Sika prezinta sistemul de inalta performanta pentru consolidari - Sika CarboDur® NSM

Sistem compozit de consolidare, montat in slituri taiate la suprafata suportului

In ultimii 11 ani, datorita colaborarilor deosebit de fructuoase cu proiectantii de structuri, compania Sika Romania, subsidiara a Concernului Elvetian SIKA®, s-a regasit in multe proiecte de mare anvergura, care au contribuit la alcatuirea unui portofoliu impresionant. Referintele pozitive obtinute in urma implicarii in aceste proiecte au crescut increderea, recunoasterea si notorietatea de care se bucura astazi.
Constienti de importanta si necesitatea intrerventiilor structurale asupra unor edificii cu utilizare in domeniul civil sau industrial, poduri sau alte lucrari de arta, monumente istorice sau arhitecturale, inginerii structuristi adopta in proiectele pe care le elaboreaza, pe langa solutiile conventionale constand din camasuieli armate, sisteme compozite pentru consolidari, iar numarul acestora sporeste de la an la an.
Fiind un jucator important pe piata autohtona a produselor speciale pentru constructii, compania SIKA Romania se doreste a fi un promotor al celor mai noi solutii tehnice de consolidari dezvoltate in Europa Vestica, prin popularizarea acestora in randul elitelor proiectarii structurale romanesti.
O astfel de solutie o constituie sistemul compozit de consolidare alcatuit din lamele de latime redusa sau bare circulare din fibre de carbon - Sika CarboDur® NSM (Near Surface Mounted), care se introduc in slituri taiate la suprafata suportului si se fixeaza cu ajutorul adezivilor epoxidici.
Sistemul devenit deja clasic de consolidare cu lamele din fibre de carbon Sika CarboDur® aplicate aparent pe suprafata suportului este bine-cunoscut si are o larga raspandire in proiectele care urmaresc imbunatatirea portantei prin consolidare la moment incovoietor pentru grinzi, console si plansee sau armare verticala in cazul stalpilor. Acest sistem este usor de aplicat dar necesita ca stratul suport sa aiba o anumita robustete si sa nu prezinte fisuri.

De aceea, de cele mai multe ori, inaintea aplicarii aparente a lamelelor Sika CarboDur® se impune executia unor lucrari de reparatii la nivelul suportului, care au drept scop reconditionarea acestuia. Uzual, chiar daca uneori sunt costisitoare, reparatiile constau din refacerea planeitatii suportului cu mortare cimentoase sau epoxidice si din injectarea structurala a fisurilor cu rasini epoxidice cu vascozitate redusa sau cu microcimenturi in stare de suspensie.

Evaluand amploarea lucrarilor de reparatii necesare aplicarii aparente a lamelelor, o alternativa mai eficienta din punct de vedere economic ar putea fi sistemul de inalta performanta pentru consolidari Sika CarboDur® NSM care consta din realizarea unei armari cu fibre de carbon ingropate in suport, fara sa necesite lucrari speciale de pregatire prealabila a suprafetelor. Aplicarea lamelelor din fibre de carbon care fac parte din componenta sistemului Sika CarboDur® NSM este perfect posibila chiar daca betonul suport prezinta fisurari superficiale, nefiind necesare reparatii anterioare ale acestuia.
Pe langa exceptarea de la necesitatea executiei unor reparatii prealabile ale stratului suport, un alt avantaj important al sistemului Sika CarboDur® NSM este calitatea ancorarii.

Datorita metodei speciale de aplicare, in slituri taiate la suprafata suportului, lamelele de mica latime sau barele din fibre de carbon sunt incastrate in stratul suport, prin fixare pe trei laturi, spre deosibre de lamelele obisnuite, mai late, care fiind aplicate aparent pe suport nu sunt fixate decat pe o singura fata.

Aplicarea in slituri a lamelelor si barelor din componenta sistemului se executa cu adezivi epoxidici din gamele Sikadur® sau Sika® Anchorfix®.
Cum aratam anterior, in cadrul sistemului Sika CarboDur® NSM se diferentiaza doua tipuri noi de fibre de carbon, sub forma de:

- lamele de latime redusa Sika CarboDur® S, care permit consolidarea elementelor structurale plate, liniare, imediat sub planul suprafetei exterioare, in stratul de acoperire de beton existent deasupra armaturilor;
- bare de sectiune circulara Sika CarboDur® BC Rods, care ofera in special posibilitatea consolidarii suprafetelor curbe, dar pot fi folosite in egala masura si pentru consolidarea elementelor constructive plane.
Lamelele de latime redusa pot fi utilizate pentru consolidarea planseelor, radierelor, a placilor de acoperis sau a peretilor, indeosebi atunci cand suportul prezinta neuniformitati de planeitate sau fisuratie. Sliturile in care vor fi inglobate aceste lamelele se taie exclusiv in acoperirea de beton, fara a deteriora armaturile existente.
Barele circulare se aplica de regula la peretii curbati, arce si bolti in cazul structurilor civile sau la profilele deversante si paramentele constructiilor hidrotehnice din beton simplu sau armat. Sliturile pentru montarea barelor se taie liniar in stratul suport, iar barele pot fi indoite astfel incat sa urmareasca curbura suprafetei suportului.
Pe langa posibilitatea aplicarii sistemului Sika CarboDur® NSM la elementele structurale din beton simplu sau armat cu varste inaintate, acesta poate fi adoptat in egala masura si pentru consolidarea structurilor din zidarie sau lemn.

In urmatorul tabel se evidentiaza avantajele si diferentele dintre lamelele de mica latime, rectangulare si barele circulare care compun sistemul Sika CarboDur® NSM.
  Lamele de latime redusa
  Bare circulare
  Tip suport
  Exclusiv plat
  Plat sau curbat
  Continut de fibre
  > 68%
  > 65%
  Sectiune
  30 - 50 mm2
  28 - 113 mm2
  Adancime minima slit
  14 - 24 mm2
  10 - 16 mm2
  Latime minima slit
  5 - 8 mm2
  140.000 N/ mm2
  Modul de elasticitate
  165.000 N/ mm2
  140.000 N/ mm2
  Rezistenta la intindere
  3.100 N/ mm2
  3.100 N/ mm2
Etapele aplicarii sistemului de consolidare Sika CarboDur® NSM pe elemente constructive din beton armat sunt:

- taierea sliturilor in stratul de beton de acoperire existent deasupra armaturilor metalice;
- umplerea sliturilor taiate cu adeziv epoxidic;
- introducerea in sliturile umplute cu adeziv a lamelelor sau a barelor din fibre de carbon.
Ca si armaturile din otel inglobate in beton, fibrele de carbon incastrate in suport preiau complet eforturile de intindere maxime proiectate, realizand o armare care nu ramane vizibila dupa aplicare.
Armarea executata prin procedeul de consolidare reprezentat de sistemul Sika CarboDur® NSM este o armare post-constructie, care nu depinde de rezistenta la intindere a betonului suport, nu necesita protectie anticoroziva, nu este expusa la agresiuni mecanice si nu flambeaza, ceea ce o face adecvata aplicarii pe zonele comprimate si pe elementele comprimate (grinzi supuse la actiuni seismice caracterizate prin variatii ale directiei de incovoiere).

Pintre lucrarile de referinta consolidate prin aplicarea sistemului Sika CarboDur® NSM se numara:
- Parcare subterana, Soazza, Elvetia - Plansee fisurate din beton armat, cu armare insuficienta la partea superioara. Compensarea deficitului de armatura s-a realizat prin taierea liniara a sliturilor si introducerea in acestea a unor lamele Sika CarboDur® S2.025, de 20 mm latime si 2,5 mm grosime, dupa o pregatire prealabila minima a suportului. Fixarea lamelelor s-a realizat folosind adezivul epoxidic Sikadur® 330. In vederea asigurarii aderentei unui strat de acoperire ulterior, peste rasina proaspata s-a imprastiat nisip de cuart.
- Turnul Castelului Vercilli, Italia - Monument istoric din zidarie de caramida care prezenta numeroase fisuri verticale la exteriorul zidariei. Consolidarea s-a realizat cu bare de sectiune circulara Sika CarboDur® BC6 de diametru 6 mm, introduse in slituri taiate in rosturile orizontale dintre caramizi si fixate cu adeziv Sika® Anchorfix® 3+.
- Profilul deversant al Barajului Cattagunya, Australia - Baraj stavilar din beton, cu multiple fisuri la fata betonului. Consolidarea a constat din aplicarea a peste 11.000 m de bare circulare Sika CarboDur® BC8 (diametru 8 mm), cu adeziv epoxidic Sikadur® 30.
Sistemul Sika CarboDur® NSM este agrementat in Romania, iar specialistii din cadrul Departamentul Tehnic al Sika Romania acorda proiectantilor de structuri, ca si pana in prezent, tot suportul de care dispun la elaborarea proiectelor care presupun cerinte compatibile cu aspectele pe care le rezolva acest sistem de consolidare.


In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre noul sistem de consolidare Sika CarboDur® NSM, faceti click pe logo-ul firmei prezentat mai jos sau cereti oferta de pret ori alte informatii de la persoana de contact a firmei Sika Romania Srl, folosind butonul corespunzator.
Categorii
Material pentru reparatii beton
Material pentru reparatii beton
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...