O operatiune majora de inlocuire a peste 500 de tone de MEG, realizata de Matal si echipa de service Climalife
Una din patru beri consumate in Franta este produsa in Obernai, la fabrica Brasseries Kronenbourg, care are peste 600 de angajati. Fondate in 1664, fabricile de bere Brasseries Kronenbourg au devenit parte a grupului Carlsberg in 2008. Grupul a pus in aplicare o politica de reducere a amprentei sale de carbon, reducandu-si emisiile de CO₂ cu 21% in 3 ani, prin eforturi de gestionare a ambalajelor, transportului si apei si prin crearea unui lant de aprovizionare cu orz, trasabil si responsabil. Portofoliul lor include peste 30 de marci si un numar tot mai mare de produse fara alcool.
Racirea este un factor cheie in procesul de productie. In timpul procesului de fabricare a berii, dupa fierbere, amestecul cunoscut sub numele de „must” este racit la o temperatura cuprinsa intre 70 si 100°C. Apoi are loc fermentarea, drojdia fiind mentinuta la o temperatura controlata, pentru a controla procesul (gust, amaraciune, continut de alcool). La sfarsitul fermentarii, frigul este utilizat si pentru a sedimenta drojdia la fundul rezervoarelor si pentru a facilita procesul de filtrare. In final, berea este transferata intr-un rezervor de depozitare si pastrata la 2°C pana la imbuteliere.
Siguranta pe primul loc
Ca parte a politicii grupului de imbunatatire a sigurantei instalatiilor si a persoanelor, Carlsberg a decis sa converteasca toate fabricile sale de bere din intreaga lume la solutii netoxice, pana la sfarsitul anului 2024.
Obiectivul era, asadar, inlocuirea MEG-ului instalatiei existente intr-o singura etapa, in timpul celor sapte zile de oprire anuala pentru intretinere, cu patru zile suplimentare, fara a depasi o rata reziduala de MEG (monoetilenglicol) de 1%. Aceasta a fost o decizie importanta pentru fabrica din Obernai, din mai multe motive, printre care dimensiunea retelei, formata dintr-un singur circuit, si mobilizarea a aproximativ o suta de persoane pentru operatiunea care a durat 11 zile. In acelasi timp, in ciuda opririi productiei, au fost inchiriate chillere Trane pentru a mentine drojdia la o temperatura controlata.
Studiul tehnic a fost incredintat agentiei Matal din Strasbourg, o regiune cu traditie in productia de bere, cu Emmanuel Keck, director de agentie, care este foarte familiarizat cu mediul fabricilor de bere.
Analiza a aproximativ 600 de ore de inginerie s-a concentrat pe alegerea lichidului de transfer termic, compatibilitatea supapelor si pompelor cu o noua solutie si o estimare a adaptarilor necesare pentru functionarea optima.
Friogel® Neo: solutia potrivita
Uzina dateaza din anii 1960, iar de-a lungul anilor au fost adaugate mai multe extinderi. Aceasta are peste 14 km de conducte din otel. A fost important sa se aleaga cu atentie o solutie compatibila, pentru a nu provoca desprinderea particulelor de coroziune si infundarea filtrelor si a schimbatoarelor de caldura.
Au fost comparate mai multe formule: pe baza de sare, etanol, 1-3 propandiol din surse vegetale (Greenway® Neo N) si MPG (Friogel® Neo).
Acesta din urma a fost ales, deoarece Friogel® Neo (monopropilenglicol) garanteaza miscibilitatea, siguranta si o conductivitate termica mai buna la o concentratie mai mica, ceea ce ii permite sa compenseze diferenta de vascozitate dintre MEG si MPG si sa nu consume mai multa energie pentru pompare.
Brasseries Kronenbourg alege Climalife pentru serviciul sau la cheie
Datorita celor doua fabrici de productie si organizatiei sale logistice, Climalife a fost in masura sa furnizeze cantitatea, resursele umane si echipamentele necesare pentru recuperarea si tratarea produsului uzat si reumplerea sistemului in termenul solicitat.
Dupa o inspectie preliminara a amplasamentului si pregatirea planului de preventie, proiectul a fost impartit in mai multe etape. A fost definita o organizare pe zone pentru a gestiona valvele automate si cele 500 de puncte de golire, dintre care aproximativ o suta au fost create special pentru aceasta operatiune. Fabrica de bere a pus la dispozitie o parte din personalul sau pentru a participa la proiect, pentru a pastra controlul asupra serviciului, pentru a dezvolta cunostintele echipei sale si pentru a le permite sa isi imbunatateasca competentele.
Echipele Climalife si Brasseries Kronenbourg au drenat mai mult de 450 de tone MEG din retea, cantitate care a fost transferata in recipiente inchiriate temporar cu aceasta ocazie pentru a fi tratata in uzinele Climalife.
Operatiunea de clatire a fost apoi efectuata de echipa tehnica Brasseries Kronenbourg, impreuna cu curatarea rezervoarelor si repararea conductelor, acolo unde a fost necesar. Pentru umplerea rezervoarelor, au fost puse la dispozitie 20 de cisterne pentru a livra in vrac cele 750 de tone de Friogel® Neo si pentru a le depozita inainte de umplerea lor in retea.
Misiunea a fost indeplinita cu succes pentru aceasta tranzitie neobisnuita intr-un interval scurt de timp. Analiza GPC realizata de Climalife a cuantificat procentul rezidual de MEG din sistem la 0,2%.
„Si nu au fost inlocuite pompe, conducte sau schimbatoare de caldura. Nu au existat modificari ale retetei, iar intervalul de timp pentru fermentare si pentru productie este identic. Este aproape un drop-in.”, conclude Emmanuel Keck. Alain Christmann, managerul de proiect al Brasseries Kronenbourg, observa, de asemenea, o usoara reducere a consumului de energie datorita optimizarilor puse in aplicare.
Instalatia
- 6 Compresoare cu surub - MYCOM: 10 850 kW/h
- Incarcatura de amoniac: 8 t
- Incarcatura lichid de transfer termic MPG: 520 t de Friogel® Neo -13°C
- Schimbatoare de caldura: Schmitt si APV
- Pompe: KSB cu variatoare de viteza
- Rezervor de stocare nou: ± 250 t
- Retea cu pompare atmosferica, cu o parte a retururilor pe gravitatie, distributie continua de la 600 la 1 400 m³/h in functie de cerere
- Recuperarea caldurii din procesul de fabricare a berii.
Punerea in aplicare a serviciului
- Resurse umane: 4 tehnicieni Climalife la fata locului
- Durata: 11 zile
- Resurse tehnice: 4 pompe de transfer; 150 m de furtunuri de golire; 100 m de furtunuri flexibile pentru drenaj; fitinguri de toate dimensiunile.
Domnul Christmann, manager de proiect la Brasseries Kronenbourg, „am apreciat in mod deosebit implicarea echipei Climalife la fata locului si coordonarea dintre contactele comerciale si tehnice”.