Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass

Dupa doua decenii de nefunctionare, a prins viata datorita biroului de arhitectura luis vidal + arquitects

In inima centrului financiar din Madrid, in cartierul AZCA, se afla Castellana 77, o cladire care, dupa doua decenii de nefunctionare, a prins viata datorita biroului de arhitectura luis vidal + arquitects. Turnul initial din 1977 este acum o cladire de birouri cu o inaltime de 62 de metri, definind orizontul orasului intr-un mod special. Odata cu finalizarea restaurarii, cladirea a devenit un exemplu de urmat in ceea ce priveste eficienta energetica si sustenabilitatea mediului, obtinand certificarea prestigioasa LEED Platinum. Produsele din sticla, cu performante ridicate, de la Guardian Glass, care au fost integrate in fatada au contribuit la obtinerea acestei certificari LEED.

Utilizarea inteligenta a luminii naturale si dorinta de a crea o identitate puternica a cladirii pentru a se evidentia in mediul sau au fost doi dintre pilonii esentiali ai proiectului arhitectural. Potrivit lui Luis Vidal: "Scopul a fost acela de a actualiza cladirea, rezultand o noua proprietate care este atat flexibila, cat si durabila, creand in acelasi timp un spatiu comercial de calitate, cu o noua imagine integrata in orizontul Madridului, un oras care isi respecta radacinile, dar care priveste spre viitor."

Acest lucru a fost atins printr-o reconstructie integrala, axata in primul rand pe realizarea unei noi fatade, cu o modulare verticala, precisa, care foloseste sticla peliculizata Guardian SunGuard® SuperNeutral™ intr-un perete cortina vitrat, cu un grad ridicat de selectivitate.

Aceasta constructie moderna integreaza si o alta caracteristica care asigura o protectie solara suplimentara, prin utilizarea unor lamele care ies in exterior 60 cm pentru a asigura umbra (separate de fatada principala printr-un spatiu de 15 cm pentru intretinere si curatare). Impreuna cu sticla Guardian, acestea contribuie la imbunatatirea performantei generale a cladirii.

Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass
Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass


Cladirea Castellana nr 77. Fotografiile si materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

Pe o suprafata totala de 21.000 de metri patrati, lucrarile de arhitectura si constructii includ, de asemenea, modernizarea tuturor facilitatilor din Castellana 77, precum si transformarea celor 18 etaje deasupra solului (16.261 mp in total), facand structura parterului mai flexibila. Parterul poate gazdui atat birouri, cat si un spatiu comercial. Cele patru etaje originale utilizate pentru parcare au fost refacute, precum si un etaj suplimentar destinat facilitatilor generale ale cladirii. Cele cinci etaje subterane detin acum peste 200 de locuri de parcare.

O fatada eficienta din sticla
Constructia fatadelor cladirii Castellana 77 a cuprins doua etape. In primul rand, demolarea cladirii originale, care era complet depasita si avea o cantitate semnificativa de uzura. In al doilea rand, instalarea noii anvelope. Acest lucru a dus la urmatoarele tipuri de fatade, realizate in functie de zona si orientare: o fatada din pereti cortina, o fatada din pereti cortina cu lamele de protectie si o fatada ventilata.

Fatada din pereti cortina este realizata dintr-un sistem de profile din aluminiu extrudat si panouri interioare realizate din sticla laminata cu aspect neutru si selectivitate ridicata, la care se adauga pe exterior SunGuard® Super Neutral® (SN) 70/41. Aceasta este una dintre optiunile din gama de sticla arhitecturala Guardian SunGuard® cu performanta la nivel inalt. Cu o transmisie luminoasa de 70%, aceasta solutie ofera un aspect neutru si un control solar maxim. Sistemul de fatada permite ventilarea libera a marginilor vitrajului, ceea ce previne condensul nedorit.

Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass
Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass


Cladirea Castellana nr 77. Fotografiile si materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

Lamele EFTE pentru o eficienta energetica imbunatatita
O alta caracteristica reprezentativa a lucrarilor arhitecturale de la Castellana 77 sunt lamelele EFTE (Ethylene Tetra-Fluoro-Ethylene), care au fost special concepute pentru acest proiect, cu o orientare si o curbura specifice pentru a le permite sa se intinda pe fatada cladirii, dandu-i o forma unica, distinctiva. Indiferent de scopul lor estetic, functia primara a acestor lamele urmareste continuu imbunatatirea eficientei energetice si a sustenabilitatii, intrucat protejeaza structura impotriva expunerii directe la soare. Acest material avansat, EFTE, permite trecerea luminii, dar nu si a caldurii, facand posibila iluminarea din spate. Acest lucru a permis arhitectilor sa creeze o fatada in continua evolutie.

In timpul zilei, miscarea soarelui si umbrirea (care depinde de intensitatea luminii) genereaza o imagine stralucitoare, schimbatoare, pe fatada. Noaptea, identitatea sa iese la iveala din interiorul lamelelor cu diferite configuratii de lumina, realizate cu ajutorul a mai multor kilometri de lumini LED instalate.

in cele din urma, fatada cladirii Castellana 77, cu sticla SunGuard® SuperNeutral® si lamele EFTE, permite o emisivitate scazuta si o capacitate de protectie solara ridicata. Un studiu riguros al expunerii cladirii la soare si umbra pe fatadele din vest, est si sud, in diferite momente critice ale fiecarei zile din an, a condus la un design eficient care sa permita economii semnificative de energie, impreuna cu un confort sporit si bunastarea ocupantilor cladirii.

Certificarea si sustenabilitatea LEED
Castellana 77 este acum o cladire cu un nivel ridicat de sustenabilitate. Din acest motiv, a primit certificarea LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) acordata de US Green Building Council, un grup de lideri din industria constructiilor care promoveaza si incurajeaza utilizarea structurilor ecologice.

Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass
Castellana 77, o cladire sustenabila cu fatada din sticla Guardian Glass


Cladirea Castellana nr 77. Fotografiile si materialele grafice © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.

LEED este una dintre cele mai prestigioase certificari la nivel mondial care evalueaza comportamentul durabil al cladirilor, urmarind sa promoveze proprietati prietenoase cu mediul inconjurator, viabile din punct de vedere financiar, dar si confortabile. Categoria de certificare pentru Castellana 77 a fost "Platinum" in sistemul Core & Shell.

Aceasta distinctie a fost atribuita cladirii, alaturi de alti factori, datorita:
  • eficientei energetice: fatada de sticla si lamelele de protectie solara, precum si performanta gestionarii si controlul energiei, conduc la un maxim de confort termic si de iluminare pentru ocupantii cladirii. Acest lucru ajuta la reducerea consumului de energie cu pana la 33% pe an, in comparatie cu o cladire conventionala cu aceeasi utilizare si suprafata. Sistemele de aer conditionat si de iluminat sunt cu 46%, respectiv cu 34% mai mici
  • luminii naturale si a accesului la privelisti: 95% dintre muncitorii si ocupantii Castellana 77 primesc lumina naturala si au vederi directe spre exterior
  • calitatii atmosferei interioare: cu un sistem de aer conditionat eficient din punct de vedere energetic, bazat pe o admisie de aer din exterior de 100%
  • locatiei si a gamei largi de optiuni de transport pentru a accesa cladirea
  • utilizarii eficiente a apei prin adaugarea unor facilitati eficace pentru bai, astfel incat cladirea sa poata reduce cu 39% consumul de apa, in comparatie cu alte cladiri similare
  • constientizarii durabilitatii: de la renovare, cladirea utilizeaza in principal materiale reciclate de origine locala
  • emisiilor sale reduse sau inexistente: utilizarea a 100% din materiale care nu au (sau spre deloc) emisii organice volatile.
Guardian Glass este membru al US Green Building Council.

© Toate fotografiile © luis vidal + arquitectos. Toate drepturile rezervate.
(GRDPR168 Castellana 77)


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre sticla SunGuard® SuperNeutral®, faceti clic pe poza prezentata mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Guardian, folosind butonul corespunzator.

Produse mentionate in articol

Sticla SunGuard® SuperNeutral®
 
Sticla SunGuard® SuperNeutral®

Protectie solara cu un nivel ridicat de selectivitate pe sticla cu aspect neutru.

Brosura
Vezi detalii
Card produs

Categorii

Sticla plana
Sticla plana
Sticla, placa inlocuitoare, protectie solara
Sticla, placa inlocuitoare, protectie solara
Constructii
Constructii

Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...