Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation

Izolatia corecta a casei poate transforma o locuinta obisnuita intr-un spatiu sustenabil si eficient din punct de vedere energetic

Izolatia corecta a casei este esentiala pentru a mentine la nivel ridicat confortul termic si acustic al locuintei. Rolul principal al izolatiei este de a mentine o temperatura constanta in interiorul casei, indiferent de vreme. Cu alte cuvinte, in zilele friguroase de iarna, izolatia pastreaza caldura in interior, in timp ce in zilele calduroase de vara, aceasta ajuta la mentinerea unui mediu racoros si placut. Efectul direct al izolatiei este reducerea consumului de energie, ceea ce se traduce prin facturi mai mici la energie electrica pe tot parcursul anului.

In acest articol vom explora cum izolatia corecta a casei poate transforma o locuinta obisnuita intr-un spatiu sustenabil si eficient din punct de vedere energetic. Vom detalia cum izolarea eficienta a mansardei, peretilor de compartimentare sau a planseelor poate aduce beneficii semnificative locatarilor. De asemenea, vom oferi sfaturi practice pentru alegerea materialelor potrivite, astfel incat locuinta sa atinga un nivel optim de eficienta energetica. Totodata, vom aborda si importanta utilizarii materialelor de izolare ecologice si sustenabile, care promoveaza un climat sanatos in interior.

Zone ale casei unde izolatia joaca un rol important

Mansarda
Situata la cel mai inalt nivel al unei case, mansarda este vulnerabila la fluctuatiile de temperatura. In timpul verii, caldura acumulata sub acoperis poate face ca mansarda sa devina neplacut de calduroasa. Iarna, caldura din casa tinde sa se ridice si sa ”scape” prin acoperis, daca izolatia nu este adecvata. Acest ciclu de supraincalzire si racire nu numai ca afecteaza confortul locatarilor, dar creste si consumul de energie necesar pentru incalzirea si racirea spatiului.

Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation
Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation

Pentru a contracara aceste provocari, izolarea corecta a casei incepe de la mansarda, pentru a bloca transferul de caldura prin acoperis, mentinand astfel constanta temperatura din interior.

Un aspect important de luat in considerare in izolarea mansardelor este alegerea materialului potrivit. Cea mai eficienta izolare pentru mansarda se realizeaza cu Sistemul Homeseal LDS de la Knauf Insulation, cu multiple avantaje de performanta termica, rezistenta la umiditate si durabilitate. Pe langa izolatie, este crucial sa se asigure in mansarda o ventilatie corespunzatoare, pentru a preveni acumularea umiditatii si problemele asociate cu aceasta, cum ar fi mucegaiul sau deteriorarea structurii casei.

Prin urmare, izolarea corecta a mansardei nu numai ca sporeste confortul locuintei, dar si valorifica eficient spatiul disponibil, transformandu-l intr-un loc placut si functional, indiferent de anotimp.

Planseele
Planseele, elemente structurale care separa diferite niveluri ale unei cladiri sau fundatia de sol, joaca un rol crucial in mentinerea unei eficiente energetice optime intr-o locuinta.

Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation
Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation

Izolarea planseelor intre etaje
Cand vine vorba de planseele dintre etaje, scopul principal al izolatiei este de a minimiza transferul de caldura intre nivelurile casei. In mod ideal, doriti ca fiecare etaj sa-si mentina propria temperatura setata, fara a fi influentata de variatiile de la alte niveluri. Acest lucru este deosebit de important in cladirile cu mai multe etaje unde diferentele de temperatura pot varia. De asemenea, izolarea planseelor contribuie la reducerea transmiterii sunetului, imbunatatind astfel confortul acustic din casa.

Izolarea planseelor peste fundatie
In cazul planseelor care separa locuinta de fundatie sau de sol, izolarea este vitala pentru a preveni pierderea de caldura prin sol, o sursa comuna de aer rece intr-o casa. Aceasta este deosebit de relevanta in cazul subsolurilor sau al primului etaj, unde contactul direct cu solul poate duce la transferuri termice semnificative. Izolatia adecvata in acest caz poate preveni mucegaiul, problema care apare adesea in subsoluri din cauza umiditatii crescute.

Pentru izolarea planseelor, se poate utiliza vata minerala de la Knauf Insulation, pentru rezistenta termica si usurinta in instalare. Nu uitati sa luati in considerare nivelul de trafic si greutatea pe care planseul o va suporta, alegand un material care poate rezista acestor conditii fara a-si pierde proprietatile izolatoare.

Pe langa alegerea materialului potrivit, este crucial sa se asigure o etansare eficienta a izolatiei pentru a preveni puntile termice si infiltrarile de aer. In unele cazuri, poate fi necesara si adaugarea unui strat de bariera de vapori pentru a controla umiditatea.

Peretii de compartimentare
Peretii de compartimentare joaca un rol esential nu doar in structura si organizarea spatiului, ci si in crearea unui mediu confortabil si intim. Izolarea eficienta a acestor pereti aduce beneficii multiple din punct de vedere termic si acustic.

Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation
Izolatia corecta a casei: cele mai importante zone de izolat, materiale recomandate si sfaturi practice de la Knauf Insulation

Izolare termica
Din perspectiva eficientei energetice, izolarea peretilor de compartimentare este importanta pentru mentinerea unei temperaturi uniforme in intreaga casa. Prin prevenirea transferului de aer rece sau cald intre incaperi, se asigura ca fiecare zona a casei ramane la temperatura setata.

Izolare acustica
Pe langa beneficiile termice, izolarea peretilor de compartimentare ajuta la reducerea transmiterii sunetelor intre incaperi, fapt esential pentru intimitate si liniste. Fie ca este vorba de a reduce zgomotul dintr-o camera de zi aglomerata, de a izola o camera pentru copii sau de a asigura un mediu de lucru linistit intr-un birou acasa, o izolare fonica eficienta contribuie semnificativ la calitatea vietii in cadrul locuintei.

Alegerea materialului depinde de nevoile specifice ale spatiului, cum ar fi nivelul dorit de izolare termica sau fonica si de considerente legate de durabilitate si rezistenta la umiditate. Materiale precum vata minerala de la Knauf Insulation sunt ideale pentru a obtine o izolatie eficienta a peretilor de compartimentare.

Izolarea peretilor de compartimentare se poate realiza in diferite moduri, in functie de structura existenta si cerintele specifice. De exemplu, in cazul constructiilor noi sau al renovarilor majore, izolarea poate fi integrata direct in pereti. In cazul actualizarilor sau imbunatatirilor in locuinte existente, se poate recurge la adaugarea de panouri izolatoare pe peretii existenti.

Alegerea materialului potrivit pentru izolatia corecta a casei

Alegerea corecta a materialului este esentiala pentru eficienta si durabilitatea izolatiei. Cand faceti aceasta alegere, luati in considerare urmatorii factori:

 • Conductivitate termica: Alegeti materiale cu o conductivitate termica scazuta pentru o izolare eficienta.
 • Rezistenta la foc: Verificati clasificarea de rezistenta la foc a materialului.
 • Durabilitate: Alegeti materiale care rezista bine in timp si nu se degradeaza usor.
 • Impactul asupra sanatatii si mediului: Alegeti materiale ecologice si sanatoase, fara emisii daunatoare.

Avantajele Produselor cu Tehnologia ECOSE®

Vata minerala cu tehnologia ECOSE® de la Knauf Insulation, ofera multiple avantaje:

 • Ecologica: Aceasta tehnologie foloseste un liant fara formaldehida sau fenoli, facand vata minerala mai sanatoasa atat pentru mediu, cat si pentru utilizatori.
 • Durabilitate si performanta superioara: Materialele produse cu tehnologia ECOSE® sunt recunoscute pentru performanta lor termica superioara si durabilitatea pe termen lung, fiind astfel ideale pentru o varietate de aplicatii de izolare.
 • Sanatate si siguranta: Datorita compozitiei prietenoase cu mediul, produsele cu tehnologia ECOSE® contribuie la crearea unui mediu interior mai sigur si mai sanatos.

Montajul eficient si sigur al materialului de izolatie

Montajul corect al materialului de izolatie este crucial pentru performanta acestuia. Urmatoarele sfaturi va pot ajuta pentru a obtine izolatia corecta a casei: 

 • Urmati instructiunile producatorului: Respectati recomandarile producatorului pentru instalare.
 • Evitati puntile termice: Asigurati-va ca izolatia este continua, fara intreruperi.
 • Utilizati echipament de protectie: Protejati-va cu manusi, ochelari si masca, daca este necesar.
 • Verificati etanseitatea: Asigurati o etansare corecta pentru a preveni pierderile de aer.
 • Evitati erorile comune: Nu comprimati materialul de izolatie si asigurati ventilatia corespunzatoare acolo unde este necesar.
Produse mentionate in articol
Membrana impermeabila la exterior si permeabila din interior catre exterior Homeseal LDS 0.02
 
Membrana impermeabila la exterior si permeabila din interior catre exterior Homeseal LDS 0.02

Permite umiditatii aerului din constructie sa iasa in afara cladirii si in acela si timp ofera si o protectie impotriva apelor pluviale si a zapezii. Membrana impermeabila poate fi folosita deasemenea, la constructia peretilor verticali ca bariera impotriva curentilor de aer (bariera de vant).

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Membrana permeabila Homeseal LDS 0.02UV FixPlus
 
Membrana permeabila Homeseal LDS 0.02UV FixPlus

Homeseal LDS 0.02 UV FixPlus este o membrana hidroizolanta, permeabila la vapori, cu protectie UV si este produsa prin presarea termica a doua straturi, unul de polipropilena, unul din material textil netesut si un film microporos, are banda de etansare integrata. Constructia speciala a Homeseal LDS 0.02 UV FixPlus asigura o permeabiliate extrem de ridicata si o excelenta protectie contra infiltratilor de ploaie si a actiunii vantului.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Bariera de vapori la interior, cu strat de aluminiu pentru controlul vaporilor Homeseal LDS 200
 
Bariera de vapori la interior, cu strat de aluminiu pentru controlul vaporilor Homeseal LDS 200

Etanseizeaza impotriva umezelii si penetrarii vaporilor. Poate fi utilizata la constructia acoperisurilor plane sau tip sarpanta, peretilor verticali sau a tavanelor (plafoanelor). Este utilizata impreuna cu un strat de membrana permeabila la vapori la exterior, pentru evitarea condensului datorat umezelii spontane din interior. Stratul aluminizat reflecta caldura spre interiorul constructiei, pierderile de caldura fiind micsorate.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Bariera de vapori la interior, pentru controlul vaporilor Homeseal LDS 35
 
Bariera de vapori la interior, pentru controlul vaporilor Homeseal LDS 35

Este o folie de polietilena intarita cu o plasa rezistenta la sfasiere, utilizata impotriva penetrarii vaporilor si a umezelii la sarpante si terase, structuri de pereti verticali sau plafoane, asezata paralel sau transversal pe capriori, direct sub izolatia termica. Toate suprapunerile trebuie etanseizate cu banda de etanseizare LDS Solifit. Poate fi utilizata la constructia acoperisurilor plane sau tip sarpanta, peretilor verticali sau a tavanelor (plafoanelor). Este utilizata impreuna cu un strat de membrana permeabila la vapori la exterior, pentru evitarea condensului datorat umezelii spontane din interior.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Banda de etansare, utilizata la interior si exterior Homeseal LDS Solifit
 
Banda de etansare, utilizata la interior si exterior Homeseal LDS Solifit

LDS Solifit este o banda de etansare universala realizata dintr-un film de polietilena cu rezistenta la actiunea razelor solare si ultraviolete avand pe o fata adeziv pe baza de poliacrilat. Homeseal LDS Solifit 2 este o banda de etansare dublu adeziva care asigura o lipire foarte buna intre membranele Homeseal LDS si o aderenta excelenta cu diverse suporturi – ex: metal, lemn, caramida, suprafete curate din beton si placi de OSB.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Adeziv etansant Homeseal LDS SOLIMUR 310
 
Adeziv etansant Homeseal LDS Solimur 310

Adeziv durabil, elastic, inodor, fara solventi, practic si usor de manevrat, ambalat intr-un tub de 310 ml. Este folosit pentru lipirea etansa a marginilor si a imbinarilor dintre toate membranele Homeseal LDS cu pereti, podele si tavane.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Bariera de vapori activa la interior, pentru eliminarea controlata a vaporilor de apa Homeseal LDS 5
 
Bariera de vapori activa la interior, pentru eliminarea controlata a vaporilor de apa Homeseal LDS 5

Functioneaza ca un strat de control al vaporilor sub termoizolatie, este partial permeabila la vapori. Este utilizata impreuna cu un strat de membrana permeabila la vapori la exterior, pentru evitarea condensului datorat umezelii spontane din interior.

Brosura
Specificatii
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Cofraj pentru planseu
Cofraj pentru planseu
Adeziv pentru termoizolatii
Adeziv pentru termoizolatii
Mastic, banda, profil de etansare rosturi
Mastic, banda, profil de etansare rosturi
Folie izolatoare, bariera de vapori, strat de difuzie vapori
Folie izolatoare, bariera de vapori, strat de difuzie vapori
Izolatie din vata minerala bazaltica
Izolatie din vata minerala bazaltica
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...