ATREA: Ventilatie versus climatizare

ATREA: Ventilatie versus climatizare

Desi acronimul ”HVAC” include atat functiile de incalzire si ventilatie, cat si cea de aer conditionat, denumirea-umbrela acopera un domeniul mult mai vast, impartit in 2 categorii mari: ventilatie si climatizare.

In prezent HVAC este un termen aproape generic pentru aer conditionat folosit ca sinonim de foarte multa lume. Dar ce este cu adevarat HVAC? Cum iti impacteaza caminul sau afacerea – te ajuta sa racoresti sau sa incalzesti? Si este vreo diferenta intre HVAC si aer conditionat?

Cand incercam sa definim HVAC, aerul conditionat si diferentele dintre ele, ne confruntam imediat cu o problema. Intrebarile "ce este HVAC" si "care este aerul conditionat" are un raspuns simplu: nu exista o diferenta reala.

Aerul conditionat este o subsectiune a HVAC, cu unitati care se concentreaza mai mult pe deplasarea aerului intr-un spatiu si nu pe ventilatie.

Ventilatia este procesul prin care aerul viciat din interior este inlocuit cu aer proaspat pentru a oferi un grad maxim de confort si a asigura un flux permanent de aer curat celor care petrec timp in incinta respectiva.

Cea mai cunoscuta si folosita (dar si cea mai ineficienta) modalitate de a ventila un spatiu este deschiderea geamurilor. Acest proces duce la improspatarea aerului prin introducerea aerului din exterior. In timp ce umiditatea, mirosurile, bacteriile si excesul de CO₂ pot fi eliminate din incapere, procesul de deschidere a geamurilor provoaca si pierderea temperaturii optime din interior.

Ce este HVAC?

Provenit din engleza, HVAC este un acronim pentru heating, ventilation, air conditioning – incalzire, ventilatie, aer conditionat. HVAC este astfel o ”umbrela” ce poate acoperi atat nevoile de incalzire, cat si pe cele de racire si ventilatie dintr-un spatiu. Ea poate include si eliminarea umiditatii dintr-un spatiu.

Sistemele HVAC ofera diferite beneficii in functie de design-ul si spatiile in care sunt folosite. Unitatile pot include o combinatie de:

  • recuperatoare de caldura
  • unitati de aer coditionat
  • sisteme de tubulaturi.

Nu toate unitatile tip HVAC sunt aparate de aer conditionat, dar toate aparatele de aer conditionat cad sub denumirea de HVAC ele fiind pur si simplu mai multe tipuri de sisteme de control al aerului.

Cum functioneaza sistemul HVAC?

Exista situatii in care componentele unui sistem HVAC pot functiona independent una de cealalta, dar cel mai des ele lucreaza impreuna in sisteme ”combinate” care asigura ventilare optima si transforma complet calitatea aerului din interior contribuind decisiv la crearea unui mediu confortabil si sanatos.

Aerul proaspat este introdus din mediul exterior printr-un proces numit "ventilatie". Acest lucru poate fi realizat in doua moduri.

Ventilatie naturala

Ventilarea naturala a spatiului nu necesita echipament special, renovari sau integrarea de sisteme adiacente. Pur si simplu deschizi un geam sau o usa si te bucuri de un flux de aer proaspat.

Asa elimini mirosurile, agentii iritanti si umiditatea din incinta. Este cea mai simpla si folosita metoda de ”aerisire”.

Insa ea vine cu un dezavantaj major: pierderea temperaturii optime din interior – mai ales iarna, aceasta este o problema serioasa pentru ca nu vrei sa rascumperi aerul proaspat cu nevoia de a da centrala putin mai tare pentru a compensa pierderea caldurii.

Ventilatie automata

Apoi, avem ventilatia automata. Aceasta este un sistem care utilizeaza sisteme automate pentru a transporta aerul din interiorul in exteriorul cladirii si invers.

Cladirile mai vechi permit ventilatia naturala: majoritatea locuintelor, intreprinderilor si cladirilor oficiale se foloseau de usi si ferestre pentru a aduce aerul natural din exterior, in interior.

Cu toate acestea, arhitectura moderna este diferita. Constructorii contemporani opteaza pentru crearea unor spatii mult mai bine etansate: nu poti deschide geamul intr-o cladire moderna de birouri. Aceasta este o filozofie de proiectare care face ca ventilatia mecanica sa fie cea mai buna solutie pentru asigurarea unui flux continuu de aer proaspat si curat in spatiile cu multi oameni.

Aerul poaspat este introdus in cladire cu ajutorul unei unitati special concepute de admisie a aerului. Aerul intra prin intermediul filtrului si este directionat catre diferite zone in care va fi cel mai necesar. Filtrul asigura ca fluxul de aer este curatat de praf, murdarie, alergeni si diferite particule nocive.

In cele din urma, odata ce aerul a fost filtrat si adus la temperatura potrivita, acesta se indreapta spre interior. In cazul unui sistem centralizat, aceasta miscare are loc printr-o retea de tubulaturi, permitand aerului sa se deplaseze acolo unde este nevoie de el.

Exista diferite tipuri de sisteme de aer conditionat si HVAC

Sisteme cu unitate de fereastra – cu siguranta sunt familiare din filmele americane si ferestrele din New York.

Un aparat de aer conditionat sau un incalzitor de fereastra este o unitate mica care este instalata si se afla in interiorul pervazului unei ferestre. Aceste unitati AC sunt de obicei mai mici, dar ofera de fapt o putere destul de mare si sunt cel mai bine utilizate in spatii limitate pentru o eficacitate maxima: garsoniere sau camere mici – in niciun caz o locuinta intreaga.

Un mare avantaj al unitatilor de fereastra este pretul lor. Pentru cei cu buget limitat, aceasta este una dintre cele mai ieftine optiuni de racire existente, mai ales pentru calitatea produsului.

Sistem de ventilare centralizat 

Sistemele de ventilare automata cu recuperare de caldura sunt cele mai folosite pentru mentinerea unui flux de aer proaspat. Ele sunt utile mai ales in spatiile mari, unde sistemul de tubulaturi ghideaza si elibereaza aerul catre incaperile in care este nevoie de el.

Ventilarea automata include atat echipamentul propriu zis, cat si tubulaturile si sistemul de control. Din cauza dimensiunii instalatiei, acestea tind sa fie investitii pe termen lung, puse in cladiri pe care proprietarii le detin timp de multi ani.

In functie de gradul de complexitate si specificatiile proiectului, investitia initiala poate fi mai mare, dar ea ofera un sistem care este mai eficient, creeaza un mediu mai sanatos si permite reducerea facturilor la gaz si curent, cu o durata lunga de viata daca este supus unui proces periodic de mentenanta.

Gama ATREA de sisteme ventilatie si climatizare este dedicata consumatorilor rezidentiali – in special proprietarilor de case – care isi doresc un flux permanent de aer proaspat, o temperatura constanta si nu doresc sa deschida geamurile.

Spre deosebire de clasicele aparate de aer conditionat, sistemele ventilatie si climatizare ATREA introduc aer curat in mai multe camere, fara a face simtiti curentii de aer deranjanti si permit mentinerea unei temperaturi constante.

De asemenea, nivelul de umiditate este pastrat la un nivel optim pentru confort maxim.

Pe timpul sezonului rece sistemele de ventilatie si climatizare recupereaza caldura produsa in casa si introduc aer curat din afara aproape la aceeasi temperatura ca cel din interior.

Astfel, nu mai trebuie sa aerisesti traditional si sa pierzi caldura pretioasa din interior – asta inseamna costuri mai mici pentru incalzirea pe timp de iarna.

Transferul de caldura se produce prin peretii despartitori ai schimbatorului de caldura – iarna, aerul evacuat, mai cald preincalzeste aerul de alimentare, mai rece.

Acelasi principiu se aplica si vara, pentru recuperarea aerului rece. Umiditatea din aerul uzat condenseaza in timpul recuperarii. Acest condens mareste eficienta recuperarii, datorita unui transfer de caldura mai intens si este scurs continuu in sistemul de canalizare.

Produse mentionate in articol
Pompa de caldura aer-aer Atrea FG09 Recuperatoare de caldura rezidentiale DUPLEX EC5/ECV5 Recuperatoare de caldura entalpice DUPLEX ERV.EC5/ECV5 Pompa de caldura aer-aer Atrea FG12
 
Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale Atrea
17 produse

Unitati de ventilatie cu recuperare de caldura pentru aplicatii rezidentiale, ofera o ventilatie constanta si confortabila a caselor familiale si apartamentelor. O gama completa a centralelor de ventilatie DUPLEX EC5 cu montaj orizontal jos sau suspendate de tavan (grosimea unitatii este de doar 290 mm) cat si DUPLEX ECV5 cu montaj vertical jos. ATREA propune si o solutie mai accesibila ca pret, dedicata proiectelor mari sau aplicatiilor individuale. Linia Duplex Easy are carcasa EPP si este echipata cu componente de inalta calitate care permite atingerea unei eficiente de pana la 92%.

17 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX RS5 Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX Basic Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX Flexi Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura DUPLEX Multi
 
Centrale de tratare aer cu recuperare de caldura Atrea
7 produse

Unitatile versatile compacte gama DUPLEX din linia comerciala au o rata de circulare a aerului intre 500-15000 mc/h. Acestea sunt folosite atat pentru ventilarea in conditii comfortabile cat si pentru incalzirea si racirea aerului cald in birouri mai mici, magazine, unitati de vanzare cu amanuntul, scoli, restaurante, etc. Unitatile sunt foarte potrivite pentru toate tipurile de cladiri datorita stilului compact excelent, eficientei ridicate in recircularea aerului cald, consumului mic de energie al ventilatoarelor si nivelului scazut de zgomot.

7 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza
Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza
Sistemele HVAC pot fi putin confuze la inceput – mai ales din cauza faptului ca vorbim despre un volum mai mare de informatii si termeni tehnici specifici.
Cum alegi un sistem de ventilatie HVAC pentru casa ta - Atrea ofera cateva informatii de baza
Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare
Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare
”Ochii care nu se vad se uita” – este usor sa uiti ca sistemul tau de ventilatie, sursa aerului proaspat din casa ta
Beneficiile curatarii periodice a filtrelor sistemului de ventilare
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
Pe scurt? Pentru ca iti doresti si ai nevoie de un aport constant de aer proaspat in casa indiferent de sezon
De ce sa alegi ventilatie centralizata pentru confortul casei tale?
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...