Studiu de caz - AMF TACET® - Cladire administrativa, Austria

19 Unicate - Solutie pentru un plafon de design

knauf_ceiling_solutions_amf_tacet_plafon_acustic_design_19_unicate_cladire_administrativa_industriala_austria_fotograf_atelier_rußkäfer_articol_preview.jpg
Fotograf: © Atelier Rußkäfer - Studiu de caz - AMF TACET® - Cladire administrativa, Austria
Fotograf: © Atelier Rußkäfer

In cadrul unui amplu proiect de modernizare, cladirea administrativa a unei companii industriale din Austria a primit un foaier complet nou. Conceptul de design, care a fost la fel de atractiv pe cat a fost de comunicativ, a inclus o solutie de plafon, sofisticata din punct de vedere tehnic si stilistic, cu elemente unice personalizate pentru un aspect impresionant si o acustica deosebita a spatiului respectiv.

Girkinger & Partner Generalplaner GmbH a efectuat o renovare extinsa a cladirii administrative cu patru etaje a companiei. Proiectul s-a axat pe reproiectarea foaierului.

Arhitectul Stephan Erler-Heimel, semnatar autorizat la Girkinger & Partner, a fost responsabil pentru proiect: “Ideea de baza a designului nostru este de fapt de a dizolva sistemul strict de aspectul static al cladirii.” Pentru zona de intrare, acest lucru a insemnat initial o schimbare in amenajarea si utilizarea incaperilor: foaierul de aproximativ 145 m² a devenit receptia centrala pentru clienti si oaspeti, precum si pentru angajati.

knauf_ceiling_solutions_amf_tacet_plafon_acustic_design_19_unicate_cladire_administrativa_industriala_austria_fotograf_atelier_rußkäfer_2.jpg
Fotograf: © Atelier Rußkäfer - Studiu de caz - AMF TACET® - Cladire administrativa, Austria
Fotograf: © Atelier Rußkäfer

Efectul “Aha” si acustica optimizata

Prin proiectarea plafonului, arhitectul a accentuat functiile foaierului ca centru de comunicare viu si ca “prima impresie” pentru clienti si oaspeti. Stephan Erler-Heimel: “La intrarea in cladirea administrativa, recent renovata, am vrut sa cream un efect “aha”. Pe de o parte, plafonul trebuie sa se alinieze pretentiei moderne a intregului proiect, iar pe de alta parte, am dorit sa imbunatatim in mod decisiv acustica din foaier.” O ramasita din starea anterioara a spatiilor a trebuit sa fie inclusa in planificare cu un planseu partial coborat. A face sa dispara acest salt de inaltime a plafonului s-a dovedit a fi o sarcina suplimentara pentru proiectant, care a putut fi rezolvata foarte bine cu ajutorul elementelor plafonului suspendat.

knauf_ceiling_solutions_amf_tacet_plafon_acustic_design_19_unicate_cladire_administrativa_industriala_austria_fotograf_atelier_rußkäfer_1.jpg
Fotograf: © Atelier Rußkäfer - Studiu de caz - AMF TACET® - Cladire administrativa, Austria
Fotograf: © Atelier Rußkäfer

Calitatea ridicata bate nivelul standard

A fost utilizata o versiune modificata a sistemului de plafon acustic fara rosturi - AMF TACET®. “Am luat cunostinta de acest produs prin intermediul literaturii de specialitate”, relateaza Stephan Erler-Heimel, “cu aproximativ sase luni inainte de inceperea proiectului, mi s-a trimis o mostra, dar la acel moment nu eram sigur cand as putea folosi acest sistem”. In timpul conversatiei, arhitectul a reusit sa convinga clientii ca zona de intrare a unei cladiri de aceasta dimensiune isi poate indeplini misiunea in primul rand prin forme extravagante, materiale rafinate si un iluminat de inalta calitate. “Si acesta este exact motivul pentru care AMF TACET® a fost sistemul de plafon potrivit pentru noul foaier - eficienta acustica excelenta si optiuni de design individual, fara a arata ca un plafon acustic clasic”, explica arhitectul.

knauf_ceiling_solutions_amf_tacet_plafon_acustic_design_19_unicate_cladire_administrativa_industriala_austria_fotograf_atelier_rußkäfer_9.jpg
Fotograf: © Atelier Rußkäfer - Studiu de caz - AMF TACET® - Cladire administrativa, Austria
Fotograf: © Atelier Rußkäfer

Consultanta de specialitate si suport practic

Montajul pentru intreaga solutie de plafon suspendat, inclusiv locasurile sau decupajele pentru iluminat precum si trapele de acces necesare, a fost realizat de catre compania de constructii pentru sisteme uscate - Sunk GmbH (Steyr). Angajatii firmei de montaj fusesera instruiti anterior in Grafenau, cu privire la acest produs de la Knauf Ceiling Solutions. Atat in timpul fazei de proiectare cat si la inceputul fazei de implementare, antreprenorul de specialitate a primit initial consultanta tehnica din partea lui Klaus Geroldinger (Area Sales Manager Austria West, Knauf Ceiling Solutions).

Pe masura ce proiectul a avansat, a fost chemat un expert de la Knauf Ceiling Solutions - Systemtechnik, care a sprijinit echipa Sunk, in principal in ceea ce priveste aplicarea profesionala a tencuielii acustice pe elementele componente ale sistemului de plafon.

knauf_ceiling_solutions_amf_tacet_plafon_acustic_design_19_unicate_cladire_administrativa_industriala_austria_fotograf_atelier_rußkäfer_4.jpg
Fotograf: © Atelier Rußkäfer - Studiu de caz - AMF TACET® - Cladire administrativa, Austria
Fotograf: © Atelier Rußkäfer

“Initial, au fost planificate niste insule solitare pentru plafon, dar nu s-a mai urmarit aceasta varianta in continuare, din cauza efectelor statice (in unele cazuri, peste 80 cm inaltime de suspendare) si datorita eforturilor suplimentare masive. Finisarea panourilor pe marginea / golul dintre segmentele plafonului respectiv a fost realizata cu un profil special - coltar din aluminiu, conform recomandarii Knauf Ceiling Solutions.” Stephan Erler-Heimel / arhitect, Girkinger & Partner, Steyr.

Acustica spatiului - efect direct perceptibil

“Rezultatul a fost convingator - clientii sunt foarte multumiti de designul sofisticat al foaierului lor.” Arhitectul Stephan Erler-Heimel subliniaza, de asemenea, eficienta acustica a tavanului: “Cand intri in cladire, aceasta functie iti atrage direct atentia, deoarece intrarea este situata direct pe o strada aglomerata si, prin urmare, nivelul de zgomot este foarte ridicat. La intrarea in noul foaier, se intra intr-un spatiu echilibrat din punct de vedere acustic, care se remarca prin timpul de reverberatie scazut, desi nu sunt vizibile caracteristici acustice speciale. Efortul necesar pentru instalarea unui astfel de plafon este, desigur, sensibil mai mare decat in cazul sistemelor conventionale si doar din acest motiv trebuie luat in considerare mult mai exact in programul de constructie, insa rezultatul vorbeste de la sine.”

Produse mentionate in articol
Plafoane acustice AMF Tacet
 
Plafoane acustice AMF Tacet

Asigurarea unei acustici optime intr-o incapere a devenit una dintre conditiile constructive cele mai importante. Pentru a oferi proiectantului posibilitatea de a indeplini diferite cerinte individuale, plafoanele noi acustice de la AMF ofera valori deosebite, atat din punct de vedere al absorbtiei acustice cat si a izolarii fonice.

Brosura
Vezi detalii
Card produs
Categorii
Plafon, placa acustica
Plafon, placa acustica
Compartimentare usoara, plafon, pardoseala tehnica suprainaltata
Compartimentare usoara, plafon, pardoseala tehnica suprainaltata
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...