Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean

Ventilatie asigurata de HomeVent® si incalzire-preparare ACM de cazanul UltraGas

Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean
Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean


Pe dealul Komal, pe o terasa de 60 m deasupra Somesului, se inalta cutezatoare "Cetatuia", ce vegheaza de secole batranul oras din inima Transilvaniei, unde mostenirea seculara se imbina armonios cu modernitatea, agitatia contemporana si dezvoltarile tehnologice de ultima ora. Un melanj inedit de parfumuri trecute invaluite de aerul schimbarii inexorabile.

Ansamblul fortificat "Cetatuia" amplasat in cartierul Gruia al municipiului Cluj-Napoca isi are originea in secolul al XVIII-lea. Sub comanda marelui arhitect militar Giovanni Morando Visconti urma sa fie ridicat un nou ansamblu fortificat pentru apararea orasului si a imprejurimilor.

Cladirea apare pe planul orasului redactat de Johann Konrad Weiss in 1734, avand functiunea de magazie de provizii, urmand ca ulterior sa-si schimbe destinatia in depozit de provizii al artileriei.

Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean
Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean


Imobilul in regim de inaltime S+P este construit din piatra de cariera, pe un plan rectangular, cu axa lunga orientata pe directia N-S. Fatadele au un aspect simplu, fara nici o articulare verticala, singurele elemente distinctive ale acestora fiind armarile cu blocuri de piatra fasonata de la colturile cladirii. Golurile din fatade au fost decorate cu ancadramente din calcar, cu profilatura simpla cu un singur listel pe margine, tipica perioadei baroce.

Subsolul cladirii a fost realizat cu ajutorul unor bolti din piatra de cariera ce descarca pe un sir de stalpi centrali rectangulari, liniaritatea configuratiei fiind intrerupta doar de penetratiile golurilor de ventilatie. Acoperisul a fost realizat sub forma unei sarpante de lemn cu sistem structural longitudinal care atesta pana in zilele noastre eleganta structurilor baroce.

Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean
Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean


Reabilitare si conversie functionala - ventilatie rezidentiala si incalzire la standardele noului secol

Una dintre cladirile ansamblului a fost achizitionata de biroul de arhitectura Arhimar, iar proiectul a constat in reabilitarea cladirii magaziei de pulbere si conversia acesteia in imobil multifunctional: spatiu expozitional la nivelul subsolului si spatii de birouri si functiuni adiacente la nivelul parterului si al mansardei.

Avand initial un regim de inaltime S+P cladirea monument istoric clasa A se afla intr-o stare avansata de degradare la debutul lucrarilor, interventiile propuse vizand reabilitarea elementelor de lemn ale sarpantei istorice, consolidarea boltilor, stalpilor si a peretilor perimetrali din piatra, reabilitarea si inlocuirea elementelor decorative din piatra de pe fatade, precum si a lucarnelor metalice de la nivelul invelitorii din tigla.

Una dintre marile probleme cu care se confrunta majoritatea cladirilor vechi sau monumentele istorice este prezenta si in cazul de fata, umiditatea ascendenta, care apare din cauza faptului ca apa migreaza in pereti, din diferite surse aflate in fundatie sau in sol.

Dupa restaurare s-a constat ca nivelul de umiditate era unul ridicat si destul de greu de controlat. Din cauza vechimii cladirii si conditiilor improprii prezente de-a lungul timpului, s-a perpetuat existenta spatiilor neaerisite, umede si cu dezvoltare de mucegai.

Sistemul de ventilatie, asa cum a fost conceput la momentul realizarii cladirii, s-a dovedit a fi o solutie prea putin viabila in zilele noastre.

Cu scopul de a asigura aer proaspat si un control optim al umiditatii la subsol, a fost ales un echipament de ventilatie rezidentiala HomeVent® comfort produs de catre Hoval. Avantajul major al HomeVent® este utilizarea unui recuperator de energie rotativ, care reprezinta solutia tehnologica cea mai avansata pentru recuperarea energiei si controlul umiditatii.

Utilizarea acestui tip de echipament permite mentinerea parametrilor de umiditate in interval de confort, respectiv 40-60%. Datorita controlului optim al umiditatii, nu exista nici acumulare de condens, care sa impuna evacuarea acestuia. Avantajele prezentate sunt dublate de improspatarea permanenta cu aer proaspat a incintei de la subsol si evacuarea aerului viciat, care conduce la eliminarea cu succes a mirosurilor dezagreabile si, dupa caz, a compusilor volatili organici. Prin acest mod de functionare bazat pe cele doua directii prezentate, garantia unui mediu placut, sanatos si cu un grad crescut de confort este asigurata.

Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean
Hoval, o solutie din Alpi intr-un monument istoric transilvanean


Sediul biroului de arhitectura Arhimar beneficiaza acum de cea mai noua tehnologie prin solutia de sistem de la Hoval, ventilatie asigurata de echipamentul HomeVent® si incalzire-preparare ACM prin cazanul in condensatie de inalta eficienta UltraGas, un echipament ale carui emisii de Nox sunt greu de egalat, sub 40 mg/kWh.

Un alt avantaj a fost asigurat de designul compact care economiseste spatiu, fiind o solutie extreme de atragatoare mai ales pentru renovari. Conexiunile flexibile asigura o instalare usoara a cazanului, indiferent de spatiul disponibil. Pentru a satisfice cerintele mari de putere, doua cazane UltraGas au fost conectate impreuna, formand o cascada.

Punctele centrale ale acestui proiect au fost augumentarea mostenirii, valorilor si spiritului trecutului intr-un context asumat al responsabilitatii pentru energie si mediu, utilizand ultimele inovatii din domeniul tehnologic.

Prin acest proiect, echipa Arhimar isi reconsolideaza reputatia puternica in domeniul excelentei arhitecturale, la fundatia careia regasim creativitatea, cooperarea interdisciplinara, angajamentul si devotamentul continuu al carui scop suprem este proiectarea pentru viitor.In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre sistemul de ventilatie rezidentiala Hoval HomeVent® si despre cazanele Hoval UltraGas, faceti clic pe pozele prezentate mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Hoval Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Cazan de pardoseala in condensatie cu gaz UltraGas (15-100) Cazan de pardoseala in condensatie cu gaz UltraGas (125-1150) Cazan in condensatie UltraGas® (1550) Cazan de pardoseala in condensatie cu gaz UltraGas (250D-2300D)
 
Cazane de pardoseala Hoval de incalzire cu gaz UltraGas
4 produse

Cazane de pardoseala in condensatie de mare eficienta si gama de puteri in intervalul 15 - 2300 kW. Arzator Ultraclean® unic prin tehnologie cu emisii scazute. Schimbator de caldura aluFer® patentat cu eficienta de neegalat, de pana la 109%. Cazanele de pardoseala Hoval ajuta la reducerea emisiilor CO2 pana la 90 tone/an. Unitatea de automatizare inteligenta model TopTronic®T pentru facilitarea controlului si a cascadarii. Cazanele de pardoseala Hoval de incalzire cu gaz UltraGas sunt: UltraGas (15-100), UltraGas (125-1150) si (250D-2300D).

4 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent®
 
Sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent®

Sistem de ventilatie rezidentiala HomeVent® cu recuperare de caldura si controlul umiditatii - solutia inovatoare pentru locuinte si birouri care garanteaza aer proaspat pentru toate cerintele, complet automat si fara curenti de aer. Beneficiati de cel mai inalt nivel de confort in ceea ce priveste climatul interior din casa. Praful, alergenii, zgomotul si insectele stau departe de locuinta. Aerul poluat si mirosurile sunt eliminate din casa mult mai eficient prin sistemul de ventilatie rezidentiala comparativ cu deschiderea ferestrelor. In plus, sistemul utilizeaza in mod eficient caldura care altfel s-ar pierde prin deschiderea ferestrelor.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Categorii

Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Cazan de pardoseala pe combustibil lichid si gaz
Cazan de pardoseala pe combustibil lichid si gaz
Tehnologie de ventilatie
Tehnologie de ventilatie
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Echipament de incalzire, schimbator de caldura, cos de fum
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...