Vana inteligenta de la Siemens Building Products

Vana inteligenta de la Siemens Building Products

Permite monitorizare, vizionare istoric si modificare parametrii functionare direct din cloud

 • Noua vana inteligenta ajuta la optimizarea procesului de transfer termic pe schimbatoarele de caldura folosite in distributia de incalzire si in constructia centralelor de tratare aer
 • Punere in functiune facila datorita optiuni de descarcare directa a parametrilor din cloud
 • Reale beneficii privind flexibilitatea in montaj, constructie modulara, functie de echilibrare hidraulica dinamica, functie de contorizare energie termica, inregistrare parametrii si istoric functionare, posibilitate modificare parametri de la distanta, mentinerea temperaturilor optime pe retur.

Vana inteligenta de la Siemens Building Products
Vana inteligenta de la Siemens Building Products

Vana inteligenta este prima vana din seria de vane de echilibrare hidraulica, folosite pentru schimbatoarele de distributie termica si din constructia centralelor de tratare aer, de la Siemens Building Products, care se poate conecta la cloud.

Echipamentul controleaza debitul de agent termic, masoara temperatura acestuia, ofera posibilitatea de monitorizare consum energie termica si ajusteaza automat parametrii astfel incat sa satisfaca cerintele pe schimbatorul de caldura. Vana poate fi pusa in functiune simplu si rapid, prin conectarea la reteaua wireless LAN si folosind aplicatia ABT Go. Poate fi montata cu usurinta chiar si in locuri greu accesibile datorita posibilitatii de a muta unitatea de comanda si senzorii de debit si temperatura. Datorita faptului ca functiile suplimentare pot fi descarcate din cloud in orice moment, vana inteligenta este mereu actualizata.

Optimizarea procesului de transfer termic pe schimbatoarele de caldura

Cu ajutorul parametrilor inregistrati in permanenta: valori temperatura, debit si energie termica, vana inteligenta monitorizeaza comportamentul in timp al schimbatorului de caldura vizavi de cerintele de incalzire si racire. Atunci cand apar abateri datorita depunerilor din instalatie, vana isi schimba automat parametrii de functionare, astfel schimbatoarele de caldura vor functiona la randament maxim fara sa fie neceara interventia manula asupra reglajelor vanei. In acelasi timp cu ajutorul vanei inteligente se previn situatiile in care datorita unui reglaj incorect schimbatorul de caldura livreaza cantitati de energie termica mai mari decat este necesarul, fie ca este vorba de incalzire sau racire.

Punerea in functiune

Punerea in functiune a vanei Inteligente este un proces rapid, automat si sigur. Pot fi folosite mai multe metode de a transfera parametrii de setare ai unei vane. Setul de parametrii poate fi descarcat direct pe vana din platforma de punere in functiune Desigo ABT Site sau folosind aplicatia mobila ABT Go.

Conectarea vanei direct in cloud este o metoda mult mai convenabila, permitand setarea parametrilor ulterior si de la distanta. Valorile pot fi optimizate oricand, chiar si in timpul functionarii. Suplimentar fata de conectarea wireless la reteau LAN si conectarea in cloud, vana inteligenta ofera si interfata de comunicare BACnet/IP.

Flexibilitate in montaj

Atunci cand se intalnesc situatii cu spatii insuficiente in timpul renovarilor sau modificari neprevazute, vana inteligenta ofera optiuni de montaj flexibile. Pentru a salva spatiu, componenta ce contine senzorul de debit cu ultrasunete poate fi montata pe tur si vana pe retur. Unitatea de comanda poate fi montata paralel sau perpedicular pe teava, creand astfel spatiu necesar pentru izolarea tevilor, sau pur si simplu poate fi montata pe perete. Datorita conectorilor colorati diferit, legaturile electrice ce tin de montarea senzorului de debit, servomotorului si unitatii de comanda se fac usor, eliminand greselile.

Reale beneficii

Functiile de control ale vanei inteligente permit echilibrarea hidraulica automata, similar cu vanele PICVs (pressure independent combi valves - vane combi de echilibrare hidraulica si izolare). Principiul de echilibrare hidraulica automata compenseaza fluctuatiile de presiune, inlaturand astfel variatiile de temperatura in incinta, ceea ce duce la sporirea nivelului de confort al utilizatorilor cladirilor.

Vanele statice, fara echilibrare hidraulica sunt inca solutiile standard folosite pentru sistemele HVAC din ziua de astazi - chiar daca au fost depasite din punct de vedere tehnologic. Ele sunt dimensionate pentru sarcina maxima, dar in practica, sistemele de obicei functioneaza cu sarcini partiale. Rezultatul: functionare ineficienta, consum de energie ridicat, costurile de exploatare ridicate si un climat mai putin confortabil.

Principalul avantaj al folosiri unei vane inteligente este acela ca tine loc de vana statica, in acelasi timp de vana de echilibrare, dar se eliminina partea de calcule hidraulice, uneori complicate.

In aplicatia de cloud Siemens Building Operator, vana inteligenta are posibilitatea de a livra rapoarte cu setarile vanei si date despre consumul de energie termica. Rapoartele pot fi vizionate in orice moment, pot fi folosite la analiza functionarii sistemelor si la observarea consumului de energie termica. Deasemenea pot fi observate abaterile de la modul optim de functionare, astfel se pot preveni interventii urgente de moment.

Vana inteligenta de la Siemens Building Products
Vana inteligenta de la Siemens Building Products

 1. servomotor inalta precizie
 2. vana de control
 3. pereche senzori de temperatura pentru tur si retur
 4. senzor de debit ultrasonic
 5. unitate de comanda
  • control dinamic al debitului
  • monitorizarea energiei
  • optimizarea procesului de transfer termic pe schimbatoarele de caldura
  • conexiune daisy chain
  • interfata WLAN pentru conectare cu apliocatia ABT Go

Prin urmare solutia ce presupune a folosi o vana dinamica creste eficienta din punct de vedere operational. Pentru ca este dinamica, vana asigura o presiune corecta pentru toate incarcarile din sistemul hidraulic eliminand astfel fluctuatiile de presiune. Cursa completa este disponibila pentru toate setarile prestabilite. Aceasta contribuie la un control de inalta calitate. Temperaturile optime pe retur pentru diferite conditii de functionare garanteaza mentinerea unui diferente de temperatura (ΔT) de aici rezulta un nivel ridicat de eficienta in instalatiile de incalzire si racire. Datorita mentinerii stabile a punctului setat de temperatura, se poate obtine o economie de energie termica de pana la 25%, fara a face abateri de la confort.

Produse mentionate in articol
Vana inteligenta Siemens Acvatix™
 
Vana inteligenta Siemens Acvatix™

Prima vana din seria de vane de echilibrare hidraulica, folosite pentru schimbatoarele de distributie termica si din constructia centralelor de tratare aer, de la Siemens Building Products, care se poate conecta la cloud. Echipamentul controleaza debitul de agent termic, masoara temperatura acestuia, ofera posibilitatea de monitorizare consum energie termica si ajusteaza automat parametrii astfel incat sa satisfaca cerintele pe schimbatorul de caldura. Vana poate fi pusa in functiune simplu si rapid, prin conectarea la reteaua wireless LAN si folosind aplicatia ABT Go. Poate fi montata cu usurinta chiar si in locuri greu accesibile datorita posibilitatii de a muta unitatea de comanda si senzorii de debit si temperatura. Datorita faptului ca functiile suplimentare pot fi descarcate din cloud in orice moment, vana inteligenta este mereu actualizata.

CAD
Brosura
CAD
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Actionare vane si jaluzele
Actionare vane si jaluzele
Automatizare instalatii HVAC
Automatizare instalatii HVAC
Instalatii mecanice
Instalatii mecanice
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...