Webinariile RoGBC Septembrie 2021

Stire arhivata
Continutul acestei stiri nu mai este de actualitate.
Webinariile RoGBC Septembrie 2021

Cursuri obligatorii sau optionale pentru cei care doresc sa obtina certificatul Green Building Professional

Certificarea Green Homes
9 septembrie, ora 9:00

RoGBC a creat o certificare pentru Locuinte Verzi la un cost accesibil, dar care cuprinde toate aspectele esentiale in evaluarea si identificarea pe piata a celor mai performante proiecte rezidentiale care folosesc principiile unei constructii sustenabile.

Peste 50 de proiecte rezidentiale cu peste 10.000 de locuinte din toata tara, cu o valoare de piata de aproximativ 2 miliarde de euro, au fost certificate sau sunt in curs de a obtine certificarea Green Homes. 

Acest curs este despre programul de certificare, relevante pentru toti specialistii din comunitatea constructiilor rezidentiale, care reprezinta o oportunitate de a dialoga cu expertii RoGBC implicati in program si de a relationa cu profesionistii activi in sectorul rezidential.

Subiectele includ:

  • descrierea generala a programului;
  • profitabilitatea investitiei de a certifica un proiect rezidential de Locuinte Verzi
  • cum poate un dezvoltator de proiecte rezidentiale sa indeplineasca criteriile necesare certificarii Locuintei Verzi?
  • exemple de Locuinte Verzi certificate si proiecte rezidentiale precertificate din Romania
  • ce este un credit ipotecar verde?
  • cum pot furnizorii solutiilor de constructii verzi (servicii, materiale, tehnologie si alte produse) sa devina Furnizori de Solutii Aprobate pentru programul Locuinte Verzi?
  • examinare.

Designul Solutiilor de Iluminat si Cladiri Inteligente
16 Septembrie 2021, orele 09:30 - 17:00

Acest curs este un curs obligatoriu pentru cei care doresc sa obtina certificatul "Green Building Professional".

Un curs de o zi ce are ca tema solutiile de iluminat sustenabile si integrarea acestora in cadrul Sistemelor de Management al Cladirilor pentru a genera performante ridicate.

Obiective curs:

  • Introducere: Iluminatul - intre functionalitate si perceptie senzitiva
  • Elemente de baza in iluminat  (unitati, masuratori si standard)
  • Lampi
  • Poluare luminoasa
  • Sisteme de iluminat
  • Lumina naturala si tuburi ce utilizeaza lumina naturala
    Dialux - Sofware European pentru Iluminat
    EN 15193 - Lighting ENergy Index LENI
  • Sustenabilitatea sistemelor de iluminat
  • Sisteme automatizate de control
  • Studii de caz.

Pretul acestui curs este: Membru RoGBC - 150 RON; Non-membru - 200 RON; Student - 80 RON.

Pentru a participa la curs, va rugam sa completati formularul de inregistrare si sa il trimiteti la training@rogbc.org. Pentru a vedea lista de reduceri pentru intregul program, accesati aceasta pagina.

Trainer: Dorin Beu Ph.D. Dr. B.Eng.  | Conferentiar in cadrul Universitaatii Tehnice din Cluj-Napoca | Director General B-Lighting SRL | Director al Laboratorului de Inginerie Electrica in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca

Dr. Beu a obtinut doctoratul in Ingineria Constructiilor de la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, s-a specializat in „daylight offices” (lumina naturala in spatiile de lucru) si a obtinut granturi de cercetare de la Universitatea din Liverpool, CSTB Grenoble, Universitatea din Barcelona si Universitatea Tehnologica din Helsinki, unde a lucrat la proiecte de cercetare europene privind lumina zilei, tubulatura de iluminat si sisteme de tamplarie. Dl. Beu este presedintele Comitetului National al Luministilor din Romania (www.cnri.ro), co-presedinte al Congresului Lumen (www.lightingsibiu.eu) si a fost presedinte al Conventiei Romane de Iluminat, Bucuresti, 2011. A participat la numeroase programe europene de eficienta energetica, cea mai recenta fiind "Initiativa europeana de iluminare rezidentiala eficienta" (ENRLIN). Dl. Beu a fost coordonatorul pe iluminare si electricitate pentru 36 de proiecte imobiliare, inclusiv Worldbank - Bucuresti, Casa Radio - Bucuresti, Polus Mall - Cluj-Napoca, Filarmonica Cluj-Napoca si Sigma Towers - Cluj-Napoca. Dl. Beu este redactor al „Lighting Engineering” din Romania si autor al „Iluminatului tehnic in cladiri de birouri industriale”, publicat in Mediamira, Cluj-Napoca, 2011. Este co-autor al numeroase carti, printre care si „Ghid de proiectare a instalatiilor electrice de joasa tensiune” (Mediamira, 1998) si, impreuna cu Dr. Liisa Halonen, a publicat cel de-al doilea volum al ghidului de iluminat interior (Mediamira, 2000). Activitatile recente includ conducerea Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi, filiala Transilvania.

Peisagistica & Design Exterior
16 Septembrie 2021, orele 10:00 - 17:00?

Acest curs este optional pentru cei care doresc sa obtina certificatul "Green Building Professional".

Cursul se axeaza pe principiile fundamentale ale proiectarii si gestionarii peisajului dintr-o perspectiva  sustenabila, cu precadere pe relatia om - natura. Astfel, vor fi explorate urmatoarele tematici:  definitii, concepte si abordari sustenabile ale peisajului; amenajarea peisagistica sustenabila; proiectarea urbana sensibila la clima: invatarea din natura, inserarea efectelor pozitive ale fenomenelor naturale in proiectare; peisajul proiectat in instrumentele de evaluare si certificarile recunoscute la nivel international  care demonstreaza un nivel ridicat de sustenabilitate sociala si calitate a vietii urbane; studii de caz si bune practici.

Vor fi dezbatute concepte precum design-ul peisagistic durabil, ce evalueaza impactul pe care acesta il are asupra mediului si beneficiile pe care le aduce unei comunitati (de la reducerea consumului de apa si energie, imbunatatirea calitatii aerului, imbunatatirea sanatatii umane, diversificare variantelor de recreere). Amenajarea peisagistica durabila este de asemenea o componenta importanta pentru construirea de proiecte recunoscute pe plan international care urmaresc obtinerea de certificari de cladiri verzi cum ar fi LEED, BREEAM sau DGNB.

Printre subiectele abordate in timpul cursului se numara si analiza terenului, consideratii de proiectare, selectie a plantelor, precum si de instalare pentru rezultate bune si intretinere usoara.

Preturile pentru acest curs sunt: Membru RoGBC - 150 RON; Non-membru - 200 RON; Student - 80 RON.

Daca doriti sa participati la acest curs, va rugam sa completati formularul de inregistrare si sa il trimiteti la training@rogbc.org. Pentru a vedea lista de reduceri pentru programul intreg, accesati aceasta pagina. 

Trainer: Mihaela Harmanescu- Arhitect, Ph.D

Lector al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu, Bucuresti unde preda diverse discipline precum Sitologie si dezvoltare sustenabila, Peisaj rural, Elemente de structura urbana si este implicata in proiecte, studii, cercetari educationale in domeniu. Detine titlul de doctor in Urbanism (2013) cu o teza axata pe valorificarea sustenabila a peisajului rural ca peisaj cultural si o diploma de Master in arhitectura specializare in proiectarea sustenabila si audit energetic (2006).

A castigat experienta profesionala in proiectare in birouri internationale de arhitectura si urbanism, cu activitate sustinuta in domeniul sustenabilitatii, din 2009 activeaza in MH Birou individual de arhitectura si din 2013 este vicepresedintele asociatiei RPER – RO pe divizia peisaj cultural.

Membru in organizatii profesionale: OAR, RUR, ASoP, APUR, ICOMOS Romania.

Consideratii Financiare ale Cladirilor Verzi
22 Septembrie 2021, orele 10:00 - 17:00

Acest curs este obligatoriu pentru cei care doresc sa obtina acreditarea "Green Building Professional".

Un workshop de o zi destinat investitorilor, evaluatorilor, finantatorilor, facility managerilor, arhitectilor, inginerilor, managerilor de proiect si altor mandatori, pentru o mai buna intelegere a modalitatilor in care sustenabilitatea afecteaza nivelul de risc si, ulterior valoarea, asociata unei cladiri verzi.

Workshop-ul va aborda:

  • Certificarile obligatorii si voluntare in domeniul cladirilor verzi. 
  • Cercetarile recente din domeniul evaluarii cladirilor verzi si tendintele pietei.
  • Ratele de ocupare si cuantumul rentei funciare pentru cladiri verzi.
  • Costurile, riscurile si beneficiile in cazul includerii unei cladiri in cadrul initiativelor sustenabile.
  • Cerintele legislative si stimulentele sustenabile din partea Guvernului.
  • Studii de caz relevante.

Preturile acestui curs sunt: Membru RoGBC - 150 RON; Non-membru RoGBC - 200 RON; Student - 80 RON.

Daca doriti sa participati la acest curs, va rugam sa completati formularul de inregistrare si sa il trimiteti la training@rogbc.org. Pentru a vedea lista de reduceri pentru programul intreg, accesati aceasta pagina. 

Traineri: Andreea Semenescu

Andreea este director de cercetare la NAI Romania, reprezentantul unic in Romania al organizateii NAI Global ce ocupa locul al patrulea la nivel mondial in topul consultantilor imobiliari. De asemenea, ea desfasoara o activitate academica prodigioasa, ocupand functia de conferentiar universitar la Departamentul de Finante din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti cu domeniile de expertiza Finante corporative si Evaluare. Activitatea sa de cercetare stiintifica este orientata in domeniul finantelor corporative si analizei investitiilor fiind concretizata in publicarea a numeroase articole in reviste internationale de specialitate si participarea la conferinte stiintifice internationale de prestigiu. Andreea este totodata membru ANEVAR cu specializarea Evaluarea proprietatilor imobiliare.

Principii Sustenabile de Proiectare Arhitecturala
24 Septembrie 2021, orele 10:00 - 17:00

Acest curs este un curs obligatoriu pentru cei care doresc sa obtina certificatul "Green Building Professional".

Temele abordate:

  • teorie si definitii ale notiunilor privind proiectarea sustenabila
  • procesul de proiectare prin intermediul principiilor sustenabilitatii
  • strategii de proiectare sustenabila in vederea configurarii spatiilor arhitecturale
  • integrarea cladirilor in mediul inconjurator
  • resurse sustenabile si gandirea in cicluri de viata, pentru minimizarea impactului constructiilor asupra mediului
    procesul de proiectare concentrat pe confortul si sanatatea omului
  • caracteristicile culturale ale amplasamentului in vederea unei integrari sustenabile.

Pretul acestui curs este: Membru RoGBC - 150 RON; Non-membru - 200 RON; Student - 80 RON.

Pentru a participa la curs, va rugam sa completati formularul de inregistrare si sa il trimiteti la training@rogbc.org. Pentru a vedea lista de reduceri pentru intregul program, accesati aceasta pagina.

Trainer: Daniel Nicolae Armenciu Dr. Arh.| Lector Universitar la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, Bucuresti | Architect partener la Embryon Atelier SRL |

Daniel N. Armenciu a absolvit Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” in anul 2008. Studiile doctorale (2008-2012), care au avut ca subiect „Proiectul Bioclimatic in Arhitectura din Romania” au fost subventionate printr-un grant European, prin programul EDUCAtI.
in prezent este lector la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” si totodata preda in cadrul programului Green Building Professional dezvoltat de RoGBC.
Daniel N. Armenciu este autor al mai multor articole pe tematica proiectarii sustenabile; a participat ca organizator si conferentiar la o serie de conferinte pe teme precum proiectarea sustenabila in arhitectura, design universal, insertii contemporane si muzee pe situri cu valoare de patrimoniu.
Din 2017 este co-fondator si vicepresedinte BIMTECH – Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii.
Activitatea sa profesionala este completata in cadrul unei tinere echipe de proiectare din Bucuresti, Embryon Atelier srl, unde activeaza ca arhitect cu drept de semnatura, oferind si consultanta in aplicarea principiilor eco-compatibile in interventiile asupra cladirilor noi si a celor existente.

Materiale si Resurse Sustenabile
30 Septembrie 2021, orele 09:30 - 17:00

Acest curs este obligatoriu pentru cei care doresc sa obtina certificatul "Green Building Professional".

Obiectivele cursului:

  • Stabilirea unei relatii intre cerintele de sustenabilitate si resursele utilizate in proiectele de constructii.
  • Intelegerea impactului asupra mediului pe care materialele de constructie le au asupra mediului inconjurator.
  • Analiza asupra modului de design, utilizare si mentenanta a resurselor pe parcursul ciclului de viata a unei cladiri
  • Propunerea unei metodologii de evaluare si sugestii pentru imbunatatirea materialelor folosite in constructii, atat in cadrul proiectelor noi cat si in cadrul proiectelor de reabilitare
  • Colaborarea intre experti din diferite domenii de activitate in vederea determinarii rolului fiecarei parti implicate in proiect cu scopul de a reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator.

    Pretul acestui curs este: Membru RoGBC - 150 RON; Non-membru - 200 RON; Student - 80 RON.

Pentru a participa la curs, va rugam sa completati formularul de inregistrare si sa il trimiteti la training@rogbc.org. Pentru a vedea lista de reduceri pentru intregul program, accesati aceasta pagina.

Trainer: Dragos Riti Ex-Presedinte Romania Green Building Council, Director Departament de Constructii ERSTE Group Immorent Romania.

Dragos Riti este un expert in domeniul constructiilor fiind implicat in proiecte sustenabile ce vizeaza aspecte legate de: design, executie, cost si management de proiect. Este unul dintre primii absolventi ai programului de certificare si training "Green Building Professional", initiat de RoGBC si contribuie prin expertiza pe care o detine in dezvoltarea curriculei de cursuri pe tema "Evaluarea si Costul Cladirilor Verzi".

Dincolo de viata profesionala, Dragos este un entuziast al conceptului de sustenabilitate ce pune in practica principiile si solutiile acestui domeniu si in activitatea persoanala.

Experienta sa atat in proiecte de constructii mari cat si mici servesc cu succes obiectivelor acestui proiect avand o viziune obiectiva in alegerea solutiilor celor mai sustenabile si ecologice.

ibuild si Proidea sunt parteneri media al evenimentului.

Categorii
Gradina verticala
Gradina verticala
Material izolator pentru acoperis verde
Material izolator pentru acoperis verde
Publicatie
Publicatie
Fereastra, usa, luminator, feronerie
Fereastra, usa, luminator, feronerie
Acoperis, fatada
Acoperis, fatada
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...