Concursul BATRA 2023

Stire arhivata
Continutul acestei stiri nu mai este de actualitate.
Concursul BATRA 2023

(imp)ACT este tema de anul acesta a Bienalei de Arhitectura Transilvania - BATRA, care va avea loc intre 20 Octombrie si 20 Noiembrie 2023

Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania (OART), in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba si OAR Nord-Vest, si cu sprijinul Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) anunta deschiderea Concursului celei de-a sasea editii a Bienalei de Arhitectura Transilvania - BATRA, in data de 15 Iunie 2023. Doritorii se pot inscrie la 15 sectiuni, dintre care patru speciale, pana pe 22 Septembrie 2023.

Sectiuni:

  • Arhitectura locuintei individuale
  • Arhitectura locuintelor colective
  • Arhitectura dotarilor administrative, de servicii si productie
  • Arhitectura dotarilor socio-culturale
  • Arhitectura patrimoniului cultural
  • Arhitectura spatiului rural
  • Arhitectura spatiului public
  • Arhitectura spatiului interior
  • Microarhitectura / Arhitectura temporara / Scenografie
  • Design de obiect
  • Proiecte culturale / Initiative / Experimente.

Premii speciale:

  • Fotografie de arhitectura
  • “Poezie cu/despre arhitectura”
  • ”Colaborari de impact”
  • Initiative civice.

Juriu International

Si la aceasta editie, juriul BATRA este unul de prestigiu. Sase arhitecti internationali vor decide ce proiecte merita premiul, la fiecare sectiune.

Juriul BATRA 2023 este format din:

  • Michal Cohen (Marea Britanie)
  • Vladimir Arsene (Romania/SUA)
  • Marcel Smets (Belgia)
  • Daniel Fügenschuh (Austria)
  • Arjan Dingste (Olanda)
  • Dévényi Sándor (Ungaria).

De asemenea, pentru sectiunile speciale vor fi formate jurii distincte. La sectiunea “Fotografie cu / despre arhitectura”, jurati vor fi fotografii Dorel Gaina, Angela Kallo si Vlad Eftenie. La sectiunea “Poezie cu/despre arhitectura, juriul va fi format din scriitorii Gabriel Bota, Remus Octavian Campean si Monica Columban.

Arhitectura si (imp)ACTul ei in vietile noastre 

Arhitectura se traieste si asta o transforma in orice timp intr-o extraordinara unealta de educatie si formare. Pornind de la aceasta idee, fiecare editie de BATRA aduce o tema de interes atat pentru arhitecti, cat si pentru clienti, comunitate si administratia locala. Sunt teme si scopuri totodata, menite sa corecteze si sa imbunatateasca aspectul, dar si confortul caselor in care locuim, a cladirilor in care ne desfasuram activitatea profesionala sau a locurilor menite sa ne produca relaxare si placere.

Scopul editiei 2023 este reflectat de tema aleasa, ”(imp)ACT”, respectiv de credinta organizatorilor ca arhitectura are puterea sa schimbe lumea. Partea dificila este constientizarea modalitatii in care se poate produce aceasta schimbare si, mai ales, a felului in care aceasta schimbare sa fie in(spre) bine.

”<Impactul> arhitecturii nu poate fi masurat in acelasi mod in care putem masura impactul unei masini care loveste un perete. Nu exista o ecuatie, drept urmare fiecare analiza este incarcata de subiectivism. ”Cutia neagra”, o incercare falsa de a fi „stiintific”, nu aduce niciun beneficiu nimanui. Aceasta este ratiunea pentru care ar trebui, poate, sa incepem prin a ne intreba care sunt motivele pentru care dorim sa avem un impact. De exemplu, „impactul mai larg” a fost, in primul rand, de natura economica. Toata lumea isi doreste sa aiba mai multi bani, nu?! Cum ramane, insa, cu acele situatii in care, din cauza cresterii economice, costurile de mediu au fost incomensurabile? Includerea unor standarde nondisciplinare pentru succes este o strategie a cercetarii contemporane. Poate fi o solutie si pentru arhitectura? Implicarea celor asupra carora speram ca interventiile noastre sa aiba un impact creste sansele de a avea un rol mai amplu si ne imbunatateste munca.
Incercarile noastre de a intelege impactul arhitecturii ne-au determinat sa ne punem intrebari legate de natura acestuia. Si aceasta este dezbaterea asupra careia ne vom opri, in aceasta editie, cu argumente solide si exemple concrete”, explica arh. Daniela Maier, curatorul BATRA 2023 si presedintele Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania (OART).

Info BATRA 2023

A sasea editie a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2023 este organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania, in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba si Nord-Vest, si cu sprijinul filialei nationale a OAR. Evenimentul are loc in perioada 20 Octombrie - 20 Noiembrie 2023, la Cluj-Napoca si in alte 4 orase din tara (Oradea, Baia Mare, Satu Mare si Alba Iulia). Manifestarile vor avea loc in saptamana 20 - 28 Octombrie, iar expozitiile vor fi afisate in cele 5 orase timp de o luna. La Cluj-Napoca, expozitia va putea fi admirata, ca de obicei, in Piata Unirii, la Oradea, in pasajul cladirii Vulturul Negru, la Baia Mare, in Piata Libertatii, la Alba Iulia, in Piata Cetatii, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, in zona Somesul.

Bienala de Arhitectura Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a premiilor filialelor pentru arhitectura, pe baza de regulament propriu si autonomie in organizare.

Calendar Premiile BATRA 2023
22 Septembrie Termen limita pentru inscrierea proiectelor in concurs
20 Octombrie Vernisajul expozitiei - Concurs Premiile BATRA 2023
25-27 Octombrie Jurizare
28 Octombrie Decernarea Premiilor Bienalei de Arhitectura Transilvania 2023
9-20 Noiembrie Prezentare publica proiecte castigatoare

 Regulamentul si toate detaliile se gasesc pe website-ul BATRA.

ibuild si Proidea sunt parteneri media al evenimentului.

Categorii
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Constructie prefabricata, container
Constructie prefabricata, container
Constructii de infrastructura
Constructii de infrastructura
Cofraj, schela
Cofraj, schela
Ascensor, scara rulanta
Ascensor, scara rulanta
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...