Seminar OERCO2 - "Beneficii si bariere in certificarea ecologica a materialelor de constructii"

Stire arhivata
Continutul acestei stiri nu mai este de actualitate.

9 octombrie 2017, La Firul Ierbii - Splaiul Unirii 160, Bucuresti

Declaratiile de mediu pentru materialele de constructii* (Environmental Product Declarations) sunt necunoscute de o mare parte a industriei de constructii din Romania, dar si de publicul general, in ciuda avantajelor pe care le pot aduce atat pozitionarii pe piata a companiilor cat si bunastarii ocupantilor spatiilor construite.

Romania Green Building Council va invita la prima dezbatere pe tema beneficiilor si barierelor adoptarii declaratiilor de mediu si ale altor certificari ecologice pentru materialele de constructii.

Vrem sa invatam din experienta companiilor din Romania in aceasta privinta si sa stimulam interesul pentru aceste certificari in randul profesionistilor din domeniul constructiilor.

Seminarul este organizat in cadrul proiectului OERCO2, iar la discutie vor participa reprezentanti ai partenerilor din proiect - Universitatea din Sevilla (Spania), Centro tec. del Marmol, Piedra y Materiales (Spania), CertiMaC soc. Cons. a r. L. (Italia), Centro tecnologico da Ceramica e do Vidro (Portugalia), Universitatea Transilvania din Brasov - alaturi de Claudiu Georgescu, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii (APMCR), si reprezentanti ai companiilor din Romania care detin acest tip de certificari pentru cel putin un produs pe care il comercializeaza, precum Saint-Gobain (Isover, Rigips, Weber, Glass), LafargeHolcim, Rockwool, Holver.

In cadrul seminarului vor fi de asemenea prezentate obiectivele proiectului precum si primele rezultate ale acestuia - o analiza privind situatia utilizarii declaratiilor de mediu ale materialelor de constructii in Romania.

Masa rotunda va fi moderata de Arh. Serban Tiganas, Presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania.

Agenda:

14:00 - 14:15 Inregistrare
14:15 - 14:30 Prezentarea proiectului OERCO2 si a partenerilor
14:30 - 14:45 Situatia curenta. Reglementari si declaratii de mediu pentru materialele de constructii
14:45 - 15:00 Curricula si Resursa Educationala Deschisa
15:00 - 15:40 Instrumentul de masurare de CO2. Metodologie de calculare a CO2
15:40 - 16:00 Q&A
16:00 - 17:00 Masa rotunda - beneficii si bariere in adoptarea declaratiilor de mediu pentru materialele de constructii in Romania
17:00 - 17:10 - Incheiere
17:10 - 18:00 - Cocktail.

Seminarul va avea loc pe 9 octombrie 2017, La Firul Ierbii - Splaiul Unirii 160.
Participarea este libera, in limita locurilor disponibile.

*Mai multe detalii despre schemele de certificare EPD se pot gasi intr-un raport al Comisiei Europene.

Proiectul OERCO2 isi propune crearea unei Resurse Educationale Deschise care sa calculeze emisiile de CO2 in fiecare faza a constructiei cladirii, pentru a avea o imagine completa asupra amprentei de carbon a cladirii inca din faza de proiectare si pentru a identifica cum pot fi reduse emisiile de care sunt responsabile fiecare dintre variabilele din procesul de constructie.

Romania Green Building Council este parte din proiectul Open Educational Resource (OERCO2) alaturi de Universitatea Transilvania din Brasov, parteneri din Italia, Spania si Portugalia, sub coordonarea Universitatii din Sevilla. Proiectul se desfasoara pe o perioada de doi ani si este finantat prin Programul Uniunii Europene ERASMUS+.

Scopul proiectului este de a crea un sistem de evaluare de tip "open source" pentru a analiza ciclul de viata al materialelor. Sistemul va cuprinde date despre modul de calcul al emisiilor de CO2 pentru fiecare faza a unei lucrari de constructii, astfel incat oricine sa poata evalua impactul de mediu al unei cladiri, respectiv amprenta ei de carbon si decide cu privire la alegerea materialelor folosite in proiectarea si executia unei constructii.

Sistemul de evaluare va fi disponibil pe o platforma online cu acces liber, care va contribui si la cresterea gradului de constientizare cu privire la emisiile de CO2 si schimbarile climatice in randul profesionistilor din domeniul constructiilor, mediului academic si de cercetare, studentilor, administratiei publice si cetatenilor.

OERCO2 nu intentioneaza doar sa sensibilizeze ci si sa determine toate entitatile implicate in sectorul constructiilor sa devina constientizeze impactul emisiilor de CO2, de la extractia materiilor prime pentru fabricarea materialelor de constructii pana la lucrarile de demolare sau de deconstructie a cladirilor, tinand cont si de ciclul de viata al materialelor si de tehnologiile de executie.

Este foarte importanta luarea in calcul a emisiilor de CO2 inca din primele faze de realizare a unei constructii, atunci cand se iau deciziile cu privire la materialele utilizate, transportul acestora, tehnologiile de punere in opera, a modului in care cladirea va fi utilizata pe parcursul vietii acesteia etc., contribuind astfel cu succes la reducerea emisiilor de CO2 din sectorul constructiilor.


ibuild.info si ProIDEA sunt parteneri media al evenimentului.

Pentru alte informatii legate de acest eveniment luati legatura cu persoana de contact a firmei RoGBC - Romania Green Building Council sau faceti clic pe butonul Cerere de informatii.
Categorii
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Placa de constructie, produs semifinit, material de baza
Constructie prefabricata, container
Constructie prefabricata, container
Constructii de infrastructura
Constructii de infrastructura
Cofraj, schela
Cofraj, schela
Ascensor, scara rulanta
Ascensor, scara rulanta
Constructii

Fereastra, izolatie, caramida, adeziv, ...

Instalatii mecanice

Cazan, ventilator, baterie sanitara, ...

Instalatii electrice

Intreruptor, releu, camera video, cablaj, ...

Echipamente

Mobilier urban, stivuitor, mobila de birou, ...

Unelte

Software CAD, aparat de masurat, utilaj, ...