Culoarea galbena a devenit elementul dominant din Budafok, Ungaria

Functionalitatea intalneste arhitectura deliberata la noul depou de tramvaie din Budapesta

Noul depou de tramvaie din Budafok, Ungaria
prefa_budapesta_budafok_p10_prefa_prefalz_1

Cladirea depoului iese in evidenta datorita culorii galbene a partii superioare, astfel noua cladire din Budafok a devenit elementul dominant. Imbina traditia cu inovatia si functionalitatea cu arhitectura deliberata. Arhitectul acestei cladiri a fost Takács Ákos, Directorul Creativ al companiei CÉH Zrt.. Noul depou a fost construit la aproximativ 100 de ani de la ultima cladire asemanatoare si are o capacitate de 50 de tramvaie.

Rolul transportului public este in continua crestere in Budapesta. Aproximativ 60% din locuitori calatoresc zilnic la locul de munca cu mijloace de transport in comun. Prin urmare, guvernul dezvolta constient retelele de transport public. Depoul anterior nu corespundea din punct de vedere al acestor dezvoltari. "Toate cladirile sunt compuse din materii prime, structuri, functii si forme. Aceste componente trebuie sa fie intr-o perfecta armonie intre ele, astfel incat o componenta sa fie intotdeauna factorul determinant. De exemplu, la un loc memorial, forma este factorul determinant, in timp ce in cazul unui depou, functia.", declara arhitectul Takács Ákos care, la realizarea noului depou, a pus accent deosebit pe mentinerea traditiilor in viata.

Orasul nu trebuie sa fie intotdeauna gri

Culoarea galbena a acoperisului a fost inspirata de culoarea tramvaielor din Budapesta si intrupeaza dezvoltarea. Forma depoului insa da frau liber interpretarii individuale "Culoarea este o parte importanta a conceptului. Din primul moment mi-a fost clar faptul ca acoperisul cladirii trebuie sa fie colorat. Orasul nu trebuie sa fie intotdeauna gri, iar o culoare poate fi decisiva pentru bunastarea celor care traiesc si calatoresc in mediul inconjurator. Si intrucat tramvaiele din Budapesta sunt galbene, am ales aceasta culoare si pentru depou." povesteste arhitectul despre conceptul sau. "Fiecare cladire trezeste sentimente diferite in fiecare persoana, iar aceasta este esenta lucrurilor. Noul depou are un impact asupra mediului inconjurator si asta e bine asa. Sper ca acest lucru le place si celor din jur." spune arhitectul.

Noul depou de tramvaie din Budafok, Ungaria
prefa_budapesta_budafok_p10_prefa_prefalz_2

Calitate si durabilitate

Grupul CÉH a fost infiintat acum 27 de ani si sunt implicate in proiecte de constructii internationale. In ultimii ani au lucrat atat in Ungaria, cat si in Azerbaidjan, Nigeria si Pakistan. "Activitatea noastra si totodata denumirea companiei noastre inseamna calitate si durabilitate", subliniaza Takács Ákos.

Prefalz intr-o culoare unica

In timpul construirii depoului, a fost utilizata o acoperire din foi de tabla de aluminiu prefaltuite cu o grosimi de 0,7 mm si culoare unica galbena. "Materialul PREFA a fost perfect potrivit atat cerintelor noastre estetice, cat si celor tehnice, iar timpul de livrare si disponibilitatea produsului in culoarea unica a fost asigurata. Un alt aspect important pentru noi a fost durata lunga de viata a materialului", afirma arhitectul. Executia lucrarii a fost realizata de doua ateliere de tinichingerie din Budapesta, Puskás Művek Kft., respectiv Horex Kft. Ambele companii au realizat o serie de lucrari de referinta atat in domeniul constructiilor noi, cat si a renovarilor.

Noul depou de tramvaie din Budafok, Ungaria
prefa_budapesta_budafok_p10_prefa_prefalz_3

"Ne face o deosebita placere sa folosim produsele PREFA. Prelucrarea materialului este usoara si este in armonie cu ideile si conceptele arhitecturale atat pe acoperisuri, cat si pe fatade. Si pentru renovari folosim cu placere produsele PREFA deoarece sunt ideale si in acest scop" afirma Reznicsek Zoltán, Managing Director-ul companiei Horex Kft..

PREFA Prefalz

Material: Aluminiu, grosime 0,7 mm, 2 foi de tabla metalice prefaltuite
Culoare: unica P.10 galbena
Greutate: aproximativ 2,3 kg/m².

Produse mentionate in articol
Tabla prefaltuita pentru acoperis PREFA Prefalz
 
Tabla prefaltuita pentru acoperis PREFA Prefalz

Datorita flexibilitatii Prefalz, foile de tabla metalice prefaltuite sunt mai usor de modelat, decat majoritatea materialelor asemanatoare si, datorita acestui fapt, ofera designerilor o gama larga de posibilitati de aplicare in domeniul solutiilor de acoperis si de fatada. Versatil - de la acoperisuri arcuite suspendate la cele mai complexe constructii, acoperisuri tip cupola sau acoperisuri cu suprafata mare. Prelucrarea materialului se poate realiza economic, usor si fara probleme la temperaturi exterioare (sub 0° C). Panta acoperisului este recomandata sa fie de minim 7° (13%). Datorita calitatii inalte a lacului, tablele metalice prefaltuite au o durata de viata ridicata si sunt complet reciclabile.

CAD
Brosura
Specificatii
CAD
Vezi detalii
Card produs
Tabla prefaltuita pentru fatada PREFA Prefalz
 
Tabla prefaltuita pentru fatada PREFA Prefalz

Foile de tabla prefaltuite PREFA Prefalz realizate din aluminiu sunt mai flexibile decat alte materiale prefaltuite asemanatoare faltuite, prin urmare, sunt mai usor de modelat. Ca urmare, ofera nenumarate posibilitati de design, realizarea carora, cu ajutorul altor materiale, ar fi aproape imposibile. Flexibilitatea foilor de tabla nu va afecta calitatea vopselei, astfel, rezistenta fatadei este garantata pe termen lung.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Noua cladire a statiei de pompieri din Marktl, Austria
Noua cladire a statiei de pompieri din Marktl, Austria
Noua cladire dispune de un spatiu de depozitare de aproximativ 730 m²
Noua cladire a statiei de pompieri din Marktl, Austria
Categorii
Invelitori din tabla pentru acoperis si fatada
Invelitori din tabla pentru acoperis si fatada
Acoperis, fatada
Acoperis, fatada
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...