Premiul "Daylight and Building Component" a fost acordat arhitectilor Lacaton & Vassal

Arhitectii francezi au fost premiati cu 100. 000 de euro pentru valorificarea luminii naturale in proiectele lor

Doi arhitecti francezi au fost premiati cu 100.000 de euro pentru valorificarea luminii naturale in proiectele derulate in ultimii ani. Premiul "Daylight and Building Component" este acordat in fiecare an de catre fundatiile VILLUM si VELUX, fiind una dintre cele mai valoroase aprecieri oferite arhitectilor, oamenilor de stiinta sau artistilor.

Epoca luminii artificiale a apus. Inca din anii '80, cercetatorii au constat ca in spatiile luminate artificial apare sindromul "raului de cladire" (sick building syndrome). Termenul descrie situatiile in care ocupantii unui spatiu manifesta inrautatiri ale starii de sanatate sau disconfort pe durata prezentei in acel spatiu, simptomele neavand nici o alta explicatie medicala. Un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii publicat in anul 1984 a corelat aceste manifestari cu lipsa luminii naturale si a unei aerisiri corespunzatoare a spatiilor in care aparea sindromul. In anii '90-2000, mai multe studii efectuate in numeroase tari europene si in SUA au scos la iveala faptul ca lumina naturala previne deficientele de vedere, sporeste confortul psihic, creste productivitatea si amelioreaza starea de sanatate.

In acest context, lumina naturala capata tot mai multa importanta in proiectarea atat a spatiilor de locuit, cat si in a celor publice. De aceea, arhitectii si cercetatorii care aduc inovatii semnificative legate de valorificarea luminii naturale se bucura tot mai des de recunoastere la nivel mondial.

Daylight and Building Component- cea mai cunoscuta distinctie din lume pentru valorificarea luminii naturale in mediul construit

Aceasta are o valoare de 100. 000 de euro si este oferita anual de catre fundatiile VILLUM si VELUX.
 
Scoala de arhitectura din Nantes
Scoala de arhitectura din Nantes
Scoala de arhitectura din Nantes
Inmanarea premiului
Inmanarea premiului

"Prin distinctiile acordate, cele doua fundatii detinute de Grupul VELUX sprijina proiecte de cercetare din domenii variate precum: arhitectura, cultura, stiinta, tehnologie, mediu. Anual, premiul "Daylight and Building Component" se acorda unui specialist sau unui grup de specialisti care, prin lucrari de arhitectura, de arta, stiintifice sau practice, contribuie esential la recunosterea valorii si importantei luminii naturale in mediul construit. In 2011 atentia s-a indreptat catre cuplul de arhitecti francezi Anne Lacaton si Jean-Philippe Vassal, desemnati castigatori ai distinctiei" declara Alexandra Maier, Arhitect, VELUX Romania.

Cei doi arhitecti francezi lucreaza in aceeasi firma din 1987 si, impreuna, au dezvoltat proiecte arhitecturale de renovare inteligenta si sustenabila a unor spatii complexe. Recunoasterea lor a venit odata cu performanta extraordinara de a refolosi materiale si resurse deja existente in situ, reducand considerabil consumul de material si cel energetic printr-un design inovativ. Alaturi de proiecte ample de reabilitare a locuintelor sociale in diverse orase din Franta, realizate cu implicarea rezidentilor, unele dintre cele mai insemnate proiecte ale lor au fost renovarea Palatului Tokyo din Paris, un important centru dedicat artei moderne si contemporane, a Scolii de Arhitectura din Nantes sau a cafenelei Una din centrul muzeal MuseumsQuartier din Vienna.

"In proiectele noastre este vorba despre flexibilitate si capacitatea fiecarui spatiului de a le oferi locuitorilor sai libertate si confort. Am incercat sa imbunatatim starea cladirilor prin adaugarea unor elemente care au lipsit in momentul construirii acestora: balcoane, extensii, acustica sau izolatii care sa economiseasca energie", spune Anne Lacaton.

"Noi credem ca cel mai frumos lucru care i se poate intampla cuiva este sa poata privi in afara spatiului in care se afla. Asta incercam sa facem in proiectele noastre." a adaugat Jean-Philippe Vassal.

Premiul in valoarea de 100. 000 de euro a fost inmanat celor doi arhitecti francezi la 7 martie 2011, in cadrul unei ceremonii care a avut loc la Copenhaga.

Distinctia este acordata de VILLUM FOUNDATION si VELUX FOUNDATION, grup de fundatii non-profit, ale caror baze au fost puse in 1971, respectiv 1981, de catre Villum Kann Rasmussen, inginer si inventator al ferestrei de mansarda. Prin inovatia sa, Rasmussen a largit orizonturile arhitecturale, facilitand folosirea luminii naturale si a aerului proaspat si, plecand de la inventia sa, au fost puse bazele companiei VELUX, al carei nume este un acronim provenind de la cuvintele latine VENTILATIO - aer proaspat si LUX - lumina.
 

Daca doriti sa aflati mai multe informatii de la Velux Romania Srl faceti clic pe butonul Cerere de infomatii.
 
Stiri conexe
Pagina de internet The Daylight Site administrata si facilitata de VELUX A/S
Pagina de internet The Daylight Site administrata si facilitata de VELUX A/S
Editia a IV-a a Simpozionul VELUX Daylight a avut loc la Lausanne 4-5 mai 2011
Pagina de internet The Daylight Site administrata si facilitata de VELUX A/S
Categorii
Fereastra de mansarda
Fereastra de mansarda
Fereastra, usa, luminator, feronerie
Fereastra, usa, luminator, feronerie
Constructii
Constructii
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...