Ghid DIY de termoizolare cu placi minerale Multipor

Termoizolarea apartamentelor la interior

Termoizolarea la interior este o solutie optima atunci cand izolarea exterioara nu este posibila (fie fatada nu poate fi modificata, fie asociatia de locatari nu a ajuns la un consens, fie trebuie parcurs un lung proces de autorizare pentru a termoizola la exterior individual, fie costurile cu schele si manopera la mare inaltime pe fatada depasesc bugetul disponibil). Termoizolarea la interior este mai accesibila si acum este posibil sa realizati astfel de lucrari in deplina siguranta, cu materiale 100% ecologice, testate timp de peste 10 ani in Germania.In apartamente, activitatile uzuale precum gatitul, spalatul sau uscatul hainelor genereaza cantitati mari de vapori, care produc disconfort si condens. Pentru calitatea aerului la interior si sanatatea cladirii, umiditatea trebuie mentinuta intre limitele normale: 50-60%. Este esential ca termoizolarea interioara sa se realizeze cu materiale care functioneaza ca un regulator de umiditate si lasa peretele "sa respire". Placile minerale termoizolante Multipor ofera toate aceste beneficii si, in plus, previn aparitia mucegaiului si a ciupercilor. Multipor este la fel de rigid ca un perete de zidarie si permite chiar si ancorarea unor piese de mobilier de dimensiuni mici. Cand termoizolati este important sa alegeti materiale naturale si ecologice, pentru ca le veti monta la interior si vor influenta in mod direct calitatea aerului si a atmosferei interioare.


Pregatirea suprafetei
Orice lucru bine facut are nevoie de o pregatire temeinica. Pregatirea suprafetelor este esentiala pentru o aderenta foarte buna a placilor. Pentru ca termoizolarea sa fie bine realizata, placile minerale Multipor trebuie sa faca contact cu zidul pe toata suprafata. Uneori peretele poate necesita o interventie de nivelare, reparatiile pot fi realizate cu ajutorul mortarului usor Multipor. Este important ca peretele sa fie drept! Diferentele de cota (protuberante, imperfectiuni) trebuie corectate. Straturile care contin ipsos sau huma se vor inlatura complet in cazul in care exista. In final suprafata trebuie sa fie plana si curata, fara praf. Pentru a nu lasa loc aerului rece sau prea cald de afara sa patrunda in casa, este necesar sa aplicati placi minerale Multipor si pe conturul golurilor de ferestre sau usi (inclusiv pe pervaz si laterale), dupa caz. Placile se taie extrem de usor, astfel ca va fi foarte simplu. De asemenea se recomanda extinderea placarii cu Multipor pe elementele adiacente peretelui (tavan si pereti laterali) cu inca 50-60 cm.


Cum se amesteca si cum se aplica mortarul usor Multipor
Se amesteca mortarul usor, 20 kg cu cca. 8 l de apa pentru a obtine aproximativ 30 l de material proaspat (ca o pasta mai consistenta). Dupa prima etapa de amestecare a mortarului este necesar un repaus de 5 minute, pentru ca toate reactiile care au loc intre ingrediente sa se produca. Ulterior se reia amestecarea. Se aplica uniform pe toata suprafata placii Multipor cu ajutorul mistriei dintate (placile cu grosimea ≤140 mm au nevoie de o mistrie cu profilatie dinti 10 mm, iar placile cu grosimea ≤160 mm de o mistrie cu dinti mai mari, de 12 mm).


Fara gauri sau ancoraje
Nu este nevoie sa gauriti peretele. Multipor se fixeaza doar cu ajutorul mortarului usor, la fel ca placile ceramice. Dibluirea nu este necesara. In situatii speciale precum placarea cu faianta pe interior, sistemul de termoizolare interioara Multipor se va fixa suplimentar prin dibluire, adica pe langa lipirea cu adeziv usor, placile minerale se fixeaza cu 3-4 dibluri/m², cu trecere prin stratul proaspat executat de masa de spaclu armata. Diferentele de planeitate de pana la 3 mm pot fi rezolvate aplicand mortar usor Multipor in grosimi de 8-10 mm. Astfel, se realizeaza corectii ale peretilor care nu sunt perfect drepti.


Fixare rapida si slefuire
Pozitionati placa minerala Multipor la o distanta de cca. 2 cm fata de placa lipita anterior (2 cm in lateral, in plan orizontal). Se preseaza usor pe perete si se impinge catre placa deja fixata pe perete, fara sa lasati rosturi. Placile trebuie pozitionate una in continuarea celeilalte, pentru ca in final fiecare milimetru de perete sa fie acoperit cu Multipor. Zonele care ies in relief pot fi nivelate usor prin slefuire, placile minerale Multipor sunt foarte usor de prelucrat.


Se aplica plasa din fibra de sticla
Sunteti aproape de final. Acum se aplica o armare, si anume plasa din fibra de sticla. Folositi acelasi mortar pe care l-ati folosit pentru a fixa placile. In stratul de mortar proaspat aplicat cu drisca dintata, asezati plasa de armare paralel cu peretele, astfel incat sa poata fi inglobata in treimea superioara a stratului de armatura prin simpla netezire. Aceasta se va fixa ajutand la rezistenta in timp a sistemului si, in plus, peretele va arata finisat.


Finisare si decorare
Peste masa de spaclu se aplica o tencuiala subtire sau un strat subtire de mortar usor Multipor in grosime de cca. 3 mm. Mortarul de culoare deschisa poate ramane aparent si se poate driscui pentru a obtine o textura granulata. Pentru o suprafata foarte fina, intreg peretele se poate acoperi cu un glet de finisare. Se recomanda folosirea unor vopsele minerale, pe baza de silicat.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre sistemul termoizolator din placi minerale Multipor, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Xella Ro Srl, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Sistem termoizolator din placi minerale Multipor
 
Sistem termoizolator din placi minerale Multipor

Multipor este un material natural, ecologic, complet mineral si neinflamabil, destinat atat termoizolarii la interior, cat si la exterior. Produsul poate fi utilizat pentru termoreabilitarea individuala a apartamentelor si a spatiilor interioare din cladirile publice, dar si pentru termoizolarea caselor unifamiliale. Componentele sistemului: placile termoizolante Multipor, incombustibile; adezivul mineral usor, incombustibil; dibluri (daca este cazul), 1 diblu per placa; plasa de armare. Sistemul include cateva componente simplificate comparativ cu alte solutii de termoizolare, inclusiv din punct de vedere al aplicarii si al manoperei. Astfel, adezivul mineral Multipor se foloseste atat ca liant, cat si ca material de finisare. Placile minerale Multipor au o inertie termica ridicata, respecta mediul inconjurator si mai ales sanatatea beneficiarilor si a echipelor de montaj si isi mentin capacitatea de izolare termica chiar si in conditii de umiditate ridicata, asigurand astfel un nivel de umiditate optim pentru locuire si pentru sanatatea cladirii.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Categorii

Sistem de termoizolatie
Sistem de termoizolatie
Izolatie
Izolatie
Constructii
Constructii

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...