Incepand cu data de 01.01.2018 va fi obligatorie declararea eficientei sezoniere pentru radiantele infrarosu pe gaz

Directiva EcoDesign 2009/125/EG intra in vigoare

Directiva EcoDesign 2009/125/EG este bine cunoscuta de cand becurile de 60W cu filament au fost interzise la comercializare in Uniunea Europeana. Aproape orice aparat electrocasnic are o eticheta unde se mentioneaza clasa energetica de la A+++ la G pe coduri de culori. Pentru utilizatorul final alegerea produselor cu o eficienta energetica superioara a devenit foarte simpla.

Logo-ul directivei ErP 2018
Incepand cu data de 01.01.2018 va fi obligatorie declararea eficientei sezoniere pentru radiantele infrarosu pe gaz

Radiantii ceramici si tuburile radiante infrarosu pe gaz intra sub incidenta aceleasi Directive [Lot 20].

Incepand cu data de 01.01.2018 toti producatorii de radiante infrarosu pe gaz trebuie sa declare eficienta sezoniera pentru radiantele infrarosu pe gaz ce urmeaza a fi comercializate pe teritoriul Uniunii Europene. Toate produsele care nu vor indeplini cerinta minima de eficienta sezoniera nu vor mai putea fi comercializate incepand cu data de 01.01.2018. Radiantii ceramici primoSchwank si supraSchwank precum si tuburile radiante superTube, calorSchwank si infraSchwank indeplinesc deja si chiar depasesc cerintele acestei directive.

Observatie: tuburile radiante si radiantii ceramici infrarosu pe gaz nu au intrat sub incidenta directivei pentru cazane si aeroterme cu apa, care a intrat in vigoare incepand cu 01.09.2015 [Lot 1 + 2].

Valoarea eficientei sezoniere este determinata luand in calcul: eficienta termica, factorul radiant, modul de operare al radiantului (1 treapta, 2 trepte sau modulatie) precum si utilizarea de energie auxiliara. Astfel pentru prima data va fi luata in calcul eficienta totala a sistemului pentru un intreg sezon de incalzire.

Valorile minime acceptate sunt:

  • 74% pentru tuburile radiante infrarosu pe gaz
  • 85% pentru radiantii ceramici infrarosu pe gaz.

Deoarece sistemele de incalzire cu radiante infrarosu pe gaz se proiecteaza si se dimensioneaza de catre experti, fiecare radiant va avea o valoare a eficientei sezoniere (exprimata in %) si nu o eticheta cu coduri de culoare diferite. Valoarea eficientei sezoniere va trebui sa fie indicata de catre fiecare producator, in mod vizibil, in literatura de specialitate, in cartile tehnice si in Certificatul CE. Toate masuratorile oficiale se vor face in laboratoare acreditate de organisme ca TUV sau DVGW.

De acum inainte, datorita intrarii in vigoare a Directivei ErP 2018 (The Energy-related Product), care va impune masurarea si mentionarea eficientei senzoniere (ce trebuie sa aiba o valoare minima impusa) va exista un criteriu obiectiv de comparatie intre 2 radiante infrarosu pe gaz care au arzator de aproximativ aceeasi putere termica. Pana acum, criteriul de comparatie era valoarea factorului radiant, aspect care din pacate nu era luat in considerare de catre specialistii si utilizatorii finali din Romania. Incepand cu data de 01.01.2018 pentru comparatie, va exista aceasta eficienta sezoniera care va lua in considerare si valoarea factorului radiant, adica procentul de caldura transmis prin radiatie.

Directiva EcoDesign are caracter obligatoru pentru toate statele Uniunii Europene.

Produse mentionate in articol

Radianti ceramici Schwank
 
Radianti ceramici Schwank

Radiatoarele ceramice Schwank sunt ideale pentru incalzirea spatiilor industriale, depozitelor, statiilor service, arenelor de sport, stadioanelor de fotbal si bisericilor. Radiatia infrarosie vizibila este generata de arderea ecologica a amestecului de aer-gaz in aceste placi ceramice. Suprafata placilor ceramice emit caldura la peste 950° C.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Tuburi radiante Schwank
 
Tuburi radiante Schwank

Tuburile radiante Schwank sunt o solutie ideala pentru o gama larga de aplicatii inclusiv in spatiile cu inaltimea medie si mica a tavanului.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Incalzitoare pentru terase Schwank
 
Incalzitoare pentru terase Schwank

Avantajele incalzitoarelor pentru terase Schwank sunt: nu necesita schimb sau stoc de butelii de propan, nu necesita spatiu pentru depozitarea buteliei, permit utilizarea la maxim a spatiilor existente, datorita instalarii pe pereti sau sub copertina, caldura imediata si confortabila, economie de combustibil in medie de 62% datorita ideilor inovatoare, tehnologiei ceramice, distributie uniforma si echilibrata a temperaturii, protectie la vant prin sistemul Windsecure care previne stingerea flacarii.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...