/rolele una langa alta, fara spatii intre ele.

4. Urbanscape Green Roll

 • Deruleaza rola Urbanscape Green Roll transversal, pe partea de sus a panourilor/rolelor de drenaj Urbanscape.
 • Instaleaza rolele Urbanscape Green Roll una langa alta, fara spatii intre ele
 • Lasa o zona neacoperita de 20 cm. de la marginea acoperisului, pentru a fi folosita drept zona cu pietris.

5. Vegetatia Urbancape Sedum-mix

 • Deruleaza usor patura de vegetatie Urbanscape Sedum-mix transversal pe rola de vata Urbanscape.
 • Patura de vegetatie Urbanscape Sedum-mix trebuie sa acopere suprafata totala a rolei de vata Urbanscape.

6. Parafrunzarul

 • Asaza parafrunzarul pe teava de scurgere.
 • Asaza profilul de aluminiu in jurul vegetatiei tip Sedum si pune profilul in forma de L sub panourile/rolele de drenaj Urbanscape.

7. Zona pietris

 • Umple spatiul dintre marginea acoperisului si zona cu Urbanscape Sedum-mix cu pietris, avand granulozitatea de 16-32 mm.
 • Asigura-te ca membrana antiradacina Urbanscape este complet acoperita.
 • Inaltimea pietrisului trebuie sa fie in acelasi plan cu patura de vegetatie Urbanscape Sedum-mix.

Recomandari utile dupa montarea Urbanscape de la Knauf Insulation

 • Taie membrana antiradacina ramasa vizibila la marginea acoperisului.
 • Nu taia direct pe membrana hidroizolanta si nu utiliza un cutter cu lama ascutita sau cutit!
 • Umple spatiile goale cu bucati de vegetatie.
 • Uda vegetatia pana cand rola de vata Urbanscape Green Roll este saturata.

Intretinerea unui acoperis verde

Pentru a te asigura ca acoperisul verde isi indeplineste functiile in mod corespunzator, specialistii Knauf Insulation iti prezinta 10 sfaturi practice de intretinere:

1. Program de irigare: Acoperisurile verzi au nevoie de apa pentru a supravietui, asa ca asigura-te ca ai un sistem de irigare corespunzator si ca acesta este setat sa furnizeze suficienta umiditate.
2. Verifica drenajul: Un bun sistem de drenaj este vital pentru acoperisurile verzi.
Verificati regulat drenajul pentru a te asigura ca apa nu se acumuleaza.
3. Curatarea periodica: Inlatura frunzele moarte, gunoaiele sau alte obiecte care s-ar putea aduna pe acoperis.
4. Monitorizarea plantelor: Verifica sanatatea plantelor in mod regulat. Daca observi plante bolnave sau moarte, inlocuieste-le cat mai curand posibil.
5. Fertilizarea: Utilizeaza pentru plante ingrasaminte organice, pentru a le mentine sanatoase si proaspete.
6. Taierea la timp: Unele plante de pe acoperisul verde ar putea avea nevoie de taiere pentru a nu se raspandi prea mult.
7. Protectia impotriva daunatorilor: Utilizeaza pesticide ecologice pentru a mentine daunatorii la distanta, fara sa afectezi sanatatea locatarilor.
8. Inspectii de siguranta: Efectueaza inspectii de siguranta in mod regulat pentru a te asigura ca acoperisul verde este in conditii bune.
9. Alegerea plantelor potrivite: Alegeti plante rezistente si potrivite pentru conditiile climatice ale zonei in care este construita casa.
10. Ingrijirea iarna: Iarna, verifica acoperisul dupa ninsori abundente, pentru a te asigura ca greutatea zapezii nu pune presiune excesiva asupra structurii acestuia.

Cercetarile demonstreaza ca avem nevoie de 10% mai multa vegetatie in oras pentru a combate supraincalzirea urbana si pentru a contracara schimbarile climatice. Spatiul pentru vegetatie in orase este limitat, din acest motiv acoperisul verde este un mijloc ideal de a creste cantitatea de zone verzi, reducand in acest fel temperatura oraselor.

Produse mentionate in articol
Sisteme de acoperisuri verzi Urbanscape
 
Sisteme de acoperisuri verzi Urbanscape

Acoperisul verde Urbanscape este un sistem complet, cu greutate redusa, format dintr-o membrana anti-radacina, un sistem de drenaj cu sau fara tampon, un substrat unic patentat de vata minerala bazaltica si stratul de vegetatie. Sistemul de acoperis verde Urbanscape poate fi montat pe orice tip de acoperis: pe suport de beton sau tabla cutata, pe terase inverse (ranversate) sau orice alt tip de materiale utilizate la acoperisuri. Elementele acoperisului verde sunt aceleasi in toate cazurile, difera doar necesarul de izolatie termica si pozitia membranei hidroizolante

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Sistem de drenare a apei pluviale de pe acoperis
Sistem de drenare a apei pluviale de pe acoperis
Material izolator pentru acoperis verde
Material izolator pentru acoperis verde
Membrana de drenaj, membrana de protectie
Membrana de drenaj, membrana de protectie
Membrana, placa izolatoare din material plastic
Membrana, placa izolatoare din material plastic
Membrana izolatoare bituminoasa, tencuiala cu pasta de bitum
Membrana izolatoare bituminoasa, tencuiala cu pasta de bitum
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...