proidea.ro catalog online de informatii produse

Problema aerului viciat in institutiile de invatamant


2019. august 27.

Beneficiile sistemelor de ventilatie Atrea in scoli

Problema aerului viciat in institutiile de invatamant, ignorata de autoritati. Care sunt beneficiile sistemelor de ventilatie in scoli?

Noul an scolar va incepe in curand si seria lunga de probleme va iesi la suprafata. Lipsa manualelor, a toaletelor, absenta salilor de sport sau mizeria din scoli sunt problemele de care, din nou, se vor lovi cadrele didactice, parintii si copiii nostri. La sirul lung, mai adaugam inca una, de care multi dintre noi nu suntem constienti: problema aerului curat si ventilarea salilor de clasa.

Intr-o scoala linistita, geamurile pot fi deschise pentru a aerisi salile de clasa, dar este o metoda eficienta pe termen scurt. Fluxul de aer, care poate contine praf, alergeni sau polen, accentueaza sau favorizeaza aparitia problemelor respiratorii. In plus, iarna se formeaza curenti de aer care pot imbolnavi copiii. Alternativa de aerisire in timpul pauzelor este, de asemenea, insuficienta pentru a obtine o calitate buna a aerului pentru o lectie intreaga, deoarece nivelul de dioxid de carbon va creste din nou, rapid. Un alt dezavantaj care nu ne permite sa pastram geamurile deschise in timpul orelor este nivelul ridicat de zgomot din salile de clasa, cauzat de galagia de afara.

Oamenii se pot adapta in maximum 15 minute la aerul sufocant dintr-o incapere. Putem evalua calitatea aerului atunci cand intram intr-o camera, dar ne pierdem capacitatea de a-l judeca dupa putin timp, din cauza adaptarii la acel mediu. Din acest motiv, persoanele care stau un timp indelungat intr-o camera nu mai percep deteriorarea calitatii aerului si, prin urmare, nu mai vad niciun motiv sa aeriseasca. In schimb, inchidem ferestrele foarte repede daca temperatura scade prea mult sau daca este prea cald afara.

Prin urmare, este recomandat sa folosim ventilatie mecanica. In plus, recuperarea integrata a caldurii sau a aerului rece creste si eficienta energetica.

Senzatia de sufocare din clasa are efecte negative asupra performantei

Desigur, elevii si profesorii se pot obisnui cu usurinta cu o calitate slaba a aerului. Studiile au aratat insa ca, inclusiv atunci cand oamenii se adapteaza la calitatea slaba a aerului, aceasta continua sa aiba efecte negative asupra performantei. Prin urmare, ventilatia in scoli nu este cu siguranta un lux, ci o necesitate!

Fie ca vorbim de sali de clasa, sali de gimnastica, fie de sali de mese, camine pentru elevi sau studenti, fiecare camera are nevoie de un sistem de ventilatie.

Petrecem 60-90% din viata noastra in interiorul cladirilor, iar calitatea aerului are un rol foarte important in sanatatea noastra, mai ales pentru grupurile vulnerabile (copiii si persoanele in varsta).

Solutia pe care o ofera sistemul de ventilatie Atrea este una care, pe langa faptul ca aeriseste incaperea si aduce un aer proaspat si curat in interior, reduce costurile de intretinere cu 25%. Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura asigura o aerisire permanenta si controlata a interiorului. In plus, spre deosebire de un sistem de ventilatie traditional, Atrea nu doar aeriseste incaperea, ci si extrage aerul viciat prin grile de ventilatie. Caldura sau aerul rece se transfera aerului de afara, pe care centrala il introduce in interior, dupa ce in prealabil il filtreaza.

De asemenea, este important ca atunci cand se evacueaza aerul din clase, sa se elimine excesul de umiditate care favorizeaza aparitia igrasiei, a mucegaiului si a condensului. Cu sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura de la Atrea, astfel de probleme nu exista. In plus, nivelul de zgomot in timpul functionarii la capacitate maxima nu depaseste valoarea de 30 db in incapere.

Beneficiile sistemelor de ventilatie Atrea in scoli

Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, implementat la Colegiul National Mihai Viteazul din Capitala

Chiar daca este foarte greu sa schimbi ceva in sistemul de invatamant romanesc, nu este imposibil. De exemplu, cei de la Colegiul National Mihai Viteazu din Bucuresti au devenit constienti de efectele negative ale poluarii aerului si au apelat la Atrea pentru a rezolva problema ventilatiei aerului din interior. Aici, a fost implementata o unitate cu recuperare de caldura DUPLEX INTER 850. Echipamentul este complet, asigura un grad inalt de eficienta, este integrat si accesorizat complet, iar in plus are parametrii acustici foarte mici.

Specialistii Atrea recomanda implemetarea sistemelor de ventilatie cu recuperare de caldura in toate scolile si gradinitele din Romania, fiind cea mai eficienta solutie de ventilatie din punct de vedere energetic, confort si sanatate.
 

produse
Firma
Sediu: RO-075100 Ilfov, Otopeni, str. Ion Creanga, nr. 10K, zona Odaile
Telefon: +40 37 113 8250
E-mail:
Web: www.atrea.ro
Dorin Salamac
director general +40 37 113 8250
   
   
Atrea, lider de piata de peste 25 de ani
1990 - anul in care, in Republica Ceha, se puneau bazele companiei Atrea. Construita cu multa implicare, dorinta si devotament de catre fondatorul sau, inginerul Petr Morávek, Atrea a devenit in prezent un lider de piata in domeniul sistemelor de ventilatie si recuperare de caldura.
Produsele de top si echipa unita au ajutat compania sa cucereasca pietele exigente din Europa de Vest, iar tari precum Germania, Olanda, Elvetia, Belgia, Regatul Unit, Romania, Polonia sau Slovenia au devenit parteneri solizi ai Atrea.

Atrea in Romania
Prezenta pe piata romaneasca din anul 2015, Atrea este unul dintre cei mai importanti producatori din domeniul sistemelor de ventilatie si recuperare de caldura din Romania.
Compania a intrat pe aceasta piata intr-un moment in care preturile la energie au continuat sa creasca. Atrea reuseste sa reduca pierderile de energie ale cladirilor, fie ca vorbim de scoli, spitale, cladiri de birouri, case sau apartamente, si conserva in totalitate energia prin refolosirea energiei existente. Obiectivul principal este acela de a garanta calitatea produselor si eficienta energetica ridicata. De asemenea, confortul, economia si grija fata de mediul inconjurator sunt principiile dupa care Atrea se ghideaza.
Denumiri marca: DUPLEX
Stire
Instalarea unitatii de ventilatie DUPLEX Inter 850 la liceul Mihai Viteazu, Bucuresti
2018.02.14    
Alte stiri in categoria de produse Sistem de ventilatie cu recuperare de caldura
Alte stiri in categoria de produse Tehnologie de ventilatie
Alte stiri in categoria de produse Instalatii mecanice
Cuvinte cheie:  atrea  unitati  ventilatie  ventilare  aer  recuperare  scoli  scoala  sala  sali  invatamant  duplex  inter  850  sala  sali  cursuri