Sistemele Master Key de la ASSA ABLOY

Primul beneficiu al unui Sistem Master Key il reprezinta confortul

Sistemele Master Key sunt sisteme de control acces mecanic, care permit utilizarea unei chei (numita de obicei "cheie Master") pentru a deschide una sau mai multe incuietori care au propriile chei ("chei individuale"). Acest lucru ii uimeste pe cei care afla pentru prima data despre concept deoarece ei incearca sa inteleaga cum se poate ca o cheie sa deschida doua usi si in acelasi timp o alta cheie care deschide una dintre usi nu o poate deschide si pe cealalta. In plus, acest lucru se poate extrapola la un sistem cu un numar foarte mare de incuietori (lacate, cilindri, incuietori cu cama, etc).

Asadar, primul beneficiu al unui Sistem Master Key il reprezinta confortul. In loc sa cari efectiv o multime de chei dupa tine (de exemplu de la: bloc, apartament, usa birou, lacatul de la garaj/bicicleta, cutia de scrisori, dulapul din birou, vestiar, etc. sau in cazul celor care lucreaza ca operatori de interventie - toate cheile de la locatiile unde au drept de acces, adica zeci de chei atarnate pe o sarma sau aflate intr-o ladita), poti sa ai doar o singura cheie! Asta inseamna ca timpul de acces va fi mai mic (nu mai cautam cheia potrivita printre toate cheile pe care le avem), deci va creste operativitatea (un beneficiu la fel de important).

Un Sistem Master Key permite setarea unor drepturi de acces diferite pentru cheile existente, ceea ce confera un nivel de securitate ridicat prin eliminarea posibilitatilor de acces in locuri neautorizate. In plus, cheile se comanda in functie de nevoile existente (numar de utilizatori + cateva rezerve), deci se optimizeaza numarul acestora si implicit se reduc costurile pentru investitie.

In general Sistemele Master Key sunt patentate si cheile nu se pot multiplica decat in baza unei imputerniciri emise in acest sens sau a unui card aflat in posesia celui care a achizitionat sistemul, acesta beneficiind astfel de un nivel de siguranta ridicat dat de eliminarea posibilitatii de copiere neautorizata a unei chei (individuale sau master).

Clasificarea Sistemelor Master Key
In functie de nevoile utilizatorilor, Sistemele Master Key pot fi clasificate in:
1. Sistem Varianta Unica (Key Alike System) - doua sau mai multe incuietori pot fi deschise cu aceeasi cheie, setata pe o combinatie unica; in acest caz nu exista chei individuale.

2. Sistem Master Key Standard (MKS Level 2) - fiecare incuietoare ce apartine acestui sistem (cilindru, lacat, incuietoare cu cama etc) are cheie individuala (utilizata pentru a o deschide doar pe ea, fara a exista posibilitatea ca aceasta cheie sa deschida si alte incuietori) si exista o cheie Master care deschide orice incuietoare din acest sistem.

3. Sistem Master Key Complex (Grand MKS Level 3) - combina doua sau mai multe Sisteme Master Key Standard, existand de aceasta data o cheie Grand Master si mai multe chei Master care deschid doar o parte a incuietorilor existente in acest sistem (numite pentru a evita confuziile si chei "Submaster").

4. Sisteme Master Key Foarte Complexe (Great Grand MKS Level 4) - combina doua sau mai multe Sisteme Master Key Complexe, care pot fi combinate si cu Sisteme in Varianta Unica, incuietori individuale (Key Differend) sau incuietori principale (Central Locks; acestea sunt montate de obicei pe usa de intrare intr-o cladire, pe usa de la ghena/zone comune sau pe poarta de acces intr-o locatie).

Atunci cand transpunem un Sistem Master Key intr-o matrice de control acces mecanic, imaginea rezultata este similara cu cea de mai jos, in care pe verticala sunt trecute incuietorile, pe orizontala cheile, iar cu "x" este bifata casuta de la intersectia liniei de cheie cu coloana corespunzatoare incuietorii pe care aceasta are dreptul de a o deschide.
Atunci cand proiectam un Sistem Master Key e bine sa tinem cont de gruparea incuietorilor de: zonele geografice, cladiri, etaje, departamente, tipul utilizatorului si functia utilizatorului.

De asemenea se recomanda proiectarea unui Sistem Master Key la nivelul maxim rezultat din nevoia clientului, chiar daca implementarea fizica a acestuia se va efectua in etape. De cele mai multe ori extinderea unui Sistem Master Key este posibila, dar daca nu a fost luata in calcul la proiectarea acestuia apar costuri suplimentare generate de recodificarea unor incuietori si schimbarea unor chei existente.

Un Sistem Master Key poate fi implementat pentru aplicatii in domeniul particular (accesul in vila sau intr-un apartament cu mai multe incuietori), sedii de firma, cladiri de birouri, spatii depozitare si productie, banci, mijloace de transport bunuri si valori, ambasade, muzee, primarii, prefecturi, pensiuni, showroom-uri, cat si in cazul unor nevoi extrem de complexe (ex: companii cu multiple locatii si/sau care lucreaza cu multi subcontractori, companii multinationale care au zeci de mii de incuietori conforme cu diferite tipuri de standarde locale/regionale, companii de servicii tip mentenanta).

De retinut
Un Sistem Master Key care sa corespunda perfect nevoilor clientului nu poate fi gasit la magazin. El trebuie proiectat in baza unor discutii dintre beneficiar si consultantul producatorului, timpul de executie fiind de ordinul zilelor (pentru sisteme mici si simple) sau al saptamanilor (valabil pentru majoritatea cazurilor). Din acest motiv e recomandat sa aveti in vedere efectuarea primilor pasi in achizitionarea unui Sistem Master Key inca din etapa de proiectare, pentru a evita unele posibile constrangeri ce pot genera costuri suplimentare la final.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre sistemul Master Key, faceti clic pe butonul Cerere de informatii. Daca doriti sa aflati mai multe despre gama ABLOY PROTEC², faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori catalog de la persoana de contact a firmei ASSA ABLOY Romania Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Gama ABLOY PROTEC² de cilindri, lacate, broaste, incuietori Control acces dublu securizat ABLOY® PROTEC² CLIQ
 
Tehnologie ABLOY PROTEC² pentru solutiile de inalta securitate
2 produse

Gama completa de produse ABLOY PROTEC²: cilindri - standarde: DIN/ Scandinav/ ANSI, lacate - certificate pe toate gradele de securitate, incuietori pentru dulapuri, depozit pentru chei, broaste electromecanice, produse si accesorii - personalizate, CLIQ Remo.

2 produse
Brosura
Vezi detalii
Card produs

Stiri conexe

Tehnologie ABLOY PROTEC² pentru solutiile de inalta securitate de la ASSA ABLOY
Tehnologie ABLOY PROTEC² pentru solutiile de inalta securitate de la ASSA ABLOY
Tehnologie cu discuri din interiorul cilindrilor, lacatelor, incuietorilor cu cama
Tehnologie ABLOY PROTEC² pentru solutiile de inalta securitate de la ASSA ABLOY

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...