Sfaturi Knauf Insulation pentru izolarea mansardei

Pasi, materiale de constructie, avantaje si sfaturi practice

Izolarea mansardei este o componenta esentiala a oricarei locuinte, oferind confort termic, acustic si economie de energie. O mansarda bine izolata poate face diferenta intre o casa primitoare si una neconfortabila, mai ales in sezonul rece. In acest articol, Knauf Insulation prezinta izolarea mansardei, cu accent pe utilizarea vatei minerale, avantajele pe care le ofera si sfaturi practice pentru a obtine un rezultat optim.

De ce vata minerala este cea mai buna alegere pentru izolarea mansardei?

Vata minerala este un material de izolatie extrem de popular si eficient, cu o serie de avantaje cand este utilizata pentru izolarea mansardei: 

  • Performanta termica: cu o conductivitate termica redusa, vata minerala este foarte eficienta in a pastra caldura in interiorul casei si a ingreuna patrunderea aerului rece din afara.
  • Rezistenta la foc: material ignifug, ofera protectie impotriva incendiilor.
  • Absorbtia sunetului: vata minerala are proprietati fonoabsorbante excelente, ajutand la diminuarea zgomotelor exterioare si a celor dintre etaje.
  • Durabilitate: material rezistent, care isi mentine forma si proprietatile de-a lungul timpului.

Care sunt avantajele izolarii mansardei cu vata minerala?

  • Nivel ridicat de confort: O mansarda izolata corespunzator cu vata minerala asigura un mediu de viata confortabil, pastrand temperatura constanta in interior.
  • Economie de energie: Izolarea eficienta a mansardei cu vata minerala poate reduce semnificativ cheltuielile cu incalzirea si racirea, deoarece limiteaza pierderea de caldura si patrunderea aerului rece.
  • Protectie impotriva umiditatii: Vata minerala permite trecerea vaporilor de apa, ajutand la prevenirea condensului si a umezelii in mansarda.
  • Valoarea casei: O casa cu o mansarda izolata corespunzator are o valoare mai mare pe piata imobiliara, deoarece ofera mai mult confort, eficienta energetica si durabilitate.

Sistemul inovator pentru izolarea mansardei dezvoltat de Knauf Insulation 

Sfaturi Knauf Insulation pentru izolarea mansardei
Sfaturi Knauf Insulation pentru izolarea mansardei

O modalitate foarte buna de a va proteja mansarda sau podul de influentele atmosferice este izolarea cu Sistemul Homeseal LDS, de la Knauf Insulation. Acest sistem este alcatuit din mai multe componente, pentru a asigura atat izolarea eficienta a mansardei, cat si sigilarea izolatiei, astfel incat aceasta sa reziste timp indelungat, fara a fi afectata de capriciile sezoniere ale vremii. 

Sistemul Homeseal LDS este compus din: vata minerala de sticla, membrane, folii hidroizolante, benzi si adezivi, fiecare componenta avand un rol bine definit in procesul de izolare a mansardei, astfel:

Unifit 035, vata minerala de sticla ofera protectie termica atat vara cat si iarna, fiind prevazuta cu tehnologia ECOSE®, care contribuie la calitatea aerului interior. Vata minerala de sticla protejeaza mansarda din punct de vedere termic, fonic si impotriva incendiilor, fiind un produs destinat izolarii acoperisurilor inclinate. Pentru izolarea mansardei la interior, vata minerala trebuie instalata intre si peste capriori.

Homeseal LDS 0.02 este o  membrana hidroizolanta formata din trei straturi, permeabila la umezeala din interior si impermeabila la apa provenita din exteriorul cladirii. Astfel, folia permite evaporarea condensului si impiedica patrunderea umezelii in structura acoperisului. Membrana permite difuzia vaporilor din structura, protejand-o in acelasi timp de intemperii. Un alt aspect foarte important este faptul ca folia Homeseal LDS 0.02 nu putrezeste, este rezistenta la mucegai si la daunatori.

Homeseal LDS 5, bariera activa de vapori, ofera un confort sporit in interior. Aceasta functioneaza ca un strat de control al vaporilor de apa sub izolatia termica. Permeabilitatea sa partiala la vapori (Sd = 5m) ii permite sa lase vaporii de apa sa circule prin structura intr-un mod controlat. Doar o cantitate mica de vapori de apa poate trece prin LDS 5. Utilizarea Homeseal LDS 5 sub izolatia termica, in combinatie cu foliile permeabile la vaporii din interior si impermeabile la cei din afara, previne aparitia spontana a umezelii si a condensului in interiorul izolatiei termice. Astfel, se pastreaza bine functia de izolatie termica a intregului sistem.

Solifit 1, banda adeziva Homeseal LDS. 
Pentru uz extern, banda adeziva unilaterala asigura o fixare foarte buna a foliilor Homeseal LDS si poate fi utilizata pe structuri de lemn, caramida, suprafete de beton curate si placi OSB. Benzile adezive sunt utilizate in principal pentru legarea, etansarea si conectarea tuturor tipurilor de elemente structurale verticale cu folii. Foarte rezistente la umiditate si la radiatiile UV, benzile adezive pot fi, de asemenea, folosite pentru a repara mici defecte sau goluri intre foliile Homeseal LDS. 

Pentru uz intern, benzile sunt utilizate pentru lipirea ermetica a tuturor foliilor Homeseal LDS, pentru a conecta toate suprapunerile si pentru a sigila toate penetrarile.

Pentru un sistem Homeseal eficient, se recomanda etansarea perimetrului barierei de vapori cu ajutorului adezivului Solimur.

Care sunt pasii pentru izolarea corecta a mansardei?

Sfaturi Knauf Insulation pentru izolarea mansardei
Sfaturi Knauf Insulation pentru izolarea mansardei

Grosimea minima de vata minerala pentru izolarea mansardei este de 20 de cm. Tot ce se adauga in plus reprezinta un avantaj, deoarece iarna caldura se va economisi, iar pe timp de vara o sa fie mai racoare. 

Pasul 1: Prima data se utilizeaza folia LDS 0.02, care se asaza imediat sub tigla, din exterior. Daca este aplicata la interior, folia trebuie asezata cu instructiunile scrise spre exterior.

Pasul 2: Urmeaza ancorele, in functie de grosimea izolatiei, de 17 sau de 27 de cm. 

Pasul 3: Aplicarea unui strat de vata minerala, bine fixat in ancore.

Pasul 4: Se aplica un strat de vata minerala de sticla, fiecare sectiune fiind taiata pentru a se potrivi locului unde este asezata. Vata minerala este montata sub structura. 

Pasul 5: Aplicarea foliei LDS 5 – folia este de culoare albastra, pentru a se diferentia de prima folie aplicata. Pentru ca este o folie de interior, inscriptionarile vor fi spre interiorul mansardei. 

Pasul 6: Peste folie, se aplica placa de gips-carton.

Sfaturi practice pentru izolarea mansardei

Pentru a obtine cele mai bune rezultate in izolarea mansardei cu vata minerala, specialistii de la Knauf Insulation au cateva sfaturi practice:

Masurati si evaluati spatiul: Inainte de a incepe lucrarile, masurati cu atentie mansarda si evaluati starea structurii. Asigurati-va ca nu exista probleme de umezeala, condens sau infiltratii de apa care ar putea afecta eficienta izolatiei.

Alegeti grosimea potrivita: Grosimea vatei minerale depinde de necesitatile termice ale locuintei si de spatiul disponibil in mansarda. Consultati un specialist pentru a determina ce grosime este cea mai potrivita pentru casa dumneavoastra.

Ventilatie adecvata: Asigurati-va ca mansarda este bine ventilata pentru a preveni acumularea de umiditate si pentru a permite trecerea vaporilor de apa prin vata minerala.

Instalatie corecta: Vata minerala trebuie sa fie montata corect pentru a obtine cele mai bune rezultate. Asigurati-va ca nu exista goluri intre straturi si ca vata este fixata ferm de structura mansardei.

Acoperiti vata minerala: Dupa instalare, acoperiti vata minerala cu un strat de folie, care sa impiedice patrunderea prafului si a altor particule.

Siguranta in timpul lucrului: Purtati echipament de protectie adecvat, cum ar fi manusi, ochelari de protectie si masti, pentru a va proteja impotriva iritatiilor cauzate de fibrele de sticla.

Izolarea mansardei cu vata minerala este o solutie eficienta si durabila pentru a obtine un mediu de viata confortabil si a economisi energie. Luand in considerare avantajele vatei minerale si urmand sfaturile practice prezentate in acest articol, veti putea sa va bucurati de o mansarda bine izolata si de o casa mai primitoare. Nu uitati sa consultati un specialist pentru a va asigura ca alegeti si instalati materialul de izolatie in mod corespunzator.​

Produse mentionate in articol
Rola din vata minerala de sticla Unifit 035
 
Rola din vata minerala de sticla Unifit 035

Vata minerala de sticla, cu Tehnologie ECOSE®, livrata sub forma de role. Conductivitate termica: Unifit 035 λD=0,035 W/mK. Reactie la foc: material incombustibil, clasificat Euroclasa A1 conform EN 13501•1. Vata de sticla sub forma de role Unifit 035, cu tehnologia ECOSE® este recomandata pentru izolarea acoperisurilor inclinate, ca material de umplutura pentru izolare termica intre capriori, in special in spatiile cu cerinte ridicate in ceea ce priveste proprietatile de izolare termica ale constructiilor si de asemenea pentru constructiile cu acoperisuri inclinate ale caselor pasive si cu un consum de energie redus. Pe cadrul acoperisului spre exterior se monteaza folia permeabila la vaporii de apa direct pe materialul izolant, pentru a impiedica patrunderea eventualului condens in material, permitandu-i produsului in acelasi timp, sa elimine condensul de la interior. La interior, se va aplica o bariera impotriva umezelii, ce va impiedica patrunderea umezelii de la interior in materialul izolant printr-o folie cu rol de bariera impotriva vaporilor de apa. Avantaje: proprietati excelente de izolare termica; rezistenta ridicata la foc; rigiditate superioara; stabilitate dimensionala; manipulare simpla si usoara; insemnari speciale cu "---" pentru taiere usoara; hidrofobizare standard in masa. Beneficii ce rezulta din tehnologia ECOSE®: mai moale la atingere; mai putin prafos; miros neutru; usor de taiat.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Membrana impermeabila la exterior si permeabila din interior catre exterior Homeseal LDS 0.02 Membrana permeabila Homeseal LDS 0.02UV FixPlus Bariera de vapori la interior, cu strat de aluminiu pentru controlul vaporilor Homeseal LDS 200 Bariera de vapori activa la interior, pentru eliminarea controlata a vaporilor de apa Homeseal LDS 5
 
Membrane de difuzie si bariere de vapori Knauf Insulation
6 produse

Membrane de vapori la interior, pentru controlul vaporilor, membrane impermeabile la exterior, membrane de difuzie si bariere de vapori Knauf Insulation.

6 produse
Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Adeziv etansant Homeseal LDS SOLIMUR 310
 
Adeziv etansant Homeseal LDS Solimur 310

Adeziv durabil, elastic, inodor, fara solventi, practic si usor de manevrat, ambalat intr-un tub de 310 ml. Este folosit pentru lipirea etansa a marginilor si a imbinarilor dintre toate membranele Homeseal LDS cu pereti, podele si tavane.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Stiri conexe
Noul catalog de produse Knauf Insulation 2023
Noul catalog de produse Knauf Insulation 2023
Solutii complete de izolare pentru mansarda, acoperis inclinat, pereti de compartimentare si pereti exteriori
Noul catalog de produse Knauf Insulation 2023
Afla pas cu pas cum sa izolezi mansarda casei tale cu sistemul Homeseal LDS
Afla pas cu pas cum sa izolezi mansarda casei tale cu sistemul Homeseal LDS
20% din pierderile de energie ale unei case se intampla prin acoperis
Afla pas cu pas cum sa izolezi mansarda casei tale cu sistemul Homeseal LDS
Noua brosura Sistem Complet pentru Izolarea Acoperisului
Noua brosura Knauf Insulation Sistem complet pentru izolarea mansardei
Sistemul Homeseal LDS Knauf Insulation
Noua brosura Knauf Insulation Sistem complet pentru izolarea mansardei
Solutii Knauf Insulation pentru eliminarea pierderilor de caldura
Solutii Knauf Insulation pentru eliminarea pierderilor de caldura
3 locuri prin care se pierde caldura din casa
Solutii Knauf Insulation pentru eliminarea pierderilor de caldura
Sistemul Homeseal LDS de izolare a podului
Sistemul Homeseal LDS de izolare a podului
Podul este o zona neglijata de multe ori in ceea ce priveste economia de energie sau protectia impotriva zgomotelor si a incendiului. Dar, trebuie sa avem in vedere ca structura acoperisului este expusa influentelor atmosferice (ploaie, zapada, vant, soare), de aceea este necesar ca podul casei sa aiba instalata o izolatie eficienta si sigura.
Sistemul Homeseal LDS de izolare a podului
Solutii Knauf Insulation pentru mutarea dormitorului in mansarda
Solutii Knauf Insulation pentru mutarea dormitorului in mansarda
Schimbarile din casa, de exemplu mutarea dormitorului in mansarda, este o idee interesanta si creativa, care necesita putina organizare.
Solutii Knauf Insulation pentru mutarea dormitorului in mansarda
Knauf Insulation prezinta: izolarea mansardei in 4 pasi simpli
Knauf Insulation prezinta: izolarea mansardei in 4 pasi simpli
Protectie si confort pentru o lunga perioada de timp
Knauf Insulation prezinta: izolarea mansardei in 4 pasi simpli
Categorii
Adeziv pentru termoizolatii
Adeziv pentru termoizolatii
Adeziv pentru hidroizolatii
Adeziv pentru hidroizolatii
Folie izolatoare, bariera de vapori, strat de difuzie vapori
Folie izolatoare, bariera de vapori, strat de difuzie vapori
Izolatie din vata minerala de sticla, izolatie din sticla celulara
Izolatie din vata minerala de sticla, izolatie din sticla celulara
Izolatie din vata minerala bazaltica
Izolatie din vata minerala bazaltica
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...