Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, eveniment unic in tara, ajuns la a III-a editie, la Cluj

Stire arhivata
Continutul acestei stiri nu mai este de actualitate.
Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, eveniment unic in tara, ajuns la a III-a editie, la Cluj

9 bienale si anuale de arhitectura din toata tara se reunesc in Piata Unirii, in cadrul BATRA 2023

Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, eveniment ajuns la a treia editie si organizat de Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, va avea loc in cadrul Bienalei de Arhitectura Transilvania 2023.

Evenimentul, de o anvergura deosebita, reuneste lucrarile a 9 anuale si bienale de arhitectura organizate in Romania, in perioada 2022-2023:

1. Bienala Nationala de Arhitectura 2023
2. Anuala de Arhitectura Bucuresti 2022
3. Regionala de Arhitectura Moldova - RAM 2022
4. Anuala de Arhitectura OM 2022
5. Bienala Timisoreana de Arhitectura BETA 2022
6. Bienala de Arhitectura [arhitectura.6] 2022
7. Anuala de Arhitectura Nord Vest 2023
8. Bienala Dobrogeana de Arhitectura ba_da 20_21
9. Anuala de arhitectura "Casa mica - Casa Cuib" 2023

Vernisajul expozitiei Galei va avea loc in Piata Unirii din Cluj-Napoca, vineri, 20 octombrie, la ora 17:00, in paralel cu vernisajul expozitiei Bienalei de Arhitectura Transilvania 2023. Expozitia ramane acolo pana in 20 noiembrie.

”Noi. Arhitectii”, expozitia poveste de celebrare a meseriei de arhitect

oart_expozitia_ noi_arhitectii_16_30_oct_2023.jpg
Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, eveniment unic in tara, ajuns la a III-a editie, la Cluj

Tot in cadrul Galei Bienalelor si Anualelor de arhitectura, are loc si expozitia ”Noi. Arhitectii”, o manifestare vizuala care isi propune sa explice, nu doar sa informeze, sa apropie, nu doar sa familiarizeze, publicul larg cu ceea ce inseamna meseria de arhitect si sa ii dezvaluie mici secrete. Expozitia ”Noi. Arhitectii” poate fi vizitata si analizata in detaliu, incepand cu data de 16 octombrie, pana la finalul lunii, in cadrul instalatiei 10x10 a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca (spatiul expozitional cunoscut sub numele de ”Tunel”).

Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, eveniment unic in tara, ajuns la a III-a editie, la Cluj
Gala Bienalelor si Anualelor de Arhitectura, eveniment unic in tara, ajuns la a III-a editie, la Cluj

(imp)ACTul evenimentelor de tip bienala in comunitate
Si ziua de 27 octombrie este dedicata Galei Bienalelor si Anualelor de Arhitectura si va fi marcata prin mai multe evenimente si dezbateri cu subiecte de interes atat pentru arhitecti, cat si pentru publicul larg. De la ora 11.00, la Oberjin (Da Pino, Str Universitatii nr 8), va avea loc o masa rotunda cu invitati ai Ordinelor Arhitectilor din toata tara, dar si reprezentanti ai autoritatilor locale, precedata de o conferinta de presa, avand ca tema ”Impactul evenimentelor de tip bienala si anuala de arhitectura in calitatea mediul construit si in relatia cu administratiile locale”.

Lansari si prezentari de carte de arhitectura

In continuarea acestei prime dezbateri, vor avea loc doua evenimente de carte. 

Primul dintre ele, care are loc tot la Oberjin (DaPino), de la ora 13:00, este lansarea cartii ”Urbanism si urbanisti din Cluj”, scrise de dr. arh. Vasile Mitrea si prof. univ. dr. ing. Lazar Marian. 

Vasile Mitrea este arhitectul care va ramane pentru totdeauna in istoria Clujului: a proiectat cartierele Gheorgheni si Grigorescu si a facut parte din echipa lui Augustin Presecan, cel care a realizat schita vizionara de sistematizare a orasului din 1967. Vasile Mitrea a fost primul arhitect recompensat cu Opera Omnia in cadrul evenimentelor desfasurate de Ordinul Arhitectilor din Romania, filiala Transilvania, in 2011, in cadrul Premiilor OAR Transilvania, iar anul acesta, in cadrul Bienalei Nationale de Arhitectura. Lazar Marian este fostul arhitect sef al Clujului din perioada 1965-1972, de profesie inginer, insa cu o viziune urbanistica remarcabila. Cei doi specialisti si-au unit fortele si cunostintele, si au pus pe hartie cele mai importante idei, iar rezultatul este volumul ”Urbanism si urbanisti din Cluj”, o excelenta analiza a evolutiei orasului din ultimele decenii.

De la ora 16:30, la mushuROI (in Piata 1 Mai nr. 7), unul din membri Juriului BATRA 2023, Marcel Smets va discuta recenta sa carte, ”Foundations of Urban Design”, in compania mai multor personalitati din domeniu.

Cartea este structurata in douazeci si noua de eseuri, fiecare dedicat unei perechi de concepte urbanistice, care iau in calcul atat aspecte istorice, cat si interpretative ale proiectarii contemporane. Una dintre temele majore abordate va fi in ce masura, in Romania, siturile existente se refunctionalizeaza, in contextul in care in Europa majoritatea cladirilor pe care se construieste sunt cele existente.

Discutia aceasta va deschide calea celei de-a doua dezbateri, de impACT, a zilei, cu tema ”Reteaua verde-albastra metropolitana”, care va avea loc de la ora 18:00, tot in acelasi spatiu neconventional, mushuROI. Specialistii implicati in realizarea si implementarea proiectului vor prezenta stadiul studiului de fezabilitate privind amenajarea coridorului de mobilitate urbana durabila (pietonal si velo) de-a lungul Somesului Mic, in urma caruia ar urma sa fie construita o pista de 75 de kilometri pe malul Somesului de la Gilau, prin Floresti, Cluj-Napoca si pana in Apahida. La discutie vor participa, pe langa publicul larg, reprezentanti ai primariilor si arhitecti sefi din zonele vizate de proiect, dar si reprezentanti ai filialelor Ordinului Arhitectilor din toata Romania (veniti la Gala Bienalelor), arhitecti, societate civila si public larg.

BATRA 2023 incepe in 20 octombrie
In 20 octombrie, Bienala de Arhitectura Transilvania debuteaza, asa cum si-a obisnuit publicul, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expozitiei BATRA 2023, care cuprinde toate lucrarile inscrise, in aceasta editie de concurs, la cele 11 sectiuni principale. In acelasi cadru, va fi vernisata si expozitia Concursului de Diplome BATRA 2023. In paralel, in aceeasi zi, va avea loc vernisajul expozitiei principale si in celelalte patru municipii resedinta de judet ale Filialelor partenere: la Oradea, in Piata Unirii, la Baia Mare, in Piata Libertatii, la Alba Iulia, in Piata Cetatii, iar la Satu Mare, pe strada Corneliu Coposu, in zona Somesul.

Inainte de lansarea oficiala, insa, joi, 19 octombrie, in ajunul BATRA, doua vernisaje vor avea loc la mushuROI (Piata 1 mai, nr. 7): vernisajul expozitiei Raul Somes si vernisajul expozitiei SHiLA / Sacred Spaces.

Proiectul Raul Somes este un exemplu contemporan de regenerare si renaturalizare a raului, care isi propune sa interconecteze diversele comunitatile care locuiesc in orasul Cluj-Napoca, precum si sa reintegreze speciile locale de flora si fauna care au fost indepartate de habitatul lor natural, de pe malurile raului. Acesta include o interventie extinsa in forma unor spatii publice, piete, parcuri, poduri si spatii verzi, de-a lungul a 15 km ai raului Somes in traseul prin oras. In prezent se afla in proces de constructie, cu finalizarea programata la sfarsitul lui 2023. Expozitia va putea fi vizionata in cadrul BATRA 2023, intre 19 octombrie si 5 noiembrie, de marti pana sambata, intre orele 16:00 si 19:00, la mushuROI, in Piata 1 Mai, nr. 7, Cluj-Napoca.

Expozitia SHiLA 2023 / SACRED SPACES este realizata de artistii Sergiu Catana, Lena Ciobanu, Kopacz Kund, Anna Mathe, Anke Mellin, Marius Miclaus, Marius Vasile, Miki Velciov, Eliza Yokina si Eszter Sipos, curatoriata de Cristian Frias. SHiLA (Sky Hill Land Art) este un program international de land art si rezidente multidisciplinare, in care echipe de artisti, arhitecti si muzicieni, impreuna cu studenti si tineri profesionisti, sunt invitati sa efectueze o serie de interventii in Rezervatia Cheile Nerei Beusnita, folosind doar materiale gasite in situ, pe o tema stabilita. Programul isi propune sa exploreze relatia dintre arhitectura, arta si muzica, sa stimuleze dezbaterea asupra rolului artelor vizuale in natura si sa propuna noi mijloace de a depasi barierele interdisciplinare. Expozitia este deschisa de Luni pana Sambata, in intervalul orar 16:00-19:00. Finisajul si lansarea catalogului rezidentei artistice vor avea loc in 5 noiembrie 2023, de la ora 11:00.

BATRA 2023: 45 de evenimente si manifestari, in 5 mari orase ale Transilvaniei

In total, BATRA 2023 va gazdui nu mai putin de 45 de evenimente si manifestari, concentrate majoritar in intervalul 20 - 28 octombrie, la Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare si Alba Iulia.

Participarea la TOATE evenimentele BATRA 2023 este gratuita, iar pentru inscrieri, se pot accesa formularele din evenimentele create pe pagina de Facebook sau pe site.

A sasea editie a Bienalei de Arhitectura Transilvania (BATRA) 2023 este organizata de Ordinul Arhitectilor din Romania - Filiala Transilvania, in parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu-Mare, Alba si Nord-Vest, si cu sprijinul filialei nationale a OAR. Evenimentul are loc in perioada 20 octombrie - 20 noiembrie, la Cluj-Napoca si in alte 4 orase din tara (Oradea, Baia Mare, Satu Mare si Alba Iulia).

Scopul editiei 2023 este reflectat de tema aleasa, ”(imp)ACT”, respectiv de credinta organizatorilor ca arhitectura are puterea sa schimbe lumea. Partea dificila este constientizarea modalitatii in care se poate produce aceasta schimbare si, mai ales, a felului in care aceasta schimbare sa fie in(spre) bine.

Bienala de Arhitectura Transilvania este o manifestare care face parte dintr-o serie de evenimente din cadrul programului OAR de finantare a premiilor filialelor pentru arhitectura, pe baza de regulament propriu si autonomie in organizare.

Categorii
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Constructie prefabricata, container
Constructie prefabricata, container
Constructii de infrastructura
Constructii de infrastructura
Cofraj, schela
Cofraj, schela
Ascensor, scara rulanta
Ascensor, scara rulanta
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...