URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala

URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala

Performantele energetice ale unei cladiri, in acceptiunea actuala, sunt reflectate in principal de urmatoarele caracteristici: eficienta surselor de climatizare (incalzire/racire), cu utilizarea unor surse regenerabile de energie (minimum 30%), si reducerea pierderilor prin folosirea unor materiale termoizolante de cea mai buna calitate. In primul esalon al eforturilor de a aduce spre zero consumul de energie al unei constructii se afla producatorii de vata minerala, iar URSA Romania demonstreaza an de an ca solutiile propuse de aceasta companie sunt printre cele mai bune, complete si economice metode de a ne atinge scopul. Subiectul este deosebit de important in aceasta perioada, cand trebuie sa ne adaptam la noile directive europene si, in acelasi timp, sa reducem consistent cheltuielile alocate climatizarii diferitelor tipuri de imobile.

Anul 2021 vine cu schimbari radicale in modul de a construi, din perspectiva eficientei energetice a cladirilor. Pentru ca Romania sa se alinieze directivelor europene, practic toate cladirile noi, receptionate pe baza unor autorizatii emise incepand cu 31 decembrie 2020, trebuie sa aiba performante energetice foarte ridicate. In limbajul specialistilor, acestea sunt numite cladiri nZEB - nearly Zero-Energy Building, respectiv cladiri cu consum de energie aproape zero.

Reglementarea a fost deja pusa in practica de la inceputul anului 2019 pentru cladirile noi aflate in proprietatea sau administrarea autoritatilor publice. Aceste obligatii sunt prevazute chiar de certificatul de urbanism, deci, nu se mai poate construi fara a demonstra prin proiect ca vei avea un imobil modern, cu pierderi de energie cat mai aproape de zero, si ca vei respecta intocmai acest proiect. Bineinteles, prin anumite optimizari (panouri solare, pompe de caldura, etc.) se poate ajunge la obtinerea unei case active, adica producatoare de energie suplimentara, ceea ce este cu atat mai bine.

Obtinerea de energie din surse regenerabile este un aspect important, dar toate eforturile ar fi in zadar fara o termoizolare performanta, care sa vizeze toate elementele de constructie exterioare si interioare, de la fundatie la acoperis. Termoizolarea nu reprezinta mai mult de 5% din costurile realizarii unei constructii, dar avantajele sunt evidente. Vata minerala de ultima generatie, fabricata cu lianti care sa asigure un mediu sanatos si sa nu degaje gaze toxice in caz de incendiu, s-a dovedit o solutie excelenta atat pentru termoizolare, cat si pentru fonoizolare, cu un transfer natural al umiditatii intre interiorul si exteriorul constructiei. Spre deosebire de alte materiale intalnite pe piata, vata minerala este ignifuga (clasa A1), reprezentand cea mai sigura solutie din acest punct de vedere.

O constructie inregistreaza pierderi prin toate elementele de constructie astfel:

 • 25-35% prin tavan/acoperis
 • 15-25% prin pereti
 • 10-20% prin pardoseala
 • 10-20% prin ferestre
 • 15-25% prin curentii de aer.

In afara de curentii de aer si ferestre, celelalte cai de pierdere a energiei pot fi controlate cu ajutorul straturilor de vata minerala, ceea ce poate insemna reducerea facturilor de consum cu pana la 75-80%, imbunatatind in acelasi timp confortul general. Este un avantaj pe care nimeni nu il poate neglija, mai ales daca este de acord cu trendul actual de reducere a poluarii si a amprentei de carbon a cladirilor.

Pentru a realiza o izolare termica si fonica integrala a constructiilor, URSA vine cu solutii dintre cele mai variate:

 • Gama URSA Glasswool - vata de sticla caserata sau necaserata pentru acoperisuri inclinate si mansarde locuite, fatade ventilate, ziduri de compartimentare, poduri nelocuite, plansee, pardoseli, case de lemn sau hale industriale, aplicatii navale sau izolatii tehnice.
 • Gama URSA Terra - vata minerala pentru pereti de compartimentare, hale industriale, pereti si plafoane de subsoluri, garaje sau crame.
 • Gama URSA Tech - saltele din vata minerala de sticla cu fibre verticale, pentru izolarea profesionala a instalatiilor, rezervoarelor sau containerelor de orice tip si forma.
 • Gama URSA Air - produse pentru realizarea canalelor de ventilatie si climatizare.

Datorita implementarii celor mai noi cercetari si tehnologii, se optimizeaza amprenta verde a cladirilor termoizolate: produsele din gama Ursa BIOnic nu contin substante ce distrug stratul de ozon sau potenteaza efectul de sera al atmosferei - clorofluorocarburi (FCKW, H-FCKW), hidrofluorocarburi (H-FKW) sau hexafluorura de sulf (SF6).

URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala

URSA ofera mai multe posibilitati de a rezolva izolarea termica si fonica a pardoselii:

 • Izolarea peste planseu: atunci cand se poate interveni aici, sunt folosite placi din vata minerala de sticla de mare densitate URSA TSP, sub o sapa flotanta armata. Acestea au rolul de a proteja spatiile unui imobil de zgomotele de impact provenite de la vecinii de deasupra (pasi, obiecte cazute pe pardoseala, mutarea unor obiecte, incalzire in pardoseala, etc.). Bineinteles, beneficiarii se bucura si de faptul ca pierderile de caldura sunt reduse considerabil, chiar si cu un strat de cativa centimetri grosime. In cazul in care deasupra este un spatiu mai slab incalzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
 • Izolarea pardoselii unui pod nelocuit: o dusumea simpla nu este suficienta pentru a limita pierderile de caldura, prin urmare sunt necesare materiale termoizolante precum URSA Glasswool SF 34, SF 38 sau DF 40. Pentru oricare am opta, acestea asigura si o protectie fonica impotriva zgomotelor de la nivelul acoperisului (de pilda sunetul ploii sau grindinei), catre spatiile locuite.
 • Izolarea sub planseu: atunci cand, din diverse motive, izolarea nu este posibila in spatiul de deasupra, se poate interveni la nivelul tavanelor, folosind vata minerala de sticla in plafoane suspendate sau sisteme de gips-carton. In acest scop, pot fi folosite produsele speciale pentru suprafete orizontale: URSA Glasswool DF 40 sau Plus AB (caserate cu folie de aluminiu).
 • Izolarea garajelor si subsolurilor: daca este nevoie de o sigilare mai buna a materialului termoizolant (spatiul are o umiditate ridicata), sau este necesara o rigiditate superioara a placilor, se pot folosi variantele URSA AKP (module care dupa montaj pot fi vopsite simplu, fara alt finisaj). Montate rapid cu dibluri metalice, acestea sunt deosebit de utile pentru izolarea termica si fonica a tavanelor si peretilor unor spatii precum garaje si subsoluri (inclusiv camari sau crame), fiind hidrofobizate.
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala
URSA - cum evitam pierderile de caldura prin pardoseala

Pentru a veni in intampinarea celor care vor sa gaseasca cea mai buna solutie pentru izolarea unei constructii, fie ca sunt arhitecti, constructori, montatori pardoseli, dezvoltatori sau beneficiari directi, URSA a dezvoltat serviciul izolezdestept.ro. Aici pot fi obtinute, introducand datele lucrarii, oferte personalizate care includ cel mai potrivit tip de vata minerala, necesarul de materiale, consultanta gratuita, conditii avantajoase de livrare si alte servicii necesare unei lucrari de inalta performanta.

Produse mentionate in articol

Vata minerala de sticla Ursa Plus Gemini Vata minerala de sticla Ursa Plus Ab Vata minerala de sticla Ursa DF 42 Mini Gemini Vata minerala de sticla Ursa DF 39 Gemini
 
Vata minerala de sticla Ursa Glasswool
27 produse

Marca ce reuneste produse din vata minerala destinate izolarii termice si fonice a acoperisurilor inclinate, a peretilor de compartimentare si a peretilor exteriori. Produsele sunt disponibile sub forma de role sau placi. Toate produsele Ursa Glasswool sunt incombustibile, fiind clasificate A1 conform normelor Euroclass pentru articole necaserate.

27 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Vata minerala de sticla Ursa Tech Lamella
 
Vata minerala de sticla Ursa Tech Lamella

Saltele subtiri din vata minerala de sticla cu fibre verticale laminate pe un caseraj compozit extrem de rezistent, fabricat din folie de aluminiu ranforsata cu impaslitura din fibra de sticla. Produsul nu mucegaieste, nu imbatraneste, nu are miros si nu contine silicon. Este stabil dimensional si puternic comprimabil.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Vata minerala Ursa Terra 78Ph Vata minerala Ursa Terra 76Ph Vata minerala Ursa Terra 68Ph Vata minerala Ursa Terra 62Ph/Vv Vk
 
Placi din vata minerala hidrofobizata Ursa Terra
4 produse

Marca ce reuneste produse din vata minerala destinate izolarii termice si fonice a acoperisurilor inclinate, a peretilor de compartimentare si a peretilor exteriori. Produsele sunt disponibile sub forma de placi. Toate produsele Ursa Terra sunt incombustibile, fiind clasificate A1 conform normelor Euroclass. Rezistenta la fluxul de aer de >5 kPa·s/m², asigura o fonoabsorbtie optima.

4 produse
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Vata minerala de sticla Ursa Air Al-Al P5858 Vata minerala de sticla Ursa Al-Tech-2 P8058 Vata minerala de sticla Ursa Zero P8858
 
Placi din vata minerala caserata Ursa Air
3 produse

Gama Ursa Air reprezinta o solutie buna pentru constructia canalelor de ventilatie si climatizare. Ursa Air imbina excelentele calitati de termo si fonoizolare cu siguranta unui produs incombustibil.

3 produse
Specificatii
Vezi detalii
Card produs

Stiri conexe

Izolarea nu e un moft, izolarea e o necesitate! Izoleaza destept!
Izolarea nu e un moft, izolarea e o necesitate! Izoleaza destept!
In plina perioada de izolare, URSA Romania lanseaza serviciul "Izolez destept", un program inovativ de sustinere a performatei energetice in constructii, disponibil online la adresa
Izolarea nu e un moft, izolarea e o necesitate! Izoleaza destept!
izolezdestept.ro un serviciu oferit de URSA Romania
izolezdestept.ro un serviciu oferit de URSA Romania
Te ajutam sa izolezi destept si sa construiesti mai bine!
izolezdestept.ro un serviciu oferit de URSA Romania

Categorii

Izolatie tehnica, invelis de protectie
Izolatie tehnica, invelis de protectie
Izolatie din vata minerala de sticla, izolatie din sticla celulara
Izolatie din vata minerala de sticla, izolatie din sticla celulara
Termoizolatie, izolatie fonica
Termoizolatie, izolatie fonica
Constructii
Constructii

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...