Bienala de Arhitectura Transilvania 2013 - editia I

Stire arhivata
Continutul acestei stiri nu mai este de actualitate.
Bienala de Arhitectura Transilvania 2013 - editia I

Termen limita pentru inscrierea proiectelor online - 08 Noiembrie 2013, ora 23:00

Concept

Bienala de Arhitectura Transilvania (BATRA) este cel mai important eveniment profesional al "breslei" arhitectilor. Ea este conceputa ca un sir de evenimente menite sa aduca arhitectura in atentia opiniei publice, sa recunoasca, sa recompenseze si sa promoveze excelenta in arhitectura, sa animeze colocviul pe tema arhitecturii in cadrul breslei si al societatii si nu in ultimul rand sa formeze publicul in spiritul valorilor arhitecturii.

Dimensiunea publica a evenimentului si temele care vor fi abordate in cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania se adreseaza intregii colectivitati regionale/nationale: public de specialitate (arhitecti, colaboratori ai arhitectilor), publicul din cele sapte resedinte de judet in care se vor desfasura evenimentele (Cluj-Napoca, Bistrita, Zalau, Oradea, Baia-Mare, Alba Iulia, Satu-Mare), actorii locali (administratia publica), comunitatea stiintifica si profesionala. Acestia sunt invitati sa participe la toate evenimentele din cadrul Bienalei: vernisajul expozitiei-concurs in toate cele sapte resedinte de judet, la prezentarile, workshopurile si conferintele/dezbaterile sustinute de invitati si la Gala de Premiere.

Tema

"Generare/Regenerare caracterizeaza un proces de tranzitie intre mai multe dimensiuni ale practicii arhitecturale ce marcheaza o transformare esentiala a rolului arhitectului. Relatia directa dintre arhitect si client, ca si relatia dintre arhitect si o comunitate mediata de un reprezentant care propune un proiect pentru aceasta, sufera un proces de transformare la capatul careia arhitectul incepe sa lucreze alaturi de comunitate. Este vorba, in primul rand, despre regenerarea unei mentalitati urbane si capacitatea arhitecturii de a genera noi dispozitii si dinamici de locuire pentru actorii implicati in constructia spatiilor: arhitect, client/comunitate si reprezentant administrativ.

Ceea ce arhitectura trebuie sa recupereze este intelegerea deplina a felului in care un spatiu sau o constructie sunt vazute, negociate si traite ca atare. Ea trebuie, in egala masura, sa devina ecoul unor cerinte exprese pe care micro-comunitatile urbane le formuleaza in raport cu spatiul imediat de viata. Acest proces trebuie sa dea seama de un ansamblu complex si controversat de informatii care suprapun definitii, expertize, expectante si modalitati de cele mai multe ori divergente de a locui un spatiu. Generare/Regenerare inseamna totodata depasirea notiunii de "context" in sensul ei static si circumstantial, pentru a surprinde miscarile neregulate, modalitatile fizice de reactie si manifestare, pluralitatile pe care diferite entitati, institutii si locuitori le descriu intr-un cadru specific de locuire. Arhitectura devine o actiune tangibila si participativa ce contureaza spatiul unor dispozitii de locuire determinate prin angajamentul actorilor implicati si interactiune subiectiva." Sabin Bors

Premiile BATRA 2013

De departe cel mai remarcabil eveniment din cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania este expozitia-concurs Premiile BATRA 2013. Expozitia-concurs face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a premiilor filialelor pentru arhitectura, avand la baza un regulament propriu si autonomie in organizare. Aceasta este deschisa tuturor membrilor filialelor OAR participante si reprezinta momentul corolar al intregii activitati in domeniul arhitecturii din ultimii doi ani.

Scopul expozitiei-concurs este de a reflecta cat mai corect activitatea membrilor filialelor participante, de a promova cele mai reusite exemple de practica profesionala si de a forma o atitudine critica fata de arhitectura recenta. Nominalizarile si premiile sunt acordate de catre un juriu format din arhitecti consacrati din tara si strainatate.

Juriu

Marius Miclaus, Archaeus, Timisoara
Bogdan Babici, Tecon, Bucuresti
Stefan Ghenciulescu, Zeppelin, Bucuresti
Zsolt Tövissi, Harghita
Irina Cristea, AZC, Paris, FR
Oana Coarfa, ROA, Bucuresti
Cristina Constantin, Abrupt Arhitectura, Bucuresti

ordinul_arhitectilor_transilvania_batra_juriu
ordinul_arhitectilor_transilvania_batra_juriu

Sectiuni

1. Arhitectura locuintei
Locuinta este una din temele fundamentale ale societatii care prin conformare, echipare, adecvare, influenteaza echilibrul familiei si implicit echilibrul colectivitatii. Sectiunea inglobeaza atat locuintele individuale cat si cele colective.

2. Arhitectura dotarilor comunitare si de productie 
Proiecte care promoveaza dotarile specifice ale comunitatii (birouri, administratie, servicii, comert, cultura, invatamant, sanatate, sport, agrement, spatii de cult, spatii de productie), aducand prin conformarea, echiparea si adecvarea lor contributii semnificative la organizarea habitatului construit.

3. Arhitectura spatiului public
Design urban, amenajari permanente ale spatiilor publice, peisagistica - contributii care adauga infrastructurii publice componente culturale.

4. Arhitectura patrimoniului cultural
Proiecte de conservare, reabilitare, conversie si restaurare a patrimoniului construit existent.

5. Arhitectura spatiului interior si scenografie
Proiecte care promoveaza ambianta spatiului interior si obiectele purtatoare de calitate precum si un spatiu sugestiv al spectacolului.

6. Microarhitectura - arhitectura temporara, design de obiect
Arhitectura de mici dimensiuni (sub 100 mp) care genereaza efecte majore activand energiile locului, pavilioane, amenajari temporare in spatiul public, design de obiect.

7. Studii si proiecte finalizate si nerealizate
Studii si proiecte de sertar, proiecte de idei, a caror concepte creative pot contribui la dezvoltarea spatiului arhitectural al locuintei, dotarilor comunitare si de productie, al spatiului patrimoniului cultural, al spatiului public, al peisajului, care propun concepte inedite, aplicarea unor tehnologii de varf apte sa modifice abordarea specifica a domeniului. 

8. Proiecte culturale, initiative, experimente
Proiecte derulate in ultimii doi ani prin Ordinul Arhitectilor din Romania sau alte asociatii/ONG-uri din arealul judetelor Cluj, Salaj, Bihor, Satu-Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Alba.

Calendar

Faza de preselectie

  • 10 Octombrie 2013 Anunt lansare Bienala de Arhitectura Transilvania
  • 25 Octombrie 2013 Termen limita pentru intrebari
  • 28 Octombrie 2013 Termen limita pentru transmiterea raspunsurilor la intrebari
  • 08 Noiembrie 2013 ora 23:00 Termen limita pentru inscrierea proiectelor online
  • 9-10 Noiembrie 2013 Jurizarea online si anuntarea finalistilor.

Faza finala

  • 24 Noiembrie 2013 ora 23:00 Termen limita pentru predarea proiectelor
  • 05 Decembrie 2013 Vernisajul expozitiei si conferinta de presa
  • 06 Decembrie 2013 Jurizarea proiectelor finaliste
  • 07 Decembrie 2013 Gala de premiere
  • 20 Decembrie 2013 Inchiderea expozitiei - Cluj-Napoca
  • 24 Ianuarie 2014 Vernisaj expozitie itineranta Zalau
  • 14 Februarie 2014 Vernisaj expozitie itineranta Oradea
  • 7 Martie 2014 Vernisaj expozitie itineranta Satu-Mare
  • 28 Martie 2014 Vernisaj expozitie itineranta Baia-Mare
  • 25 Aprilie 2014 Vernisaj expozitie itineranta Bistrita
  • 16 Mai 2014 Vernisaj expozitie itineranta Alba-Iulia.

Participare

Sunt invitati sa participe la aceasta manifestare expozitionala toti membri Filialelor OAR partenere: OAR Transilvania, OAR Bihor, OAR Satu-Mare, OAR Nord-Vest, OAR Alba, inclusiv cei din Diaspora, la una sau mai multe sectiuni, cu una sau mai multe lucrari reprezentative, din tara sau din strainatate. Participarea presupune calitatea de autor sau coautor cu drepturi egale al proiectului de arhitectura.

Fiecare autor sau colectiv de autori poate prezenta lucrari la una sau mai multe sectiuni in aceeasi editie. Numarul de lucrari prezentate de un autor sau un colectiv la fiecare sectiune este nelimitat.

Toate informatiile necesare participarii la Premiile BATRA 2013 se gasesc pe site-ul bienalei: http://www.batra.ro. Intrebarile le puteti transmite pe adresa de e-mail a concursului: contact@batra.ro

Categorii
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Constructie prefabricata, container
Constructie prefabricata, container
Constructii de infrastructura
Constructii de infrastructura
Cofraj, schela
Cofraj, schela
Ascensor, scara rulanta
Ascensor, scara rulanta
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...