RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare

RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare

Modularitatea permite modificarea, deconstructia si relocarea cladirii

Economia circulara castiga din ce in ce mai multa atentie si este recunoscuta din ce in ce mai mult in randul diferitelor industrii si societati. Reprezinta o solutie potentiala moderna pentru eliminarea tensiunilor dintre cererea tot mai mare de materiale si oferta limitata de furnizare a acestora. Conceptul de economie circulara privind reutilizarea, reciclabilitatea si reducerea consumului de materiale si componente a fost deja aplicat cu succes in cazul mai multor produse, de la bunuri electronice la imbracaminte, dar intr-o masura mai mica pentru componente in constructii si cladiri.

In concordanta cu aceasta tendinta, politica recenta – Pactul ecologic european – isi propune sa transforme UE intr-o societate echitabila si prospera, cu o economie moderna, eficienta din punct de vedere al resurselor, competitiva, in care emisiile nete de gaze cu efect de sera sunt eliminate pana in 2050 si in care cresterea economica este decuplata de utilizarea resurselor.

Industria constructiilor consuma o cantitate semnificativa de resurse la nivel mondial si genereaza o cantitate considerabila de deseuri. Cu toate acestea se incearca contracararea acestui fenomen contribuind la trecerea catre o economie circulara utilizand un fond de constructie mai circular. Constructia modulara se potriveste perfect ideologiei economiei circulare si poate contribui la crearea unui fond de constructie circular. De asemenea, poate reprezenta un factor cheie in reducerea amprentei de carbon in sectorul constructiilor imbunatatind aspecte ce tin de acreditarea sustenabilitatii.

RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare
RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare

Constructia modulara ofera avantaje ecologice, cum ar fi reducerea consumului de resurse si de producere a deseurilor, vizand totodata reutilizarea, adaptabilitatea si reciclabilitatea tuturor componentelor. Este un fapt demonstrat ca, cladirile prefabricate sunt esentiale pentru economisirea materialelor, reducerea producerii de deseuri, reutilizarea componentelor si diverse alte forme de optimizare in sectorul constructiilor. Modularitatea permite in plus modificarea, deconstructia si relocarea cladirii, reutilizand partile componente aproape ca in cazul pieselor de Lego. Cladirile modulare sunt un nou tip de cladiri „vii“. Aceste cladiri, care pot gandi, simti si se pot adapta vor fi piatra de temelie a oraselor moderne si sustenabile.

In ultimii ani, am inregistrat o crestere a cererii pentru constructii modulare, nu doar in cazul imobilelor rezidentiale, ci si pentru cladirile publice, cum ar fi scolile, spitalele si pentru cladirile comerciale: hoteluri, centre comerciale, etc.

RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare
RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare

Constructia modulara implica efectuarea lucrarilor in afara santierului intr-un mediu de tip fabrica. Producerea in conditii de fabrica ofera o optiune foarte atractiva pentru proiectele in care intervalele de timp sunt stranse sau conditiile de amplasament/meteorologice reprezinta o provocare. Modulele sunt create in bucati mari, care sunt apoi transportate si asamblate pe santier.

Constructia modulara ofera o gama larga de beneficii fata de practicile de constructie conventionale. Majoritatea acestor beneficii sunt promovate in sectoare specifice unde provocarile legate de cost, timp si amplasament o fac deosebit de avantajoasa.

Timp de constructie mai rapid – datorita modulelor construite in fabrica si nu pe santier, intr-un mediu bine protejat, timpul si personalul alocat operatiunilor de pe santier este redus semnificativ. Rezulta de asemenea o reducere a timpilor morti la nivelul de santier si mai putine constrangeri asociate factorilor meteorologici, programul de constructie devenind mult mai eficient. Lucrarile de amplasament si constructia de unitati modulare pot avea loc in acelasi timp, existand si in acest caz reduceri semnificative a timpilor de executie a lucrarilor.

Imbunatatirea calitatii si fluidizarea proceselor tehnologice – regimul de constructie din fabrica permite integrarea verificarilor privind asigurarea calitatii unui anumit stil de fabricatie pe tot parcursul procesului tehnologic. Prin aplicarea acestui sistem se evita intarzierile la nivel de santier anticipandu-se escaladarea problemelor; se impun totodata standarde inalte de calitate privind constructia sustenabila. Din perspectiva sistemului de acoperire, etanseitatea la apa a fiecarui modul poate fi inspectata si verificata dupa instalarea sistemului RubberGard EPDM, modulele fiind depozitate pana la utilizarea pe santier.
Costuri mai mici – reducerea duratei de executie a lucrarilor si a personalului la nivel de santier atrage adesea economii privind costurile, ceea ce permite ca o proportie mai mare din bugetul alocat proiectului sa fie dedicata materialelor de inalta calitate.

RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare
RubberGard EPDM avantajeaza constructiile circulare prin modularizare

Risc redus privind sanatatea si siguranta – avand in vedere ca majoritatea lucrarilor de constructie sunt efectuate intr-un mediu controlat in cadrul fabricii, pericolele generale privind sanatatea si siguranta asociate fazei de santier a unui proiect sunt reduse semnificativ.
Expunere redusa la intemperii si contaminanti – la nivelul oricarui santier, odata ce substratul este acoperit cu membrana pentru acoperis RubberGard EPDM, acoperisul devine complet etans. In cazul cladirilor modulare, zona de acoperis aferenta fiecarui modul este acoperita prin lipire etansa cu o membrana RubberGard EPDM inainte de depozitarea pe santier. Majoritatea finisajelor se realizeaza la fel, in conditii de fabrica. Acest lucru minimizeaza expunerea substratului la praf, elemente poluante si umiditate, reducand semnificativ riscurile asociate starii substratului.

Posibilitatea de adaptare/reutilizare/mutare – clientul are libertatea de a muta sau de a adapta modulele de constructie dupa asamblare.
Datorita materialelor destinate special construirii cladirilor modulare, cum ar fi membrana de acoperis RubberGard EPDM de la Firestone, acest sistem poate fi utilizat asigurand o calitate superioara constructiei si performante pe termen lung. Un material de constructie cu un istoric al calitatii livrate bine documentat, cu numeroase proiecte de referinta si care inca functioneaza impecabil la mai bine de 40 de ani de la prima instalare, RubberGard EPDM a devenit un sistem de acoperire preferat pentru proiectele modulare, datorita avantajelor sale in faza de constructie si ulterior pe toata durata de exploatare a cladirii terminate. Sistemul de acoperis RubberGard EPDM este complet aliniat cu conceptele de constructie modulara, permitand nu numai flexibilitate in proiectare, ci si adaptabilitate fata de viitoarele schimbari prin posibilitatea de demontare, reutilizare sau relocare a cladirii chiar si la cateva decenii dupa constructia initiala.

Sistemul RubberGard EPDM este puternic si flexibil, cu o rezistenta excelenta la perforare, reprezentand o solutie de maxima siguranta intr-un mediu industrial caracterizat prin activitate intensa. Nu necesita folosirea arzatoarelor sau prelucrare termica de orice fel in timpul instalarii, sistemul aplicat la rece poate fi lipit etans sau fixat mecanic pe substrat, fiind totodata aproape complet inodor. In vederea gestionarii compusilor organici volatili (COV) si a solventilor intr-un mediu de tip fabrica, Firestone a dezvoltat si un adeziv pe baza de apa pentru a livra un proces de instalare in fabrica sigur si practic inodor.

Finisarea si etansarea tuturor imbinarilor pe santier este si aceasta rapida si usoara folosind gama de accesorii QuickSeam Firestone, dezvoltata ca parte a sistemului RubberGard EPDM. Chiar daca imobilul trebuie modificat sau mutat dupa mult timp, finisarea se poate face cu usurinta, redand viata unui material deja folosit, dar care functioneaza ca o noua membrana. Aceasta versatilitate, siguranta si usurinta in utilizare a facut ca sistemul RubberGard EPDM sa fie extrem de popular pentru proiectele modulare dintr-o mare varietate de sectoare.

Este posibil ca acest tip de constructie modulara sa nu fie intotdeauna alegerea potrivita pentru fiecare proiect, insa este considerat din ce in ce mai mult ca o alternativa potential avantajoasa la metodologiile de constructie conventionale, satisfacand cerintele pietei, precum si provocarile prezentate de practicile de constructie sustenabile. In acest sens, este deosebit de important ca producatorii, printre care se numara si Firestone, sa conlucreze in sectorul constructiilor modulare pentru a se asigura ca profilele de constructie si performanta produselor lor indeplinesc cerintele cladirilor modulare, aducand mai multa flexibilitate acestei tendinte aflate intr-un vizibil avant si sustinand practicile de constructie circulara.

Produse mentionate in articol

Sisteme hidroizolante pentru acoperisuri plate Firestone EPDM RubberGard
 
Sisteme hidroizolante pentru acoperisuri plate Firestone EPDM RubberGard

Membranele din cauciuc EPDM Firestone RubberGard sunt disponibile in paneluri de pana la 15 m latime si 61 m lungime, ceea ce permite reducerea numarului de imbinari, reducand semnificativ riscul deteriorarii stratului de hidroizolare, precum si timpul de instalare pe santier. EPDM Firestone RubberGard este o membrana din cauciuc integral vulcanizata, compusa in principal din polimer EPDM si negru de fum, care ofera o rezistenta neegalata la ozon si radiatiile ultraviolete. Deoarece membrana nu contine substante plastifiante sau ignifuge, caracteristicile sale raman stabile si nemodificate de-a lungul timpului, reprezentand astfel o hidroizolare durabila pentru utilizarea la acoperisuri plate. Ramane flexibila si la temperaturi de -45°C si are o elasticitate de peste 300%, ceea ce-i ofera rezistenta la miscarile cladirii si la fluctuatiile de temperatura.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Categorii

Membrana EPDM
Membrana EPDM
Hidroizolatie
Hidroizolatie
Constructii
Constructii

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...